Sportsbox AI löytyi Bryson DeChambeun työkalupakista hänen rynnistäessään U.S. Openin voittoon viime vuonna.
Sportsbox AI on Yhdysvalloissa viisi vuotta sitten lanseerattu tekoälyteknologiaan pohjautuva sovellus, jota käytetään apuna golfvalmennuksessa. Se rantautui julkistamisensa jälkeen Suomeenkin, mutta ei vielä lähtenyt lentoon suuremmissa määrin.
Nykyään Sportsbox AI:lla on menestyvä yritys. PeGo Gardenissa opettava Jyry-Jussi Peltomäki on vihkiytynyt sovelluksen saloihin ja ottanut sen päivittäiseen käyttöön.
”Joskus reilu pari vuotta sitten latasin sovelluksen puhelimeen ja mietin, ettei tämä vaan toimi kunnolla. En sitä silloin käyttänytkään. Nyt se on mennyt lyhyessä ajassa valovuoden eteenpäin”, Peltomäki tiivistää.
Merkittävänä sysäyksenä sovelluksen toiselle mahdollisuudelle Peltomäellä toimi viime kesän U.S. Open. Bryson DeChambeau puristi kilpailun voittajaksi yhden lyönnin erolla Rory McIlroyhin. Huippugolfissa marginaalit ovat pienet ja käänteentekeviä eroja haetaan sieltä, mistä niitä suinkin voi löytää. DeChambeau käytti Sportsbox AI:tä valmistautuessaan U.S. Openiin ja osin sen aikana.
Omatoiminen harjoittelu on Sportsboxin kanssa tehokkaampaa kuin aiemmin
DeChambeau halusi lyödä draiverillaan tietynlaista drawta. Hän janosi tietää kehonsa asennot silloin, kun haluttu lyönti toteutuu. Sportsbox AI:llä ne pystytään mittaamaan. DeChambeaun valmentajat kuvasivat ja analysoivat hänen lyöntejään U.S. Openin harjoituskierroksilla ja pelipäivien rangesessioissa. DeChambeau sai dataa svingistään ja faktaa kehonsa asennoista niiden aikana.
”Ajattelin, että jos Bryson hyväksyy tämän datan, niin sen täytyy silloin toimia. Aloin opiskelemaan asiaa ja päätimme hommata PeGo Gardeniin studioversion sekä jokaiselle valmentajalle puhelimessa toimivan sovelluksen”, Peltomäki kertoo.
Sovellus nopeuttaa oppimista
Sportsbox AI -järjestelmä mittaa kehosta 200 datapistettä, joista se antaa tiedot ulos 37:sta. Trackmanissa ja muissa lyöntianalysaattoreissa nähdään, mitä pallolle ja mailanpäälle tapahtuu. Sportsbox AI:llä nähdään kehon liikkeet ja syy-seuraussuhteet.
Sportsbox AI ei ole keksinyt menetelmää ensimmäisenä, sillä aikaisemmin on ollut käytössä laitteita, jotka mittaavat kehon liikkeitä. Niiden toimintavarmuus ja käytettävyys ei kuitenkaan ole ollut riittävän korkealla tasolla.
Sportsbox AI toimii yksinkertaistettuna siten, että puhelimen sovelluksella tai opetusstudiossa kuvataan lyönnistä video, jonka järjestelmä analysoi tekoälyä hyödyntäen. Svingiä verrataan PGA Tour -pelaajien, ja naisilla LPGA Tour -pelaajien, svingeihin. Vertailun perusteella voidaan havaita kehityskohteet eri kohdista. Järjestelmä mallintaa videokuvasta 3D-hahmon, jota voidaan tarkastella kuudesta eri kulmasta. Hauskuuden lisäksi avatarista näkee kehon eri osien liikkumisen lyönnin aikana.

Sportsbox AI:stä näkee oman svingin suhteessa PGA Tour -pelaajiin.
Analyysin jälkeen pelaaja voi keskittyä harjoittelussa kehityskohteisiin. Puhelin asetetaan kuvaamaan lyöntejä edestäpäin (face on) ja jokaisen lyönnin jälkeen sovellus ilmoittaa värein ja numeroin onnistuiko pelaaja tavoitteissaan. Harjoittelu on näppärää, sillä tekoäly tunnistaa golflyönnin, joten jokaisen lyönnin kohdalla ei tarvitse erikseen painaa rec-nappulaa.
”Tänä talvena olen saanut opettamisessa enemmän tuloksia lyhyemmässä ajassa. Lyhensin opetustunnitkin vartin tai puolen tunnin mittaisiksi. Puolessa tunnissa ehtii hyvin analysoimaan kehityskohteet, jonka jälkeen pelaaja pystyy omatoimisesti treenaamaan ohjeiden mukaisesti”, Peltomäki sanoo.
”Nimenomaan omatoiminen harjoittelu on Sportsboxin kanssa tehokkaampaa kuin aiemmin. Ennen on joutunut luottamaan tuntemuksiin, nyt näkee suoraan numeroista, toteutuvatko halutut asiat.”
Sataprosenttisen aukoton Sportsbox AI ei ole. Liikkeessä virhemarginaali on puoli tuumaa ja asteissa (esim. rintakehän kiertyminen) viisi astetta. Käytännössä data on siitä huolimatta riittävän tarkkaa.
”Suomessa me tykätään numeroista ja maa on täynnä insinöörejä, joten uskon tällaisen dataan perustuvan lähestymistavan uppoavan suomalaiseen sielunmaisemaan. Kokemukseni perusteella asiakkaat ovat tykänneet tästä. Kilpapelaajilla menee ehkä pidempään, että he ostavat ajatuksen järjestelmän käytöstä opetuksessa, koska he fiilistelevät enemmän, miltä lyönnin pitäisi tuntua”, Peltomäki kuvailee.
Sportsbox AI on myös menetelmä terveelliseen svingiin
Sportsbox AI antaa parametrit mahdollisista epäedullisista vartalon liikkeistä svingin aikana. Numeroista näkee esimerkiksi voimakkaalla sivutaitolla lyövien pelaajien kropan asennot. Kyseinen tapa on tehokas ja toistettava, mutta vaatii äärimmäisen rautaista fysiikkaa.
Huippupelaajista Will Zalatoris on yksi esimerkki, joka löi isolla sivutaitolla, mutta joutui selkävaivojen vuoksi pitämään pitkän tauon pelaamisesta. Hän oli pakotettu muuttamaan svingiään terveellisempään suuntaan.
”Isoimpana huomiona harrastajien svingeistä on, että he kiertyvät liikaa. Eivät tietenkään kaikki, mutta yleistettynä suurin osa. He eivät siis osaa stabiloida taakseviennin pituutta lantiosta ja ylävartalosta”, Peltomäki sanoo.
Amerikkalaisyrityksen sovellus toimii tällä hetkellä parhaiten Applen laitteissa. Androidillekin se on ladattavissa, mutta toistaiseksi viimeisimmät päivitykset ja toiminnot ovat saatavilla iPhoneissa ja iPadeissa.
Lue seuraavaksi: Tässäkö etävalmennuksen tulevaisuus? Videon 3D-muotoon muuntava sovellus vakuutti huippuvalmentajankin
Huom. Korjattu versio:
Tuli vaan mieleen, että olettaako tämä Sportbox kaikkien amatöörien kykynevän parhaiden ammattilaisten kehon motoriikkaan vai hakeeko se ensin alkuun valmennettavan nykytilan ja mahdollisen potentiaalin ja sitten luo tavoitteen joka on/olisi saavutettavissa?
Sehän siinä onkin, kun monen amatöörin (ja miksei pronkin) kropan liikkuvuus ja hallinta ei aina ihan ”riitä”….
Mutta kun kävin tuon applikaation kehittäjän/yrityksen websivulla, niin ei muuten ole pahan hintainen. Jos olisin vähänkään kiinnostunut kulmista ja asteista (en ole insinööri), niin hommaisin kyseisen applikaation itse.
Itse uskoisin että harrastajilla isoin hyöty tulee siitä että taltioi omat luvut silloin kun lyönti on tikissä ja sitten kun rupeaa lähtemään oikealle ja vasemmalle niin katsoo mitkä luvut ovat muuttuneet ja mitä pitää lähteä korjaamaan.
Yritin vastaa toimintoa tuohon golf2 viestiin, mutta ei onnistu.
No joka tapauksessa, noinhan myös monet protkin tekevät…..
Hukkaan heitettyä rahaa, ainakin omalta osalta, kun tuppaan unohtaan (tarkoituksella?) kaiken opetetun.
Luotan luomuun ja tuntemuksiin ja kun pelaa 85-90 hujakoille, niin ei tässä sennuikäisenä kaipaa Champions Tourille.