30.6.– 7.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][0]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Petri Parviainen paketoi puttitietämyksensä kansien väliin

Petri Parviainen kirjoitti tukevan tietopaketin puttaamisesta.

Suomenkielistä, saati sitten suomalaista valmennuskirjallisuutta golfin alalta ei julkaista usein. Petri Parviaisen ”Lue, tähtää ja upota – Kohti parempaa puttaamista” on iloinen poikkeus.

Nimensä mukaisesti kirja paneutuu puttaamiseen, josta kuin varkain on muodostunut Petri Parviaisen erikoisalaa.

Omassa blogissaan Parviainen kuvailee tuotostaan seuraavasti: Tavoitteena oli esittää puttaaminen selkeästi ja kuvailla lyönnin perusteet siten, että jokainen voi etsiä niistä itselleen sopivat tekijät ja saada kirkas kuva puttaamisesta ja siitä, mitä yrittää tehdä. Puhun myös paljon harjoittelusta ja yritin tuoda tilastojen valossa vähän realismia siihen, mitä itseltä voi odottaa. Edes ammattilaiset eivät ole niin hyviä puttaamaan kuin kenties oletamme.

Olen yrittänyt sisäistää puttaamisen kokonaisuutta

144-sivuinen tietopaketti on jaoteltu temaattisesti 14 lukuun. Tarkempi kuvaus kirjan annista on luvassa vuoden 2018 ensimmäisessä Golflehdessä.

Kompaktin kokoinen kirja mahtuu helposti bägin sivutaskuun treeneihin mukaan otettavaksi.

Parviainen on pitkän linjan golfopettaja, joka on toiminut valmentajana vuodesta 2003. Laukaan Peurunkagolfin opetustoiminnasta hän on osaltaan vastannut vuodesta 2007 lähtien. Työnkuvaan kuuluu golfvalmentaminen kaikessa laajuudessaan, mutta erityisesti Parviaista kiehtoo puttaaminen.

”Ajauduin puolivahingossa puttaamisen pariin, kun aloin AimPoint-kouluttajaksi. Sitä myötä aihe rupesi kiinnostamaan enemmän ja enemmän. En tiedä, että kukaan muu Suomessa olisi erikoistunut varta vasten puttaamiseen. Itse olen yrittänyt sisäistää puttaamisen kokonaisuutta ja siltä pohjalta syntyi sitten kirjakin”, Parviainen kertoo.

”Olen kirjoitellut joitain lyhyempiä oppaita omille asiakkaille. Alkuperäinen idea oli tehdä puttaamisesta vähän laajempi sähköinen opas, mutta kun se rupesi paisumaan, päätin että antaa mennä. Tehdään sitten kirja.”

Puttaamista käsitellään kirjassa monesta eri näkökulmasta. Teoriapitoisissakin osuuksissa yhtymäpinta käytäntöön säilyy.

Parviaisen oli määrä saada kirja valmiiksi kesään mennessä, mutta kuvamateriaalin koostamisen takia aikataulu venyi. Parviainen vastasi itse myös kuvaamisesta, eikä halunnut ottaa kirjan kuvituskuvia halliolosuhteissa talvella, vaan luonnonvalossa hyväkuntoisilla viheriöillä.

”Kesä meni kuvatessa ja kirjoittaminen ajoittui loppukesään ja alkusyksyyn. Kun opetushommat syksyllä hiljenivät, oli hyvin aikaa kirjoittaa.”

Koko kirja alusta loppuun, kuvineen kaikkineen on Parviaisen käsialaa. Yksi tuttu kollega on vastannut sisällön oikolukemisesta ja toinen hionut kielioppia ja laittanut pilkut paikoilleen.

Kirjasta otetiin aluksi 300 kappaleen painos, mikä myytiin nopeasti loppuun. Nyt myynnissä on toinen painos. Kirjan voi tilata Parviaisen kotisivuilta osoitteesta golfvalmentaja.com 20 eurolla + postikulut.

”Vastaanotto on ollut hämmentävän hyvä. Se yllätti minut isosti. Palautetta on tullut lähinnä harrastajilta, jotka ovat kokeneet kirjan hyödylliseksi. Se on kuulemma parantanut harjoittelumotivaatiota. Suoraa kritiikkiä en ole vielä saanut, mutten epäile, etteikö sitäkin olisi”, hän sanoo.

Puttikirjassa on paljon helppotajuisia ja hyödyllisiä ohjeita harjoitusviheriölle.

Parviainen on kouluttautunut pitkälle mm. puttaamiseen liittyvän Aimpoint-järjestelmän suhteen ja paneutunut muutenkin teemaan suurella innolla. Hän toimii myös Aimpoint-valmentajana. Hän on tuonut kirjassa esiin oman näkemyksensä ja kantansa asioihin väittämättä kuitenkaan, että se olisi ainoa ja lopullinen totuus.

”Golfvalmennus on muuttunut ja kehittynyt esimerkiksi teknologian kehittymisen ansiosta melkoisesti viime vuosina. Tämä on muuttuva maailma. En osaa sanoa, olenko vaikka 10 vuoden päästä kaikista asioista samaa mieltä. Joku saattaa nähdä asiat toisellakin tavalla, kirjassa esitän oman näkemykseni.”

Lue myös: Puttiguru Petri Parviainen: ”Puttaaminen on aliarvostettua”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje