Pallonpaikalla on väliä – lyöntisi toimivuus voi olla muutamasta sentistä kiinni - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Pallonpaikalla on väliä – lyöntisi toimivuus voi olla muutamasta sentistä kiinni

Esimerkiksi pelikaveria on aika ajoin hyvä pyytää tarkistamaan rangella paitsi oma vartalonsuunta, myös pallonpaikka. Kuva: Getty Images

Pienillä asioilla on golfissa usein iso merkitys.

Perusasiat ovat aina muodostaneet golftekniikan kivijalan.  Muun muassa kiinnittämällä huomiota ryhdikkääseen alkuasentoon, hyvään kiertoliikkeeseen, rauhalliseen svingiin ja tasapainoiseen loppuasentoon, saa ennemmin tai myöhemmin hyviä tuloksia aikaan. Jotain olennaista saattaa kuitenkin toisinaan unohtua.

Yksi keskeisistä tekijöistä lyöntien onnistumisen kannalta on pallonpaikka alkuasennossa.

Huippupelaajat pohdiskelevat päivästä toiseen mainittuja perusasioita, ja tietävät, että pallon sijainti tähtäyksessä on yksi niistä harvoista asioista, joita golfari voi itse kontrolloida. Joskus pienikin muutos pallonpaikassa voi aiheuttaa merkittävän muutoksen lyönnissä.

Maailmanlistalla sijalla 24 oleva Marc Leishman kertoi aiemmin tänä vuonna, miten hänen pelinsä koheni hetkessä, vaikka ei puuttunut itse liikerataan millään tavalla.

”Huomasin harjoitellessani, että jalkojeni asento on liian kapea. Se vastaavasti aiheutti muutoksen pallonpaikkaan, mikä sekoitti pelini. Kun tajusin puuttua tähän, kaikki muuttui. Muutos oli yksinkertainen, mutta sitäkin tuottoisampi.”

Muutaman huonon kisan jälkeen hän sijoittui − tehtyään tarkistuksia pallonpaikkaansa − yhdeksänneksi WGC Match Play -kilpailussa, ja on sittemmin ottanut kaksi top 5 -sijoitusta.

Oikean pallonpaikan valitseminen ei ole avaruustiedettä, mutta sen kanssa tulee olla tarkkana. Koska mailojen nostokulmat vaihtelevat, pitää myös pallonpaikan vaihtua eri mailatyypeillä.

Jokaisen svingi on yksilöllinen, mutta mitä edempänä pallo on alkuasennossa lyöntisuuntaan nähden, sitä nostavammassa kulmassa sitä lyödään. Ja päinvastoin – mitä taaempana pallo sijaitsee, sitä jyrkemmin mailanlapa lähestyy pelivälinettä. Siksi pisimmillä mailoilla lyödään edestä ja lyhimmillä keskeltä.

Pallon tulisi sijaita alkuasennossa draiverilla vasemman (vasemmalta lyövillä päinvastoin) kantapään sisäpuolen kohdalla. Tästä edetään progressiivisesti keskikohdan suuntaan siten, että rautakolmonen on kaksi pallonmittaa keskemmällä. Saman kaavan mukaan edetään rautaseiskalla, kunnes wedgellä pallo sijoitetaan asennon puoliväliin.

Harva luonnollisesti pystyy sentilleen asettamaan pallon aina samaan kohtaan, mutta pallon siirtäminen draiverista alaspäin aavistuksen kohti stanssin keskikohtaa on tärkeä ja hyödyllinen toimenpide koko lyönnin toimivuuden kannalta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje