9.4.–16.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][9]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Tukholma – golfparatiisi nurkan takana

Bro Hofin kentästä on tullut Tukholman alueen suosituin golfkohde.

Ruotsi kilpailee pelaajamäärältään Euroopan ykköstilasta, kun golfareiden määrä suhteutetaan aasukasmäärään. Rekisteröityjä jäseniä on tappiollisten vuosienkin jälkeen yli 500 000, kenttiä noin 600. Pelaamisen kokonaismäärä on kierroksissa mitattuna laskenut, joten greenfee-pelaajat ovat entistä toivotumpia vieraita myös Tukholman alueella. ”Tukholma on todellinen golfarin paratiisi, vain harvan Euroopan kaupungin ympäristössä on näin paljon kenttiä. Tarjontaa on laidasta laitaan, hyvin huokeista paikoista luksuskenttiin. Jälkimmäisten lippulaivaksi voidaan nostaa Bro Hof Golf Club, joka tulee isännöimään vuoden 2009 SAS Mastersia”, kertoo Kungsängenin kentän markkinointijohtajana vaikuttava Folke Nyberg. Nyberg on kotoisin Suomesta, Pohjanmaalta. Hän on pelannut kaikki Tukholman alueen kentät, kaikista maan kentistä noin 400, joten perspektiiviä löytyy.

Tilaa ja valinnanvaraa on

Ruotsissa on havahduttu samaan ilmiöön kuin Suomessa, keskimääräinen pelaamisen määrä jäsentä kohti on laskussa. Tukholman alueella lasketaan olevan jopa 100 000 pelaajaa, 50 kentälle jaettuna se on paljon – silti tilaa on. ”Näin se on. Kentät tekevätkin mielellään hyviä tarjouksia vieraspelaajille. Kaikille kentille ei pysty tekemään etukäteisvarauksia kovin aikaisin, mutta tässäkin tilanne on parantunut. Parhaimmat kentät ovat hienoja ja kalliita, mutta yleisesti golfaaminen Ruotsissa on edullista. Ja tänne on helppo matkustaa Suomesta”, houkuttelee Nyberg. Robert Trent Jones JR:n suunnittelema Bro Hof Golf Club on noussut monin arvioissa maan ykköskentäksi, myös Nybergin. ”Se on todellinen helmi, kuuluu ehdottomasti Euroopan parhaisiin. Kenttä on huippukunnossa ,viheriöt ovat nopeat ja maisemat kauniit. Kierroksen krunaa saariviheriölle lyötävä 17. väylä, jossa on selvästi haettu mallia TPC Sawgrassin kuululta 17. väyläatä”, Nyberg hehkuttaa. Listahinta 18 reiän pelaamiselle on Bro Hofissa 150 euroa. Sen yli menee vain Sven Tumban 80-luvulla rakennuttama Ullna jossa kierroksen hinta on 180 euroa. ”Ullna on vanha kotikenttäni, kaunis paikka meren rannnalla, jossa on monet suurkilpailut. Joidenkin mielestä kenttä on nykyajan tarpeisiin liian lyhyt, mutta harrastajalle se todellinen helmi. Par-kolmoset ovat varsin upeita.” Kalliiden kenttien kategoriasta löytyvät myös Kungsängen, Annika Sörenstamin kotikenttä Bro-Bålsta, sekä Svartinge, jossa greenfee on Bro Hofin tavoin 150 euroa. Suuri osa vieraspelaajista suuntaa huokeammille kentille, joita Tukholman alueella on paljon. Ruotsissa greenfee-hinnat ovat keskimäärin selvästi huokeampia kuin Suomessa. Tukholmastakin löytyy runsaasti kenttiä, joilla kierros maksaa vain 25-45 euroa. ”Monet kentät paketoivat pelaamiseen myös lounaan sekä rangepoletin. Tällaisia noin 40 euron greenfee-kenttiä on erittäin paljon”, Nyberg vahvistaa. Tukholmassa pelaamista helpottaa myös se, että lähes kaikki kentät ovat hyvien tieyhteyksien päässä, opasteet ovat selkeät, ja mikä tärkeintä – vieraat toivotetaan tervetulleiksi. ”Tällä on erittäin suuri merkitys. Meillä Kungsängenissä käy yhä enemmän suomalaisryhmiä, jotka tulevat myös uudestaan saatuaan hyvää palvelua. Monille Tukholmassa käyntiin liittyy muitakin aktiviteettia, kulttuuria, urheilutapahtumia ja shoppailua. Tukholma on perinteisesti myös perheiden suosima lomakohde. ”Tukholman alueen kentillä tehdään entistä enemmän markkinointityötä ulkomaille. Huomionarvoista nyt ja tulevaisuudessa on sekin, että golfkausi on entistä pidempi. Me avasimme toisen kentän kesäviheriöillä jo helmikuun alussa, joten vieraspelaajiaon riittänyt”, Nyberg kertoo tyytyväisenä.

Kungsängenin kentällä on pelattu paljon suuria kisoja, mm. vuoden 2005 Scandinavian Masters.

Kungsängenin kentällä on pelattu paljon suuria kisoja, mm. vuoden 2005 Scandinavian Masters.

Tukholman golfmatkaa suunnitteleville Nyberg suosittelee tiedon hankkimista ensisijaisesti www.golf.se -sivuston kautta, josta löytyy tietoa alueen kentistä. ”Tukholma on monipuolinen ja tutustumisen arvoinen golfkohde, johon suomalaiset ovat aina tervetulleita”, Folke Nyberg toivottaa lopuksi.

Tipit Tukholmaan matkaavalle golfarille

Huippukentät, greenfee 90-180 euroa:

Bro Hof Golf Club Ruotsin ylivoimaisesti paras kenttä, Euroopan parhaita. Mälaren järven rannalla. Huippunopeat griinit, kruununa satumaisen upea, 17.väylän saariviheriö.

Ullna Golf Club Sven Tumban mestariteos ja elämäntyö. Paljon vettä, kauniit par-kolmoset. Mainettaan haastavampi. Jos täällä tuulee, palloja kannattaa ottaa mukaan paljon.

Kungsängen Golf Club Kaksi 18-reikäistä kenttää. Kings Course on isännöinyt Skandinavian Mastersia neljä kertaa. Queens Course on lyhyempi. Molemmat ovat huippukenttiä, joilla upeat viheriöt.

Svartinge Golf Klubb Yksityiskenttä, aina loistokunnossa.

Keskihintaiset kentät, greenfeehinnat 35 eurosta ylöspäin:

Österåkers Golf Klubb Kaksi linkstyyppistä kenttää, joista Västerled on isännöinyt monia suurkisoja.

Arlandastad Golf Kaksi kenttää, jotka sijaitsevat hieman hankalasti moottoritien läheisyydessä. Vanha kenttä kuuluu Ruotsin parhaisiin. Järjestää toistamiseen Skandinavian Mastersin elokuussa 2008.

Wäsby Golf Klubb Mukava kenttä, jossa upeat viheriöt. Hinta-laatusuhteessa erittäin hyvä.

Mälaro/Skytteholms Golf Klubb Korkeatasoinen sisämaan links-kenttä

Stockholms Golf Klubb, Kevinge Huokuu golfhistoriaa ja tunnelmaa. Idyllinen kenttä, joka jäänyt asuinalueiden puristukseen. Vaikea saada starttiaikaa.

Lidingö Golf Klubb Lidingön saarella. Kenttää remontoidaan kahden vuoden projektina ( 2007-) yli kahden miljoonan euron budjetilla.

Djursholm Golf Klubb On uusinut viheriönsä . Vaikea saada starttiaikaa.

Edulliset kentät, greenfee 25 eurosta ylöspäin: Arlanda International, Nacka Golf Clubb, Ingarö Golf Clubb, Tjusta Golf Klubb, Viksjö Golf Klubb, Rotebro Golf (Pay&Play kenttä)

Teksti Teemu Tyry, vinkit Folke Nyberg, kuvat kentiltä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje