Lyötkö drawta vai prota? – Golfin sanasto voi olla joskus haastavaa - Golfpiste.com

1.10.–8.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][12]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Lyötkö drawta vai prota? – Golfin sanasto voi olla joskus haastavaa

Lyönnin jälkeen maasta lentävä turve on yksi golftermeistä, joka menee usein vikaan. Kuva: Juha Hakulinen

Kun englanninkielisessä golftermissä vaihtuu yksi kirjain, muuttuu putteri nopeasti lipputangoksi.

Kaikissa urheilulajeissa on oma sanastonsa, joka tulee tutuksi harrastuksen edetessä. Osa sanoista on kuitenkin hyvin lähellä toisiaan, jolloin eteen tulee kiusallisia ja koomisia hetkiä, kun termit menevät varsinkin harrastuksen alkuvaiheessa sujuvasti sekaisin. Eivätkä sekaannukset ole pelkästään aloittelijoiden etuoikeus, joillakin väärät termit jäävät elämään pitkäksikin aikaa.

Aloitetaan otsikon sanaparilla draw ja pro. Vuosikymmenten saatossa olen kuullut lukemattomia kertoja, että pelaaja on seuraavassa avauslyönnissään lähdössä lyömään prota, kun hän haluaa pallonsa kaartuvan vasemmalle. Herkempi pro olisi ottanut valmiiksi pari taka-askelta, mutta olen ajatellut, että tässä innokas harrastaja todennäköisesti tavoittelee onneksi kuitenkin drawta.

Entäpä sitten layup ja layout. Juuri viime viikolla kuulin, kun viereisessä pöydässä eräs pelaaja puhui, kuinka hänen on pakko lyödä joka kerta layout, kun ei millään riitä mitta kahdella lyönnillä griinille par 5:lla.

Selvennykseksi layoutilla tarkoitetaan golfkentän pohjapiirrosta. Layup on puolestaan se lyönti, jonka pelaaja joutuu lyömään, jos griinille on niin pitkä matka, että hänen on järkevämpi lyödä lyhyempi välilyönti ennen kuin hän pääsee lyömään lähestymislyöntinsä griinille.

Se sorahtaa terävästi korvaan, kun pelaaja kertoo käyneensä ennen kierrostaan ilmoittautumassa caddielle.

Outoja termejä on lisää, ja tähän kaksikkoon törmää usein viikonloppuisin kotisohvalla golflähetystä katsellessa.

Jenkkiselostajat tykkäävät nimittäin käyttää putterista usein sanaa flat stick, joka on häiritsevän lähellä flag stick -sanaa, joka on taas lipputanko. Eli jos haluat briljeerata englantilaisilla golftermeillä kaveripeleissä, ole tarkkana, että sanot puttaavasi putterilla etkä lipputangolla.

Joidenkin harrastajien sanavarastossa caddiemaster on korvattu lyhyemmällä caddie-ilmaisulla. Se sorahtaa terävästi korvaan, kun pelaaja kertoo käyneensä ennen kierrostaan ilmoittautumassa caddielle.

Suomessa caddiemasterilla tarkoitetaan golfklubin vastaanotossa työskentelevää henkilöä, ja jos heitä aletaan puhuttelemaan vielä nykyistä useammin caddieiksi, menevät puurot ja vellit – tai tässä tapauksessa toimistotyöntekijät ja mailapojat – tyylikkäästi sekaisin.

Yhden kirjaimen erolla olevia golftermejä on lisää, kuten divot ja pivot. Golfsvingissä tarvitaan pivotia, jolla tarkoitetaan vartalon taivutusta, mutta kun lyönnin jälkeen turve lentää maasta irti, silloin ei lennä pivot, vaan divot.

Jätetään kirjainkikkailut sikseen, ja otetaan nopea vilkaisu golfmailoihin. Välineihmiset ovat useasti kuulleet, että pelaajalla on draiverissaan flexin varsi, kun on tarkoitus selvittää, kuinka jäykkä varsi mailassa on. Flex-sanan perässä oleva kirjain, esimerkiksi S (stiff) tai R (regular) antaa tiedon varren jäykkyydestä.

Loppuun vielä piipahdus 1990-luvulle. Eräässä juniorikilpailussa pelaaja löi jatkolyönnin väylältä, jonka jälkeen pelikaveri kysäisi, millä mailalla hän oli lyöntinsä lyönyt.

”Spoonilla”, pikkujuniori vastasi, olettaen, että pelikaverillakin oli golfsanasto hallussa.

”Niin, niin, niin, mutta ykkösellä, kolmosella vai vitosella?” pelikaveri tivasi.

Tarina ei kerro, onko tälle pelikaverille jo selvinnyt, että oikea vastaus oli tässä tapauksessa kolmonen.

Lue seuraavaksi: Golfsanasto haltuun! Näillä termeillä pärjäät kentällä kuin kentällä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (16 kpl)