23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][26]
KilpailuaSuomalaista
Blogit - Unelmien peli

Keinoja kehittää omaa svingiä talvikaudella

ANNA GOLF – GOLFJOOGA, SUSANNE ROPPONEN

Jokaisella golfarilla on omat tarpeensa kehityksen polulla, mutta karkeana yleistyksenä (anteeksi, koskaan ei saisi yleistää ) voisin sanoa, että naiset toivovat lyönteihin pituutta, selkäkivuttomia kierroksia, vähemmän harmistuksia kierroksen aikana ja pelin parantumista tai tason säilyttämistä riippuen golfarin iästä ja missä vaiheessa kehityskaartaan hän on.

Mistä sitten lähteä liikkeelle harjoittelun kanssa? Riippuu toki tavoitteesta ja siitä, että tunnistaako itse kehityskohtansa? Näkemyksiä ja lähestymiskulmia on useita samoihin asioihin. Riippuu myös keneltä kysytään. Se tekeekin tästä niin mielenkiintoisen lajin.

Esimerkiksi selkäkivun syynä voi olla joko asentovirhe, puutteellinen liikkuvuus tai heikko coren tuki, tekniikkavirhe, väärän mittaiset mailat tai vääränlaiset kengät tai oma negatiivinen ajattelumalli, joka vaikuttaa kehoon hormonien kautta. Tärkeintä olisi tunnistaa missä ensisijaisesti syy voisi olla ja sen jälkeen lähteä oikaisemaan asiaa. Tähänkin saa apua ammattilaisista.

Golfin parantamista voi lähestyä ainakin 5 eri tavalla ja alla listattuna asiat sattumanvaraisessa järjestyksessä:

  1. Tekniikkatreeni Golf-pron kanssa
  2. Voimaharjoittelua kuntosalilla, kehonpainoilla tai muilla tavoin
  3. Liikkuvuuden lisääminen täsmäharjoitteilla
  4. Uusien mailojen hankinta
  5. Mentaalitreeni

  1. Golfpro on hyvä apu tunnistamaan tekniikkavirheet ja antamaan juuri sinulle sopivia vinkkejä oikean tekniikan löytämiseksi. Joskus kyse voi olla pienistä asioista (ja juuri niistä isoista) kuten lavan asennosta tai rytmityksestä. Itse voi olla tosi vaikea hahmottaa omaa svingiään, kun se tuntuu luonnolliselta. Pahimmassa tapauksessa opetamme väärällä tekemisellä kehollemme virheellisen liikemallin, jota syvennämme harjoittelulla. Ja arvatkaapa mikä homma on siitä pois oppia… Golfjoogan blogin kirjoitussarjassa, jossa pohditaan svingin parantamisen saloja, löytyy aiheesta lisää TÄÄLTÄ.

2. Lihasmassan ja voiman lisääminen on yleensä naisille hyväksi, suotavaa ja tarpeellista. Naisilla luontaisesti on vähemmän lihasmassaa ja voimaa. Lihasmassan kasvattamisessa on monia terveyshyötyjä ilman golfiakin, siksi siitä pitäisi pitää huolta. Naisten ei myöskään kannata pelätä lihasten koon massiivista kasvua, sillä sen eteen joutuisi työskentelemään ikääntymisen ohessa ihan valtavasti eikä monella ole siihen aikaa tai kiinnostusta (eikä sen pitäisi ollakaan ensisijainen tavoite). Golfjoogan blogissa kirjoitussarjan toisessa osassa on aiheesta lisää ja tarkemmin TÄÄLLÄ.

3. Liikkuvuus on naisilla lähtökohtaisesti paremmassa jamassa kuin miehillä, tämä on vähälihaksisuuden hyvä puoli. Isot lihakset tekevät kehoon jäykkyyttä, jos niiden elastisuudesta ei huolehdita. Mutta kyllä naiset voivat olla jäykkiä siinä missä miehetkin. Mutta ei golfarin tarvitse spagaattiin päästä, riittää, kun on normaali liikkuvuus nivelissä ja lihaksissa, jotta liikkeiden tuotto on mahdollista. Golfjoogan blogin kirjoitussarjan kolmannessa jutussa aiheesta lisää TÄÄLLÄ.

4. Uusista mailoista on varmasti apua, jos nykyiset mailasi eivät ole sinulle sopivat (liian lyhyet, pitkät, painavat, kevyet), mutta jos tekniikka on huono, kehossa ei ole riittävästi tukea ja liikkuvuutta svingin tuottamiseksi niin uudet mailat harvoin korjaa näitä peruspuutteita. Mutta, kun perusasiat ovat kunnossa, niin uusilla välineillä oman tason nostaminen käy helpommin. Voit lukea tästä lisää ajatuksia Golfjoogan blogista TÄÄLTÄ.

5. Golf on mentaalipeli eli iso osa onnistumisista ja epäonnistumisista tapahtuu korvien välissä ennen kuin maila osuu palloon. Seuraava lyönti on aina tärkein ja mieli tulisi pystyä nollaamaan jokaisen lyönnin jälkeen. Milläs taialla tämä sitten tehdään? Harjoittelulla. Mentaaliharjoittelulla. Mieli on ihan samanlainen harjoitettava kuin lihaskin, se oppii kun sitä opettaa, mutta se vaatii työtä. Ja itseensä tutustumista, jotta tunnistaa omat reaktiot, ajatusmallit ja toimintatavat. Onneksi työkaluja tähänkin on monia ja ammattilaisia, joilta saa apua. Itseharjoitteluun suosittelen esim. hengitys- ja rentoutusharjoituksia. Golfjoogan blogissa on aiheesta enemmän TÄÄLLÄ. 

Summa summarumina, tekeminen ja kehittyminen ei lopu koskaan ja keinoja on monia. Kokeile ja ole utelias, mikä auttaisi sinua ja mistä löydät sinulle sopivan oivalluttajan, joka motivoi kehittämään itseäsi oikeaan suuntaan ja sinulle sopivilla työkaluilla. Tärkeintä on, että tekeminen on mukavaa siitä nauttii. Pysytään liikkeessä, talvellakin!

Susanne / Golfjooga

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje