Kevyemmin kärryllä – Testasimme työntökärryt - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Kevyemmin kärryllä – Testasimme työntökärryt

Työntökärry tekee golfkierroksista helpompia. Mailat kulkevat kevyesti mukana, tarvikkeet ovat kätevästi käsillä kärryn lokeroissa ja sateenvarjon voi kiinnittää suojaamaan pelaajaa ja mailoja.

Golfliikkeissä on melkoinen valikoima erilaisia työntökärryjä. Tämän kevään erityisen menekin vuoksi otimme vertailuun yhden mallin kuudelta eri tuotemerkiltä. Mukaan kelpuutettiin tällä kertaa vain kolmipyöräisiä malleja, jotka ovat epätasaisilla pinnoilla vakaampia kuin nelipyöräiset. Lisäksi niiden työntämiseen tarvitaan ainakin teoriassa hieman vähemmän lihasvoimaa. Hyvä kärry maksaa jopa yli 300 euroa, mutta houkuttelevia tarjouksia on tarjolla usein.

Työntökärryä hankittaessa kannattaa käyttää järkeä, eikä ensimmäistä ja halvinta ehdokasta aina kannata valita. Asiantuntevassa golfliikkeessä voi käydä tutustumassa useampaan eri vaihtoehtoon. Myyjä näyttää muutamassa minuutissa, kuinka eri kärryt kootaan käyttövalmiiksi. Samalla niiden ominaisuuksiin pääsee tutustumaan omakohtaisesti. Ostotilanteessa asiantuntijalta kannattaa kysyä myös mahdollisesti tarvittavien lisävarusteiden ja varaosien saatavuudesta sekä takuun kattavuudesta.

Huomiota kannattaa kiinnittää pyörien kokoon ja niiden etäisyyteen toisistaan. Isoilla pyörillä varustettu malli kulkee pääsääntöisesti eteenpäin pienemmällä voimalla, ja takapyörien suuri raideleveys vaikuttaa vakauteen – etenkin, kun kärryjä työnnetään kaltevissa ja epätasaisissa rinteissä.
Fastfold ja Masters näyttävät tulevan samasta tehtaasta. Niissä on koko joukko yhteisiä osia ja käyttöohjeetkin on tulostettu samalla kopiokoneella. Eri malleja ne silti ovat, ja mitatkin eroavat toisistaan. Sama huomio pätee Clicgeariin ja Roviciin, joihin kumpaankin sopivat tehtaan useimmat lisävarusteet, joita onkin hyvin kattavasti tarjolla.

Kaikkiin työntökärryihin mahtuu tarvittaessa jopa täysikokoinen tourbägi. Muita paremmin tästä selviää Clicgear, jossa yläkiinnikkeen korkeutta voi kätevästi säätää yhdestä vivusta. Jokaisessa kärryssä bägille on joustava pikakiinnike sekä kärryn ala- että yläosassa.

Vakiovarusteita

Kaikissa vertailun kärryissä on irrotettava sateenvarjoteline. Se helpottaa huomattavasti toimintaa kentällä, kun sadekuuro sattuu kohdalle. On myös hyvä, jos varjoa voi säätää haluamaansa kohtaan. Näin sekä pelaaja että bägissä olevat mailat saadaan suojaan ainakin enimmiltä pisaroilta. Vain Clicgearissa ja Rovicissa teline on kiinteä, mutta niihinkin kallistettavan version voi halutessaan hankkia lisävarusteena. Tuulisella kelillä varjo lähtee helposti lentoon, jos pidikkeessä ei ole minkäänlaista lukitutusmekanismia. Sellainen on onneksi kaikissa testikärryissä.

Clicgearin kannellinen kotelo on joukon suurin. Sen voi tarvittaessa lukita kuminauhalla. Edessä on verkkopussi, johon mahtuu paljon tavaraa. Mukana on myös teline sekä juomapullolle että sateenvarjolle.

Käsikahvan yhteydessä on kaikissa kannellinen lokero, jonne puhelimen ja lompakon saa helposti piiloon. Kanteen voi kiinnittää myös tuloskortin. BagBoyn ja Fastfoldin kannen etureunassa on kätevä paikka puhelimelle, johon sen saa tuloskorttina käytettäessä asennettua pystyasentoon. BagBoyssa, Clicgearissa ja Fastfoldissa on lisäksi verkkopussi, johon saa mahdutettua kaikenlaista kierroksella tarvittavaa tavaraa. Juomapulloteline puuttuu vain Fastfoldista. Pullon voi toki tässäkin sijoittaa verkkopussiin.

Kaikissa on jonkinlainen seisontajarru. Sen saa kytkettyä päälle joko jalkavivulla tai kädensijan yhteyteen sijoitetusta kahvasta. Varsinkin jalalla kytkettäviä pyöräjarruja on hyvä käsitellä aina varoen. Kaikki muoviset jarrumekanismin osat rikkoutuvat helposti, kun niihin kohdistuu suuria mekaanisia voimia. Jarrua kannattaa käyttää varsinkin mäkisessä maastossa, mutta parkkipaikaksi kannattaa silti valita mahdollisimman tasainen alue. Yhteen pyörään vaikuttava jarru ei nimittäin välttämättä estä kärryn liikkeellelähtöä jyrkässä alamäessä.

Pura ja kokoa

Joissain tapauksissa oman auton tavaratila sanelee kokoon taitetun työntökärryn maksimikoon. Tässä osa-alueessa vertailun kärryissä on eroja. BigMax Blade IP on kokoon taitettuna hyvin litteä, kun taas muut lähenevät kuutionmuotoista pakettia. Tilavuudeltaan Fastfold Kliq ja Blade IP ovat joukon pienimmät, kun taas BagBoy Nitron vie muita suuremman tilan auton tavarasäiliöstä.

Pakkauksestaan nostettu työntökärry on melko pienessä koossa. Sen purkaminen ja käyttöönotto ei suju aina ilman ohjekirjan apua. Tässä vaiheessa kannattaa käyttää malttia ja harkintaa, jotta mikään osa ei rikkoudu liiallisen voimankäytön takia. Kun alkuvaiheet ovat takana, kannattaa opetella kärryn kasaaminen ja avaaminen muutaman kerran. Näin ei golfklubin pysäköintipaikalla tarvitse turvautua ulkoisiin apuvoimiin.

BigMax Blade IP on pakkautuvuudeltaan omaa luokkaansa.

Kun kärry on käyttökunnossa, on hyvä myös harjoitella oman bägin kiinnittämistä. Tätä varten sekä kärryn ylä- että alaosassa on taittuvia pidikkeitä, jotka ensin avataan. Kun bägi on paikallaan, sen pysyminen varmistetaan kumisilla pikalukitusnauhoilla, jotka voi esisäätää omalle bägille sopivaan pituuteen. Lopuksi säädetään työntökahva oikealle korkeudelleen, ja kaikki on valmista. Jos mukana tulee erilaisia pidikkeitä sateenvarjolle ja juomapullolle, nekin on hyvä asentaa paikoilleen tässä vaiheessa. Monissa kärryissä nämä osat on irrotettava ja sijoitettava omille paikoilleen ennen koko paketin kasaamista kuljetuskuntoon.

Useimpiin kärryihin voi hankkia kuljetuspussin lisävarusteena. Näin auton tavaratila pysyy puhtaana, kun kärry kierroksen jälkeen kasataan kuljetuskuntoon. Monen on nähty käyttävän suojapussina Ikean sinistä kassia. Sekin on hyvä vaihtoehto. Useimmilla klubeilla paineilmaa on käytettävissä kenkien puhdistamiseen. Myös kärryn pyörät ja muut maahan kosketuksissa olleet osat voi puhaltaa paineilmalla puhtaiksi ennen kasaamista.

Vakaata kulkua

Hyvän työntöasennon saa säätämällä kahvan omaan pituuteen sopivalle korkeudelle. Vain Clicgearissa kahvan korkeus on kärryn avaamisen jälkeen sillä korkeudella, johon se ennen kasaamista jätettiin. Muissa korkeus on säädettävä aina purkamisen jälkeen uudelleen. Tätä varten tarvitsee onneksi avata vain yksi vipu.

Etupyörän suuntauksen hienosäätöön kannattaa myös kiinnittää huomiota, jotta kärryn kulkusuunta olisi aina mahdollisimman suora. Säädetyn kärryn voi jopa antaa mennä vierellään lievässä alamäessä, mutta karkaamaan saakka sitä ei pidä päästää. Hienosäätöä varten etupyörän yhteydessä on jonkinlainen ruuvi. Sen sijoituspaikka ja toiminta selviävät kärryn ohjekirjasta. Rovicissa on kääntyvä etupyörä ja sen voi myös lukita, jolloin kärry kulkee haluttaessa suoraan eteenpäin.

Ennen kierrokselle lähtöä bägi pitää kiinnittää kunnolla kärryyn, jotta se ei irtoa heti ensimmäisessä kuopassa tai sivumäessä. Tämä ei aina takaa, etteikö vahinkoja silti sattuisi, sillä kaikki kärryt eivät ole yhtä vakaita kulkemaan.

Takapyörien kapea raideleveys tekee kärrystä helposti kaatuvan, kun sen kanssa liikutaan poikittain pienessäkin rinteessä. Tällaisia ovat BigMax ja Masters, jossa taka-akselin pyörät ovat vain 64 sentin etäisyydellä toisistaan. Lisäksi BigMaxin pieni etupyörä ja etupainoisuus vaikeuttavat ylämäkeen työntämistä ja karheikossa liikkumista. Hyvä kokonaisuus syntyy riittävän isoista pyöristä, joiden väli toisistaan on mahdollisimman suuri. Näin bägin muodostama paino keskittyy pyörien väliin. Tässä suhteessa joukon kärkeä ovat BagBoy ja Clicgear. On kuitenkin huomattava, että kaikkien kanssa tulee varsin hyvin toimeen, kun tuntee oman kärrynsä ominaisuudet.

Artikkeli on julkaistu Golflehdessä 3/2020

Clicgear 4.0      Toimituksen valinta
Suositushinta: 319 €
Maahantuoja: Hill Creek Golf Oy
Internetissä: clicgear.com

Clicgearin kasaamisessa on neljä vaihetta, jotka pienen harjoittelun jälkeen sujuvat helposti. Työntökahva on avattaessa sillä korkeudella mihin se edellisellä kerralla jätettiin. Bägi kiinnitetään tukevilla silikonihihnoilla. Yläkiinnityksen paikkaa voi säätää korkeussuunnassa, ja kyytiin saa myös kookkaan tourbägin.
Suuripyöräinen Clicgear on joukon helpoin työnnettävä. Aivan ketterästi se ei kuitenkaan käänny. Leveän akselivälin ansiosta kärry ei kaadu sivurinteessäkään helposti. Runko on tukeva, painoa on siksi muita enemmän.
Työntökahvan yhteyteen sijoitettu jarruvipu vaikuttaa vaijerin avulla etupyörään. Työntökahvan yhteydessä on tilava kannellinen kotelo. Juomapullolle ja sateenvarjolle on omat telineensä. Vasemmalla puolella on myös pidikkeet kokoontaitetulle varjolle. Lisäksi tarjolla on verkkopussi, johon mahtuu riittävästi eväitä tai muita kentällä tarvittavia tavaroita. Säilytysratkaisut ovat selvästi joukon parhaat. Sateenvarjotelineen saa piiloon kahvan alle, kun sitä ei tarvita.

