Täsmätietoa – Testasimme etäisyysmittarit - Golfpiste.com

7.1.–14.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][0]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Täsmätietoa – Testasimme etäisyysmittarit

Jos suunnittelet etäisyysmittarin hankkimista alkavalle kaudelle, kannattaa lukaista viime kesänä tehty perusteellinen testimme tarjonnasta.

Valitsimme tähän vertailuun viidet etäisyyttä mittaavat kiikarit, joissa on slope-toiminto. Sen avulla kiikarit antavat täsmällisen etäisyyden lipulle ja lisäksi korkeudella korjatun lukeman sekä mittauspaikkaa ylemmälle että alemmalle tasolle. Jotta kiikarin käyttö olisi mahdollista myös kilpailussa, korkeusmittauksen voi näissä mittareissa kytkeä pois päältä. Mukaan valikoitui kahdet hinnaltaan lähes 600 euroa maksavaa kiikarit, Bushnell ja Nikon, jotka ovat valmistajiensa kärkituotteet. Muut kolme etäisyysmittaria otettiin edullisemmasta 240–340 euron hintaluokasta. Halusimme näin samalla selvittää, saako isommalla rahalla selvästi parempaa laatua.

Mitat haltuun

Golfissa lyönnin pituudella on suuri merkitys. Siksi bägissä on usein putterin lisäksi kolmetoista muuta mailaa. Jokainen pelaaja tietää melko tarkasti, minkä pituisia lyöntejä hän milläkin mailalla kykenee lyömään. Kokeneempi golfari pystyy samalla mailalla hyvinkin toistettaviin suorituksiin.
Kentillä ainoita etäisyysmerkkejä ovat yleensä valkoiset, keltaiset ja punaiset tupsut väylillä tai tolpat väylien laidoilla. Ne tarkoittavat 200, 150 ja 100 metrin etäisyyksiä viheriön keskelle. Moni haluaa kuitenkin tietää lippua lähestyessään tarkan matkan jo siksi, ettei lippu aina ole keskellä greeniä. Jo ennen viheriölähestymistä on hyvä tietää muitakin etäisyyksiä. Esimerkiksi veden ylittävän lyönnin minimimitta ja etäisyys väyläbunkkeriin ovat nekin arvokasta tietoa väyläkohtaista pelisuunnitelmaa laadittaessa.

Gps-pohjaiset laitteet perustuvat kentästä otettuun karttamallinnukseen ja satelliiteista saatavaan paikkatietoon. Lukema on sitä tarkempi mitä useammasta satelliitista se saadaan. Parhaimmillaan voidaan silti puhua useiden metrien heitosta, ja karttamallinnus voi tuoda asiaan omat epätarkkuustekijänsä. Gps-mittarit ovat kätevimmillään, kun lyönnin kohdetta ei pystytä näkemään esimerkiksi kummun tai doglegin vuoksi. Gps-mittari toimii tällöin hyvänä apuna näyttäen doglegit ja esteet yleensä varsin hyvin. Pienistä epätarkkuuksista huolimatta kello tai puhelimeen ladattava sovellus on monelle klubipelaajalle riittävän tarkka apuväline. Tarkan etäisyyden saa kuitenkin vain lasermittarilla.

Bushnellissa voi käyttää myös lämpötila- ja ilmanpaineantureita lyönnin pituuden laskemiseen. Kokeissamme vaikutus oli erilaisissa sääolosuhteissa useita metrejä suuntaansa. Toiminnon saa päälle ja pois mittauspainikkeen vieressä olevan MODE näppäimen lyhyellä painalluksella.

Kiikareilla mitatut lukemat ovat erinomaisen tarkkoja ja eri malleilla tehdyt mittaukset poikkeavat ainakin teoriassa vain mitättömän vähän toisistaan. Tämä on kaikissa mittareissa käytettävän lasertekniikan ansiota. Mitan voi kiikareilla ottaa mihin tahansa näkyvään kohteeseen. Valo tosin heijastuu huonosti täysin mustasta pinnasta, mutta tämä on harvoin käytännössä ongelma. Nykyisin lipputankojen huipulla käytettävät prismat heijastavat laserpulssin takaisin niin hyvin, että ainakin etäisyys lipulle saadaan lähes aina. Potentiaalisesti ongelmia voi syntyä sateella, sumussa sekä hyvin hämärissä oloissa.

Edistyneitä toimintoja

Markkinoilla olevien etäisyyskiikareiden hinnat alkavat parista sadasta eurosta kalliiden tuotteiden huidellessa 600 euron tietämillä. Jo lähtöhinnoista voi päätellä, että kalleimmissa malleissa täytyy olla jotain katetta rahalle, ja näin onkin.

Bushnell Pro XE ottaa haluttaessa huomioon sekä lämpötilan että ilmanpaineen vaikutuksen lyöntipituuteen. Ero suoraan mitatun ja edellä mainittujen tekijöiden vaikutuksella korjatun etäisyyden välillä voi olla useita metrejä. Nikonissa erikoisuutena on optinen kuvanvakain, jonka ansiosta lippu pysyy mittaristikon keskellä, vaikka käsi tärisisi. Kolmissa muissa kiikareissa on vain perustoiminnot, joihin tosin sisältyy samat korkeuskorjatut mittausmahdollisuudet kuin kahdessa kalleimmassa.

Bushnellissa ja GolfBuddyssa korkeusmittauksen saa päälle liukukytkimellä, jonka viereinen merkkiväri paljastaa pelikumppaneille, onko slope-toiminto päällä vai ei. Zoomissa kiikareiden päällä on näppäin, josta toiminnon saa pois päältä, mutta ulospäin asia ei näy. Sama ongelma on Volvikissa, jossa slope-toiminto kytketään valikosta. Myös Nikon luottaa tässä asiassa valikkoon, mutta laitteen kyljessä oleva vihreä valo vilkkuu, kun korkeusmittaus on pois toiminnasta.

Kirkkain etsinkuva on Bushnellissa. Muissa näkymä on selvästi tummempi.

Mittareiden tarjoamat slope-korjatut lukemat eivät poikenneet suurestikaan toisistaan. On myös hyvä ymmärtää, että korkeuskorjatut mitat ovat vain suuntaa antavia. Pelaajan vastuulle jää edelleen arvioida, miten lyönnin korkeus tai mahdollinen fade tai draw-kierre vaikuttaa lyönnin kokonaismatkaan. Oman pienen virhemarginaalin soppaan lisää lipputangon päässä oleva prisma, joka on tyypillisesti parin metrin korkeudessa. Lipputangot eivät kuitenkaan ole standardimittaisia, vaan pientä heittoa niistä voi mittaustulokseen tulla.

Kiikareissa on yleensä paristo (CR2). Virtaa kuluu vain mittaushetkellä, eikä paristoa normikäytössä tarvitse vaihtaa edes joka kausi. Kaikissa vertailun kiikareissa käytetään CR2-paristoa paitsi Zoomissa, jonka sisäänrakennettu litium-akku ladataan micro usb -liitännän kautta. Zoomin mukana toimitetaan pelkkä kaapeli, jonka voi kytkeä mihin tahansa usb-liitännällä varustettuun laturiin. Akun kapasiteetti on samaa luokkaa kuin CR2-paristoissa. Golfkellojen ikävin piirre on juuri akunkulutus, kun gps-vastaanotin on toiminnassa. Virtaa ei tällöin yleensä riitä kuin korkeintaan kahdelle kierrokselle.

Vertailun kiikarit kestävät kaikki vähintään roiskevettä, minkä merkiksi niiden suojausluokka on IPX4. Bushnellin voi upottaa metrin syvyiseen veteen puoleksi tunniksi, sillä sen suojausluokka on IPX7.

Jokaisessa mittarissa on mukana vyö- ja lenkkikiinnityksellä varustettu suojakotelo. Kolmessa halvimmassa on vetoketjukiinnitys ja ne suojaavat mittaria hyvin myös pudotukselta. Bushnellissa ja Nikonissa kotelot ovat pehmeämpiä eivätkä ne tarjoa yhtä hyvää suojaa. Niistä mittarin saa kuitenkin ripeästi esille vetoketjua avaamatta.

Kokeita kentällä

Okulaarin läpi katsottaessa kentälle aukeava näkökenttä on testatuissa kiikareissa kuuden ja kahdeksan asteen välillä. Se on riittävän pieni, jotta kaukanakin olevan lipun tai muun kohteen saa lukittua tähtäinristikon keskelle. Varsinkin yli 150 metrin etäisyyksillä käden tärinä voi kuitenkin muodostua häiritseväksi ongelmaksi, ja oikean etäisyyslukeman saaminen voi joskus kestää kiusallisen pitkään. Nikonin kuvanvakain auttaa tässä merkittävästi, sillä kohde pysyy helposti keskellä tähtäinristikkoa. Myös Bushnell toimii hienosti käsikäytössä. Käsien tärinä vaikeuttaa mittaamista eniten Volvikia ja Zoomia käytettäessä.

Kirkkain etsinkuva on Bushnellissa. Muissa näkymä on selvästi tummempi. Etenkin hämärässä pelattaessa ero Bushnellin ja muiden välillä on huomattava.

Lukemat saa helpoiten Bushnellilla. Metrit ilmestyvät näytölle heti näppäinpainalluksen jälkeen ja toistetuissa ­mittauksissa lukemat eivät poikkea toisistaan. Myös Nikon ja GolfBuddy toimivat mallikkaasti. Toista ääripäätä edustavat Volvik ja Zoom. Näillä kahdella kiikarilla samasta kohdasta tehdyt toistetut mittaukset tuottivat lähes aina useammalla metrillä eriäviä tuloksia. Usein kaksikko otti lukeman myös takana olevasta kasvillisuudesta. Niinpä oikea mitta on syytä varmistaa käyttämällä sekä maalaisjärkeä että kenttämerkintöjä.

Käyttöohjeet kannattaa aina lukea ajatuksella läpi, sillä niistä selviää myös paras tapa mittauksiin. Bushnellissa ei tarvita mitään ylimääräisiä temppuja ja mittaus onnistuu vain näppäintä painamalla. GolfBuddy toimii parhaiten, kun mittaria hieman liikuttaa lipun ohi. Mittari värähtää, kun lähimpänä olevan kohteen lukema on saatu. Samanlainen skannaustoiminto on myös sekä Volvikissa että Zoomissa, mutta niissä se ei toimi yhtä hyvin. Nikonissa onnistunut skannaus ilmaistaan vihreällä ympyrällä.

Kaikki mittaukset ja käyttökokeet tehtiin Keimola Golf Vantaan kentillä useamman viikon aikana. Kirjoittajien lisäksi mukana oli suuri joukko satunnaisia testaajia.

Näin lasermittari toimii

Silmää vasten tulevan okulaarin tarkennuspiste on 2–4 millimetrin päässä linssistä, joten silmälaseja käyttävän ei tarvitse painaa lasejaan okulaaria vasten. Kaikissa kiikareissa on diopterisäätö, jolla kuvan voi tarkentaa omalle näölle sopivaksi.

Kun käyttäjä painaa käynnistysnäppäintä, näkymän päälle ilmestyy joko lcd- tai oled-tekniikalla tuotettu grafiikka. Keskellä on tähtäinristikko, johon lippu tai muu kohde mitattaessa sovitetaan. Kun näppäintä painetaan toisen kerran, mittausketju käynnistyy ja näytölle ilmestyy metrilukema haluttuun kohteeseen. Testatuissa kiikareissa on myös tunnistin, joka kykenee mittaamaan kulman kohteeseen. Prosessori laskee esimerkiksi ylempänä olevalle viheriölle lyöntiin tarvittavat ylimääräiset metrit, ja näin käyttäjä osaa valita oikean mailan.

Edessä alempana oleva linssi on varattu laserille. Mittausnäppäimen painalluksen jälkeen linssin läpi lähetetään lyhyt infrapuna-alueella (905 nm) toimiva laserpulssi. Pulssi heijastuu takaisin kohteesta ja kiikarin prosessori laskee kulkuun käytetyn ajan perusteella täsmällisen etäisyyden kohteeseen. Mittaus on käytännössä erittäin tarkka. Oikean mitan saamiseksi käyttäjän on kuitenkin varmistettava, ettei lukema ole peräisin esimerkiksi lipun takana olevasta metsästä. Oikein suoritetun mittauksen merkiksi kiikari voi värähtää tai sen näytöllä kerrotaan symbolilla onnistuneesta lipun tunnistuksesta, jolloin kauempana taustalla näkyvä kohde jätetään huomioimatta. Useimmilla kentillä käytetään lipputangon päähän kiinnitettyjä prismoja, jotka heijastavat erityisen tehokkaasti laserpulssin takaisin. Tämä tekee mittauksesta varmemman.

Artikkeli on julkaistu Golflehdessä 4/2020

Bushnell Pro XE      Toimituksen valinta
Suositushinta: 599 €
Mitat: 112 x 84 x 44 cm
Maahantuoja: Normark Oy
Internetissä: bushnellgolf.fi

Bushnell on valmistajan teknisesti edistynein lasermittari. Korkeusmittauksen voi kytkeä päälle kylkeen sijoitetulla liukukytkimellä, jonka punainen väri ilmoittaa toiminnon olevan päällä. Vielä tarkempia korjauksia etäisyyteen on tarjolla, kun kytkee päällä olevasta painikkeesta toimintaan sisäänrakennetun ilmapuntarin ja lämpötilamittauksen. Kaikki korjaukset ovat pois käytöstä, kun kyljen punainen merkki ei ole näkyvissä.
Näytössä grafiikka on toteutettu oranssilla, hyvin näkyvällä led-tekniikalla. Näyttö on selkeä ja kirkas. Tähtäysmerkin lisäksi näytetään mitta suoraan kohteeseen sekä korkeuskorjattu lukema metreinä ja muutos asteina. Ilmanpaineen ja lämpötilan symbolit näkyvät näytön oikeassa laidassa. Vesisuojausluokka on pari pykälää muita parempi.
Mitat saa nopeasti ja luotettavasti, eikä heittoa mittauskertojen välillä ole. Mittari on muita suurempi ja painavampi. Koon ansiosta se ei tärise kädessä. Kyljen magneetilla kiikarit voi kiinnittää esim. golfauton rautaosiin. Säilytyskotelosta kiikarit saa nopeasti esille, mutta parasta suojaa pudotukselle se ei tarjoa.

HYVÄÄ
Selvä ja kirkas näyttö
Nopea ja tarkka mittaus
Monipuoliset toiminnot
HUONOA
Korkea hinta

GolfBuddy aim L10
Suositushinta: 339 €
Mitat: 94 x 72 x 36 mm
Maahantuoja: Klintrade Oy
Internetissä: klintrade.fi

GolfBuddy on keskihintainen etäisyysmittari. Se on muita pienempi ja kevyempi, mutta sopii hyvin käteen. Korkeusmittauksen voi kilpailuissa kätevästi kytkeä pois toiminnasta takaosan liukukytkimellä, jolloin vihreä merkki muuttuu punaiseksi ja osoittaa muillekin, esimerkiksi kilpailuissa, onko toiminto käytössä.
Sekä etulinssin että okulaarin halkaisijat ovat joukon pienimmät ja hämärässä näytön kirkkaus voi olla puutteellinen. Grafiikka on toteutettu mustavalkoisella led-tekniikalla. Tähtäinristikon yläpuolella näytetään suora etäisyys mitattavaan kohteeseen, alla näkyy korkeuskorjattu mitta ja korkeusero metreinä.
Mittaustulokset saadaan kohtuullisen nopeasti. Kun kiikareita hieman liikuttaa lipun ohi lyhyen näppäinpainalluksen jälkeen, laite tärähtää saatuaan mitan lähimpään kohteeseen. Näin takana näkyvien kohteiden vaikutuksen voi eliminoida. Toistuvasti samaan kohteeseen mitattaessa lukemat vaihtelevat hieman etäisyydestä riippuen. Hämärässä ongelmat korostuvat.
Vetoketjulla varustettu kotelo on hyvä ja suojaa mittaria. Kotelossa on muiden tapaan kiinnityshaka.

HYVÄÄ
Pieni koko ja paino
Skannaustoiminto
Hinta-laatusuhde
HUONOA
Toiminta hämärässä

Nikon Coolshot
Pro Stabilized
Suositushinta: 579 €
Mitat: 97 x 74 x 41 mm
Maahantuoja: Nikon Sweden
Internetissä: nikon.fi

Nikon on tunnettu kameroiden ja objektiivien valmistaja. Tehtaan edistyneimmässä etäisyysmittarissa on otettu käyttöön objektiiveissa ja kiikareissa käytetty optinen kuvanvakain. Erinomainen ominaisuus poistaa lähes täysin käden tärinän. Korkeusmittauksen voi kytkeä pois toiminnasta valikosta, jolloin kiikareiden kyljessä oleva vihreä merkkivalo vilkkuu.
Muista poiketen näkymän grafiikka on toteutettu oled-tekniikalla. Silmä on asetettava melko täsmälleen okulaarin keskikohtaan, muuten näkymä muuttuu mustaksi. Tämä on kiusallinen ominaisuus, jonka kanssa voi oppia elämään pienellä harjoittelulla. Oled-tekniikan ansiosta grafiikka näkyy muita paremmin, mutta etsinkuva ei ole erityisen kirkas. Tähtäinristikon yläpuolella näytetään suora etäisyys kohteeseen, alla korkeuskulmalla korjattu metrilukema.
Mittaukset ovat tarkkoja ja toistettavia, skannaustoiminto toimii moitteettomasti. Säilytyskotelo on pehmeä, eikä suojaa kiikareita. Magneettikiinnityksellä varustettu läppä aukeaa helposti vahingossa.

HYVÄÄ
Kuvanvakaintoiminto
Nopea ja tarkka mittaus
HUONOA
Tarkka okulaarin asetus
Korkea hinta

Zoom Focus X
Suositushinta: 239 €
Mitat: 110 x 73 x 41 mm
Maahantuoja: Klintrade Oy
Internetissä: zoomgolfproducts.com

Zoom on joukon ainoa, jossa on litiumakku. Lataaminen hoituu mukana toimitetulla micro usb -kaapelilla ja millä tahansa usb-liittimellä varustetulla puhelimen tai tabletin virtalähteellä.
Laitteen päällä on kaksi kookasta näppäintä. Slope-painikkeella kulmamittauksen voi kytkeä pois päältä kilpailukäytössä, mutta tämä ei näy millään tavalla ulospäin.
Punaisella näppäimellä käynnistetään mittaus. Laite on hyvin tärinäherkkä, mittauksia voi joutua tekemään useita. Kiikarit myös ottavat herkästi mitan lipun takana olevaan kasvillisuuteen. Skannaustoiminto onkin suositeltava mittaustapa. Samaan kohteeseen otetut mitat vaihtelevat 100 metrin etäisyydeltä jopa +/- 2 metriä.
Tähtäinympyrän yläpuolella näytetään etäisyys kohteeseen. Jos slope-mittaus on päällä, alla näkyy kulmakorjattu etäisyys sekä korkeuskulma asteina.
Vetoketjullinen suojakotelo on hyvä ja kiikarit saa helposti esille. Kotelon voi kiinnittää haluamaansa paikkaan mukana tulleen pikakiinnityshakasen avulla.

HYVÄÄ
Skannaustoiminto
Kohtuullinen hinta
HUONOA
Epävarma mittaus

Volvik V1
Suositushinta: 249 €
Mitat: 105 x 72 x 39 mm
Maahantuoja: Oy Back Swing Ab
Internetissä: volvik-golf.com

Volvik on kevyt, pieni ja edullinen etäisyysmittari. Sen päällä on kaksi näppäintä: mittaus käynnistetään punaisella, mustasta asetetaan lähimmän kohteen värinätunnistus päälle ja pois. Samaa näppäintä pitkään painamalla päästään valikkoon, josta korkeusmittauksen voi kytkeä pois toiminnasta. Kanssapelaajille slope-toiminnon päällä olo ei näy. Tähtäinristikon ulkoasua voi vaihtaa valikosta. Ristikon yläpuolella näytetään todellinen etäisyys ja alla tavoiteltavan lyönnin pituus, mikäli korkeusmittaus on käytössä. Korkeuskulma näytetään asteina.
Mitattaessa käsi on syytä pitää vakaana, muuten etäisyyden saaminen varsinkin kaukana olevaan lippuun on vaikeaa. Oikean mitan varmistamiseen kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja apuna kentän etäisyysmerkintöjä. Varmimman mittaustuloksen saa skannaustoiminnolla, jolloin mittauspainiketta pidetään pohjassa ja kiikareita siirrellään hieman sivusuunnassa edestakaisin lipun ympärillä. Lähimmän mitan saatuaan mittari värähtää.
Vetoketjullinen kotelo on kohtuullisen tukeva ja suojaa mallikkaasti.

HYVÄÄ
Skannaustoiminto
Kohtuullinen hinta
HUONOA
Epävarma mittaus

Lue seuraavaksi: Kevyemmin kärryllä – Testasimme työntökärryt

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje