10. –17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

Golfvalmentajana Floridassa

Joachim Altonen lähti USA:han rakentamaan peliuraa tavoitteenaan PGA Tour. Miljoonat jäivät tekemättä, vaimo löytyi kilpailumatkalta. Nyt Altonen opettaa Floridan ”suomalaiskaupungissa” Lake Worthissa.

Ammatikseen golfin parissa työskentelevistä löytyy tuhansittain mehukkaita tarinanaineksia.

Joachim ”Jocke” Altonen ( 31-v) aloitti pelaamisen juniorina isänsä tavoin HGK:ssa. Hän nousi kansallisen huipun tuntumaan, voitti aikuistuttuaan yhden Finnish Tourin kisan Meri-Teijossa ja sivusi voimassa ollut Lappajärven kenttäennätystä (65).

Harjoituskierroksella Altonen on pelannut kotikenttänsä Talin backtiiltä 62 lyönnillä, jota parempaa tulosta ei HGK:n ennätysten kirjoihin ole vielä viety.

Altonen haki yhden talven ajan peliinsä vauhtia leireilemällä Australiassa, kunnes siirsi kompassin nuolen suunnan pysyvästi USA:han vuonna 2009.

PGA Tourin kisojen karsintaveteraani

Kisapaikat USA:ssa ovat tiukassa ja kilpailu karsinnoissa kivikovaa.

”Minitoureilla pelaajat rahoittavat itse palkintopotit. Sitä kauttakin pääkiertueille kasvaa lähes vuosittain menestyjiä.  Omassa plakkarissa on joitain pienten kisojen voittoja sekä esikarsintojen selvittämisiä isommille kiertueille.”

Altosen uran parhaimpia hetkiä ovat olleet PGA Tourin maanantaikarsintoihin selviämiset.

”Kymmenkunta kertaa päässyt esikarsinnasta läpi taistelemaan paikasta varsinaiseen kisaan. Maanantaikarsinnoissa olen saanut pelata useammankin PGA Touria pitkään kiertäneen pelaajan kanssa.”

”Ehdottomana kohokohtana pidän kuitenkin selviämistä vuonna 2011 maanantaikarsinnasta mukaan Web.com-Tourin kilpailuun. Vaikka tiesin, ettei peli ei ollut vahvassa kunnossa, pääsin maistamaan PGA Tourin haastajakiertueen tunnelmia. Näistä kokemuksista on vieläkin oma PGA Tourin profiili olemassa.”

Pelit päättyivät, vaimo löytyi rangelta

Peliuransa Altonen lopetti käytännössä vuonna 2014. Draivaamiseen liittyvät ongelmat ja sponsoritulojen puute muodostivat yhtälön, jonka myötä Altonen alkoi tutkailla töitä opetuspuolella.

”Tärkein saavutukseni oli kisavuosilta vaimoni Carmenin tapaaminen. Olin menossa Etelä-Carolinaan kisaamaan. Olin eksyksissä ja soitin klubille, josta heleä-ääninen nainen antoi nuotit. Hän (Carmen) tuli saavuttuani rangelle tervehtimään ja katsomaan, millaisen miehen kanssa oli puhunut. Se oli sitä myöten menoa, seurustelu käynnistyi, päädyimme avioliittoon ja koti on nyt tukevasti USA:ssa”, Altonen kertoo.

Ennen asettumistaan nykyiselle työpaikalleen Joachim Altonen työskenteli vuoden verran opettajana legendaarisen Bob Toskin vanhalla rangella Coconut Creekissa.

Täyden palvelun golfkeskus

John Prince Learning Center on kunnan ylläpitämä harjoitusalue, jossa opetus- ja pro-shop toiminta on sopimusteitse ulkoistettu yrittäjille.

Harjoituskeskus on yksi viidestä Palm Beachin kunnan ylläpitämästä golfkeskuksesta. Neljällä muulla toiminta painottuu täysimittaisilla kentillä pelaamiseen, John Prince Learning Centerissa rangen lisäksi käytössä on kolmireikäinen kenttä, sekä maksuttomat putti –ja chippiviheriöt.

Viikon ajan golfia harrastanut entinen tennispelaaja saa Altoselta ohjeita viheriöllä, jonka pinta ja muodot ovat ensiluokkaisia.

Kentän ja harjoitusalueiden viheriöt ovat pinnoiltaan ensiluokkaiset, rangen pallot hyviä. Enimmän osan ajasta lyöminen tapahtuu ruoholta, joten tason puolesta keskus nousisi Suomessa selkeästi ykkösketjuun.

Valaistuksen johdosta range on käytössä iltayhdeksään.

Keskus on valittu useaan kertaan koko USA:n 50:n parhaan joukkoon.

Vuoden 2017 maaliskuussa Joachim Altonen aloitti opetuksen voitettuaan kahden  kollegansa kanssa tarjouskilpailun opetustoimintaan liittyen.

”Aiemmin ”Jocke” nimellä kutsuttu Altonen on USA:ssa saanut lempinimen ”Wolf.”

”Kyllä se tulee maineestani kovana kilpailijana. Tässä maassa lähes kaikilla alan tekijöillä on oma lempinimi”, Altonen naurahtaa.

Palveluita tuottavan yrityksen ykkösvalmentajna titteliksi muodostui head-pro.

”Työajat ovat yrittäjäpohjalta  käytännössä vapaat. Minulla on vuoroja pro-shopissa, jossa erikoisosaamistamme on mailojen räätälöinti ja rakentaminen.”

”Kunnan kanssa on sopimus siitä, että tuotamme kohtuuhintaisia ryhmätunteja (20 dollaria) eritasoisille. Yksityistunnit muodostavat toisen puolen tuloista. Asiakaskunnassa on paljon innokkaita lajifriikkejä, käytännössä kuitenkin pelaajia taitotasoltaan laidasta laitaan.”

Palm Beachin laajassa piirikunnassa asuu etenkin talvisin sadoittain suomalaisgolfareita, joista merkittävä osa on löytänyt liikenteen kannalta helpolla paikalla sijaitsevan keskuksen.

Altosen käynnistettyä työskentelynsä suomalaisten määrä on lisääntynyt etenkin alueella vierailevien keskuudessa.

Hintataso on rangen käytön osalta kohtuullinen, linjassa vastaavan tasoisiin Suomessa.

Todellinen superhinta muodostuu maanantaista keskiviikkoon voimassa oleville päiväpaketeille ( 16 dollaria), jotka oikeuttavat rajattomaan rangen  käyttöön sekä kentän kiertämiseen.

Joachim ”Wolf” Altonen opettaa ympäri vuoden ja on selkeästi ammatissa joka ulospäinkin näyttää mieluisalta.

Rangella pääsee päivisin lyömään ruoholta, tilaa ja tähtäyspisteitä on riittävästi.

”Hauskinta opetuksessa on oppilaan svingiongelman diagnoosin tekeminen. Ratkaisu virheisiin on usein huomattavasti yksinkertaisempi kuin mitä oppilaat odottavat. Usein yksi virhe saa aikaan monta eri virhettä svingissä. Korjaamalla yhden asian usein koko liike vapautuu”, Altonen julistaa.

Omaan peliinsäkin hän on saanut uutta tolkkua.

”Viimeisen kahden vuoden aikana oma svingi ja peli on kehittynyt parhaalle tasolle koskaan. Mielestäni jokainen svingin teoria tai ajatus on hyvä pystyä itse toistamaan ja testaamaan. Muussa tapauksessa opetuksen sisällöstä jää pienet, mutta tärkeät asiat puuttumaan”, Altonen lopettaa haastattelun.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje