Jarmo Sandelin kirjoittaa blogissaan heräävänsä joka aamu miettien, mitä asioita hän päivän aikana golfaamisensa eteen kehittää.
Kuva:Getty Images)
Henkilöt | Kotimaa |
6.11.2017

Jarmo Sandelin nauttii taas golfista

Toukokuussa 50 vuotta täyttänyt Jarmo Sandelin hakee debyyttikaudelleen Senior Tourilla kruunua Mauritiuksella pelattavasta finaalikisasta.

Jarmo Sandelin kirjoittaa Senior Tourilla blogia, joista tuorein, lokakuun lopulla ilmestynyt kirjoitus kertoo oleellisen miehen tuntemuksista kuluvalla kaudella.

“Kun aloitin pelaamisen Senior Tourilla, tunsin olevani taas siellä, minne kuuluin. Lapseni eivät osaa nähdä pelaamistani työnä, vaan lomana. Olen kysynyt heiltä, kuinka he voivat ajatella niin, nähdessään läheltä, kuinka kovasti teen työtä valmistautuessani kisoihin. Isä, kun ihmiset menevät lomalle, he pelaavat golfia, kuuluu vastaus.”

Mennään kuitenkin hetkeksi ajassa taaksepäin, Jarmo Sandelinin monivaiheiseen uraan European Tourilla.

Imatralla syntynyt, mutta Tukholmassa varttunut ja golfin aloittanut Sandelin haki paikkaa ET:lle minitourien ja Challenge Tourin kautta yhdeksän vuotta, kunnes raivasi tiensä pääkiertueelle vuodeksi 1995.

Mikko Ilonen, Toni Karjalainen, Mika Piltz ja Jarmo Sandelin pelasivat näytöspelissä skinejä Lappeenrannassa vuonna 2006.

Sandelin osallistui säännöllisesti Espoon CT-kilpailuun ja edusti seuraa yhden vuoden ajan. Suomen PGA:n mestaruuden hän voitti 1993 Ringsidessa.

Sandelin sai heti ison vaihteen päälle ET:lla, voittaen Kanarian Saarilla, Maspalomasin kentällä itsensä Seve Ballesteroksen tiukassa taistossa.

Hänet valittiin Tourin tulokkaaksi. Jarmolla oli vauhti päällä, saman vuoden syksyllä hän kävi lunastamassa PGA Tourin karsinnoista täyden pelioikeuden.

Kahden kiertueen pelaaminen osoittautui 1996 ylivoimaiseksi rastiksi, Sandelin keskittyi keväästä eteenpäin ET:n kisoihin jättäen suosiolla USA:n valtaamisen. Ykköstilaa hän pääsi juhlimaan jo huhtikuussa Madeiralla.

Uran kruunu osui vuoteen 1999, jolloin kaksi kertaa voittanut Sandelin singahti Ryder Cup-joukkueeseen. Hän pelasi vain kaksinpelin Phil Mickelsonia vastaan. Ottelussa oli ennakkoon ”sähköinen”, sillä Mickelsonilla ja Sandelinilla oli ollut sanaharkkaa vuoden 1996 keskinäisessä ottelussaan Dunhill Cupissa.

Sandelin nousi myös 1997 otsikoihin hänen otettua voimakkaasti kantaa Mark 0´Mearan merkkaukseen viimeisellä viheriöllä Pariisissa pidetyn kisan päätösreiällä. Sandelinilla oli pointtinsa, jonka myös videokuva todisti.

Hän antoi kaksinkertaiselle major-voittajalle lempinimen ”Mark-It-Nearer.”

European Tourin parhaina vuosinaan Sandelin tuli tunnetuksi myös vaatetuksestaan, johon kuuluivat mm. krokotiilin nahasta tehdyt kengät ja huomiota herättävät vyöt, sekä 50-52 tuumaiset draiverit.

Hän pelasi edellisen täyden kautensa ET:lla vuonna 2010. Menestys oli kääntynyt laskuun jo huomattavasti aiemmin. Tourilta putoamisensa jälkeen Sandelin pelasi muutaman kisan vuodessa, osalllistuen ET:n karsintoihin syksyyn 1967 asti.

Itseluottamus on menestyksen perusta

European Senior Tourille hän pääsi toukokuun 10:s päivä täytettyään  50 vuotta  mukaan vanhoilla ansioillaan.

”Aloin valmistautua Touriin pelaamalla 48+ vuotiaiden kisoja. Ymmärsin heti, että tämä oli se palanen elämästäni jota olin kaivannut. Tarvitsin golfia ja etenkin vanhojen kaverien tapaamista, tourin tunnelmaa. Kun pääsin ikäni puolesta Senior Tourille, tunsin, että haluan pitää itseni kunnossa ja pelata tällä tasolla toivottavasti seuraavat kymmenen vuotta”, Sandelin kirjoittaa blogissaan.

Ensimmäinen vuosi on sujunut varsin hyvin. Kilpailuja on kertynyt 12, joista kaksi majoreita. Kärkikymmenikköön hän on päässyt viidesti, edellinen kisa Englannissa toi toistaiseksi parhaan sijoituksen (4.).

Jarmo Sandelin (vas.) oli mukana Vanajanlinnassa vuonna 2009 järjestetyssä Challenge Tourin kisassa. Keskellä PGA:n puheenjohtaja Mika Walkamo.

Jarmo Sandelin osallistui myös Linna Golfissa kesäkuussa pidettyyn European Tour Properties Classiciin jossa oli yhdeksäs.

”Halusin niin kovasti voittaa Vanajanlinnassa. Ajatus on helppo rakentaa korvien väliin, mutta sen toteuttaminen vaati isoa onnistumista. Tourin taso on todella kova.”

Ennen Tourin perinteistä päätöskisaa Jarmo Sandelin on 17:s rahalistalla. Hänellä on mahdollisuus nousta kauden tulokkaaksi, edellä on vain Skotlannin Gary Orr.

”Olen ollut jo lähellä voittotaistoa Senior Tourilla. Jollen voita Mauritiuksella, uskon ykköstilan tulevan kaudella 2018. Itseluottamus on voimavara jota täytyy ylläpitää ja kehittää saavuttaakseen tavoitteensa”, Jarmo Sandelin kirjoittaa lukemisen arvoisessa blogissaan.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.