21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Parhaat vinkit golfmatkalle Espanjan Aurinkorannikolle

Calanovan kuutosväylä on haastava par-kolmonen upeilla näkymillä.

Kokosimme yhteen juttuun perusteelliset ja kattavat ohjeet golflomalle Espanjan Aurinkorannikolle.

Espanjan Costa del Sol, tai Aurinkorannikko, tunnetaan suomalaisten suosimana matkakohteena. Alueesta käytetään myös nimitystä Costa del Golf. Nimelle katetta antavat alueen useat kymmenet upeat golfkentät. Ensi kertaa golfmatkalle lähtevän kannattaa ottaa tukikohdaksi suomalaisten suosima Fuengirola ja pelata sen ympäristön tasokkaita kenttiä.

Sesongit

Etelä-Espanjassa golfia pelataan ympäri vuoden. Vuosi rytmittyy selkeiden sesonkien mukaan. Säät, ja siksi myös pelaamisen hinta vaihtelevat sesonkien mukaan. Korkeimman sesongin aikaan greenfeetä on vaikea saada alle 80 euron. Matalimman sesongin aikaan useammallekin kentälle pääse pelaaman alle 50 eurolla. Hintaan sisältyy toisinaan golfauto.

Korkeasesonki ajoittuu maalis–toukokuuhun sekä syys–marraskuuhun. Sadetta ei juurikaan ole ja aurinko nostaa päivälämpötilat säännöllisesti 25 asteen tuntumaan.

Matalin sesonki ajoittuu kesään. Kesä–elokuussa kentillä on rauhallista ja pelaaminen edullisinta. Kuumimpina aikoina lämpötila ja kuivuus karkottavat golfarit kentiltä. Yli 30 asteen lämpötilat ovat hyvinkin tavallisia, ja aurinko polttavaa. Sadetta ei näinä kuukausina ole käytännössä ollenkaan.

Joulu–helmikuussa ilmat vaihtelevat melko paljon, eikä aurinkotakuu ole aivan muun vuoden tasolla. Parhaimpina päivinä pelikelit ovat tuolloinkin täysin Suomen kesää vastaavia. Tuuli, sade ja lämpötila eivät kuitenkaan noina kuukausina ole aina suotuisia golfareille. Päivän keskilämpötila pysyy silti ympäri vuoden 15 asteen paikkeilla. Sadepäiviä sateisimpinakin kuukausina on keskimäärin ainoastaan 5–6. Siitä nimitys Aurinkorannikko.

Lennot

Aurinkorannikolle matkustettaessa Malaga on lähes poikkeuksetta kohdelentokenttä. Helsingistä suoria lentoja lentävät Finnair ja Norwegian.

Lentojen hinnat eivät noudata golfsesonkeja. Hinnat vaihtelevat paljon sesonkien ja viikonpäivien mukaan. Halvimmillaan edestakaisin voi itsensä ja golfbägin saada kulkemaan alle 200 eurolla. Korkeimpien sesonkien ja juhlapyhien aikana samasta paketista saa maksaa helposti kolminkertaisen hinnan.

Nousevat ja laskeutuvat lentokoneet tuovat pelaamiseen oman säväyksensä Guadalhorcen kentälle.

Paluulento sunnuntaille maksaa yleensä selvästi enemmän kuin keskellä viikkoa. Viikonlopun sisällyttäminen reissuun onnistuu usein edullisimmin siten, että on kohteessa viikonlopun molemmin puolin. Menolento torstaina ja perjantaina on usein hieman muita päiviä kalliimpi. Yleisesti ottaen edullisin lentopäivä on tiistai.

Lennot kannattaa varata ajoissa. Mitä myöhemmäksi lennon varaamisen jättää, sitä kalliimmaksi se yleensä tulee. Hintojen vertailussa kannattaa huomioida, kuuluuko golfbägin kuljettaminen hintaan vai joutuuko siitä maksamaan erillisen maksun.

Jos lennon varaaminen on jäänyt viime tinkaan, saattavat välilaskulliset lennot olla ajoittain selvästi edullisempia. Tukholman, Amsterdamin tai Saksan isojen kenttien kautta löytyy joskus hyviä hintoja lyhyellä välilaskulla. Tällöin matka-aika ei pitene kohtuuttomasti.

Liikkuminen kohteessa

Helpoin tapa kohteessa liikkumiseen golfarille on vuokra-auto. Tarjontaa on paljon. Suurten yhtiöiden, kuten Hertz, Europcar, Avis ja Sixt, lisäksi voi suositella paria paikallista toimijaa.

Useat vuokraajat tarjoavat lentoasemalla tukun lisäpalveluita tai täydentäviä vakuutuksia, mikä saattaa saada asiakkaan hämilleen. Paikalliset Wiber ja Bruno´s Car mainostavat avoimuutta ja kiinteitä hintoja. Ne molemmat ovat myös pitäneet kiinni noista lupauksista.

Pienempien vuokraajien palvelu ei välttämättä ole ympärivuorokautista, mutta isot toimijat ovat paikalla 24/7. Tämä on iltalennoilla saapuvien syytä ottaa huomioon autoa vuokratessaan.

Omavastuun nollaava täysturvavakuutus on suositeltava. Vaikka itse ajaisi kuinka huolellisesti, Espanjassa autoon saattaa ahtaalla parkkipaikalla yllättävän usein ilmestyä naarmuja kylkiin kanssa-autoilijoiden ahtaessa kiesiään parkkiin liian pieneen väliin.

Aurinkorannikolla ajaminen on melko selkeää. Muutaman asian huomioiminen auttaa kiertämään tavallisimmat sudenkuopat. Nopeusrajoituksia teillä noudatetaan todella huonosti. Tavallisesti ajetaan reilusti yli merkin osoittaman rajoituksen.

Läpi rannikon kulkee kaksi päätietä. Rantatie A7 ja moottoritie AP7. Harvalle kentälle pääsee käyttämättä A7-tietä. Liittymissä kannattaa olla tarkkana. Kiihdytyskaistat ovat lyhyitä ja niihin muodostuu ajoittain jonoa. Vaikka A7:lla on paljon liikennettä, on liikkuminen yleensä sujuvaa. Pahat ruuhkat ovat melko harvinaisia. Niitä tulee yleensä ainoastaan kolaritilanteissa.

Pidempiä matkoja tehdessä kannattaa käyttää kauempana merestä kulkevaa AP7 moottoritietä. Tie on maksullinen. Muutaman euron maksulla pääsee väljässä liikenteessä siirtymään paikasta toiseen todella kätevästi.

Paikoitellen A7 ja AP7 yhtyvät toisiinsa ja ovat samaa tietä. Tällainen osuus on muun muassa Malagan ja Fuengirolan välillä. Nämä osuudet eivät ole maksullisia, mutta hyvin tiuhasti liikennöityjä.

Mikäli autoilu vieraalla maaperällä ei tunnu omalta vaihtoehdolta, voi ottaa taksin alleen. Lentoasemalta taksi Fuengirolaan maksaa noin 40 euroa ja Marbellaan noin 70 euroa. Golfkentille taksi kuljettaa muutamilla kympeillä, riippuen matkasta.

Uberin ja muiden vastaavien palveluiden hinnat ovat hyvin lähellä takseja. Virallisen taksin tunnistaa sinisestä rekisterikilvestä auton takaosassa. Tällä järjestelmällä Aurinkorannikolla on haluttu kitkeä pimeitä takseja.

Malagan lentoasemalta pääsee myös junalla Fuengirolaan. Muutaman euron maksava juna kulkee vilkkaaseen aikaan jopa 20 minuutin välein ja pysähtyy perillä aivan keskustaan.

Asuminen

Ensimmäistä kertaa Aurinkorannikolle matkaavan kannattaa ottaa majoitus Fuengirolasta tai sen läheisyydestä. Sekä itse kaupunki että lähialueet ovat helposti saavutettavissa ja lyhyen matkan päässä Malagan lentokentältä. Alueella on laaja kattaus vaihtelevia golfkenttiä ja monipuoliset palvelut. Matkaa Malagan lentokentältä tulle vain noin 20 minuuttia. Malagasta itään golfkenttiä on melko vähän.

Majoitusvaihtoehdot voidaan jakaa karkeasti kolmeen ryhmään. Ensimmäisessä ovat perinteiset hotellit. Näiden etuna ovat monipuoliset palvelut ja turvallisuus. Ympäri vuorokauden avoinna oleva vastaanotto auttaa, mikäli matkalainen kohtaa odottamattomia vaikeuksia. Asuminen, kuten muutenkin yleinen hintataso, on Etelä-Espanjassa selvästi Suomea edullisempaa. Hotellien hinnat kahden hengen huoneelle alkavat noin 50 eurosta. Huoneistohotellit (apartementos) ovat hyvä valinta heille, jotka kaipaavat hotellitason palveluja, mutta myös oman minikeittiön vaikkapa aamupalan valmistamiseksi.

La Calassa on alueen parhaat harjoitusmahdollisuudet. Upea puttigriini on tyhjentynyt auringon laskiessa.

Toinen vaihtoehto on vuokrata asunto. Asunnon vuokraaminen sopii matkaajille, jotka pitävät itse ruuanlaitosta tai kaipaavat väljyyttä ja rauhaa olemiseensa. Vuokraaminen onnistuu näppärästi Airbnb:n kaltaisten suurten pelurien kautta tai suoraan paikallisilta toimijoilta. Suuret toimijat ottavat välistä oman kulunsa, mutta tuovat vuokraamiseen luotettavuutta. Yksityisiltä voi saada erinomaisia diilejä, mutta niissä saattaa myös piillä riskejä. Isoja varausmaksuja ei kannata maksaa etukäteen. Kahden makuuhuoneen asunnon isoilla oleskelutiloilla saa helposti noin 50 eurolla / vuorokausi.

Kolmas vaihtoehto on majoittua golfresorteissa. Näitä Aurinkorannikolta löytyy useita. Suurimmat ovat La Cala Mijasissa ja Villa Padierna Benahavisissa. Resortissa yöpyjän ei tarvitse murehtia palveluista eikä kyydeistä kentälle, ne ovat kunnossa. Tosin vaivattomuudesta joutuu maksamaan selvästi enemmän. La Calassa korkeasesongin aikaan huoneiden vuorokausihinnat ovat alkaen 200 euroa. Päälle tulevat vielä greenfeet.

Ravintolat ja ruoka

Ulkona syöminen on Aurinkorannikolla edullista. Ravintoloita ja kahviloita on paljon ja ruoka on yleensä hyvää.

Vaikka aamiaista tarjoillaan monessa paikassa, voi sen löytäminen olla joskus haasteellista. Monet kahvilat avaavat ovensa vasta klo 8.00, joten aikaisin kentälle suuntaavan täytyy olla hieman suunnitelmallinen. Usein kentillä saa aamiaista siten, että sen ehtii syödä ennen ykköstiille suuntaamista.

Sergio Megias Gastrobar tarjoilee viimeisteltyä ruokaa ja ystävällistä palvelua.

Brittiläistyyppistä aamiaista on tarjolla lähes kaikkialla. Paistetut kananmunat, pekoni ja vaalea leipä täyttävät monen golfarin vatsan ennen kentälle suuntaamista.

Lounasaika ravintoloissa alkaa yleensä klo 12 tai 13. Hinnat ovat Suomen tapaan illallista edullisempia. Päivän menu eli Menu del Dia on monesti kustannustehokas ja mielekäs tapa nauttia kolmen ruokalajin lounas.

Kiivain illallisaika alkaa noin klo 20. Ruokaa saa lähes kaikista ravintoloista ainakin klo 23 asti.

Suosituksia ruokapaikoiksi:

La Cala de Mijas

Kylä on helposti saavutettavissa aivan A7-rantatien vieressä. Reitti useille kentille käy saman liittymän kautta. Pieni kylä on otollinen paikka lounastaa iltapäiväkierrokselle suuntaaville tai aamukierrokselta palaaville. Lähes kaikissa ravintoiloissa hyvä palvelu ja maistuvaa ruokaa. Kokeilemisen arvoinen voi olla vaikka El Guston hinta-laatusuhteeltaan hyvä Menu del Dia. Ajoittain kylässä joutuu etsiskelemään parkkipaikkaa.

Fuengirola

lllallisaikaan turistien suosimalla ”Nälkäkujalla” eli Calle Moncaylla on kova vilinä. Ravintolatarjonta on monipuolinen ja kilpailu kovaa, mikä näkyy hyvänä laatuna.

Hienostuneempia makuelämyksiä etsivän kannattaa varata pöytä aivan ”Nälkäkujan” lähistöltä Arte y Cocinasta. Ruoka on viimeisteltyä ja omistajaparikunnan tyylikkyys mieleenpainuvaa.

Alhaurin de la Torre

Lentokentän lähellä kannattaa suunnata hiukan sisämaahan. Sergio Megias Gastrobar tarjoilee mielenkiintoisia ja yllätyksellisiä annoksia. Lentokentälle ajaa kylästä 15 minuutissa.

Golfkenttien ravintolat

Kaikilta alueen kentiltä saa perusruokaa, joka on pääosin myös oikein maistuvaa. Palvelu saattaa joskus olla hieman vaihtelevaa, eikä tarjoilijan englannin kielen taidosta ole takeita. Listalta löytyy yleensä golfarin isoon nälkään klubileipiä, hampurilaisia ja pastaa. Santana Golfin lasagne on kokeilemisen arvoinen. Tarjoilijat hauskuuttavat asiakkaita tempuillaan.

Golfkentät

Kenttien suhteen alueella vallitsee todellinen runsaudenpula. Kentät ovat yleensä loistavassa kunnossa ympäri vuoden. Joskus loppukesästä kuivuus saattaa vaivata paikoitellen.

Kentät voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: tasamaakentät ja vuorikentät. Ensimmäisen ryhmän kentät ovat helpompi sekä tuloksen tekemiseen että kävellen pelaamiseen.

Vuorikentillä on paljon sokkolyöntejä ja etäisyyksien arvioiminen on vaikeaa. Väyläopas tai etäisyysmittari on ensikertalaiselle korvamaton apuväline. Vuorikentillä on myös erittäin suositeltavaa käyttää golfautoa. Pitkät siirtymät ja korkeuserot rasittavat pelaajaa niin paljon, että itse lyömiseen ei tahdo jäädä enää energiaa.

Suosituimmat aamupäivien lähtöajat ovat yleensä myös hintavimpia. Halvemmalla pääsee pelaamaan aikaisin aamulla (early bird) tai myöhäisen iltapäivän (twilight) lähdöillä. Paljon pelaavan kannattaa harkita viikko- tai kuukausipelioikeuksia.

Tiiaikojen varaaminen käy helposti kenttien nettisivuilta. Hinnat ja tiiaikoien saatavuus ovat selkeästi esillä. Varaamiseen tarvitaan luottokortti.

Alueella järjestetään suomalaisten (par1golf.com) ja pohjoismaalaisten (golfisolen.eu) yhteisiä golfkisoja kesäkautta lukuun ottamatta. Par 1 Golf järjestää myös kaikkea muuta palvelua, aina täyden palvelun golfmatkoja myöten. Par 1:n nettisivuilta löytyy myös varsin kattava listaus Aurinkorannikon golfkentistä. Alla esitelty muutamia Fuengirolaa lähellä olevia kenttiä.

Vuorikentät

La Cala

Mutkikkaan tien päästä, noin 20 minuutin ajomatkan päässä Fuengirolasta löytyy todellinen kruununjalokivi. Upeasta resortista lötyy jokaiselle jotain. Kaikki kolme kenttää ovat persoonallisia, mutta myös hyvin erilaisia. Campo Asia on kapea ja lyhyehkö. Tarkat avauslyönnit ovat kovaa valuuttaa. Sopii kävelykentäksi. Campo Americalla palloa lyödään paljon ylä- ja alamäkeen. Tilaa on mukavasti ja näkymät huikeita. Campo Europalla jokainen väylä on mielenkiintoisella tavalla persoonallinen. Vaihtelevalla kentällä siirtymät ovat paikoitellen todella pitkiä. Kentillä on melko usein erilaisten porukoiden välisiä kilpailuja, mikä saattaa hidastaa pelaamista. Loistavat harjoitusolosuhteet.

Calanova

Muutama vuosi sitten valmistuneen uuden klubirakennuksen terassilta aukeavat koko rannikon upeimmat näkymät. Profiilin nostoon vaikuttanut myös entistä paremmin hoidettu kenttä. Auto ehdoton pitkien siirtymien vuoksi.

Torrequebrada

Suomalaisten suosikkikenttä hyvällä sijainnilla. Vaihtelevat väylät, joilla kivasti tilaa lyödä.

El Chapparal

Ristiin rastiin kiertelevä kenttä, jossa paljon sokkolyöntejä. 6 x par 3, 6x par 4 ja 6 x par 5.

Tasamaan kentät

Santana

Entisen hedelmätarhan maille rakennettu kenttä on selkeä ja hyvin hoidettu. Erittäin suosittu, tiiaikojen saaminen ajoittain hankalaa. Toimistossa yleensä suomenkielinen palvelu.

Mijas

Kaksi täyttä kenttää. Los Lagos erittäin pitkä, mutta selkeä. Griinien lähellä paljon vettä. Los Olivos vaihtelevampi korotettuine griineineen. Kenttä lähellä Fuengirolaa ja helposti saavutettavissa.

Tulo ja lähtöpäivän kentät

Lentokentän molemmista päistä löytyvät kentät soveltuvat erinomaisesti tulo- ja lähtöpäivän pelaamiseen. Pohjoispuolen Guadalhorce on helpohko. Vähän esteitä ja paljon tilaa. Meren ja lentokentän välissä sijaitseva Parador lienee koko alueen tasaisin kenttä. Muutaman väylät kulkevat aivan rannan tuntumassa. Nousevat ja laskeutuvat lentokoneet tuovat molemmilla kentillä peliin oman mausteensa.

Luksusta

Mikäli olet valmis maksamaan greenfeestä 250–400 euroa ja arvostat ”kynsisaksilla” leikattua ruohoa sekä ylenpalttisen huomioivaa palvelua, kannattaa ajella kauemmas länteen kohti Gibraltaria. Noin tunnin matkan päässä Fuengirolasta löytyvät Aurinkorannikon huippukentät Valderrama, Sotogrande ja Finca Cortes. Näillä kentillä pelaaminen on taatusti elämys, joka ei heti unohdu.

Muuta aktiviteettia

Golfin lisäksi Aurinkorannikolla on aktiivilomailijalle tarjolla paljon muutakin mielenkiintoista tekemistä. Suomeenkin rantautunutta matalankynnyksen mailapeliä, padelia pääsee kokeilemaan helposti vaikkapa Padel Club Cerrado del Aquilassa. Kylkiäisenä kentiltä on upeat näkymät merelle asti.

Tenniksen pelaamiseen voi suositella Miraflores Tennis Clubia. Klubilta saa myös maukasta aamiaista.

Hölkäämään pääsee mukavasti Fuegirolan rantakadulla. Aamuisin ja iltaisin saa seurakseen paljon muita saman harrastuksen parissa hikoilevia.

Vaelluksesta ja luontoelämyksistä kiinnostuneelle voi suositella Caminito del Reytä. Reilun tunnin ajomatkan päässä sisämaassa sijaitseva polku tarjoaa henkeäsalpaavat maisemat. Reitti ei ole kovin raskas, mutta lippu pitää varata etukäteen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje