22.–29.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][27]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

Asiantuntija-arvio: suomalaisten laskeneiden tasoitusten osasyynä ennätyksellinen kierrosmäärä

Ensimmäinen WHS-vuosi on ollut monellakin mittarilla suuri menestys.

Suomessa siirryttiin viime helmikuussa uuteen, maailmanlaajuinen WHS-tasoitusjärjestelmään. Golfliitossa ennakoitiin, että tasoitukset tulisivat siirtymävaiheessa nousemaan. Jo hieman aiemmin WHS-järjestelmään siirtyneen Australian kokemusten perusteella arvioitiin myös, että WHS:n vaikutus suomalaispelaajien tasoituksiin olisi nostava. Toisin kuitenkin kävi.

Miesten keskiarvotasoitus on pudonnut 0,7 ja naisten 0,6 lyöntiä.

”Pelaajat ovat parantuneet”, naurahtaa Golfpiste Podcastissa vieraillut Golfliiton tasoitusasioiden asiantuntija Mika Wikström.

Hän löytää tasoituksen keskimääräiselle laskulle hieman todennäköisemmän syyn. Suomalaiset ovat pelanneet ennätysaktiivisena pelikautena runsaasti tasoituskierroksia, ja koska WHS-tasoitus reagoi pelin tason vaihteluihin nopeammin kuin aiempi EGA-tasoitus, WHS näyttää oikean tasoituksen EGA:ta tarkemmin.

Tasoituskierroksia Suomessa pelataan suhteellisesti paljon.

”Laskin Ruotsin luvut, ja heillä 23 % kaikista pelatuista golfkierroksista on tasoituskierroksia”, Wikström kertoo.

Suomessa tasoituskierrosten osuus on selvästi suurempi, noin 30 prosenttia. Yli neljän miljoonan kierroksen kaudella se tarkoittaa 1,25 miljoonaa vuotuista tasoituskierrosta.

Tasoitusjärjestelmän laskentatapa muuttui WHS:n myötä perusteellisesti. Muutos oli iso sekä tasoitusjärjestelmästä vastaavalle Golfliitolle että pelaajille. Siirtymä on kuitenkin sujunut valtaosin erinomaisesti, ja kiittävää palautetta on tullut Euroopan Golfliitosta asti.

Asiakaspalautteisiin Mika Wikström on silti saanut kauden mittaan vastailla. Pelkästään Golfliiton tasoitusasioiden sähköpostiin on tullut keskimäärin yli 12 viestiä päivässä ja vuoden mittaan yhteensä yli 3500 sähköpostia.

”Mutta oma sähköpostini ei ole luvussa mukana”, seitsemän päivää viikossa viesteihin vastaillut Wikström nauraa.

Suomi-golfin monialaisimpiin asiantuntijoihin kuuluva Wikström avaa Golfpiste Podcastin jaksossa tasoitusjärjestelmän ja WHS-tutkimuksen taustoja ja sukeltaa Golfpisteen päätoimittaja Jere Jaakkolan kanssa pintaa syvemmälle myös moniin muihin teemoihin. Keskustelu rönsyilee muun muassa tilastokummallisuuksista LET:n koronavälikohtaukseen ja amatöörisääntöihin kaavailluista muutoksista Skotlannin kaipuuseen.

Kuuntele yli tunnin mittainen jakso alta, SoundCloudista tai Spotifysta.

Golfpiste Podcast · #97 – WHS:llä yllättävä vaikutus tasoituksiin, LET:llä kummallinen koronatesti
Lue seuraavaksi: WHS vaikutti tasoituksiin yllättävän vähän – täydet 20 korttia jätti kuluvalla kaudella aniharva

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)

 • paussi says:

  Nyt verrataan tasoitustuloksien syöttäneiden määrää kaikkiin pelaajiin. Mielenkiintoista olisi nähdä kuinka monta % esim. yli 50, 30, 10 jne. kierrosta pelanneista on jättänyt kortin? Toisaalta on uutisoitu että 43 % golfareista ei ole jättänyt tasoituskorttia lainkaan, mutta kuinka moni heistä on ylipäätään pelannut ja kuinka monta kierrosta keskimäärin.

  Korttien jättämisinnostusta voisi lisätä tasoituksen nostamista automaattisesti pari pykälää vuodenvaihteessa niille, jotka ovat jättäneet tuloskortin vain alle 10% kaikista pelaamistaan kierroksista.

 • BayStream says:

  Valitettavissa tuota tietoa ei ole saatavissa suoraan. Olisi tosiaan mukava tuotakin vertailla tai kuinka palautetut tasoituskierrokset menevät eri tasoitusryhmissä…

 • Putti-Possu says:

  Hyvä jos mahdollisimman moni ylläpitää tasoitustaan ja jättää kortteja. Kuitenkin ”mun tapa pelata” on minusta ok se, ettei kilpaile eikä välitä tasoituksesta, mutta haluaa silti golfata. Käsitykseni mukaan USAssa golf on todellista kansanurheilua, mutta vain 4% ylläpitää tasoitustaan. Omalla kohdalla tasoitusta paransi jonkin verran se, että pelasin tavallista enemmän vain kotikentälläni, kun vieraskentillä säännöllisesti tulokset ovat heikompia kuin kotikentällä. Saattaa olla että koronavuonna on vierailtu normaalivuotta vähemmän

 • PiisamiGolf says:

  Omassa seurassani tänä vuonna tuli uusia 18-25-vuotiaitten peliporukoita paljon enemmän kuin normaalisti. Heidän kehityskäyränsä kesän aikana, ovat siis pelanneet myös paljon, on ollut kahehdittavan hyvää.

 • Pekka Pelimies says:

  Uskon, että kilpapelaajat – sellaiset harrastekilpailijat, jotka pelaa erilaisia toureja ovat aika harkiten jättäneet kortteja, ellei peli ole kuosissaan. Osa näistä kilpailijoista ei saa pelistään parasta irti ilman kilpailutilannetta.

  Tourin osakilpailuun pääsy voi olla kiinni nousseesta kymmenyksestä, eikä sitä haluta välttämättä riskeerata maanantaisen höntsä-tasoituskierroksen heikomman fokuksen pelillä.

  Itselläni 115 kierroksesta 21 oli tasoituskierroksia ja näistä 8 ns extra-day scoreja. Mielestäni suhde on aika kohdallaan, koska peruspelaamista enemmän minua kiinnostaa kilpailutilanteen suoritustasoni. Tavanomaisessa pelailussa en jaksa ihan loppuun asti keskittyä huolella joka lyöntiin kaikkina pelipäivinä.

  Hupipelissä ei aina tule noudatettua sääntöjäkään, minkä vuoksi nettotuplia tulisi tarpeettoman paljon, jos joka kierrokselta jättäisi kortin.