7.7.–14.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Oma peli

12 terveellistä syytä aloittaa golfharrastus

Luonnossa liikkumisella on lukuisia suotuisia terveysvaikutuksia. Kuva Getty Images

Jos haluat voida hyvin ja parantaa elämänlaatuasi, ryhdy pelaamaan golfia.

Tämä juttu on hyvä kertauskurssi golfia jo pelaaville. Muille se tarjoaa mielenkiintoista tutkittua tietoa ja antaa kenties syyn uuden elinikäisen ja monipuolisesti palkitsevan harrastuksen aloittamiseen.

Laita hyvä kiertämään ja jaa juttu ystävillesi, jotka eivät harrasta golfia – vielä…

1. Korvienväli kiittää

Golfin on todettu olevan tehokasta lääkettä ahdistuksen ja masennuksen kaltaisiin mielenterveydellisiin ongelmiin. Lajin on myös osoitettu kasvattavan itseluottamusta ja kehittävän itse­tuntoa. Aivotkin hyötyvät lajin haasteista, mikä voi auttaa ennalta­ehkäisemään dementiaa.

2. Kilometrejä kertyy

Jalkaisin pelaavat golfarit ottavat kierroksella noin 11 000–16 600 askelta ja kävelevät noin 6,4–12,8 kilometriä. Täydellä kierroksella hyödyllistä ­terveysliikuntaa kertyy noin neljän tunnin, puolella kierroksella noin kahden tunnin verran.

3. Kalorit kuluvat

Golf luokitellaan yleensä kohtuullista rasitusta tarjoavaksi liikunnaksi. Energiaa kierroksella kuluu tutkimusten mukaan reilusta viidestä sadasta jopa runsaaseen kahteen tuhanteen kilokaloriin. Niin sanottu metabolinen ekvivalentti golfilla on parhaimmillaan noin viiden luokkaa.

4. Sosiaalinen peli

Golfpelin yhteisöllisyys auttaa kehittämään vuorovaikutustaitoja ja on omiaan kasvattamaan hyvinvoinnin kannalta tärkeää sosiaalista verkostoa. Golfin on myös osoitettu rakentavan siltoja sukupolvien välille.

5. Riskit pienenevät

Fyysinen aktiivisuus ja säännöllinen liikunta vähentävät tutkimusten mukaan esimerkiksi suolistosyövän riskiä noin 30:lla, rintasyövän riskiä 20:lla ja sydän- ja verisuonitautien sekä sydänkohtausten riskiä 20–35 prosentilla.

6. Vihreys virkistää

Ulkona liikkumisella ja auringon­valolla on osoitettu olevan suora yhteys henkiseen hyvinvointiin. Kyky hallita stressiä paranee vih­reässä ympäristössä liikuttaessa.

7. Golf pidentää ikää

Paljon siteeratun ruotsalaistutkimuksen tulosten mukaan golfarit elävät jopa viisi vuotta vertailuryhmän jäseniä pitempään – sukupuoleen tai sosio­ekonomiseen asemaan katsomatta. Samansuuntaisia tuloksia on saatu myös yhdysvaltalaistutkimuksissa.

8. Laji koko eliniäksi

Golfin harrastajat jatkavat pelin parissa keskimäärin huomattavasti pitempään kuin useimpien muiden liikuntalajien harrastajat. Lajin voi myös aloittaa hyvin varhain – tai vasta kypsässä iässä.

9. Hengitys paranee

Säännöllinen golfharrastus auttaa ylläpitämään ja jopa kehittämään hengityselimistön toimintaa ikäihmisillä.

10. Ikäihmisten kehon-hallinta kohenee

Golf pitää yllä lihaskuntoa ja parantaa tasapainoa ikääntyneiden keskuudessa. Säännöllisen liikunnan on osoitettu vähentävän lonkkamurtumien riskiä 36–68 prosentilla.

11. Riski sairastua diabetekseen pienenee

Säännöllinen liikunta voi auttaa ­välttymään jatkuvasti yleistyvältä ­kakkostyypin diabetekselta. Riskin arvioidaan pienenevän noin 30–40 prosentilla. Golfharrastuksen on osoitettu parantavan veren sokeriarvoja.

12. Tehokasta kuntoutusta

Golf on viime aikoina saavuttanut suosiota Alzheimerin tautia tai Parkinsonin tautia sairastavien kuntoutuksessa. Golf on sopivasti kuormittavaa ja nivelten liikkuvuutta ylläpitävää liikuntaa myös esimerkiksi nivelrikosta kärsiville. Erityisryhmiä golf palvelee useilla erilaisilla tavoilla.

Näin maksimoit golfin terveyshyödyt

Suosi kävelyä

Pelaa kierros kävellen, jos suinkin voit. Lisää kävelyvauhtia kunnon ­mukaan. Sydämen ja verenkierto­elimistön aktivoimiseksi voi olla paikallaan harjoittaa golfin ohella myös suurempaa rasitusta tarjoavaa liikuntaa. Speedgolf on yksi vaihtoehto.

Suojaa ihosi

Golfin harrastaja altistuu kierroksen aikana auringonvalolle. Käytä korkean kertoimen aurinkovoidetta ja lisää sitä kierroksen puolivälissä. Suojaa kasvot lipalla tai leveällä lierillä ja hankkiudu varjoon tilaisuuden tullen.

Muista lämmittely

Opettele kierrosta edeltävään lämmittelyyn soveltuvat venyttelyt ja muut liikkuvuutta edistävät liikkeet. Se vähentää vammojen riskiä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje