Syksyn räjähdysmäinen kysyntäpiikki ollut golfmatkatoimistojen pelastus - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][32]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Syksyn räjähdysmäinen kysyntäpiikki ollut golfmatkatoimistojen pelastus

Espanjaan suuntautuvat loppuvuoden golfmatkat myytiin vauhdikkaasti loppuun. Kuvassa La Reserva Clubin kentän 18. väylä.

Suosituimpia ovat kohteet, joissa koronan ilmaantuvuus on matala ja täysi rokotussarja kattaa maahantulovaatimukset.  

Terveyskriisin helpotettua golfin harrastajat ovat alkaneet jälleen suunnitella ja varailla ulkomaan pelimatkoja. Suurin kysyntä on odotetusti kohdistunut maihin, jossa koronatilanne on parhaiten hallinnassa.

”Olemme myyneet loka-marraskuun matkat loppuun, mutta myös kevään matkoja on jo tiedusteltu. Euroopan kohteet ovat olleet halutuimpia”, AK-Matkojen toimitusjohtaja Harri Kontola sanoo.

Matkojen kysyntä lisääntyi hurjasti syyskuussa, jolloin koronarajoituksia alettiin poistaa Suomessa ja muualla Euroopassa.

”Käänne tapahtui todella nopeasti. Alhaisen tartuntailmaantuvuuden maat, kuten Espanja ja Portugali ovat kiinnostaneet asiakkaitamme eniten.”

Lisääntynyt kysyntä on ollut pelastus golfmatkoja myyville matkatoimistoille, joille koko viime vuosi oli synkkä, ja tilikauden tulos notkahti reilusti tappiolliseksi. AK-Matkat joutui hetkellisesti lomauttamaan henkilökuntansa. Sillä välin Kontola hoiteli rästiin jääneitä tehtäviä, kuten nettisivujen uudistuksen.

”Jäi aikaa kaikkeen muuhun, johon ei ollut aiemmin ehtinyt tarttua”, hän kertoo.

Monella säästössä tuhdimpi matkakassa

Lentojen hinnat nousivat kysynnän pudottua tuntuvasti, mutta esimerkiksi Norwegianin aloitettua uudelleen lennot Suomesta, hinnoittelu on tasaantunut. Kontola toteaa, että tämä on kuluttajien kannalta hyvä asia, ja pitää erittäin tärkeänä, että lentoyhtiöiden välinen kilpailu on palaamassa.

Kohteissa ei sen sijaan ole tiedossa hintojen huojennuksia.

”Hotellien ja green fee -maksujen osalta on ollut pientä painetta hintojen nousuun. Tulovirtaa halutaan selvästi kiriä takaisin”, sanoo OnGolfin toimitusjohtaja Tuomas Kiiskinen.

Muutama lisäviikko saatiin sentään joulukuulle rakennettua.

Myös vuokra-autoista joutuu nyt pulittamaan enemmän. Autovuokraamot supistivat koronan kurittaessa kalustoaan, ja kysynnän lisäännyttyä hinnat ovat kohonneet.

”Nyt toisaalta ollaan valmiita maksamaan, eikä halvinta paljon kysytä. Kun reissuja on jäänyt tekemättä, monella on säästössä tuhdimpi matkakassa.”

Lissabonin kaakkoispuolella sijaitseva Montado Hotel & Golf Resort on yksi Portugalin runsaan kenttätarjonnan suosikkikohteista.

OnGolfissa tilanne on samankaltainen kuin AK-Matkoilla: Eurooppaan suuntautuvat syksyn matkat on myyty. ja Kiiskisen mukaan satoja matkoja enemmän olisi mennyt kaupaksi.

”Muutama lisäviikko saatiin sentään joulukuulle rakennettua.”

Tilanne alkaa muistuttaa syksyä 2019, jolloin pandemiasta ei ollut vielä tietoakaan. Aiempaa kiireisemmäksi sesongin on tehnyt se, että asiakkailla on nyt tavallista enemmän kysyttävää koronaan liittyvistä asioista. Esimerkiksi Espanjan vaatiman hieman monimutkaisen terveystietolomakkeen täyttämisessä on pyydetty paljon neuvoja.

”Lomake pitää viimeistellä aikaisintaan 48 tuntia ennen matkalle lähtöä. Sen jälkeen saa QR-koodin, joka pitää esittää puhelimelta tai paperille tulostettuna kohteen lentoasemalla”, Kontola muistuttaa.

Golf Tailorsin omistajiin kuuluva Ilkka Särkinen kertoo yrityksen myynnin olevan tällä hetkellä noin 80-prosenttisella tasolla kahden vuoden takaiseen verrattuna.

”Kauppa on käynyt syyskuusta lähtien kohtalaisen hyvin. Euroopan kohteet myyvät parhaiten, mutta myös jotkut Lähi-idän kohteet ovat olleet kysyttyjä. Valmiit ryhmämatkat on tämän vuoden osalta myyty, mutta matkojen räätälöinti on varsinaista toimintaamme.”

Katseet kääntyvät pian talvisesonkiin

Siinä missä suosittuihin Etelä-Euroopan maihin riittää todistus kahdesta saadusta rokotuksesta, tulee muun muassa Dohaan ja Dubaihin Suomesta matkustavien esittää kotimaassa ennen lähtöä tehty negatiivinen koronatestitulos.

”Tämä ei ole isommin vaikuttanut asiakkaittemme matkustushalukkuuteen. Meiltä on lähdössä iso ryhmä Dubaihin katsomaan marraskuussa European Tourin finaaliturnausta”, Särkinen sanoo.

Syksyn matkojen mentyä kaupaksi, katseet kääntyvät vähitellen talvisesonkiin. Golf Tailors alkaa tehdä maaliskuussa matkoja muun muassa Kreikan uutuuskohteeseen Costa Navarinoon, AK-Matkoilla ja OnGolfilla Kanariansaaret ja Belek ovat puolestaan talven takuuvarmoja myyntivaltteja.

Thaimaa poissa pelistä

Yksi talvikauden vetovoimaisimmista golfkohteista on poissa pelistä, vaikka rajoituksia on kevennetty. Siitä huolimatta Thaimaassa vaaditaan edelleen kaksi negatiivista koronatestiä, joista toinen otetaan määränpäässä. Testi maksaa kotimaassa noin sata euroa, Thaimaassa hinta on halvempi.

”Thaimaa on edelleen ulkona kuvioista. Testeistä on omat vaivansa ja kulunsa, lisäksi karanteeniin joutumisen riski on aina olemassa”, kertoo Harri Kontola AK-Matkoilta.

Britanniassa, jossa tartuntamäärät ovat Euroopan korkeimpia, vaaditaan niin ikään negatiivinen testitulos ennen lähtöä ja paikan päällä. Links-kenttien bongaajat ovatkin pysytelleet saarilta visusti pois tänä vuonna.

”Meillä on ensi keväänä tulossa pari reissua Skotlannin St Andrewsiin. Toivottavasti siihen mennessä koronatilanne on kääntynyt siellä parempaan päin”, OnGolfin Tuomas Kiiskinen sanoo.

Golf Tailors vie ison ryhmän katsomaan ET:n finaaliturnausta Jumeirahin golfkeskukseen. ”Meille tuli tähän reissuun kaksi peruutuspaikkaa”, Ilkka Särkinen vinkkaa.

Vaikka Suomi on matkustuskartalla pääsääntöisesti ”vihreällä listalla”, tartuntojen ilmaantuvuus golfin harrastajien suosikkimaissa, Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa on selvästi pienempi. Jos kyseisissä maissa jaetaan omalle väestölle kolmannet rokotteet vauhdikkaammin kuin meillä, joudutaanko suomalaisten maahantulovaatimuksia jossain vaiheessa tiukentamaan?

”Sitähän ei voi tietää. Meidän työmme on vain tehdä varauksia ja myydä matkoja. Viranomaiset asettavat tarvittavat määräykset, ja sen mukaan toimitaan”, Kiiskinen toteaa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje