28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Puula Golf haastaa ja hurmaa

Kentän seitsemäs on toinen par-viitosista. Se on lyötävissä kahdella päälle, mutta ei ilman pitkää draw-kierteistä avausta.

Kangasniemellä sijaitseva Puula Golf nousi Golf Digestin Kenttärankingin kärkikymmenikköön vuonna 2013 ensimmäisenä yhdeksänreikäisenä kenttä rankingin historiassa.

Puula sijaitsee sivussa Etelä-Suomen ruuhkakeskuksista, mutta keskellä Suomen suosituinta kesämökkiseutua. Matkaa Suomen suurimpaan mökkikuntaan Mikkeliin on 50 kilometriä, Jyväskylään noin 65. Helsinkiin kilometrejä kertyy 250.

Lukuisia kertoja Puulan ohi mökkimatkoilla ajaneena, päätin vihdoin poiketa pelaamassa. Kokemus oli juuri niin positiivien kuin saatoin odottaa.

Kenttä jätti hieman hampaankoloon ja hurmasi pelattavuudellaan, joten poikkesin paluumatkalla pelaamassa uudemman kerran.

Ei liian leppoisaa lomagolfia

Puula Golfin kenttä on Pekka Sivulan suunnittelema. Ensimmäiset väylät avattiin 2006 ja koko kenttä vuotta myöhemmin.

Keltaisilta ysillä on mittaa lähes 2900 metriä ja punaisilta reilut 2500. Kyseessä on täysiverinen golfkenttä, joka tarjoaa haastetta paremmillekin pelaajille.

Puulan kenttäennätys on 71 lyöntiä – singel-pelaajakin voi olla tyytyväinen, jos tulos on lähemmäs 80 kuin 90 lyöntiä.

Näkymä avausväylän viheriölle kohdasta, johon moni klubipelaaja sijoittaa avauksensa. Matkaa on vielä jäljellä.

Näkymä avausväylän viheriölle kohdasta, johon moni klubipelaaja sijoittaa avauksensa. Matkaa on vielä jäljellä.

Kentän haastavimmat väylät on sijoiteltu alkuun ja loppuun. Avausväylä on yli 360 metriä pitkä, ylämäkeen pelattava par 4, jossa avaukselta vaaditaan tarkkuutta ja lähestymislyönniltä riittävästi mittaa.

Puulassa viheriöt ovat poikkeuksetta erittäin suuria, joten pelkkä viheriöosuma ei takaa hallittavissa olevaa birdie-puttia vaan pallo on pyrittävä pelaamaan riittävän lähelle pilettiä.

Kakkonen on jyrkkään alamäkeen lyötävä ja vasemmalla kääntyvä par 4. Mitta ei ole ongelma, mutta tarkkuutta vaaditaan.

Kakkosella konkretisoituu Puulan ainoa silmiin pistävä ja peliin vaikuttava ongelma. Vaikka kentän lay out on kokonaisuuden ja yksittäisten väylien osalta erittäin toimiva, on avausten alastuloalue parilla väylällä kohtuuttoman kalteva aiheuttaen hyvillekin avauksille suuren vaaran ajautua kohti esteitä ja raffia.

Kuluneen ilmaisun mukaan voidaan puhua ominaisuudesta, ei viasta, mutta todennäköisesti alastuloalueista olisi voitu tehdä hitusen vähemmän haastavia reilummilla maansiirtotöillä rakennusvaiheessa.

Kentällä ei ylipäänsä pärjää sijoittamalla lyöntinsä vain väylälle, sillä pinnaltaan erittäin napakat väylät pomputtavat palloa pitkälle etenkin kuivalla kelillä. Pallojen rullit on opittava arvioimaan etukäteen ja sivukierteiden hallinnasta on useassa kohtaa suurta apua.

Tarkemmat väyläkuvaukset ja videot löydät Puula Golfin kotisivuilta.

Kakkoskentän tiiboksista on upea näkymä lähes koko kentälle.

Kakkoskentän tiiboksista on upea näkymä lähes koko kentälle.

Kentän keskiosa on helpommin hallittava pätkä. Kahdeksas reikä on miellyttävällä tavalla mieleenjäävä ja haastava pitkä, joskin ylhäältä alas lyötävä par-kolmonen, jossa vasemmalla vaani vesi ja oikealla hiekka.

Kentän viimeinen reikä on tiukka testi. Useimmille pelaajille noin 200 metrin päässä tiipaikalta jyrkästi vasemmalle ylämäkeen kääntyvä 385-metrinen dog leg -väylä on käytännössä par 5.

Kentän lay out on erittäin vaihteleva ja lyöntivalikoimaa pitää hyödyntää monipuolisesti. Väylät ja etenkin viheriöt olivat kesäkuun alkupuolella sellaisessa kunnossa, että moni muu kenttä voi moisesta vain haaveilla.

Kentänhoidossa on vakituisesti kaksi työntekijää, kesällä lisäksi yksi kentänhoitaja viikolla ja toinen viikonloppuina. Etenkin henkilökunnan määrään suhteutettuna kentän kunto hakee vertaistaan.

Puula on rakennettu hiekkapohjaiselle mäntykankaalle, joka imee vettä hyvin. Myös pinnanmuodot on hyödynnetty hyvin kentän kuivamista silmällä pitäen.

Mökkiläiset isossa roolissa

Puula Golfissa on noin 560 jäsentä. Osakkaita on parisensataa. Sekä jäsenistä että osakkaista yli puolet on kesäasukkaita. Kentän yhtiövastike on 650 euroa. Yhtiö välittää vuokrapelioikeuksia hintaan 690 euroa.

Kentällä pelataan vuositasolla noin 14 000 starttia. Ysejä kierretään paljon. Green fee -pelaamisen merkitys on Puula Golfille suuri ja sitä on pyritty vauhdittamaan eri tavoin.

”Olemme kokeilleet kelluvaa hinnoittelua, jossa green fee määräytyy ajankohdan mukaan. Lisäksi olemme mukana Golfpiste.comin jäsenkortissa ja tällä kaudella ensimmäistä kertaa myös SGKY:n Etukortissa”, kertoo helmikuussa Puula Golfin toimitusjohtajaksi ja seuran toiminnanjohtajaksi reilun 20 hakijan joukosta valittu Mari Soisalo.

Mari Soisalo reiän 9 viheriön edustalla. Taustalla näkyy Puula Golfin klubirakennus.

Mari Soisalo reiän 9 viheriön edustalla. Taustalla näkyy Puula Golfin klubirakennus.

Green feen hinta on korkeimmillaankin 48 euroa, ja 50 eurolla saa pelata koko päivän. Esimerkkeinä kelluvasta hinnoittelusta voi mainita lisäksi ennen aamukahdeksaa käynnistyvän ysin, 20 euroa ja 17.00 jälkeen käynnistyvän koko kierroksen hintaan 30 euroa. Kentältä voi vuokrata myös golfauton.

”Meiltä saa myös 10 ja 20 kierroksen sarjakortteja, jotka sopivat etenkin kesäasukkaille hyvin”, Soisalo lisää.

Soisalo on asunut Kangasniemellä jo parikymmentä vuotta. Hän aloitti golfin, kun Puula Golf avattiin.

”Oli hienoa saada mahdollisuus tulla Puulaan toimitusjohtajaksi. Valinta oli helppo, sillä olin jo valmiiksi sielua ja sydäntä myöten kiinni kentässä”, sanoo seuran ladykapteeninakin toiminut Soisalo.

Seurayhteisön toiminta on melko aktiivista etenkin naisten osalta. Myös junnujen harjoitusryhmiin on riittänyt kymmenkunta kävijää, joka on 5700 asukkaan kunnassa kelpo määrä.

Puulan holaritaulussa on vielä kosolti tilaa, sillä haastavilla par-kolmosilla on tehty vasta viisi ässää.

Puulan holaritaulussa on vielä kosolti tilaa, sillä haastavilla par-kolmosilla on tehty vasta viisi ässää.

Kun tuote on kunnossa, on Soisalon suurin haaste kasvattaa kentän pelaajamääriä. Mahdollista laajennusta 12 tai 18-reikäiseksi varten kentällä on maa-alue valmiina, mutta aivan lähitulevaisuudessa laajennusta tuskin aiotaan toteuttaa.

”High season meillä on juhannuksesta koulujen alkuun. Muina aikoina pyrimme joustavan hinnoittelun kautta lisäämään pelimääriä. Mutta kenttä on niin hyvä, että aivan ilmaiseksikaan tätä ei voi myydä”, Soisalo sanoo.

Pelikausi avattiin tänä vuonna viikko ennen vappua ja yleensä palloa lyödään lokakuun loppupuolelle asti.

Pieni mutta tiivis yhteisö

Puula Golfissa pääpaino on kentässä. Klubirakennus on pieni ja siinä toimii myös kentän kahvila. Sesongin aikaan saatavilla on keittolounas, muina aikoina tarjolla on kahvia, juotavaa ja pikkupurtavaa.

Klubirakennuksen terassilta voi nauttia näkymistä ysiväylän viheriölle. Terassi rakennettiin keväällä talkoovoimin. Seuraavaksi työn alle otetaan henkilökunnan sosiaalitilat kalustohallissa, sekin urakka on tarkoitus toteuttaa talkoilla.

Yhteisö on pieni, mutta tiivis ja ilmapiiri Puulassa on leppoisa.

”Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että tänne on niin helppo tulla. Ei me täällä maalla ymmärretä pönöttää”, Soisalo nauraa.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje