Rapsodon lyöntianalysaattori on tarkka laite, ja lisämaksulla siitä saa myös simulaattorin - Golfpiste.com

19.11.–26.11. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][2]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Rapsodon lyöntianalysaattori on tarkka laite, ja lisämaksulla siitä saa myös simulaattorin

Rapsodon lyöntianalysaattori on kompaktin kokoinen laite.

Rapsodo on esiteli lyöntianalysaattoristaan uuden version. MLM2PRO maksaa 950 euroa, mutta hinnalla saa nyt paljon aiempaa enemmän tietoa ja tarkkuutta.

Talviharjoittelusta on eniten hyötyä, kun lyöntien pituudet ja muut tiedot ovat selvillä. Nehän eivät näy pallon ja pressun välisen muutaman metrin matkalla. Ulkorangellakin täsmälliset mitat jäävät vain näköhavainnon ja lyöntituntuman asteelle. Tarkempaa tietoa saa lyöntitutkaa tai muuta mittalaitetta käyttämällä.

Vaihtoehtoja on tarjolla jos jonkinlaisia, ja hintaluokkakin on monessa tapauksessa varsin kohtuullinen. Ongelmana on tähän asti ollut se, että erilaisten mittalaitteiden lukemat ovat olleet joko epäluotettavia tai niistä on puuttunut oleellista tietoa. Rapsodon MLM2PRO tuo tähän kaivatun muutoksen.

Laitteen käyttämiseen tarvitaan puhelin tai tabletti, jossa käyttöjärjestelmänä on iOS tai Android. Käyttöliittymänä toimii sovelluskaupasta ladattava Rapsodon MLM2PRO.

Harjoituskäyttö alkaa sovelluksen avaamisella ja sen parittamisella lyöntitutkaan. Kun yhdistäminen on tehty, valitaan joko sisä- tai ulkotila sekä käytettävä pallotyyppi. Tämän jälkeen lyöntitutka suunnataan kohteeseen niin, että pallo on samalla janalla kohteen kanssa. Tätä varten sovelluksen näytöllä näkyy videokuva, jossa on apuviiva suuntaamiselle. Nyt järjestelmä on valmiina käyttöön.

Käytön aikana sovelluksesta valitaan käytetty maila, jolloin lyöntisuoritteet tallentuvat mailakohtaisesti. Omat mailan voi ennen käytön aloittamista syöttää sovelluksen muistiin. Hieno piirre on se, että käyttöliittymässä on valmiina lukuisten mailavalmistajien täydellinen mallikirjo. Tarjolla on esimerkiksi Titleistin tapauksessa joukko eri draivereita, jopa uusin TSR-sarja. Kaikista mailoista voi vielä erikseen määrittää loft-kulman.

Toimintaperiaate

MLM2PRO pitää sisällään kaksi kameraa ja tutkan. Toinen kamera kuvaa lyöntisuorituksen ja toinen 240 ruutua sekunnissa tallentava suurnopeuskamera osallistuu yhdessä doppler-tutkan kanssa pallon liikkeiden mittaamiseen. Sisätiloissa pallona käytetään Callawayn RPT Chrome Soft X -mallia, joita toimitukseen sisältyy kolme kappaletta. Ulkorangella voi käyttää tavallisia golfpalloja.

RPT-pallossa on erilaisia mustien täplien yhdistelmiä, joiden ansiosta suurnopeuskamera kykenee muodostamaan käsityksen pallon lentokäyttäytymisestä jo muutaman metrin perusteella. Myös tutka osallistuu lentodatan analysointiin. Ulkona pilkkupalloa ei tarvita, sillä kamera ja tutka seuraavat pallon käyttäytymistä huomattavasti pitempään. Kierteitä ei kuitenkaan mitata kuin RPT-palloa käytettäessä.

Rapsodo panostaa erityisen paljon omaan yhteisöönsä. Tämä näkyy rekisteröityneelle käyttäjälle siten, että valmistaja lähettää usein tiedotteita uusista toiminnoista. Kolmen viikon testijaksomme aikana laitteeseen ilmestyi myös peräti kolme päivityspakettia. Luvassa on juuri sitä mitä käyttäjä tarvitsee – uusia toimintoja ja parannuksia jo olemassa olevaan algoritmiin. Lyöntitutkan tarkkuus ja ominaisuudet siis paranevat jatkuvasti.

Tarkkaa lyöntianalyysia

MLM2PRO kykenee mittaamaan mailanpään nopeuden ja pallon lähtönopeuden lisäksi sen lähtökulman sekä pysty- että sivusuunnassa. Näillä tiedoilla voidaan laskea smash factor, pallon lentomatka ilmassa, kokonaismatka, sivuttaispoikkeama keskiakselilta sekä alastulokulma. Kierteet pysty- ja sivusuunnassa mitataan vain RPT-pallolla ja vain premium-jäsenyyden myötä.

Parasta Rapsodon uudessa lyöntianalysaattorissa on sen tuottaman datan tarkkuus. Testasimme tarkkuutta kolmella mailalla: 60-asteisella wedgellä, rautaseiskalla ja draiverilla. Sisätiloissa käytimme mukana toimitettuja RPT-palloja ja ulkorangella Titleistin Pro V1 -palloja. Molemmissa tapauksissa referenssilaitteena oli TrackMan 4 -analysaattori.

Pallon lähtönopeudessa eroa TrackManiin oli maksimissaan parin prosentin verran. Pallon lentomatkan osalta tulokset poikkesivat toisistaan vain muutamien metrien verran, mutta kokonaispituuksia Rapsodo pyrkii hieman pidentämään. Ulkona pallon nousukulmat mitattiin lähes yhtenevinä TrackManin kanssa, mutta sisällä hajontaa oli etenkin draiveria käytettäessä hieman enemmän.

Pallon lentoradan sivuttaiskulmaa MLM2PRO mittaa ulkona asteen tarkkuudella oikein, mutta sisätiloissa hajontaa on ajoittain aavistuksen enemmän. Niinpä pallon poikkeama keskiakselilta on ulkona erittäinkin tarkka, mutta sisäkäytössä draiverilla saadut tulokset eivät ole parasta a-luokkaa. Tästä huolimatta Rapsodo MLM2PRO on erittäin tarkka lyöntianalysaattori. Siksi se sopii mainiosti myös simulaattorikäyttöön.

Rapsodon premium-jäsenyys

Premium-jäsenyys on ensimmäisen vuoden ajan ilmainen. Sen jälkeen jäsenyydestä joutuu pulittamaan 199 dollarin vuosimaksun. Tälle hinnalle saa kuitenkin melko paljon vastinetta.

Premium-jäsenyyden etuina ovat pallon kierteen ja kierreakselin mittaus sisätiloissa Callawayn RPT -palloa käyttämällä. Myös pallon lentokaaren maksimikorkeus tulee näyttöön jäsenyyden myötä. Lyöntien videotallenteita mahtuu premium-palveluun 10 000 kappaletta ja lyöntisuorituksen voi myös hidastaa. Premium-paketissa myös Rapsodo Insights ja Combines-testi ovat käytettävissä. Insights näyttää mailakohtaisesti tilastoa lyöntipituuksista ja lentokaarien sivusuuntaisista käyttäytymisistä. Combines on testi, jossa lyödään kolmella mailalla kahdeksan lyönnin sarja. Sovellus mittaa kullakin mailalla lyöntitarkkuudet ja antaa lopputuloksena taitojasi vastaavan hcp-lukeman. Samanlainen testi on käytettävissä myös TrackManissa.

Laitteen ohjaaminen ja tulosten tarkastelu tapahtuu puhelimen tai tabletin näytön kautta. Vasemmalla simulaattorinäkymä, keskellä mitattavien arvojen valintapaneeli ja oikealla rangenäkymä, jossa näkyy lyönnin kaari.

Premiumissa mukana on myös Rapsodon oma simulaattorisovellus, jota käyttämällä voi pelata golfia 30 000 kentällä. Kenttätiedot perustuvat samoihin tietokantoihin, joita käytetään yleisesti esimerkiksi golfkelloissa.

Kokeilimme pelaamista Keimolan kentillä ja kokemus oli varsin myönteinen. Väylien muodot ovat hyvin lähellä oikeita, joskin grafiikka esittää näkymän vain pelattavan väylän osalta. Putit merkitään tuloskorttiin automaattisesti viheriölle lyötyjen reikäetäisyyksien perusteella. Rapsodon oma simulaattori toimii vain yksin pelattaessa.

Liitettävyys tunnettuun E6 Connect -simulaattorisovellukseen on juuri julkaistu, mutta se toimii ainakin tätä kirjoitettaessa vain iOS-sovelluksen kautta. E6 Connectista peritään erillinen vuosimaksu, mutta sen jälkeen pelaaminen kavereiden kanssa onnistuu vaikkapa omassa autotallissa. E6 Connectin hinnoittelusta ja muista yksityiskohdista saa paremman kuvan valmistajan kotisivuilta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje