15.–22.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Suomessa vieraileva puttiguru Phil Kenyon: keskity kolmeen asiaan, niin puttipelisi paranee

Englantilainen Phil Kenyon on tehnyt vakuuttavan uran puttivalmentajana.

Suomalaisia golfopettajia kouluttamassa ollut Phil Kenyon on mies monen huippupelaajan takana.

Maailman puttivalmentajien aateliin kuuluva Phil Kenyon on tuttu näky ammattilaiskilpailujen harjoitusviheriöillä. Tällä viikolla hän on kuitenkin vierailulla Talissa, jossa hän kouluttaa suomalaisia PGA-opettajia.

Kenyon listasi kolme tärkeintä ydinkohtaa, joihin tavallisen harrastajan kannattaa harjoittelussaan keskittyä. Hän korostaa opetuksessaan pallon lähtölinjaa, putin vauhtia ja viheriönlukua. Mitään näistä ei voi ajatella kuitenkaan liikaa yksinään, vaan kaikkia kolmea asiaa pitää pohtia yhtenä kokonaisuutena, koska kaikki vaikuttavat toisiinsa, hän muistuttaa.

Pallon lähtölinja

Jotta pallon saa lähetettyä oikeaan suuntaan, tulee monen tekijän osua kohdalleen. Kenyon pitää tärkeänä, että harrastajapelaajat osaavat linjata putterin lavan yhden asteen tarkkuudella. Ammattilaisilta hän vaatii puolen asteen tarkkuutta. Pelkkä lavan asettaminen pallon taakse oikeaan asentoon ei kuitenkaan riitä, vaan kehon pitää tukea oikeaa liikettä. Lavanhallinta osumahetkellä on yksi tärkeimmistä asioista pallon lähtölinjan kannalta.

Pallo keskellä lapaa on hyvä lähtökohta onnistuneelle putille.

Putin vauhti

PGA Tourin parhailla puttaajilla puttiliike kestää keskimäärin yhden sekunnin. Amatööreillä puttiliike on yleensä huomattavasti hitaampi ja pidempi kuin parhailla ammattilaisilla. PGA Tourilla pätee 2/1-sääntö, eli putin backsvingi kestää tupla-ajan eteenpäin menevään liikkeeseen verrattuna. Vauhdinhallinnassa korostuu myös hyvien osumien merkitys, joten ole huolellinen, että pallo osuu keskelle lapaa.

”Lyhyt ei uppoa koskaan” on varmasti yksi eniten toistetuista lausahduksista puttiviheriöillä. Sen takia onkin tärkeää opetella oikeanlainen vauhti putteihin.

Viheriönluku

Viheriönlukuun on olemassa erilaisia tekniikoita ja tyylejä, mutta perusperiaatteena on oppia ennakoimaan pallon käyttäytymistä viheriöllä. Toisille kallistusten hahmottaminen on helpompaa, kun taas toisille esimerkiksi AimPointin käyttö on avain onneen. Se vaatii hieman itsetutkiskelua, jotta itselle paras tyyli viheriöiden lukuun löytyy. Harjoittele erilaisilla puttiradoilla, joissa et puttaa samanlaisia putteja peräkkäin, niin opit lukemaan viheriöitä ajan myötä paremmin.

Phil Kenyon tutkii Talin viheriöiden kallistuksia.

Maailman paras puttivalmentaja – Phil Kenyon

Justin Rose, Rory McIlroy, Henrik Stenson, Tommy Fleetwood, Francesco Molinari, Alex Noren, Thorbjørn Olesen… Tässä ei ollut lueteltuna pelkästään Euroopan voittoisan Ryder Cup -joukkueen pelaajia, vaan osa maailman parhaiden puttivalmentajien joukkoon kuuluvan Phil Kenyonin nykyisistä tai entisistä valmennettavista. Lista on hengästyttävää luettavaa, ja se kertoo miehen kyvyistä huippupelaajien puttipelin parantajana.

Kenyonin tausta on kilpapelaajana, mutta kun tie maailman huipulle ei auennut, hän siirtyi golfopettajan saappaisiin. Kenyon oli jo nuorena kilpapelaajana tutustunut isänsä kautta legendaariseen Harold Swashiin, jota pidetään yhtenä puttivalmentamisen pioneerina. Kenyon kutsuukin Swashia mentorikseen, ja tänä päivänä Kenyon johtaa Harold Swash Putting -yhtiötä, jolla on kaksi toimipistettä Englannissa ja yksi Yhdysvalloissa.

Kenyon oli torstaina Helsingissä Suomen PGA:n kutsumana kouluttamassa suomalaisvalmentajia. Kenyonin tasoisen huippuvalmentajan saaminen Suomeen on iso asia Suomen PGA:lle, sillä juuri valmentajien kouluttamisen kautta myös suomalaisten kilpa- ja klubigolfareiden pelitaitoja on mahdollista parantaa.

Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso korostaa myös Suomen Golfliiton ja PGA:n hyvää yhteistyötä tällaisten koulutusten taustalla, sillä ilman Golfliiton tukea koulutusten hinnat olisivat paljon nykyistä korkeampia.

Kenyon näytti koulutuspäivän aikana paljon videoita ja puttidatoja, joissa esiintyivät vuorotellen McIlroy, Stenson, Rose ja muut maailmantähdet. Voidaan siis sanoa, että Kenyonin referenssit ovat kunnossa. Mutta mikä hienointa, nämä major-voittajat painivat ihan samanlaisten puttiongelmien kanssa kuin muutkin golfarit, toki pienemmillä toleransseilla.

Hän kertoi myös tarinan Justin Rosen noususta maailman ykköspelaajaksi. Kenyonin ja Rosen yhteistyö alkoi vuonna 2016, jolloin Rose tutki tiiminsä kanssa kaiken mahdollisen datan, mikä erottaa hänet maailman parhaista pelaajista. Erot maailman huipulla ovat pieniä, niin kuin tässäkin tapauksessa. Tilastot kuitenkin paljastivat, että Rose antoi muille pelaajille huomattavan paljon tasoitusta alle 8 jalan (2,4 metrin) puteissa.

Monien testien jälkeen Rose ja Kenyon tulivat siihen johtopäätökseen, että lyhyissä puteissa ongelmat liittyvät tähtäämiseen. Sitä parantamalla olisi mahdollista saada ne muutamat ratkaisevat lyönnit pois 72 reiän kierrostuloksesta.

Parivaljakko onnistui työssään täydellisesti, sillä kaudella 2018 Rose oli koko PGA Tourin kolmanneksi paras puttaaja 10 jalan (3 metrin) sisältä.

”Tähtääminen on parantunut niin paljon, että tunnen olevani kuin sniper tällä hetkellä”, Kenyon kertoo Rosen sanoneen.

Kainalojuttu julkaistu on julkaistu 14.12.2018.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje