Hybridi vai puuseiska? Välinevalinnat muuttuvat myös huipulla - Golfpiste.com

22.4.–29.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][9]
KilpailuaSuomalaista
Välineet

Hybridi vai puuseiska? Välinevalinnat muuttuvat myös huipulla

Ludvig Åberg käyttää puuseiskaa. Kuva: Getty Images

Välineasiantuntija Pete Partanen muistuttaa, että välinevalinnoissa kannattaa olla itselleen rehellinen.

Hybridimailat tulivat vauhdilla golfareiden bägeihin tämän vuosituhannen alussa. Enää ei tarvinnut tuskailla pidempien rautojen kanssa, mikä teki pelaamisesta helpompaa. Myös ammattilaiset löysivät nopeasti hybridit, ja 15 vuotta sitten pelaajilla oli PGA Tourin ja DP World Tourin kilpailuissa viikosta toiseen bägeissään yhteensä kolminumeroinen määrä hybridejä.

Tilanne on sittemmin muuttunut huippupelaajien osalta, sillä pääkiertueilla näkee enää satunnaisesti hybridejä. Suosion laskuun on kaksi tärkeää syytä.

Monet pelaajat ovat todenneet hybridin tuottavan liian herkästi draw-kierrettä tai pullihukkia. Lisäksi hybridien tyypilliset lyöntimatkat ovat vähentyneet. PGA Tourin ShotLink-datan mukaan yli 200 (183 metriä) jaardin pituisia lähestymisiä oli viime kaudella toistakymmentä prosenttia vähemmän kuin vuonna 2010. Se kertoo pidentyneistä draiveista.

Miksi hybridit eivät toimi huippupelaajilla?

Hukkilyöntien vähentämiseksi välinevalmistajat ovat siirtäneet hybridien painopistettä, mutta ongelma ei ole poistunut kokonaan. Syynä on mailan rakenne, joka rajoittaa muutosta. Hybridin painopiste tulee lavan matalan profiilin vuoksi liian lähelle osumapintaa aiheuttaen suurella mailanpäännopeudella pelaaville ammattilaisille lavan sulkeutumista.

Miesten kiertueilla suositaan nykyään hybridien sijaan monikäyttöisiä utility-rautoja ja puuseiskan kaltaisia väyläpuita, joilla on helppo lyödä palloa erilaisilta alustoilta. Väyläpuiden painopiste on alempana kuin hybrideissä. Siksi niillä saa osumassa korkeamman lähtökulman. Korkeassa kaaressa lentävä pallo laskeutuu jyrkemmässä kulmassa, ja pysyy paremmin viheriöllä.

Toisin kuin hybrideissä, väyläpuun lavan painopiste saadaan helpommin taakse. Se tekee kovempaa lyövälle pelaajalle mailasta vakaamman, ja pitää lavan suorempana.

LPGA:lla ja Ladies European Tourilla hybridit ovat edelleen yleisiä. Hybridin lapa pysyy naisilla edessä olevasta painopisteestä huolimatta vakaampana kuin miehillä. Selitys löytyy naisammattilaisten hitaammasta mailanpäännopeudesta.

Puuseiskan kysyntä lisääntynyt

Klubipelaajien keskuudessa hybrideillä on yhä vahva asema pidempien rautojen korvaajana. Niillä saa pallon vaivattomammin ilmaan, ja monelle slaissista kärsivälle golfarille mailojen draw-asetus tarjoaa ison helpotuksen. Kaltevakulmaisten väyläpuiden kysyntä hybridien rinnalla on kuitenkin lisääntynyt harrastajapuolella.

”Puuseiskasta puhutaan koko ajan enemmän. Kun asiakas tulee ostamaan esimerkiksi puukolmosta ja puuviitosta tai puukolmosta ja 19-asteista hybridiä, vaihtuu tämä yhdistelmä custom fitissä usein puuneloseksi ja puuseiskaksi”, Tarina Golfissa shopia pitävä välineasiantuntija Pete Partanen sanoo.

Euroopan parhaimmistoon kuuluvan Celine Boutierin bägissä on kaksi hybridiä. Kuva: Getty Images

Monilla miesgolfareilla on Partasen mukaan puuseiskassa pinttynyt ”pappamailan” kaiku, mutta usein mieli muuttuu testauksen jälkeen.

”Kun verrataan puuseiskaa ja 19-21-asteista hybridiä, ensin mainitulla pallo lähtee korkeammalle. Lyöntimitan puolesta ne ovat lähellä toisiaan, mutta custom fitissä puuseiska alkaa olla suositumpi. Valinnan määrittelee yleensä, miten paljon nostavuutta lyöntiinsä kaipaa. Hybridillä lyönnit ovat matalampia.”

Partanen sanoo itse suosivansa hybridejä, ja käyttää niitä jatkuvasti omassa pelissään.

”Mailanpäännopeudella on toki merkityksensä, mutta olen huomannut pelaajan pituuden vaikuttavan hybridin toimivuuteen. Olen pituudeltani 176 senttimetriä, ja tuossa kävi hiljattain aika samanpituinen asiakas. Hänkin löi lyhyempivartisilla hybrideillä paremmin kuin väyläpuilla, ja saman havainnon olen tehnyt myös muiden tämän pituusluokan pelaajien kohdalla.”

Paras maila on se, mikä toimii itsellä

Partanen muistuttaa, että mailavalinnoissa kannattaa olla itselleen rehellinen. Se mikä itsellä toimii, on aina paras vaihtoehto, oli kyseessä sitten hybridi, puuseiska tai vaikka puuysi.

”En pyydä matkimaan ketään, mutta olen kehottanut epäileviä katsomaan, mitä tuolla kiertueilla pelaavien kavereiden bägeissä on. Puuseiskoja ei tarvitse hävetä.”

Golfissa on monia tuotteita, kuten puuseiskan kaltaiset nostavat puut, työntökärryt ja piikittömät kengät, joille on aluksi hymyilty, mutta jonkin ajan kuluttua ne ovat yleistyneet, ja muodostuneet golfbisneksen kulmakiviksi.

”Nostavissa väyläpuissa on menty naisten perässä. Naiset eivät välitä, mitä muut ajattelevat heidän välineistään, kunhan lyöminen on mahdollisimman helppoa. Siitä meidän miestenkin kannattaisi ottaa mallia”, Partanen sanoo.

Lue seuraavaksi: Mikä on minidraiveri ja kenelle se sopii?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (6 kpl)