Kiinnostava tutkimustulos – saatat tähdätä lyöntisi väärin periaattein - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Kiinnostava tutkimustulos – saatat tähdätä lyöntisi väärin periaattein

Tunnettu yhdysvaltalainen golfvalmentaja ja kinesiologian professori tekivät tuoreessa tutkimuksessaan mielenkiintoisia havaintoja, mihin pelaajan kannattaisi asettaa tähtäyksensä ennen lyöntiä.

Suurin osa golfareista valitsee kohteen, minne he haluavat pallonsa päätyvän, ja tähtäävät sinne – eli varsin suoraan.  Toiset taas käyttävät välikohdetta, eräänlaista pistettä, joka sijaitsee joitakin senttejä pallon etupuolella, samassa linjassa kauempana olevan maalinsa kanssa – ja keskittyvät molempiin ennen lyöntiään.

Kumpi on parempi tapa? Vastaus: ei kumpikaan, mikäli on uskominen tunnetun yhdysvaltalaisen golfvalmentajan Eric Alpenfelsin ja kinesiologian emeritusprofessorin Bob Christinan vastikään golf.comille esittelemäänsä tutkimustaan, johon osallistui 29 eritasoista golfin pelaajaa.

Golfareiden tehtävänä oli testissä lyödä kuusi palloa, ja lyönnit tähdättiin kolmella eri tavalla: katsomalla ainoastaan kaukana olevaan kohteeseen, katsomalla pelkästään välikohteeseen ja katsomalla sekä kaukana olevaan että välikohteeseen.

Alpenfels ja Pohjois-Carolinan yliopistossa uransa luonut Christina tekivät varsin mielenkiintoisen havainnon niiden golfareiden kohdalla, jotka unohtivat kaukaisen kohteen, ja katsoivat vain välikohteeseen.

Kaksikon mukaan pelaajat löivät selvästi suorempaan ja yhtä pitkälle jätettyään katsomatta sinne minne he halusivat pallonsa päätyvän, ja keskittyivät ainoastaan reilut puoli metriä pallon etupuolella olevaan pisteeseen.

Näiden pelaajien kokonaistarkkuus parani, kuten myös heidän Smash Factorinsa – mittaustulos, joka kertoo, miten hyvin mailanpäännopeus siirtyy puhtaan osuman kautta pallon lähtönopeudeksi.

Alpenfelsin ja Christinan mukaan pelaajat, jotka katsovat sinne minne he haluavat lyödä pallonsa, eivät näe pelkästään väylää tai viheriötä. He näkevät vesiesteen, hiekkaesteen, puita ja ylipäänsä kaikkia sellaisia paikkoja, mihin he eivät halua pallonsa päätyvän.

Tämä alitajunnassa piilevä pelko pakottaa tutkimuksen perusteella golfarin tekevän viime hetken ylikompensaatioita, millä on negatiivista vaikutusta sekä lyönnin pituuteen että tarkkuuteen.

Epäilemättä kokeilemisen arvoinen asia.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje