14.–17.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][1]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Näitkö nuoren italialaistähden ihmelyönnin? – näin se tehdään

Guido Migliozzi hallitsee matalan lyönnin salaisuudet. Kuva: Getty Images

Pallonsa korkealle tiiannut Guido Migliozzi hämmästytti kommentaattorit Belgian ET-kisassa erikoisella ”luotilyönnillään”.

Huippupelaajat osaavat muokata lyöntiään ainutlaatuisella tavalla. Se on loogista, sillä miten muuten nämä taiturit erottuisivat maailman tuhansien etevien golfareiden joukosta.

Yksi kauden tyylikkäimmistä ja teknisesti mielenkiintoisimmista lyönneistä nähtiin viime viikolla Antwerpenissä pelatun Belgian Knockout -kilpailun päätöskierroksella, kun turnauksen voittaja Guido Migliozzi, 22, sivalsi raudallaan luodin liitoa muistuttavan avauksen kentän yhdeksännellä reiällä.

Lyönti sinänsä ei ollut lopputuloksen näkökulmasta poikkeuksellinen, päätyen väylälle, minne hyvässä vireessä oleva Migliozzi olisi todennäköisesti muutenkin saanut pallonsa jollain toisella toteutustavalla. Suurin hämmästys liittyi siihen, miten korkealta tiiltä hän pallonsa löi.

”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”, toinen Euroopan kiertueen kisalähetyksen kommentaattoreista ihmetteli.

Tii oli noin viiden sentin korkeudella, joten yleisen käsityksen mukaan sen ei pitäisi mahdollistaa nähdyn kaltaista punch-lyöntiä.

Kaiken takana on spin loft, minkä lisäksi ”soppaa hämmentävät” hyökkäyskulma ja dynaaminen loft.

Hyökkäyskulmalla tarkoitetaan sitä, miten paljon maila svingaa alaspäin kohti palloa lyönnin aikana. Dynaaminen loft merkitsee lavan nostokulmaa osumahetkellä ja spin loft on vastaavasti kahden edellä mainitun välinen kulma.

Matalan lyönnin saaminen on kiinni pitkälti siitä, miten hyvin pelaaja hallitsee spin loftin. Mikäli se on liian suuri, pallossa on paljon backspinniä ja lentokaaresta tulee korkea.

Spin loft on siis pidettävä kurissa. Tästä syystä pallon sijoittaminen alkuasennossa taaksepäin – mikä edistää hyökkäyskulmaa – ei pelkästään riitä. On myös varmistettava, että kädet pysyvät pallon edellä, jotta lavan kulma ja samalla spin loft pienenevät.

Jo kaksi ET:n kisaa tulokaskaudellaan voittanut Migliozzi mitä ilmeisimmin osaa taitavasti pienentää lavan kulmaa svingatessa, joten hänen on sovitettava tämä hyökkäyskulmaan, ettei spin loft karkaa hyppysistä. Hänen keinonsa on tiiata pallo korkealle, pitää lapaa ilmassa tähdätessä ja svingata pyöreästi.

Tämän tuloksena pallo pysyy matalana ja lentää kuin luoti hyvin vähäisellä backspinnillä.

Matalan punch-lyönnin toteuttamiseksi pelaajan on muistettava sijoittaa pallo lyöntiasennossa (lisää hyökkäyskulmaa) riittävän taakse. Kädet on sijoitettava pallon edelle (pudottaa loftia) ja pidettävä ne siellä koko ajan (vähentää spin loftia).

Lähde: golf.com

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje