18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Skotlanti yhdistää perinteisen ja modernin golfin

Renaissance Clubin 11. väylä on takatiiltä 470-metriä pitkä, mutta pelataan yleensä myötätuuleen. Tom Doakin suunnittelma, minimalistinen links- ja puistokentän yhdistelmä on yksityinen.

Jotain tapahtuu golfin kotimaassa. Skotlannin kunnianarvoiset links-kentät ovat saaneet seurakseen useita uusia, korkeatasoisia kenttiä. Mm. arkkitehdit Tom Doak (Muirfield), Tom Morris (Askernish) ja David McLay Kidd (Castle Course St. Andrew´ssa.) ovat päässeet jättämään kädenjälkensä maaperään. Ensi kesänä avataan vielä kaksi upeaa kenttää, Kiddin Machrihanish Dunes sekä Gil Hansen ja Mark Parsisen Castle Stuart. Molemmat ovat jo valmiiksi klassikoita.

Voita kierros huippukentällä

Golfin kotimaalla on haasteita. Harrastajien määrä on laskussa, taantuman myötä turismi USA:sta ja Englannista on laskenut, vuonna 2010 sen pelätään romahtavan. Maassa, jossa on saman verran asukkaita kuin Suomessa, mutta yli 550 kenttää, on syystäkin alettu markkinoida golfalan palveluita muualle maailmaan. Paikallinen golfliitto sekä Skotlannin turismitoimisto organisoivat kampanjan, jossa jaetaan tänä vuonna tuhansia ilmaisia neljän hengen pelikierroksia ulkomaalaispelaajille. Yli sadan mukana olevan kentän joukossa on legendaarisia pelipaikkoja kuten Royal Troon sekä vuoden 2014 Ryder Cup-kenttä PGA Centenary Gleneagles. Ilmaiset kierrokset arvotaan viikoittain ilmoittautuneiden kesken. (katso www.scotlandgolf.com/) Tavoite on tietysti saada turisti maahan pidemmäksi aikaa, harva Skotlantiin yhtä kierrosta varten lähtee. Skotlannissa riittää valinnanvaraa kenttien ja majoituksen suhteen. Vaikka arvonnassa ei voittaisikaan, avautuu lajin maassa kiehtova mahdollisuus pelaamiseen. Turismin vähentymisen myötä kentillä on runsaasti tilaa. Etsivä löytää todella edullisia tarjouksia alun perin hyvinkin korkeisiin listahintoihin verrattuna. Näin on tilanne myös viime vuosien aikana avatuilla top-class kentillä. Koputtaa kannattaa myös St. Andrewsin ovea, jossa avautuu aiempaa parempi mahdollisuus paikallisen arvonnankin tuloksena päästä pelaamaan jopa Old Courselle.

Machrihanish Dunesin 158-metrinen par3, väylä numero5 rajautuu Atlantiin.

Machrihanish Dunesin 158-metrinen par3, väylä numero5 rajautuu Atlantiin.

Teksti Golf Digest, kuvat Stephen Szurlej

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje