Nopeutta, anteeksiantavuutta ja tehoa  – Titleist uudisti koko T-sarjan rautamallistonsa - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Nopeutta, anteeksiantavuutta ja tehoa  – Titleist uudisti koko T-sarjan rautamallistonsa

T200-rautojen lavoissa on keskimäärin 100 grammaa volframia. Se lisää mailan anteeksiantavuutta ja hillitsee värähtelyä epätarkoissa osumissa. Kuva: Titleist

Jokaisessa mallissa on keskitytty yhtiölle ominaisesti useamman materiaalin käyttöön, jolla tähdätään muun muassa vakauteen ja pallon parempaan nousukulmaan.

Titleist on tuomassa markkinoille neljä erilaista versiota käsittävän uudistetun T-sarjan rautamailamalliston. T100 ja T100•S ovat puhtaasti tour-tason rautoja. T200 on ulkoasultaan players-raudan oloinen, mutta tarjoaa enemmän anteeksiantavuutta ja pituutta. T300 puolestaan on malliston isolapaisin rauta, jossa on otettu huomioon korkeammalla tasoituksella pelaavien tarpeet.

T100

Titleist teki kaksi vuotta sitten rohkean päätöksen lopetettuaan taitavien golfareiden keskuudessa vankan suosion saavuttaneiden AP2-rautojen valmistuksen. Niiden paikan tuotannossa otti T100-raudat, jotka on tarkoitettu blade-version ilmettä ja tuntumaa, mutta mailoiltaan myös enemmän anteeksiantavuutta kaipaaville pelaajille.

Yhtiön tallipelaajat käyttivät uudistettuja T100- ja T100•S-rautoja ensimmäisen kerran tositoimissa heinäkuun lopussa Connecticutissa pelatussa PGA Tour -kilpailussa, mikä enteili mailojen pikaista ilmestymistä markkinoille. Pian turnauksen jälkeen Titleist informoi, että uutuusraudat saapuvat sen jälleenmyyjille elokuun lopussa.

Uutuusraudat asettuvat Titleistin mallistossa vaihtoehdoksi 620MB- ja C20CB-raudoille. ”T-sataset” näyttävät tähdätessä odotetun perinteisiltä, mutta lavan sisällä on jotain uuttakin.

Pidemmissä raudoissa (3–7) on 1025-hiiliteräksestä taottu runko ja ruostumattomasta SUP-10-teräksestä valmistettu lyöntipinta. Alhaalla osuma-alueen takana, kärjessä ja kannassa, on volframipainot. Volframin määrä riippuu mailasta, mutta sitä on lavoissa keskimäärin 80 grammaa.

Titleist T100. Kuva: Titleist

Painopistettä on saatu laskettua alhaalla ja kehän ääripäissä olevan volframin ansiosta. Se vähentää lavan värähtelyä epätarkoissa osumissa. Alempana oleva painopiste myös auttaa pelaajaa saamaan pallon korkeammalle.

Lyhyet raudat (8-GW) ovat rakenteeltaan yksiosaisia ja taottu samasta materiaalista kuin pitkät raudat, mutta niissä ei ole volframipainoja. Titleist muotoili pohjan uudelleen saadakseen lavan kulkemaan tehokkaammin ruoholla. Yhtiön insinöörit myös vähensivät pohjan bouncea kannan alueella, mutta vastaavasti lisäsivät sitä kärjen puolella. Pohja on kuitenkin kapea ja lavassa minimaalisesti offsetia.

T100•S

T100•S-raudat näyttävät ja tuntuvat samanlaisilta kuin tavalliset T-sataset, mutta niissä on kaksi astetta vahvemmat nostokulmat. Sillä on olennainen vaikutus lyöntien pituuksiin.

S-versioon on päädytty, jotta ”mailaseppien” ei tarvitsisi vääntää lisäpituudesta kiinnostuneiden pelaajien T100-mailojen nostokulmia. Samalla varmistetaan, ettei lavan pohjan geometria ja vuorovaikutus ruoholla vaarannu. ”Deloftauksella” on taipumus vähentää bouncea, mikä voi johtaa nopeutta ja tehokkuutta heikentäviin syviin osumakontakteihin.

T100•S. Kuva: Titleist

Titleist poisti lavan takana olevasta palkista kolme grammaa massaa. Tämän vuoksi lavan kärkeen ja kantaan on asetettu kymmenisen grammaa enemmän volframia kuin T100-mallissa.

T100•S raudat ovat T100-versiota paitsi pitkälyöntisemmät, myös lähettävät pallon korkeammalle, sillä niiden painopiste on aavistuksen alempana kuin jälkimmäisissä.

T200

Titleist loi kaksi vuotta sitten T200-raudat, jotka näyttivät parempien pelaajien mailoilta, mutta tarjosivat game-improvement-raudoille ominaisen pituuden ja anteeksiantavuuden. Uudistettu versio jatkaa samalla linjalla.

Pidempien rautojen (3–7) ruostumattomasta SUP-10 teräksestä taotun, L-muotoisen lyöntipinnan takana on pehmeää polymeeriä sisältävä ydin. Kun pallo osuu lapaan, lyöntipinta joustaa taaksepäin painuen polymeeriydintä vasten, jonka jälkeen se palaa teräksen ja polymeerin yhteistyöllä nopeammin takaisin muotoonsa. Tuloksena on suurempi pallonnopeus ja pidemmälle kantava lyönti.

Kiinteästä polymeeristä valmistettu lavan taustalevy peittää edellä mainitun Max Impact -järjestelmän. Tällä on säästetty painoa ja saatu raudalle visuaalisesti näyttävämpi ulkoasu. Osa säästyneestä painosta on jaettu uudelleen ja lisätty lavan sisällä kannassa ja kärjessä oleviin volframipainoihin.

Taustalevy peittää T200:n lyöntipinnan takana olevan Max Impact -järjestelmän. Kuva: Titleist

Volframin määrä vaihtelee raudoissa, mutta sitä on keskimäärin 100 grammaa mailaa kohden. Tämä lisää rautojen anteeksiantavuutta ja hillitsee lavan värähtelyä epätarkoissa osumissa.

Uusissa T200-raudoissa on lyhyempi lapa kuin edellisessä versiossa. Lisäksi yläreuna on nyt kapeampi, pohja ohuempi ja lavassa vähemmän offsetia.

T300

Titleistin anteeksiantavimman mallin, AP1:n vuonna 2019 korvannutta T300-versiota ei ole suunnattu tour-ammattilaisten tarpeisiin, vaan korkeammalla tasoituksella pelaavien harrastajien kiinnostuksen kohteeksi. Aiempaa tyylikkäämmän näköinen rauta vie pallon korkeammalle ja pidemmälle sekä käyttäytyy ystävällisemmin epätarkoissa osumissa.

Ruostumattomasta 17–4-teräksestä valetuissa ja kromatuissa raudoissa on pidemmät lavat ja enemmän offsetia kuin missään muissa Titleistin malleissa. Myös yläreuna on paksu ja pohja leveä, mikä lisää pelaajan luottamusta mailaan.

T300-raudat ovat saaneet T200-mallin tavoin uuden version Max Impact -järjestelmästä. Osumassa lyöntipinta joustaa taaksepäin palautuu ja polymeerin ja teräksen yhteistyöllä nopeammin muotoonsa antaen palloon lisää vauhtia ja siten lennättäen pelivälineen pidemmälle.

Titleist T300. Kuva: Titleist

Pienilapaisimpien T-sarjan rautojen kannassa ja kärjessä on volframia, T300-mallissa sitä on vain pidempien rautojen (4–7) kärjessä. Volframin määrä vaihtelee muiden mallien tavoin mailakohtaisesti, mutta sitä on keskimäärin 40 grammaa. Volframia on nyt jokaisessa lavassa 40 prosenttia enemmän kuin aikaisemmin. Painopistettä on saatu laskettua lisääntyneen massan avulla. Se tuo helpotuksen pelaajille, joilla on vaikeuksia saada lyönteihin riittävästi korkeutta.

Kaikki uutuudet saapuvat Titleistin jälleenmyyjille 26. elokuuta.

Suositushinnat

T100 ja T100•S: 1254,00 euroa (6 rautaa)
T200: 1254,00 euroa (6 rautaa)
T300: 954,00 euroa (6 rautaa) ja 1074,00 euroa (6 rautaa/grafiitti)

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje