21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Parhaat vinkit hyvän sään golflomalle Gran Canarialla

Millainen golfkohde Kanariansaarten suosittu lomaparatiisi? Jutussa parhaat vinkit onnistuneeseen golflomaan Gran Canarialla.

Kanariansaaret ovat talvisaikaan ilmastollisesti hieno kohde golfarille kohtuullisen lentomatkan päässä  Suomesta. Tässä jutussa pureudutaan golfiin Gran Canarialla, mutta monet tiedot mm. asunnon ja auton vuokraamisesta pätevät myös muilla saarilla.

Lennot, asunnon ja auton vuokraus

Kanarialle lennetään Suomesta suoraan pääsääntöisesti vain talvikautena. Finnairilla ja Norwegianilla on useita reittilentoja Las Palmasiin varsinkin marraskuusta maaliskuuhun, ja ainakin myös Tjäreborgin käyttämä Sunclass Airlines liikennöi Suomesta. Lentoaika on kuutisen tuntia, eli puolitoista tuntia pidempi kuin esim. Espanjan Aurinkorannikolle. Hinta ei välttämättä ole kalliimpi kuin Malagaan lennettäessä, ja jos matkustaa loma-aikojen ulkopuolella voi löytää hyviä tarjouksia.

Myös useat matkatoimistot järjestävät 1–2 viikon golfmatkoja Kanariansaarille, mutta long stay -matkojen tarjonta on vähäisempää.

Autonvuokraus on Gran Canarialla edullista. Monet suomalaiset käyttävät paikallista Cicar-autovuokraamoa, jonka hintohin sisältyy automaattisesti täysvakuutus. Autonvuokraus kannattaa tehdä etukäteen. Paikalliset bussit ovat edullisia ja taksimatkat varsinkin lyhyillä kaupunkimatkoilla jopa halpoja, usein vain viitisen euroa.

Omatoimimatkaajalle helpointa ja turvallisinta on vuokrata hotelli tai huoneisto joko suoraan hotellilta tai luotettavan hotellivarauspalvelun, esim Booking.comin kautta. Hotellivarauspalvelujen kautta on usein mahdollista varata asunto peruutussoikeudella mikäli matkasuunnitelmat vielä muuttuvat.

Gran Canarialla on myös paljon asuntoja Airbnb:n kautta. Suosituimmat ja kalleimmat alueet ovat saaren eteläosan Maspalomas, Playa del Inglés ja Meloneras. Las Palmasisssa on myös paljon tarjontaa ja hinnat ovat edullisemmat kuin etelässä. Airbnb:n kautta vuokrattaessa kannattaa lukea sekä muiden matkailijoiden suositukset että peruutusehdot tarkkaan.

Maspalomaksen dyynit vetävät auringonpalvojia puoleensa.

Yksityisiä välittäjiä löytyy paljonkin, mutta suomalaisissa keskusteluryhmissä Facebookissa varoitetaan usein huijauksista. Talvella 2020 saattaa Thomas Cook-matkatoimiston konkurssin vuoksi löytää hotelleista edullisia tarjouksia.

Useimmat suomalaiset golfarit suuntaavat epäilemättä saaren eteläosiin, jossa useimmat golfkentät sijaitsevat ja jossa sää on usein selvästi aurinkoisempaa ja lämpimämpää kuin saaren pääkaupungissa Las Palmasissa. Toisaalta Las Palmas on iso kaupunki monine mahdollisuuksineen ja sieltä matkustaa tunnissa bussilla tai autolla moottoritietä etelän golfkohteisiin. Las Palmasissa on myös suomalaisten suosiossa oleva 18-reikäinen edullinen par-3 kenttä, jossa talvisin järjestetään myös suomalaiskisoja.

Gran Canarian golfkentät

Golf ei ole Kanarialla erityisen edullista vaan päinvastoin esimerkiksi Aurinkorannikkoon verrattuna kallista. 18-reikäisiä kenttiä on vain 7 eikä alle sadan euron juuri pääse pelaamaan koko kierrosta. Hinnoissa on selvästi ”hyvän sään lisää”.

Marras–joulukuussa löytyi tiiaikoja kohtuullisen hyvin suoraan caddiemasterilta. Hieman halvemalla pääsee, kun varaa kierroksen etukäteen kenttien omilta sivuilta tai välityspalvelun kautta, ostamalla useamman greenfeen paketin tai asumalla golfresortin hotellissa – joka tosin sekin voi olla aika tyyristä. Mitään varsinaista kenttien yhteistä ja edullista golfpassia ei ole.

Maspalomas Golf

Maspalomas Golf sijaitsee aivan Playa del Inglésin ja Maspalomaksen turistialueen ytimessä. Vuonna 1968 avattu kenttä lienee tuttu lähes kaikille Gran Canarialla golfia pelanneille suomalaisille. Kenttä on hyvin tasainen eli helposti käveltävissä. Vaikka se on aivan Maspalomasin kuuluisien dyynien ja Atlantin tuntumassa, niin dyynit näkyvät vain muutamalta väylältä ja merta näkee tuskin lainkaan.

Kuuluisia dyynejä pääsee ihailemaan Maspalomasin kentän väylillä 3-6.

Muutamat par-kolmoset antavat luonnetta kentälle, varsinkin veden yli lyötävä väylä numero 16. Kokeneelle golfarille kenttä voi olla jopa tylsähkö, mutta käveltynä miellyttävä kuntoiluhetki. Klubitalo ravintoloineen on mukava. Netistä varatessa hinta talvella 2020 on 105 euroa.

Lopesan Meloneras Golf

Vuonna 2006 aivan Maspalomasin ja Melonerasin turistiaulueen lähelle meren rantaan rakennettu Lopesan Meloneras Golf on monen suosikki Gran Canarialla. Kaunis ja helpohko palmujen ja pikku purojen värittämä etuysi muuttuu takaysillä lähes Pepple Beachin kaltaiseksi jyrkäksi merenrantakentäksi, jossa hyvä golfari voi ottaa rajuajakin riskejä. Jos lyönti epäonnistuu niin lohdutukseksi voi ihailla vieressä kimaltelevaa Atlanttia. Tosin kovalla tuulella tuo iso vesieste saattaa viedä mukanaan pallon jos toisenkin ja ihailukin voi muuttua selviämistaisteluksi.

Melonerasin takaysiä on verrattu Pebble Beachiin Yhdysvalloissa.

Kierros maksaa 141 euroa eikä autoa välttämättä tarvita (+20 euroa). Kentälle on saatavissa myös aamun aikaisia lähtöjä tai iltapäivän twilight-lähtöjä hieman edullisemmin. Lopesan-hotellissa asuvat saavat greenfeestä noin 30 % alennuksen. Taksilla pääsee tällekin kentälle Maspalomasista tai Playa del Ingelsistä edullisesti.

Salobre Golf

Salobre Golf Resort sijatsee 16 kilometrin päässä Maspalomasista ja Playa del Inglésistä. Salobressa on kaksi 18-reikäistä kenttää: Old Course sijaitsee kauniissa laaksossa, kun New Course on hurja vuoristokenttä resortin yläpuolella ja antaa takuulla tarpeeksi haastetta kenelle tahansa.

Salobren Old Coursen vedenylitykset vaativat jopa tasapainoilua.

Molemmille kentille on hotellilla sijaitsevasta caddiemasterin toimistolta kilometrin verran matkaa. New Coursille sen taittaa nopeasti autolla ja auto onkin sillä pakollinen. Auto voi olla tarpeen myös Old Coursella korkeuserojen vuoksi, mutta se on myös käveltävissä. Old Coursen ykköstiiltä on upeat näkymät alas vehreään laakson ja Atlantille saakka. Kenttä avattiin vuonna 1999 ja siellä on järjestetty esim. Espanjan sisäisiä kisoja. Kenttä ei ole erityisen pitkä, avauksille löytyy tilaa. Par-kolmoset ovat kentän mielenkiintoisimpia väyliä. Jotkut laaksossa kulkevat tasaiset väylät hieman latistavat tunnelma. Pienet, usein kaksitasoiset griinit vaativat lähestymislyönniltä tarkkuutta. Griinit eivät onneksi ole huippunopeat, mikä on tyypillistä useimmille Gran Canarian kentille.

Ylempänä vulkaanisessa vuoristomaisemassa sijaitseva New Course avattiin 2008. Se on haasteiltaan vähän liiankin kova. Jo pelkkä golfautolla ajaminen jyrkillä siirtymillä saattaa hirvittää. Monilla väylillä on lyötävä rotkojen yli, onneksi kenttä ole kovin pitkä. New Course on oikeastaan golfkentän lisäksi upea tutustumismatka Kanarian vuoristoseudulle, koska korkealta näkee kauas. Kentän päätösreiän, lyhyen par-viitosen, saarigriini jättää hyvän maun kierroksesta.

Greenfee molemmilla kentillä on 115 euroa, ja auto maksaa 20 euroa. Twilight-hinta on 63 euroa, ja early bird hinta (07.00–08.00) 75 euroa.

Anfi Tauro Golf

Maspalomasin ja Salobren kentiltä on lyhyt matka moottoritietä länteen Gran Canarian hämmästyttävimmän kentän eli käytännössä vuoriin louhitun ja aavikkomaisemiin suurella rahalla rakennetun luksuskentän Anfi Tauron henkeäsalpaaviin maisemiin. Kierros vuonna 2006 avatulla Anfi Taurolla ei ole vain golfia, se on myös kokemus ja samalla luontoretki golfautolla – kävelyä ei voi suositella ja talvikaudella auto onkin pakollinen.

Kenttä on erikoinen myös siinä mielessä, ettei raffia ole ollenkaan vaan väylältä sivuun lyödyt pallot löytyvät hiekkaiselta aavikolta kaktusten ja kivien seasta, josta kyllä yleensä pystyy jatkamaan peliä, ellei pallo sitten löydy kaktuksesta.

Etuysi on vielä kohtuullisen tasainen, mutta takaysillä noustaankin sitten todella korkealle ihailemaan vuoria ja sinisenä kimmeltävää Atlanttia. Kenttä on lähes poikkeuksetta erittäin hyvässä kunnossa. Liukkailta griineiltä löytyy enemmän muotoja kuin Gran Canarian kentiltä yleensä. Greenfeen hinta on 120 euroa (85 euroa  9 reikää) + 20 pakollisesta autosta.

Lue artikkeli: Anfi Tauro on Gran Canarian elittiä

Real Club de Golf de Las Palmas

Gran Canarian eteläosassa olevat kentät ovat monet melko uusia. Jos haluaa kokea vanhemman golfklubin tunnelmaa, on ajettava tunnin verran moottoritietä ja sen jälkeen vielä muutamia pikkuteitä pohjoiseen, josta löytyy Real Club de Golf de Las Palmas, joka tunnetaan myös nimellä Bandama. Kentän perustivat englantilaiset kauppiaat jo 1891. 1950-luvun puolivälissä se rakennettiin nykyiseen paikkaansa, valtavan vulkaanisen kraatterin viereen vuorille hieman Las Palmasin eteläpuolelle. Klubi on yksityinen ja ottaa vastaan vieraspelaajia rajoitetusti ja esimerkiksi viikonloppuisin vasta iltapäivällä.

Klubitalo henkii yksityisklubin rauhallisuutta, mutta palvelu vieraspelaajille on ystävällistä.

Kenttää reunustavat monin paikoin syvät rotkot, jotka takuuvarmasti syövät vasemmalle lyödyn pallon. Kenttä on melko lyhyt, mutta vaikeutta lisäävät kohtuullisen kapeat väylät sekä pienet ja liukkaat griinit. Näkymät ylös vuorille ja paikoin alas Las Palmasiin ja merelle luovat ainutlaatuisen tunnelman.

Pientä ahtauden tunnetta on muutamissa paikoissa, jossa lyöntipaikat ja väylät risteävät. Sää saaren pohjoisosassa on epävakaampi kuin etelässä, joten sadekuurot voivat täällä useammin yllättää golfarin. Tämänkin kentän hintataso on melko korkea, greenfee on 120 euroa. Hieman alennusta saa tilaamalla kierroksen etukäteen netistä. Twilight-aikoja on myös saatavilla. Kenttä on melko helposti käveltävissä.

Mitä golfarin vapaapäivänä?

Kanariansaaret eivät pienemmän golftarjonnan ja korkeiden greenfee-hintojen vuoksi pysty kilpailemaan golfareista yhtä hyvin kuin esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikko. Oma lukunsa ovat valmiit pakettireissut, joissa pelaamisen hinta on leivottu mukaan kokonaiskustannukseen ja jolloin kierroskohtainen kustannus pysyy maltillisempana.

Kannattajat riemuitsevat UD Las Palmasin tehtyä maalin. Suomalainen iskelmäbaari järjestää pelireissuja La Ligan kakkostasolla pelaavan joukkueen kotiotteluihin.

Vahva valttikortti on talvikauden yleensä vakaa ja Aurinkorannikkoa tai Costa Blancaa lämpimämpi sää. Gran Canarialla voi golfarikin viettää muutaman vapaapäivän muun urheilun ja liikunnan tai vaikkapa ihan perinteisen rantaelämän parissa. Pyöräily on saarella todella suosittua ja pyörän vuokraaminen onnistuu helposti ja edullisesti. Ja ainahan on rannat, niitä Kanarialla riittää!

Hyödyllisä linkkejä:

www.grancanariagolf.com

www.maspalomasgolf.net

www.melonerasgolf.es

www.en.salobrehotel.com/golf/

www.anfi.com/en/anfi-resorts-golf/golf/

www.elcortijo.es/en/

www.rcgolflaspalmas.com

Lue seuraavaksi: Parhaat vinkit golfmatkalle Espanjan Aurinkorannikolle

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje