18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Opetus

10 sääntöä: Näin löydät svingiisi oikean rytmin ja tempon.

Steve Elkington PGA Championshipin päätöskierroksella.

Steve

01 Löydä rytmisi

Sulavia ja hyvärytmisiä golflyöntejä kuvaillaan usein musiikin termein. Loistavat svingit ovat kuitenkin lähempänä tanssia, koska lyönti koostuu äänen lisäksi myös liikkeestä. Pitkät svingit (esimerkiksi Bobby Jones, Sam Snead, Payne Stewart) ovat erityisen kauniita, koska ne tekevät kunniaa valssin rytmille. Lyhyemmät svingit voivat myös olla omalla tavallaan kauniita, mutta niitä vie eteenpäin suoraviivainen, tasainen rytmi (esimerkiksi Ben Hogan, Nick Price, Greg Norman).

Hoganin peliä seuranneet sanovat, että se oli kuin olisi katsonut pullojen korkituskoneen toimintaa. Pelkistetty ja tasainen rytmi loivat tällaisen mielikuvan. Kannattaa muistaa, että voi svingata nopean tai hitaan valssin, nopean rokin tai hitaan rokkiballadin tahtiin. Tärkeintä on pysyä tahdissa koko ajan.

02 Sisäinen kello

Tempo on nopeus, jolla toteutat rytmiä. Sam Sneadin ja Tom Watsonin lyöntien rytmi on lähes identtinen, mutta niissä on hyvin erilainen tempo. Watson on nopeaälyinen ja siitä johtuen myös hänen lyöntinsä on nopea. Hänen svinginsä on pitkä ja samalla rivakka. Kuten myös Lanny Wadkinsilla. Sneadin svingi oli hitaampi samalla tavalla kuin hänen muukin tekemisensä. Phil Mickelson kävelee kentällä hitaasti ja hänen vastauksensa ovat pitkiä; persoonallisuus heijastuu myös svingiin. Ajatuksena on liittää lyöntiä synkronoiva rytmi tempoon, joka sopii temperamenttiisi ja ”sisäiseen kelloosi”. Et voi taistella sisäistä rytmiäsi vastaan. Jos joku sanoo, että svingisi on nopea, ole varovainen, ettet lähde hidastamaan sitä. Kiinnitä sen sijaan huomiota lyöntisi rytmiin ja varmista, että sen osaset ovat täydellisiä.

03 Säätele harjoituslyöntiäsi

Jos seuraat Tiger Woodsin harjoitussvingejä kierroksen alussa, huomaat niiden vaihtelevan yllättävän paljon. Jotkut ovat lyhyitä ja nopeita, toiset taas pitkiä ja hitaita. Tiger ei yleensä ole parhaimmillaan kierroksen alussa, koska rytmi ja tempo eivät aina sovi lyöntiin, joka hänellä on mielessä. Mutta kierroksen lähestyessä loppuaan myös hänen harjoitussvinginsä ovat lyhyitä ja nopeita. Nuo lyönnit ovat mielestäni ominta Tiger Woodsia ja niissä yhdistyy hänelle ominainen rytmi ja tempo, silloin hän on oma itsensä ja jättää muut taakseen. Kun harjoittelet, keskity yhdistämään oikea rytmi ja tempo. Sitä kautta poistuvat monet lyönnin virheet.

04 Häivähdys täydellisyyttä

Svingin kokonaisuuden viimeinen ”osa” on sen esteettisesti tyydyttävä välähdyksen omainen muoto. Liikesarja on häivähdys täydellisyyttä, kuin liikkuva taideteos. Hoganin svingi oli parhaimmillaan tällainen. Ihmisen aivot rekisteröivät kolmioita, linjoja ja tasoja, jotka järjestyvät yhtenäiseksi liikkeeksi. Pystyt tarkastelemaan erikseen jokaista lyönnin osioita, mutta niiden yhdistyminen herättää kunnioitusta. Kun joku kehuu hienoa svingiäsi, he näkevät häivähdyksen täydellisyydestä.

05 Vahvat jalat pelastavat

Jokaisella huippupelaajalla on erittäin vahvat jalat, ehkä kaikkien aikojen vahvin on tältä osin ollut Jack Nicklaus. Kun Tom Watson hävisi British Openin uusinnan Stewart Cinkille viime vuonna, hän sanoi, ettei hänellä ollut uusintareiíllä enää jalkoja. Ilman jalkojen tuomaa vakautta, tasapainoa ja voimaa lyönnin liikesarja häiriintyy eikä oikeaa rytmiä löydy.

Heikkoja jalkoja ei kannata murehtia, sillä niitä voi vahvistaa. Moe Normanilla oli tapana täyttää bägi palloilla, heittää se harteilleen ja kävellä mäkiä ylös ja alas. Juokseminen ja portaiden kiipeäminen ovat hyviä keinoja vahvistaa jalkoja. Käytä kantobägiä aina kun mahdollista ja käy lenkillä töiden jälkeen. Vahvoilla jaloilla voit korjata pienen lyöntivirheen.

06 Varo liian kevyttä puristusta

Liian tiukka tai kevyt puristus gripissä heijastuu eri puolille vartaloasi ja tekee pehmeän svingaamisen mahdottomaksi. Amatööreillä on yleensä liian kevyt grippi. Sam Sneadin ajatus, että mailasta pitää pitää kiinni kuin linnusta, on tuhonnut monta svingiä. Jackie Burke on todennut, että Sam ei sanonut, että lintu on haukka. Tämä johtuu siitä, että Samilla oli erittäin vahvat kädet ja hänen asteikollaan kakkosen puristus voi olla tavalliselle pelaajalle ysin puristus.

Jos sinulla on nk. keskimääräiset kädet ja pidät mailasta kiinni liian kevyesti, ote vahvistuu svingin aikana alitajuisesti ja lyönnin rytmi katoaa. Miten tiukka otteen sitten pitäisi olla? Pitäisi pystyä lyömään viisi harjoituspalloa peräkkäin ilman, että joudut ottamaan gripin uudestaan. Heikkoja sormia voi vahvistaa: Hogan puristeli tennispalloa, Henry Cotton roikkui metallitangossa niin kauan kuin pystyi. Kannattaa muistaa, mailan kontrolloiminen on käsistä kiinni.

07 Tanssien lyöntiin

Kun saavut tanssiparketille, tanssit jo valmiiksi. Rytmi tarttuu jo ennen kuin astut lavalle. Samalla tavalla toimitaan lyöntiin valmistautuessa, rytmi pitää olla veressä jo tiiauspaikalle tultaessa.

Puttivalmentaja Geoff Mangum sanoi kerran, että jos haluaa lyönnin ajoituksen kuntoon, pitää kuvitella olevansa muusikko, joka liittyy mukaan esiintyvän bändin kappaleeseen. Hyvät pelaajat säilyttävät rytmin alusta loppuun: se vaikuttaa mailavalintoihin, miten he tulevat pallolle ja lyönnin saattoon. Kuvittele lyöntisi lauluesityksen sooloksi: Aloita svingi, kun tulee sinun vuorosi.

08 Visualisointi voi sotkea rytmin

Kun voitin Playersin vuonna 1997, olin ylpeä, miten onnistuin pysymään pois väylien esteistä. Niiden visualisointi voi sotkea rytmin, on sitten kyse out-paaluista, bunkkereista tai muista esteistä. Kentän arkkitehti yrittää horjuttaa pelaajan mentaalista ja fyysistä flow´ta.

Pelaaminen erittäin nopeasti tai hitaasti svingaavan kanssa voi myös sotkea oman rytmisi. Snead ei halunnut katsoa Hoganin lyöntiä, koska pelkäsi sen sotkevan hänen oman rytminsä. Visualisoi haitat sellaisina kuin ne ovat ja suhtaudu niihin objektiivisesti. Ei ole mitään syytä, miksi et pystyisi lyömään kentällä samalla tavalla kuin harjoitusalueella.

09 Osuma ratkaisee

Joka vuosi sadat pelaajat osallistuvat PGA Tourin karsintoihin ja he näyttävät rangella voittamattomilta. Vain hyvin harva pääsee Tourille ja minulta kysytään usein, miksi näin on? Mikä on golfin salaisuus? Kysymys on palloon tulosta tai pallotuntumasta, miten kädet tuovat mailan palloon ja miten se lentää haluttuun paikkaan. Hyvä osuma on tärkeämpää kuin pelaajan ruumiinrakenne, ikä ja tekniikka.

Katsokaa Jim Furykin, Johnny Millerin tai Lee Trevinon lyöntiä, he tulevat palloon erinomaisesti. Näiden loistavien pallonlyöjien taituruus käsien, ajoituksen ja tilan suhteen erottaa heidät tyylikkäistä svingaajista.

10 Koskaan ei ole liian myöhäistä

Loren Roberts, Fred Funk ja Kenny Perry ovat olleet jo pitkään taitavia pelaajia, mutta he lyövät nyt palloa paremmin kuin 20 vuotta sitten. Ehkä he suhtautuvat svingiinsä nykyisin avarakatseisemmin? Joka tapauksessa he ovat löytäneet liikesarjaan, rytmiin tai tempoon jotain, joka on sytyttänyt valon. Aina kannattaa yrittää. Löydät sen ajatuksen sitten tästä tekstistä, radiosta tulevasta biisistä, valmentajan neuvosta tai mistä tahansa, asiat vain loksahtavat kohdalleen. Koskaan ei ole liian myöhäistä soittaa bändin kanssa.

Teksti Steve Elkington ja Guy Yocom

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje