23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

10 sääntöä: Näin viet loppuun loistavan kierroksen

Unohda edessä olevat reiät, keskity vain seuraavaan lyöntiin. Hunter Mahan kokoaa ajatuksensa kierroksen keskellä.

01 PELAA VOITOSTA, ÄLÄ TULOKSESTA

Pelatessani juniorina Kalifornian eteläosassa minulla oli kaksi tavoitetta: voittaa isäni ja rikkoa kentän par. Kierroksen loppupuolella tapahtui kuitenkin aina jotain, enkä saavuttanut kumpaakaan tavoitettani. Kun täytin 12 vuotta, isäni vei minut Alta Vista Country Clubille. Pelasin hyvin ja kierroksen loppua kohden haluni voittaa isä kasvoi niin suureksi, että unohdin tuloksen tavoittelun. Voitin hänet sinä päivänä. ja vasta klubille mennessämme tajusin, että tulokseni oli 71, yksi alle. Jos sinulla on vaikeuksia rikkoa joku tulostavoite, ota peliin myös toinen tavoite.

02 ÄLÄ MIETI PALKINTOA

Oklahoma Statessa meillä kaikilla oli kaksi bägiä: kilpabägi ja harjoitusbägi. Harjoitusbägi oli paljon halutumpi, koska se piti ansaita. Sait sen, kun saavutit valmentajamme Mike Holderin asettaman tavoitteen. Monet kaverit pelasivat todella hyvin kierroksia, ja he tarvitsivat vielä loppuun piristysruiskeen, etteivät joutuisi käyttämään vanhaa lukioaikaista bägiään. Tämä oli hyvä mentaalinen kikka valmentaja Holderilta. Opimme, että hyvä tulos syntyy, jos tavoitteet ovat kovia.

03 OLE TARKKANA PUTTERIN KANSSA

Jos olet pelannut hyvin 14 tai 15 reikää, se on todennäköisesti johtunut siitä, että olet putannut hyvin. Tämä voi johtaa ”reikätietoisuuteen”, jolloin katsot reikää silmäkulmasta asettuessasi pallolle tai annat katseen livahtaa reikään ennen kuin puttaat palloa. Saattaa myös syntyä taipumus ”johdattaa” palloa, eli ohjaat putteria osumahetken läpi sen sijaan, että vapautat putterin lavan ja lyöt palloa yhtenäisesti. Yritä putata samalla tavalla kuin kierroksen alussa.

04 TIEDOSTA TODELLISET RISKIT

Vuonna 2007 Travelerissa olin jaetulla johtopaikalla, kun jäljellä oli kaksi reikää. Draivasin 17. reiällä (par-4) bunkkeriin ja edessä oli lyhyt, mutta pelottava lähestyminen veden yli. Normaalisti löisin tällaisessa tilanteessa pitchillä, mutta jos pallo olisi päätynyt veteen, olisin menettänyt mahdollisuuteni. Löin rautaysillä. Valitettavasti se meni pitkäksi ja tein bogin, mutta toisaalta vältin tuplabogin. Tein viimeisellä reiällä birdin ja pääsin uusintaan, jonka onnistuin voittamaan. Ratkaiseva lyönti oli veden ylittäminen. Kun pelaat hyvää kierrosta, pelaa mahdollinen rangaistuslyönti pois aina kun mahdollista.

05 ÄLÄ PELKÄÄ JÄNNITYSTÄ

On koulukunta, jonka mielestä elämäsi kierroksella pitää pysyä tyynenä. Olen eri mieltä. Olet päässyt tavoittelemaasi tilanteeseen ja mahdollisuudet ovat huikeat. Tilanteen mystisyys on suorastaan hauskaa. On luontaista jännittää ja jos taistelet sitä vastaan, se ei sovi tilanteeseen.

06 PENGO ESIIN TAISTELUTAHTO

US Openin 36 reiän karsinnassa muutama vuosi sitten pelasin ensimmäisen kierroksen tulokseen 73 ja jatko näytti huonolta. Olin henkisesti hankalassa tilanteessa, en ollut tyytyväinen edes hyviin lyönteihini. Caddieni Neale Smith, joka on myös mentaalivalmentaja, sai tarpeekseen. Hän yksinkertaisesti pakotti minut reagoimaan innostuneesti, tuulettamaan hyvän lyönnin jälkeen.

Iltapäivän aikana huidoin ilmaa niin paljon, että tunsin itseni vähän hölmöksi. Pelasin 63, Northwoodin klubin kenttäennätyksen ja pääsin Openiin Oakmontiin. Tuo momentum syntyi väkisin haetusta innostumisesta. Pelikaverit voivat tsempata sinua, mutta itse tehtynä se on vielä makeampaa.

07 UNOHDA EDESSÄ OLEVAT REIÄT

Kun voitin Phoenixissa tänä vuonna, pelasin viimeiset kierrokset 65-65. Tein sunnuntaina yhdeksännellä reiällä birdin ja siirryin tulokseen -2. Oli vaikea olla miettimättä reikiä 15 ja 17, jotka ovat birdireikiä. Samalla tavalla oli hankalaa olla ajattelematta kahta hankalaa reikää, joissa par olisi hyvä tulos. Työnsin nuo ajatukset taka-alalle, sillä jos olisin miettinyt muuta kuin juuri sitä lyöntiä, joka oli edessä. Olisin unohtanut kaikki pelini yksityiskohdat, kuten lyöntiin valmistautumisen rutiinit, lyöntilinjojen tarkistamisen ja pelirytmini. Olet varmaan kuullut tämän ennenkin, mutta keskity hetkeen.

08 PELAA OIKEIN VARMAN PÄÄLLE

Huippukierroksen tuloksen varmistelu on hyvä tapa, mutta älä varmistele liikaa. Jos päätät tähdätä lipun sijaan viheriön tasaiselle osuudelle, tee tuo rohkea päätös ja tähtää huolella. Lyö aggressiivisesti turvallisiin paikkoihin. Jos pelaat ylivarovaisesti, lyöt epävarmasti ja suorastaan kerjäät huonoja lyöntejä ja kierroksen tuhoutumista.

09 PIDÄ HUOLTA TANKKAAMISESTA

Kun olen liekeissä, kulutan enemmän energiaa enkä aina muista kiinnittää huomiota tankkaamiseen kierroksen aikana, koska olen niin keskittynyt peliini. Viime aikoina olen panostanut tähän, juon vettä ja syön omenoita tai muita hedelmiä, ettei sokeritasapainoni heittele.

Amatöörille tällaisia huippukierroksia tulee niin harvoin, että silloin energiaa kuluu todella paljon pelkästään adrenaliinin vaikutuksesta. On tärkeää syödä ja juoda ainakin kierroksen puolivälistä loppuun saakka ja liikkua hitaammin. Jos kehon polttoaine loppuu, myös hyvä kierroksesi menee pilalle.

10 HARJOITTELE TURVALYÖNTI

Upeasti alkaneet kierrokset romahtavat usein siihen, että yllättäen kadotat svingisi tai tuntuman lyöntiin. Minulle kävi näin Byron Nelsonissa muutama vuosi sitten. Olin viisi alle seitsemän reiän jälkeen, enkä pystynyt enää lyömään kunnon lyöntejä.

Kun juna lähtee raiteiltaan tällä tavalla, tarvitset ”turvalyönnin”, jolla pääset kierroksen loppuun. Minä pelaan tällaisissa tilanteissa palloa takaa ja lyön drawn varmistaen, että svingaan aggressiivisesti. Sinulle se voi olla luottofade draiverilla tai rauhallinen puu-3 –lyönti. Jotain pitää olla varastossa hätätilanteisiin.

Teksti Hunter Mahan ja Guy Yocom

Juttu on julkaistu 7/10 Golf Digestissä.

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje