11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Korvaako säädettävä draiveri rangeharjoittelun?

Vuoden 2007 sääntömuutos laajensi mailan säädettävyyden mahdollisuuksia. Säädettävien mailojen suosio kasvaa, ja kannattajat uskovat, että säädettävyys on kaikkien golfvälineiden tulevaisuutta. Vastustajat kutsuvat villitystä parhaimmillaan näppäräksi räätälöintivälineeksi sekä pahimmillaan monimutkaiseksi ja riittämättömäksi mailansuunnitteluksi. Vuoden 2008 alusta markkinoilla on nähty kourallinen välineitä, jotka ilmentävät tätä uutta vapautta. Näistä esimerkkejä ovat Callaway I-MIX -systeemin vaihdettavat varret, Cobra L5V:n suljetun lyöntipinnan vaihtoehdot sekä tuoreempina uutuuksina Nike STR8-FIT ja TaylorMade R9. Näiden draivereiden räikkämäiset varren kiinnityskohdat mahdollistavat valikoiman erilaisia lyöntipinnan kulmia, loft-kulmia ja lie-kulmia. Uudessa Nickent 4DX Evolver CYG:issä on jopa 26 asetusta. Siis kaksikymmentäkuusi! TrackManin keksijä Fredrik Tuxen on julkaissut uunituoreen tutkimuksen ”Suoran lyönnin salaisuus”. Tutkimuksen mukaan säädettävän lyöntipinnan teknologia voi muodostua merkittäväksi. Tuxen selvitti, että pallon alkuperäinen lähtösuunta johtuu 85-prosenttisesti lyöntipinnan kulmasta ja 15-prosenttisesti svingin linjasta. Tämän vuoksi golfari voisi tuottaa suoran lyönnin, vaikka svingi kulkisi 12 asteen verran sisältä ulos, jos lyöntipinta olisi kaksi astetta suljettu. Löyhentyneen säännön tarkoituksena ei ollut välinevalmistajien tyynnyttely, kertoo USGA:n tekninen johtaja Dick Rugge. Tavoitteena oli ”auttaa peruspelaajaa, ilman että pelistä tehtäisiin vähemmän haastavaa.” Paremmin sopivien mailojen ansiosta keskivertopelaajalla on mahdollisuus kehittyä, eivätkä tour-ammattilaiset hyödy muutoksesta juuri lainkaan. Ne kaverit ovat nauttineet tourilla kiertävien välinevalmistajien rekkojen palveluista jo vuosikymmenien ajan. Vijay Singh pelasi kerran draiverilla, jonka lyöntipinta oli seitsemän astetta auki. TaylorMaden teknisen osaston johtaja Benoit Vincent kertoo, että yritys on vasta ryhtynyt tutkimaan kaikkia mahdollisuuksia. Insinöörit ovat lisänneet säädettäviä (tai ”Lentokaaren hallinnan teknologisia”) ominaisuuksia draivereihin, väyläpuihin ja hybrideihin. ”Kun merkittävä teknologia nousee pinnalle”, Vincent sanoo, ”sen tunnistaa välittömästi. Lentokaaren hallinnan teknologiaa tulee esiintymään mailoissa seuraavien kahdenkymmenen vuoden ajan. Se on mailan taivuttamisen moderni versio. Ennen meillä oli draiverivaihtoehdot kolmelle golfarityypille: vakiomalli, draw-malli ja tour-malli. Nyt pystymme tarjoamaan samat ominaisuudet yhdessä mailassa.” Miten säädettävän lyöntipinnan teknologia toimii? Niken tuotekehittelyjohtaja Tom Stites selittää, että ”varren liitoskohdan viimeistä tuumaa on taivutettu kaksi astetta. Kun tämä pää työnnetään noin 360 astetta kiertäen reikään, se liukuu valmiisiin loviin.” Teknologia on sukua vanhalle tekniikalle, jossa varsi työnnettiin mailanpäähän hieman kallelleen, kuten ohjaussauva, jolloin lie-kulmia ja lyöntipinnan kulmia voitiin muuttaa.

Mit&#228, seuraavaksi?

Callawayn kehityssuunnittelun johtaja Alan Hocknell on etsinyt keinoja erottaa loft-kulma ja lyöntipinnan kulma toisistaan. Nykyinen systeemi toimii niin, että lyöntipinnan sulkeminen lisää loftia ja avaaminen vähentää sitä. Siltikään kaikki yritykset eivät ole teknologiasta innoissaan. Cleveland Golfin metallipuumailojen kehitysjohtaja Nate Radcliffe uskoo, että säädettävyys on hauska idea ja erinomainen työkalu mailansovitussessioihin. Mutta Radcliffen mielestä säädettävän varren kiinnityskohdan sivutuotteena syntyvä lisäpaino on merkki tehottomasta suunnittelusta. Jos liitoskohta painaa yhdeksän grammaa, hän sanoo, se on painoa, joka olisi voitu sijoittaa lavan kehälle huonojen osumien anteeksiantavuutta lisäämään. ”Jos et ole varma siitä, mitä apukeinoja tulet tarvitsemaan, linkkuveitsi on erinomainen työkalu”, Radcliffe kertoo. ”Mutta jos tiedät, että sinun täytyy kaataa puu tai perata kala, parempiakin vaihtoehtoja on.” Toisin sanoen, jos taistelet slicea vastaan, osta draw-mallinen draiveri. Ottaen huomioon ne ominaisuudet, joita tällä hetkellä voi säätää, Hockellin mielestä “on enemmän golfareita, jotka hyötyisivät enemmän kunnollisesta räätälöinnistä kuin mahdollisuudesta säätää mailoja myöhemmin, kun heidän svinginsä ovat muuttuneet merkittävästi. Vieläkin harvemmassa ovat golfarit, jotka ymmärtävät säädettävän mailan ominaisuudet tarpeeksi hyvin, jotta he voisivat sovittaa mailan optimaalisesti omiin tarpeisiinsa.” Räätälöintiyritys Henry-Griffittsin toinen perustaja Randy Henry kertoo: “Emme halua, että ihmiset sovittavat lie-kulman väärin vain voidakseen lyödä mailalla suoraan.” Nämä mailat toimitetaan suhteellisen tarkkojen ohjeiden kera, vaikka ne saattavatkin olla monimutkaiset. Ja ne kyllä toimivat, sanoo Chris Hammond, joka työskentelee mailansovittajana Haggin Oaksin golfkeskuksessa Sacramentossa, Kaliforniassa. ”On hullua, miten nopeasti jonkun lyönnin voi korjata.” Toistaiseksi jokaisen mailan jokaisesta osasta voisi tulla säädettävä. Konsepti saattaa osoittautua niin tehokkaaksi, että säännöt vaativat muokkaamista.

Onko s&#228,&#228,dett&#228,v&#228, draiveri hyv&#228, idea?

Puolesta: Parasta säädettävissä draivereissa on se, että ne muuttavat asennetta yhtä nopeasti kuin pallon lentokaarta. Se tuottaa mielihyvää välittömästi. Jos potilaana on krooninen slaissaaja, lyöntipinnan voi sulkea vain muutamalla jakoavaimen liikkeellä, ja hups, yhtäkkiä hän lyökin suhteellisen suoraan. Mitä tyytyväisempi oppilas on pallon lentosuuntaan, sitä vapaammin ja aggressiivisemmin hän svingaa. Tämän seurauksena oma asemani opettajana helpottuu, kun ryhdyn toteuttamaan positiivisia muutoksia. Pitkän tähtäimen lisähyötynä on, että kun oppilas jälleen tarvitsee neutraaleja asetuksia, hänen ei tarvitse ostaa uutta mailaa. – Randy Smith, 13. sijalla Golf Digestin 50 parhaan golfopettajan äänestyksessä Vastaan: Avattu lyöntipinta on syy useimman golfarin kurjuuteen. Se on todellinen syy sliceen. Kaikki mahdolliset keinot lavan sulkemiseksi, olivatpa ne sitten opetustunteja tai teknologisia ratkaisuja, ovat avuksi. Mutta jos svingiongelma peitetään draiveissa, ei se estä saman ongelman ilmenemistä muilla mailoilla svingatessa. Kädet kontrolloivat lyöntipintaa, joten pelaajan on aina parempi säätää grippiään. Tästä huolimatta säädettävä draiveri on ratkaisu sille pelaajalle, joka ei suostu käymään opetustunneilla. Itse sovittaisin pelaajalle aina mieluummin mailat, joiden avulla hän voi kehittää peliään, mutten kuitenkaan täysin vastusta nopeaa, tilapäistä ratkaisuakaan. – Tom Ness, 47. sijalla Golf Digestin 50 parhaan golfopettajan äänestyksessä Teksti Max Adler Artikkeli julkaistu kokonaisuudessaan Golf Digestin numerossa 6/09 #Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje