11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Kymmenen sääntöä urheilijamaiseen elämään

Gary Player oli yksi aikansa atleettisimmista pelaajista.

1 Tee urheilusta osa elämääsi

Kun olin yhdeksänvuotias, isoveljeni Ian lähetettiin sotimaan. Ennen lähtöään hän puhui minulle kahden kesken. ”Voi olla, etten tule takaisin”, hän sanoi. ”Mutta tulenpa takaisin tai en, sinun täytyy luvata minulle, että harrastat aina liikuntaa ja pidät itsesi hyvässä kunnossa.” Kun Ian tuli takaisin hän huomasi, että minä olin pitänyt lupaukseni. Ja tänään olen niin hyvässä kunnossa kuin 75-vuotias mies voi olla.

Sitoutuminen ratkaisee. Kyseessä ei saa olla hetkellinen villitys. Vaikka harjoitusohjelmasi olisi vaatimaton, sinun täytyy tehdä siitä osa elämääsi.

2 Kävele hyvässä tahdissa

Eikä vain golfkentällä vaan myös sen ulkopuolella. Hyvin kävelevät golfarit voivat uupumatta pelata 36 reikää. Sam Sneadilla oli upea askellus ja nopea, tasainen kävelyrytmi. Hän liikkui kuin viidakkoeläin eikä koskaan väsynyt. Toisaalta pelasin kerran kuuluisan NFL-pelaajan kanssa vanhassa NFL Golf Classicissa. Hän oli tunnettu hyvästä kestävyydestään, mutta kolmen päivän jälkeen hän oli täysin puhki.

Jokainen kävelee omalla tyylillään, mutta kävelemistä voi myös kehittää. Kävele reippaasti ja pehmeästi; käsien heiluttaminen auttaa hengittämään.

3 Kehitä vartalon kumpaakin puolta

Täydellinen golfari näyttäisi Kippari-Kallelta: kapea vyötärö, voimakkaat jalat, valtavat kyynärvarret sekä yhtä vahva oikea ja vasen puoli. Minkä tahansa toistettavan liikkeen, kuten golfsvingin, kohdalla on tärkeää voimistaa vastakkaisia lihasryhmiä. Painomailalla svingaaminen on hyvää harjoittelua, mutta jos olet oikeakätinen, tee saman verran myös vasenkätisiä svingejä. Näin selkäsi ja lantiosi pysyvät tasapainossa ja ehkäiset vammojen syntymistä.

4 Keskity käsiin ja ranteisiin

Henry Cotton sanoi minulle kerran, etteivät kädet, sormet ja ranteet voi koskaan olla liian vahvat. Rangepallojen lyöminen voimistaa käsiä, mutta erityisharjoitteet ovat myös tarpeen. Painojen roikuttaminen peukalon ja vuorollaan jokaisen sormen varassa auttaa paljon.

Käsien ja ranteiden voimistamisessa teen suosikkiharjoitukseni silloin, kun kotipihani nurmikko on kasvanut pitkäksi. Otan sand wedgen (eli bägin painavimman mailan) ja ”leikkaan ruohon” sen avulla. Pidän mailasta tiukasti kiinni, niin voin kiihdyttää svingin kunnolliseen loppuasentoon.

5 Kehitä keskivartaloa

Keskivartalon lihasten, erityisesti vatsalihasten, voimistamisesta on tullut golfharjoitteluohjelmien mantra. Se ei ole yllätys minulle; olen aina ajatellut, että voimakas keskivartalo pitää vartalon kasassa ja ehkäisee selkävammoja. Teen edelleen vatsalihasliikkeitä. Voin tehdä sata liikettä päivässä, kunhan jaan ne kahteen tai kolmeen harjoituskertaan.

6 Taistele ylipainoa vastaan

Golf on elinikäinen harrastus, mutta elinikäsi lyhenee jos olet ylipainoinen. Ja kun itse tiedostat asian, voit samalla kannustaa nuorempia ihmisiä pudottamaan painoaan. Etsin joka viikko kisayleisön joukosta yhden ylipainoisen lapsen tai nuoren ja keskustelen hänen isänsä kanssa kahden kesken. Sanon näille miehille yksityisesti ja hyvin kohteliaasti: ”Minun pojallani on diabetes ja minun isälläni oli diabetes. Kun sairastut diabetekseen, joudut ottamaan insuliinia kahdesti päivässä. Mutta se ei ehkäise sairauden vaikutusta silmiin, maksaan, raajoihin ja kaikkeen muuhun. Ole kiltti ja laita lapsesi laihdutuskuurille nyt.” Luulen, että he yleensä ovat kiitollisia.

7 Syö ”superruokaa”

Golfissa suurin teknologinen edistysaskel seuraavan 50 vuoden aikana ei tule liittymään välineisiin tai harjoitteluun. Se tulee liittymään ravintoon. Ammattilaisilla tulee olemaan ”superruokavalioita”, joissa vältetään tärkkelystä, sokereita ja useimpia nykypäivän valmisruokia, jotka pursuavat kaikenlaisia steroideja, tuholaismyrkkyjä, likavesi- ja teollisuusjätteitä. He tulevat syömään ”superruokia”, kuten mantelimaitoa, joka on täynnä proteiinia ja ravinteita. Muita superruokia ovat esimerkiksi raa’at hedelmät, vihannekset, pähkinät, täysjyväleivät, avokado ja jogurtti.

8 Pyri hengästymään 10 minuuttia päivittäin

Olipa keinona sitten kotitalosi portaiden kiipeäminen, kuntopyörän polkeminen tai hyppynarulla hyppiminen, tavoitteena on olla edes hieman hengästynyt kymmenen minuutin ajan. On käytännössä mahdotonta olla todella huonossa kunnossa, jos teet tämän joka ikinen päivä. Käytä tilaisuudet hyväksesi; valitse esimerkiksi aina portaat hissin sijaan. Kisaan itseni kanssa siitä, kuinka kauan voin jatkaa ilman hissiä. Ja minä kuljen portaat ylös aina reippaasti, en koskaan laahustaen.

9 Käytä järkeä painoharjoittelussa

Kun muut pelaajat näkivät painoharjoitteluohjelmani 1950-luvulla, he luulivat minua hulluksi. Loistava amatööripelaaja Frank Stranahan ja minä olimme ainoat, jotka harjoittelimme painoilla. Painojen nostelu on itse asiassa tehnyt minusta paremman golfarin. Kaksi ehdotusta:

Ensinnäkin penkkipunnerrukset ovat hyvin suosittuja, mutta itse pidän silti enemmän vanhanaikaisista punnerruksista, jotka vahvistavat rintakehää.

Toiseksi harjoittele painoilla illalla ja mene heti sen jälkeen suihkuun – ensin kylmään, sitten kuumaan. Näin lihaksesi toipuvat nopeammin etkä tunne oloasi jäykäksi seuraavana päivänä.

10 Ime energiaa nuoremmista ihmisistä

Kun olen lomalla, pyrin pelaamaan golfia nuorempien ihmisten kanssa, ja mitä hyväkuntoisempia he ovat, sitä parempi. Uskon, että omaksumme paljon niiltä ihmisiltä, joiden kanssa vietämme eniten aikaa. Nuorten, terveiden ihmisten kanssa harrastaminen on saanut minut nousemaan heidän tasolleen. Nuorten ihmisten parhaat ominaisuudet – optimismi, uteliaisuus, valppaus ja energisyys – ovat helposti tarttuvia ja saavat sinut varmasti tuntemaan itsesi nuoremmaksi.

Teksti Gary Player ja Guy Yocom / Kuva Golf Digest Resource Center

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)