Penati Golf lyö ällikällä: ”Upeampaa 36 reiän kokonaisuutta ei löydy koko Euroopasta” - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
mainos Matkailu

Penati Golf lyö ällikällä: "Upeampaa 36 reiän kokonaisuutta ei löydy koko Euroopasta"

Kahden luonteeltaan erilaisen huippukentän Penati Golf Resort on Slovakian ykköskohde. Mainio valinta kaveriporukan yhteiselle golflomalle.

Kohutuimmat golfkentät on viime vuosina rakennettu kauas kaikesta. Bandonin kentät Oregonissa, Cabotin kenttäkaksikko Nova Scotiassa tai Sand Hills Nebraskassa ovat hyviä esimerkkejä.

Näiden kenttien syrjäisyys selittyy golfiin poikeuksellisen hyviin sopivista puitteista, jollaisia ei enää tiheämmän asutuksen tuntumasta tahdo löytyä. Ainutlaatuisuus tekee kentistä pyhiinvaelluskohteita, joihin suunnataan golfin ehdoilla. Laadukas loma-asuminen kenttien yhteydessä viimeistelee kokonaisuuden.

20 miljoonan euron budjetilla syntynyt Penati Golf Resort läntisessä Slovakiassa edustaa samaa ajattelua. Hiekkapohjainen maa suojellulla Záhorien alueella mäntymetsineen tarjoaa golfiin upeat puitteet niin maisemallisesti kuin pelillisestikin.

Tänne Pikku-Karpaattien juurelle valmistui 2010-luvun alkupuolella kaksi 18-reikäistä golfkenttää, joista ensimmäiseen haluttiin keulakuvaksi legendaarisen Jack Nicklausin suunnittelutoimisto. Legend-kenttä avattiin 2012 ja otettiin heti hyvin vastaan. Challenge Tour vieraili kentällä ensimmäisen kerran jo 2014. Miesamatöörit kamppailivat Penatissa Euroopan mestaruudesta kesällä 2015, naiset kolme vuotta myöhemmin.

Euroopan huippua

Kun Heritage-kenttä otettiin käyttöön elokuussa 2013, Penatilla oli tarjota kaksi laadukasta ja luonteeltaan hyvin erilaista kenttää. Niin laadukasta, että paljon kenttiä urallaan nähnyt Tuomas Kiiskinen golfmatkoja järjestävästä OnGolfista ei säästele sanojaan kokonaisuutta kehuessaan.

”Kentät ovat aivan ainutlaatuisia. Upeampaa 36 reiän kokonaisuutta ei löydy koko Euroopasta. Hoitotasokin on ollut häikäisevän hyvä. Näitä kenttiä pelaisi mielellään vaikka koko loppuelämän. Mainio kohde etenkin kentällä yhdessä viihtyville kaveriporukoille.”

”Näitä kenttiä pelaisi mielellään vaikka koko loppuelämän.”

Golf World antoi suitsutusta vuonna 2016.

”On vaikuttavaa ellei peräti uskomatonta, että maa jolla ei ole mitään golfillisia näyttöjä voi äkisti ylpeillä tämän kaliiperin resortilla.”

Majoitus Penati Golf Resortissa järjestyy yksityisomistuksessa olevissa mökeissä tai lomahuoneistoissa. Mökit sijaitsevat kenttäalueella, huoneistot resortin sisäänkäynnin välittömässä tuntumassa. Mökeissä on kaksi tai kolme makuuhuonetta, suurimmat vapaa-ajan asunnot on suunniteltu jopa 12 hengelle. Pelipaketteihin sisältyy aina majoitus, tarjoushintaiset green feet, harjoitusalueiden vapaa käyttö ja klubiravintolassa tarjoiltava aamiainen.

Kentän vieressä olevissa lomahuoneistoissa majoittuu laadukkaasti suurempikin seurue

Ravintola väljine puitteineen ja terasseineen palvelee runsaalla ruokalistallaan luonnollisesti myös lounas- ja illallisasiakkaita.

Jos haluaa golflomaltaan muutakin kuin golfia, Slovakian pääkaupungin Bratislavan tavoittaa autolla noin tunnissa. Lähempääkin löytyy tekemistä, kertoo resortin myyntijohtaja Karolina Kasperová.

”Läheisessä Senican kaupungissa on ravintoloita, klubeja ja muitakin vaihtelua tarjoavia vierailukohteita. Järjestämme myös retkiä paikalliseen tislaamoon ja tarjoamme mahdollisuuden vaikkapa olutmaistiaisiin.”

Uuttakin on tulossa.

”Rakennamme resortiin piakkoin saaren, jossa vieraat voivat viettää aikaa grillaillen. Uimamahdollisuuskin on järjestymässä, samoin mahdollisuus käyttää alueella sijaitsevaa lentopalloon, tennikseen, jalkapalloon ja koripalloon soveltuvaa monitoimikenttää.”

Wienin kautta

Ollaan keskellä Eurooppaa, mutta perille on hakeuduttava mutkan kautta. Joustavimmat yhteydet Suomesta ovat järjestyneet vajaan kahden tunnin ajomatkan päässä olevan Wienin lentokentän kautta. Varhainen tulo ja myöhäinen paluulento ovat mahdollistaneet pelaamisen myös matkustuspäivinä. Kyydit lentokentän ja resortin välillä voi halutessaan sisällyttää golfpakettiin.

Pelikausi ulottuu maaliskuun keskivaiheilta lokakuun loppuun. Karolina Kasperová suosittelee suomalaisille vierailuajankohdaksi etenkin huhti-, touko- ja kesäkuuta ja kuumimman hellekauden jälkeen syys- ja lokakuuta. Varminta on hänen mukaansa ajoittaa matka arkiviikkoon, koska silloin kentillä järjestetään vähemmän kilpailuja ja muita tapahtumia.

Molemmat kentät tekevät tasaista nousua rankingeissa. Golf Worldin listalla manner-Euroopan sadasta parhaasta kentästä Heritage löytyy sijalta 79, Legend sijalta 98.

Legend haastaa kilpapelaajat, Heritage kunnioittaa brittiarkkitehtuurin perintöä

Nicklausin toimiston kumpuilevaan maastoon suunnittelema Legend on vaikuttava tilan tuntua tarjoava puistokenttä, jolla kilpapelaajatkin viihtyvät. Out-rajat loistavat poissaolollaan.

”Aika paljon on pääsääntöisesti tilaa tiiltä”, Challenge Tourin kilpailuissa Penatissa pelannut Roope Kakko kertoo. ”Kivoja avauksia, kun puut ympäröivät väyliä käytännössä koko ajan.

Griinit ovat suuria ja bunkkerointi on näyttävää. Vettäkin on pelissä, ja viimeisen reiän saarigriini hirsivalleineen viimeistelee kokonaisuuden.

Erikoisuus on 15. reikä, jota on kilpailuissa pelattu Euroopan pisimpänä reikävälinä. Backteeltä mittaa on komeat 712 metriä, mikä tekee par-luvuksi kuusi. 11 lyöntipaikkaa tarjoavat runsaasti vaihtoehtoja eri tasoisille pelaajille.

Heritagen suunnittelusta vastasi vielä varsin tuntematon Jonathan Davison apunaan pinnanmuodot viimeistellyt Mick McShane, tuttu muun muassa Kingsbarnsista. Lopputulos on linkki tällä  hetkellä huudossa olevan minimalismin ja sadan vuoden takaisen golfarkkitehtuurin kultaisen aikakauden välillä. Griinit ovat pienemmät kuin sisarkentällä ja bunkkereiden viimeistely huomattavasti rosoisempaa. Sävypaletin täydentää pitkä heinä.

Kenttä palkitsee strategisesti viisaan pelin, ja pallo on usein pelattavissa kohteeseen maata pitkin. Kenttä istuu luontevasti maisemaan, ja griinialueet ovat väylien luonteva jatke.

Golfarkkitehtuurista säännöllisesti kirjoittava Adam Lawrence piti kentän valmistuttua Heritagea lottovoittona ensimmäisen suunnittelutoimeksiantonsa onnistuneesti maaliin saattaneelle Davisonille.

”Voin luottavaisin mielin vakuuttaa, että yksikään debytoiva arkkitehti ei ole saanut yhtä hyvää aluetta käyttöönsä sen jälkeen, kun David McLay Kidd päästettiin irti Bandonissa.”

Puitteet tuovat Lawrencen mukaan mieleen maineikkaan Morfontainen Ranskassa tai peräti Pine Valleyn, maailman parhaaksi useasti valitun kentän.

Se on melkoinen suositus.

Resortin kotisivut löytyvät täältä.

Miten?

Finnairin suorat lennot Wieniin ovat hyvä vaihtoehto. Lähtö aamulla ja paluu illalla. Ole majoituksiin ja lähtöaikoihin liittyen yhteydessä suoraan resortiin tai käänny toiveinesi suomalaisen golfmatkanjärjestäjän puoleen.

Milloin?

Vähäsateinen huhtikuu on hyvä ajankohta keväiselle gofmatkalle. Lokakuun alussa olosuhteet ovat vielä miellyttävät ennen viileää talvea.

Mitä maksaa?

Kahden yön ja kahden green feen pakettien alkaen-hinnat henkeä kohti aamiaisineen ovat välillä 250–300 euroa kaudella 2020. Lisäksi tarvitaan lennot ja kuljetukset lentokentän ja resortin välillä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje