26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli - Välineet

Pallolla on väliä

Päätös siitä, millä pallolla pelaat, voi olla tärkein golfvälineitä koskeva ratkaisusi.

Nykyään yhä useampi itselleen uusia välineitä himoitseva harrastaja osaa ensitöikseen hakeutua golfliikkeiden fittauspalveluiden piiriin. Mailanmittaajan asiantuntemuksen lisäksi ostamisen tuskallisuutta on saatu helpotettua luomalla esimerkiksi rautamailoihin vakiintuneita kategorioita: players iron, players distance iron, game improvement ja super game improvement. Näistä eri tasoiset ja eri ominaisuuksia mailoiltaan kaipaavat pelaajat voivat itsekin pienellä perehtymisellä päätellä, minkälaiset välineet mahdollisesti peliinsä tarvitsee.

Kuitenkin samaan aikaan, kun mitoitetut välineet pelaajien bägeissä yleistyvät, tuntuu yksi pelin tärkeimmistä työvälineistä jäävän pelaajien keskuudessa huomattavan pienelle huomiolle: pallo.

Useiden satojen eurojen mailainvestointien sijaan erilaiseen palloon vaihtamalla voit saada ihmeitä aikaan. Monissa tapauksissa juuri sopivan pallon löytämisellä saattaa olla kaikista mitoitetuista välineistä suurin vaikutus peliisi.

Pallon merkitystä kuitenkin ylenkatsotaan, ja kuten golfissa muutenkin, myös palloista ja niiden sopivuudesta erilaisille pelaajatyypeille on liikkeellä paljon myyttistä ja usein väärääkin tietoa. Tässä artikkelissa käydään läpi asioita, joista sinun tulisi golfpalloa valitessasi olla tietoinen.

Kaksi-, kolme-, neljä- vai jopa viisiosainen pallo?

Koska golfpallon suorituskykyä mitataan useissa erilaisissa lyönneissä, on täydellistä palloa mahdotonta valmistaa. Pallo, joka lentää draiverin lavasta maksimaalisen suoraan ja pitkälle, ei ole optimaalinen lähipelissä, kun taas lähipeliin optimoitu, nopeasti pysähtyvä pallo ei lennä niin hyvin kuin olisi mahdollista.

Eri hintaluokan pallot käyttäytyvät draivatessa hyvin samankaltaisesti.

Kyseessä on siis aina kompromissi, jota pallonvalmistajat koittavat parhaansa mukaan hallita. Yksi tapa on lisätä pallon kuoren ja ytimen väliin eri lisäkerroksia. Tämä mahdollistaa pallon reagoimisen eri tavalla eri mailoilla lyötyihin lyönteihin. Kerrosten määrää ei kannata kuitenkaan liikaa tuijottaa, sillä viisiosainen pallo ei automaattisesti ole parempi kuin neliosainen.

Pehmeä pallo on hidas pallo – melkein kaikille

Kun draiverin lapa osuu osumahetkellä palloon, menettää pallo hetkellisesti pyöreän muotonsa ja litistyy jopa kolmanneksen kasaan alkuperäisestä koostaan. Tätä kutsutaan kompressioksi. Mitä enemmän pallo litistyy, sitä matalampi on sen kompressioaste ja pelaajalle tuntuma pallosta on pehmeä.

Yksi yleinen harhaluulo on, että hitaasti svingaavan pelaajan tulisi käyttää pehmeämpiä palloja, jotta pallo kompressoituisi sopivasti maksimaalisen tehokkuuden aikaansaamiseksi. Tämä pitää kuitenkin paikkansa vain kaikkein hitaimpien mailanpäännopeuksien kohdalla. Tutkimukset osoittavat, että jos mailanpäännopeutesi on vähintään 85 mailia tunnissa, korkeamman kompressioasteen pallo tuottaa korkeamman lähtönopeuden. Vaikka pehmeämpi pallo saattaa tuntua mukavalta pelatessa, niin kokeile rohkeasti napakampaa palloa.

Kuorella on väliä – etenkin lähipelissä

Jos jokin golfpallossa saa olla pehmeää, niin sen kuori. Nykypäivänä on yleisesti tiedossa, että eri hintaluokan pallot käyttäytyvät draivatessa hyvin samankaltaisesti. Erot pallojen välillä alkavat näkyä vasta, kun palloa lyödään lyhyempää matkaa ja kun se ei enää litisty yhtä paljon kasaan. Tällöin suorituskyvystä vastaa pääasiallisesti pallon uloin kuori.

Golfpallojen voidaan sanoa jakautuvan kahteen kategoriaan: uretaanikuorisiin ja surlyn-kuorisiin.

Uretaanikuorinen pallo on kuoreltaan pehmeämpi, minkä ansiosta se tuottaa palloon viheriön ympäristössä tapahtuvissa lyönneissä huomattavasti enemmän alakierrettä. Kaikissa ylemmän hintakategorian golfpalloissa onkin uretaanikuori.

Surlyn-kuorinen pallo on uretaanikuorista kestävämpi, ja se sopii etenkin edullisempien pallojen pintamateriaaliksi. Kestävyydellä on varjopuolensa, ja kovempana materiaalina surlyn menettää lähilyönneissä kontrollia vähäisen alakierteen vuoksi.

Mikä pallo sopii sinulle?

Golfpallolla on väliä, ja oikealla valinnalla voit tehdä isojakin parannuksia peliisi. Fittauksessa käyminen paljastaa omat ongelmakohtasi.

Jos olet pelaaja, jolla on vaikeuksia saada pallo pysähtymään viheriölle, voit palloa vaihtamalla saada tämän asian korjattua. Markkinoille on tullut viime aikoina keskihintaisia palloja, jotka raudoilla lyötäessä tuottavat tuntuvasti enemmän alakierrettä, joka auttaa palloa pysähtymään.

Jos taas kärsit rautamailoillasi liiallisesta alakierteestä, saatat menettää tietämättäsi lyöntimittaa. Silloin rautamailoilla vähemmän alakierrettä tuottava pallo saattaa sopia sinulle – jos vain olet valmis uhraamaan alakierrettä myös lähipelilyönneissäsi.

Pidempiä draiveja halajaville pallon vaihtamisesta ei juuri hyötyä ole, joskin todella pehmeän pallon vaihtaminen kovempaan saattaa tuoda lisämetrejä. Vaikka hinta ja laatu kulkevatkin käsi kädessä myös pallomarkkinoilla, ei nykyään enää tarvitse maksaa itseään kipeäksi löytääkseen itselleen sopivan pallon. Kun sellainen on testaamisen kautta löytynyt, pysyttele siinä, jotta opit perustellisesti sen, miten pallosi käyttäytyy erilaisissa tilanteissa. Yhdellä ja samalla pallomallilla pelaaminen saattaa olla parhaita päätöksiäsi matkalla kohti parempia tuloksia.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje