Opetuksessaan Track Mania paljon hyödyntävä Mayo on viilannut mm. Viktor Hovlandin lähipeliä kuntoon.
Yhden 2020-luvun puhutuimmista ja kiinnostavimmista golfvalmentajista on oltava Joseph Mayo. Yhdysvaltalaisvalmentajan nousu etenkin lähipelin osalta valmennuskeskustelun ytimeen on vertaansa vailla.
Kuka siis Joseph Mayo on, ja miksi häneen viitataan niin usein, kun keskustelu kääntyy wedgepeliin viheriön ympäristössä?
Suuren yleisön tietoisuuteen Mayo nousi vuonna 2022, kun norjalaiskomeetta Viktor Hovland palkkasi hänet svingivalmentajakseen. Hovlandin pidempi peli ei kuitenkaan ollut se, mikä sai ihmisten päät kääntymään, vaan hänen umpisurkean lähipelinsä nousu yhdessä kaudessa kiertueen pohjasakasta selkeästi keskikastin paremmalle puolelle.
Tässä tullaan Mayon ydinosaamisalueelle – wedgepeliin. Mayo korostaa väsymättä sitä yksinkertaista asiaa lähipelilyönneissä, että mailan pitää osua ensin palloon, ja vasta sen jälkeen maahan. Muitakin koulukuntia nimittäin on, mutta Mayo luottaa vankkumatta omaan asiaansa, jota hän on tutkinut pitkään ja hartaasti.
Mayon vahvuus on, että hän ei arvaile, vaan hän mittaa asioita. Hänen lempinimensäkin on Trackman Maestro, joka kertoo kaiken olennaisen hänestä. Hän luottaa dataan, ja kun hänellä on osoittaa maailman parhaiden pelaajien lyöntien datasta, että näin asiat ovat, hän saa vahvan selkänojan väitteilleen.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Palataan Hovlandiin. Mayo opetti Oklahoma Staten tähtipelaajalle täysin uudenlaisen tavan liikuttaa kehoaan, jotta wedgelyönneissä kontakti olisi joka kerta ensin pallossa. Kun Hovland tämän sisäisti, olivat askelmerkit oikeaan suuntaan otettu.
Sittemmin Hovlandin ura on ottanut pientä takapakkia, eikä syy välttämättä ole Mayossa, sillä Hovland on vaihtanut valmentajia viime vuosina todella tiuhaan, eikä Mayo tällä hetkellä ole Hovlandin valmennustiimissä mukana.
TrackMan on kuin henkilövaaka
Torstaina järjestettiin mielenkiintoinen webinaari, jossa Mayo oli Trackmanin vieraana puhumassa lempiaiheestaan. Webinaarin aiheena oli ”Steep Ain’t Deep”, suomennettuna siis ”Jyrkkä ei ole syvä”.
Webinaariin otettiin mukaan 1000 osallistujaa, ja he pääsivät aitiopaikalta kuuntelemaan Mayon ja Trackmanin teknologiajohtaja Fredrik Tuxenin keskustelua wedgepelin syvimmästä olemuksesta. Ja syvään päätyyn todellakin mentiin, kun herrat pääsivät vauhtiin.
Jos swing plane loivenee, riski palloon tulevan kitkan pienenemiselle kasvaa.
Mayon tapa opettaa chippejä ja pitchejä perustuu siis siihen, että maila osuu ensin palloon. Jotta tässä onnistutaan, mailan lavan pitää liikkua riittävän jyrkästi osumahetkellä alaspäin, toisin sanoen attack anglen pitää olla tarpeeksi jyrkkä. Sitä Mayo ei kuitenkaan opeta.
”En opeta jyrkästi palloon tulemista, vaan opetan liikemalleja, jotka auttavat osumaan ensin palloon. Jyrkkä tulokulma palloon on vain tämän sivutuote”, huippuvalmentaja oikoi väärinymmärryksiä.
Webinaarissa vilisi TrackMan-maailmasta tuttuja termejä kiivaalla tahdilla, kun ekspertit keskustelivat keskenään. Mayon lempilapsi tässä yhteydessä on spin loft, jota hän pitää kaiken perustana.
”Spin loft – se on ainoa asia, mistä golfpallo välittää”, Mayo linjasi, kun häneltä kysyttiin suosikkisanontaa.
Spin loft tarkoittaa mailan kulkuradan ja lavan osumapinnan välistä kulmaa osumahetkellä.
TrackMan on vain mittalaite.
TrackMania sen historian alkuajoista lähtien hyödyntänyt Mayo on tanskalaislaitteen vankka puolestapuhuja, mutta isännän paikalle rengistä ei kuitenkaan ole.
”TrackMan on vain mittalaite. Se on vähän kuin henkilövaaka. Se kertoo vain sen, kuinka paljon painat, mutta se ei kerro, mitä sinun pitää syödä.”
Tunnin mittaisessa webinaarissa Mayo nosti esiin tärkeimpiä seikkoja hyvän ja puhtaan osuman taustalta. Yhdeksi suurimmista tekijöistä hän nosti swing planen, joka kuvaa astelukuna sitä, missä asennossa mailan lavan keskikohta vertikaalisesti kulkee osumahetkellä. Yksinkertaistettuna: Jos swing plane on nolla astetta, mailan varsi kulkee maata pitkin. Jos taas lukema on 90 astetta, maila on pystysuorassa maata kohti.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Mayo sanoi, että hänen mittaamillaan huippupelaajilla swing plane on aina yli 80 astetta, eli mailan varsi on hyvin jyrkässä kulmassa osumassa. Hän myös perusteli, miksi tähän kannattaa pyrkiä.
”Jos swing plane loivenee, riski palloon tulevan kitkan pienenemiselle kasvaa.”
Lähipelistä yksinkertaisempaa
Torstain webinaarin katsoi myös ammattilaisgolfari ja television golflähetyksissä asiantuntijakommentaattorina työskentelevä Antti Ahokas. Mayo on hänelle tuttu henkilö sosiaalisen median kautta, jossa jenkkikoutsi on todella aktiivinen tuomaan oman mielipiteensä julki. Hän on löytänyt pitsasta oman siivunsa, Ahokas nauraa.
Ahokas on selostajakollegansa Arno Seiron kanssa tuonut aina aika ajoin Mayon nimen esiin selostusten yhteydessä, kun puhe on kääntynyt wedgepeliin.
”Ei ole ollut mikään tarkoitus nostaa pelkästään Mayoa framille, mutta kyllähän se Hovlandin tarina on niin ihmeellinen, että tämä on eräällä tavalla tippunut meidän syliimme ja siitä on ollut hyvä ottaa esimerkkejä”, Ahokas sanoo.
Ahokas ja Seiro tekevät runsaasti taustatyötä lähetyksiä varten, ja osa taustatyöstä on nimenomaan golfmedioiden seuraamista. Ahokas sanookin, että se on nimenomaan hänen työtään kommentaattorina tuoda yksityiskohtia esiin.
”Kun minulla naksahtaa, että tässä näkyy nyt selkeästi joku juttu, mitä pelaaja on harjoitellut, niin totta kai tuon sen esiin.”
Ahokas sanoo pitävänsä siitä, että Mayon vahvoille mielipiteille löytyy myös vastaväitteitä golfvalmennusmaailmasta.
”Se on vain hyvä asia, ja tämä keskustelu vie kokonaisuutta eteenpäin.”
Ruoholla tulee lajin inhimillinen puoli mukaan.
Pelaajana Ahokas perustaa wedgepelinsä hyvin pitkälle tunteeseen, koska ei ole omien sanojensa mukaan matemaattisesti lahjakas. Hän haluaa tuntea asiat. Silti Mayon wedgeajatukset ovat nostattaneet hänenkin mielenkiintoaan.
”Mayo on tuonut yksinkertaisuutta lähipeliopetukseen. Vaikka hän tuo asiat kärkkäästi esiin, ei hän kuitenkaan runttaa kaikkia pelaajia ihan samaan muottiin”, Ahokas korostaa.
”Hänen viestinsä voidaan ymmärtää väärin. Hän korostaa, ettei silmällä voi nähdä, kenellä on jyrkkä angle of attack, vaan se pitää mitata. Se on minun mielestäni avain, ettei liikaa lähdetä spekuloimaan.”
Lopuksi Ahokas muistuttaa tärkeästi seikasta, joka helposti unohtuu, kun sukelletaan Mayon tai kenen tahansa valmentajan johdolla numeroiden maailmaan.
”Tämä pitää ruoholla mitata. Siitä puhutaan liian vähän. Matolta tuo on päivänselvä asia, mutta kun klubipelaajan laittaa lyömään ruoholta, kontaktivaade kasvaa. Samat asiat siinä pätevät, mutta matolta huonokin lyönti näyttää numeroiden valossa paremmalta. Ruoholla tulee lajin inhimillinen puoli mukaan.”