HYVÄÄ
Tukeva rakenne
Vakaus myös rinteissä
Säilytystilat ja lisävarustevalikoima
HUONOA
Monivaiheinen kokoaminen

BagBoy Nitron      Toimituksen valinta
Suositushinta: 299 €
Maahantuoja: AVR Import Oy
Internetissä: bagboy.com

Nitron on kuljetustilassa muita kookkaampi. Takapyörät irtoavat pikalukituksella, jolloin kärry pakkautuu kapeampaan tilaan. Parasta on helppo avaaminen: ensin nostetaan kahvasta ja sitten työntökahvan korkeus kohdilleen. Nitronin omistaja kiinnittää bägiä kyytiin, kun vieruskaverit vielä availevat lukituksia ja painivat mekanismiensa kanssa.
Pyörät ovat keskikokoa, mutta leveä akseliväli pitää kärryn pystyssä myös sivurinteissä. Runko on tukeva ja kärry hyvä käsiteltävä. Etupyörän kulkusuunnalle on hienosäätö. Jarruvipu on työntökahvassa ja jarru vaikuttaa oikeaan takapyörään.
Työntökahvan yhteyteen sijoitettu kannellinen lokero on riittävän kookas pikkutavaroille. Kätevä yksityiskohta on puhelimen pikakiinnitys, jolla luurin saa pystyasentoon kahvan eteen. Näin sähköisen tuloskortin pitäminen ja gps-pohjaisen väyläkartan katsominen on helppoa. Kotelon alapuolella on tilava pussi ja juomapullolle on oma kolonsa. Sateenvarjoteline on kookas ja tilaa vievä etenkin kuljetustilassa.

HYVÄÄ
Avaaminen ja kasaaminen
Säilytystilat ja puhelinpidike
Vakaa ja ketterä käsiteltävyys
HUONOA
Koko kuljetustilassa

BigMax Blade IP
Suositushinta: 399 €
Maahantuoja: Klintrade Oy
Internetissä: bigmaxgolf.com

Blade IP on kuljetustilassaan litteä, ja näppärin kuljetettava. Takapyörät irtoavat tarvittaessa pikalukituksella helposti. Avattaessa kaikki pyörät kääntyvät, ja vain työntökahvan korkeuden säätämiseksi on avattava lukitusvipu, joka tosin on turhan jäykkä.
Etupyörän suuntaukseen tarvitaan mukana tulevaa kuusiokulma-avainta. Säätöohjeet on syytä katsoa ohjekirjasta. Molemmille takapyörille on jalalla käytettävä jarru. Pitkiä vipuja ei kannata polkaista voimalla, jotteivät ne rikkoudu. Blade IP kääntyy etupainoisena kankeasti ja on pienipyöräisenä raskas työnnettävä ylärinteeseen. Kapean akselivälin vuoksi kärry kaatuu helposti sivurinteessä.
Kannellinen säilytyskotelo on ahdas, juomapullolle ja sateenvarjolle on oma telineensä. Sateenvarjoteline kiinnitetään kahvaan pikalukituksella, mutta kuljetukseen pakatusssa kärryssä sitä ei voi pitää kiinni.
Blade IP on mekaaniselta rakenteeltaan luotettavan jämäkkä. Kahden vuoden vakiotakuun saa valmistajan palveluun rekisteröitymällä pidennettyä peräti viiteen vuoteen.

HYVÄÄ
Litteä kuljetustilassa
Sateenvarjotelineen pikakiinnitys
HUONOA
Raskas ja kiikkerä rinteissä
Niukat säilytystilat

Fastfold Kliq
Suositushinta: 259 €
Maahantuoja: Oy Back Swing Ab
Internetissä: fastfold-golf.com

Kliq on kuljetusasennossa kuutiotilavuudeltaan muita pienempi. Käyttökuntoon sen saa kolmessa vaiheessa. Ensin vapautetaan työntökahva, sitten avataan kärry ja lopuksi käännetään etupyörä kulkuasentoon. Jalan painalluksella kytkettävä ja vapautettava jarru vaikuttaa vasempaan takapyörään.
Bägi kiinnitetään alaosastaan joustavalla lenkillä. Yläosan tarranauhalla liitettävän kiinnikkeen voi jättää kiinni bägiin, jolloin bägi vain napsautetaan paikoilleen. Hyvä ajatus, muttei kovin näppärä käytännössä.
Käsittely kentällä on helppoa ja ketterää, sivurinteessä kärry on vakaa. Kuoppaisessa maastossa työntäminen on lyhyen akselivälin ja etupainoisuuden vuoksi hieman työlästä.
Työntökahvan yhteydessä on kannellinen kotelo ja puhelimelle oma kätevä kuminauhakiinnike, jolloin vaikka golfsovelluksen käyttäminen hoituu luontevasti. Juomapullolle ei ole paikkaa, mutta kotelon edessä oleva pienehkö verkkopussi ajaa asian. Sateenvarjoteline on vakiovaruste, mutta kärryä kokoon taitettaessa se on tilan säästämiseksi otettava irti.

HYVÄÄ
Pieni kuljetuskoko
Ketteryys ja vakaus
HUONOA
Bägin yläosan tarrakiinnitys
Ei paikkaa juomapullolle

Masters iCart Compact Evo
Suositushinta: 199 €
Maahantuoja: Oy Back Swing Ab
Internetissä: mastersgolf.co.uk

iCart Compact Evo on kolmessa vaiheessa käyttökunnossa: kärry auki, työntökahva sopivalle korkeudelle, ja etupyörä oikeaan asentoon. Hyvien ja helposti säädettävien kiinnityshihnojen avulla bägin kiinnittäminen hoituu helposti ja kyytiin mahtuu myös kookas bägi.
Työnnettäessä kärry tuntuu raskaalta ja runko vetelältä. Kääntäminen on vetelyydestä ja painopisteestä johtuen hankalaa, ja sivurinteissä kärry kaatuu helposti muita pienemmän taka-akselin raideleveyden takia. Tästäkin huolimatta kärryillä on mukavampi viedä kierros läpi kuin kaksi-pyöräisillä klubikärryillä. Jalkajarru vaikuttaa vasempaan takapyörään.
Kahvan yhteyteen on sijoitettu paikka parille pallolle, muutamalle tiille sekä juomapullolle. Kannellisen luukun päällä on paikka tuloskortille, mutta matalan kotelon sisään mahtuu vain pieni puhelin tai lompakko. Erillistä verkkopussia ei ole, joten eväät pitää sijoittaa bägin taskuun. Kokoon taitetulle sateenvarjolle ei ole omaa pidikettä, joten sekin on jätettävä golfbägiin.

HYVÄÄ
Bägin kiinnitykset
Edullinen lähtöhinta
HUONOA
Vetelä ja epävakaa
Niukat säilytystilat

Rovic RV1S
Suositushinta: 269 €
Maahantuoja: Hill Creek Golf Oy
Internetissä: rovicgolf.com

Rovic on kokoon taitettuna mitoiltaan keskikastia. Avaaminen on helpohkoa: vapautetaan vivulla työntökahva, painetaan avausnappia ja käännetään kärry auki. Lopuksi vapautetaan nappia painamalla etupyörä ja käännetään se eteen. Rovic on vertailun ainoa työntökärry, jossa on kääntyvä etupyörä. Sen ansiosta mutkittelu esimerkiksi viheriön lähellä operoitaessa on kevyttä. Etupyörän voi lukita vivusta. Edullisemmassa RV1C-mallissa etupyörä on kiinteä.
Riittävän suurien pyörien ansiosta kärry rullaa mukavasti. Leveän taka-akselin ansiosta se ei kaadu sivurinteissä. Jarrupolkimesta molemmat takapyörät lukittuvat, sillä pyörien välissä on jarruvaijeri.
Roviciin sopivat useimmat Clicgearin lisävarusteet, sillä kärryt tulevat samasta tehtaasta. Vakiovarusteisiin kuuluu sateenvarjoteline, paikka juomapullolle sekä tilava kannellinen lokero, jonne mahtuu lompakon ja puhelimen lisäksi myös etäisyysmittari sekä muutama pallo. Sateenvarjotelineelle on oma paikka kuljetusasentoon asetettaessa.

HYVÄÄ
Herkkä kulku ja ketteryys
Vakaa myös sivurinteissä
Hyvät vakiovarusteet ja säilytystilat
HUONOA
Monivaiheinen kokoaminen

Lue seuraavaksi: Täsmätietoa – Testasimme etäisyysmittarit

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)