23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][15]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Viron golfin koti Niitvälja pysyy mukana muutoksessa

Niitväljan lähipelialue on hieno ja toimiva kokonaisuus.

Golf elää Virossa mielenkiintoisia aikoja. Pärnussa avataan syksyllä kauan odotettu Pärnu Bay Golf Links, ja kaupungin toinen kenttä, vuodesta 2005 suositussa kesäkaupungissa golfareita palvellut White Beach Golf sai talvella kauan odotetun klubitalon.

Pärnu tuleekin jatkossa haastamaan Tallinnan seudun tosissaan varteenotettavana golflomakohteena. Oma lukunsa on Saarenmaalla sijaitseva, pittoreski Saare Golf, joka niin ikään on palannut toimintaan.

Tallinnan itäpuolella sijaitseva Estonian Golf & Country Club laajenee lähivuosina 36 reiän kokonaisuudeksi. Links-henkinen Stone Course saa väistyä Annika Sörenstamin suunnitteleman uuden 18-reikäisen kentän tieltä.

Laajentuminen pitää ylläpositiivista mielenkiintoa korkeasta laadustaan tunnettua EGCC:tä kohtaan myös tulevaisuudessa, mutta Pärnun suunta tulee haastamaan sen toden teolla tulevaisuudessa.

Tallinnan lounaislaidalla sijaitseva Niitvälja Golf on Viron ensimmäinen golfkenttä. Se avattiin yhdeksänreikäisenä vuonna 1993.

Niitäväljan toimitusjohtaja Kristo Tohver uskoo, että Niitävälja hyötyy Pärnun vetovoiman kasvusta.

”Niitvälja on matkan varrella, joten moni varmasti haluaa yhdistää piipahduksen Niitväljassa Pärnun matkaansa”, hän sanoo.

”Viron golfin koti” haluaa laajentua

Niitvälja on Viron kentistä virolaisin. Kentällä pelataan vuosittain 26 000 kirjattua kierrosta, josta omat jäsenet kiertävät noin 80 prosenttia. Lopuista vastaavat lähinnä suomalaiset vieraspelaajat.

Toimitusjohtaja Kristo Tohver uuden klubitalon edustalla valmistautumassa Avointen ovien aloitustilaisuuteen, johon osallistui toista sataa lajista kiinnostunutta.

Toimitusjohtaja Kristo Tohver uuden klubitalon edustalla valmistautumassa Avointen ovien aloitustilaisuuteen, johon osallistui toista sataa lajista kiinnostunutta.

Tarkkaa kierrosmäärää on vaikea arvioida, sillä talvikuukausina kenttää pidetään auki omille jäsenille sään salliessa, mutta kierroksia ei rekisteröidä eikä klubi ole auki.

”Meillä on noin 550 pelioikeutettua. Jäseniä on 600, joiden lisäksi meillä on 200 koejäsentä. Määrä on kasvanut tasaisesti hieman”, Tohver sanoo.

Niitväljassa osakkailla ei ole vastikkeenmaksuvelvoitetta. Jollei pelaa, ei maksa. Politiikka on toiminut hyvin. Hoitovastike kustantaa noin 600 euroa, kun se maksetaan tammikuussa. Myöhemmin kauden aikana maksu on 750 euroa.

Vuokrapelioikeuden saa tammikuussa 750 eurolla, myöhemmin hinta on 850–1000 euroa.

Aloittelijoille kenttä on räätälöinyt erittäin edullisia tarjouksia. Green card -kurssin ja kahden vuoden jäsenyyden ja pelioikeuden saa halvimmillaan tuhannella eurolla.

Toukokuun 24. päivä kaikilla Viron kentillä järjestettiin avointen ovien päivä. Niitväljan tapahtumaan ilmoittautui 160 henkilöä.

”Odotamme saavamme tänä vuonna noin 60 uutta jäsentä”, Tohver sanoo.

Master plan on olemassa

Niitväljan kentälle rakennettiin vuonna 2006 viisi uutta väylää. Vanhat väylät valjastettiin harjoituskentäksi. Aloittelijoiden on niiden kautta helppo saada tuntumaa lajiin.

Lisäksi kentän harjoitusalueet hakevat vertaistaan. Range on riittävän suuri ja lähipelialueet hulppeat joka suhteessa: tilaa on paljon, pinnanmuotoja riittää niin viheriöillä kuin niiden ympäristössäkin.

Niitväljassakin elätellään kuitenkin unelmaa 36-reikäisestä kokonaisuudesta. Eikä pelkästään elätellä, vaan projektiin on valmistauduttu konkreettisesti. Graham Cooken tekemä Master Plan on olemassa ja maa-alueet valmiina.

”Olen sanonut, että kun meillä on 750 pelioikeutta ulkona, aloitamme rakentamisen. Käytännössä se voi tarkoittaa vuotta 2019 tai 2020”, Tohver muotoilee.

Tällä hetkellä kentällä kunnostetaan bunkkereita. Seuraavaksi on tarkoitus kunnostaa vesialueet, joita riittää: vettä on peräti 16 reiällä.

Kentällä on vettä lähes joka reiällä.

Kentällä on vettä lähes joka reiällä.

Pelillisesti juuri vesiesteet, kuivat, nopeat ja palloa pitkälle pomputtelevat väylät, mäntymetsän reunustamat pitkät väylät ja usein tuulinen keli ovat Niitväljaa tyypillisimmillään.

Haastetta riittää, kenttä on keltaiseltakin 5854 metriä pitkä. Huonona päivänä palloja saa chippailla takaisin väylälle mäntyjen katveesta tai kaivaa bägistä uutta vesiesteen reunalla tuon tuostakin, mutta vastaavasti kenttä on hyvin rullaava ehjä kokonaisuus ja visuaalisesti todella palkitseva.

Birdie saarigriinistään tunnetulla 15:nnellä jättää takuulla pysyvän muistijäljen. Sitä edeltävällä 386-metrisellä par 4:llä ja lähes samanmittaisella 16:nnella par on kova tulos.

Uusi klubitalo nostaa laatua entisestään

Tällä kaudella Niitväljassa otetaan käyttöön uusi 1300 neliön laajuinen klubitalo. Se tuplaa tilat vanhaan klubitaloon nähden.

”Ravintolasta tulee fine dine -tasoinen ja kabinetteja riittää moneenkin samanaikaisesti järjestettyyn tilaisuuteen. Yläkerrassa jäsenillä on oma tilansa”, Tohver kertoo.

Kristo Tohver pelasi malliksi harjoituskentän ensimmäisen reiän. Onnistunut draivi kirvoitti joukosta ihailevia huokauksia.

Kristo Tohver pelasi malliksi harjoituskentän ensimmäisen reiän. Onnistunut draivi kirvoitti joukosta ihailevia huokauksia.

Pukuhuonetilat ovat komeat. Saunan ja kylmävesialtaan lisäksi käytössä on naisille ja miehille yhteiset höyrysauna ja ulkopalju. Vilvoittelutilassa voi ottaa oppia maailmantähtien esityksistä television välityksellä.

Vaikka golf on Virossa yhä pieni laji, ovat edellytykset kasvulle hyvät. Länsi-Viro, jossa kentätkin sijaitsevat, on vaurastunut kovaa vauhtia ja elintason nousu luo pohjaa golfharrastuksen yleistymiselle. Avointen ovien päivänä kiinnostusta riitti mukavasti.

Kun pelikausikin on Suomeen verrattuna hieman pidempi, ovat olosuhteet ainakin loistavat.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje