28.11.–5.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][3]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Viisi huonointa voimaharjoitetta golfarille

Voimaharjoittelu kannattaa, mutta yhtä lailla kannattaa keskittyä tekemään oikeita asioita. Pahimmillaan salitreeni voi tehdä golfillesi hallaa.

Voimaharjoittelusta voi olla hyötyä golfarille. Hyvä lihaskunto voi auttaa kasvattamaan lyöntimittaa ja säästämään kehoa rasitusvammoilta ja loukkaantumisilta. Kuntosaliharjoittelussa piilee myös vaaransa. Väärin tehdyt ja ennen kaikkea vääränlaiset harjoitteet saattavat kääntyä pahimmillaan jopa itseään vastaan ja lisätä loukkaantumisherkkyyttä ja vaikeuttaa lyömistä.

GolfDigestin julkaisema lyhyt katsaus saliharjoitteluun voi auttaa kiertämään yleisimmät sudenkuopat. Artikkelin asiantuntijana toimii Ben Shear. Nimi ei ehkä ole tuttu, mutta Shearin asiakkaisiin kuuluvat Jason Day, Luke Donald ja Webb Simpson, jotka useimmat golfin ystävät tuntevat.

Alkuperäiset, englanninkieliset ohjeet löydät kuvien yhteydestä, suomenkieliset käännökset kuvien alta. Kahden ensimmäisen liikkeen kuva yllä, kolmen muun liikkeen kuva alla.

Ei näin
Jalan ojennus: Monella golfarilla takareidet kaipaavat lisää voimaa verrattuna etureisiin. Takareiden heikkous johtaa herkästi huonoon lyöntiasentoon. Tämä harjoitus auttaa kuitenkin kehittämään vain etureittä.

Tee näin
Askelkyykky: Seiso hartioidenlevyisessä alkuasennosta. Astu askel eteenpäin niin, että takimmaisen jalan polvi koskettaa lattiaa. Astu tästä asennosta takaisin alkuasentoon. Pidä ylävartalo suorana ja ryhdikkäänä koko liikkeen ajan. Liike kehittää jalkojen alueen lihaksia, myös takareisiä monipuolisesti ja auttaa sinua svingaamaan tehokkaasti.

Ei näin
Kierto kuntopallolla: Kehon kiertoharjoitteet ovat hyviä liikkeitä golfarille, kun ne tehdään oikein. Kuntopallon paino saa selkärangan herkästi koukistumaan. Sen johdosta selkä ei kierry kunnolla keskialueelta.

Tee näin
Kierto kepillä (tai golfmailalla): Istu polvet koukussa ja nojaa hieman taaksepäin. Pidä keppi rintasi päällä kädet ristikkäin. Pidä vatsa tiukkana ja kierrä vartaloasi puolelta toiselle. Pyri kiertymään hyvin selän keskiosasta. Liike kehittää lyönnin kiertoa ja sen voimaa.

Ei näin
Ylätalja eteen: Tämä hyvin yleisesti tehty liike voi tuhota asentosi. Kun lantio on liikkeessä lukittu paikoilleen, selän lihakset joutuvat kiertymään selkärangan ympäri. Se voi johtaa jyrkkään svingiin, jossa kädet ovat liian suuressa roolissa.

Tee näin
Alatalja olkapäät ylhäällä: Vedä alataljassa painot taakse pitäen käsivartesi olkapäidesi korkeudella. Pidä selkäsi suorassa ja keskivartalosi tiukkana. Liike vahvistaa selän lihaksia monipuolisesti ja auttaa parantamaan lyöntiasentoa ja mailan hallintaa.

Ei näin
Vatsarutistus: Kuvittele ikääntyvien ihmisten tyypillistä asentoa. Ja mieti sen jälkeen vatsarutistuksen asentoa. Näetkö yhtäläisyyden? Golfarin kannattaa välttää ylimääräistä selän koukistamista. Tämä liike lisää selkäkipujen mahdollisuutta.

Tee näin
Lankkupito jalat ylhäällä: Asetu suoraksi lankkuasentoon pitämällä jalkateräsi vaikka kuntopallon päällä. Voit käyttää myös renkaita tai muita apuvälineitä. Paina jalkasi taakse, mutta pidä käsivartesi tiukkana. Liike kehittää keskivartalon lihaksia monipuolisesti ja auttaa kehittämään lyöntiasentoa sekä tuottamaan lyöntiin voimaa.

Ei näin
Pystysoutu: Liikkeen loppuasennossa kiertäjäkalvosin hankautuu lapaluuta vasten. Se voi aiheuttaa kiertäjäkalvosimeen repeymän ja johtaa vammaan, joka vaikuttaa väistämättä svingiinkin.

Tee näin
Pystypunerrus kahvakuulalla: Ojenna käsivartesi suoraan ylös. Pidä kyynär- ja olkavartesi, ranteesi ja kahvakuula suorassa linjassa koko liikkeen ajan. Liike kehittää olkapään, käsivarren ja ranteen lihaksiston voimaa ja hallintaa ja parantaa näin mailanhallintaa lyönnissä.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2018. Se on yksi luetuimpia treeniaiheisia juttuja Golfpisteellä, ja siksi se julkaistaan nyt uudestaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje