Huippukenttä kokoaa reilussa puolessa vuodessa miljoonien euron green fee -tulot.
Skotlannin itärannikolla sijaitseva Muirfield on kilpagolfia seuraaville tuttu The Open -turnauksesta, jota kenttä on isännöinyt 16 kertaa. Muirfield on toistuvasti korkeilla sijoilla arvostetuimmissa kenttärankingeissa, ja se on yksi kenttäbongareiden halutuimmista kohteista.
Vieraita Muirfieldissä käy eri puolilta Britteinsaaria ja maailmaa, mutta erityisen paljon links-golfin ystäviä tulee Yhdysvalloista.
Muirfieldiin on aina ollut vaikea saada peliaikoja. Kesän 2023 kaikki vieraspeliajat myytiin edellisen vuoden maaliskuussa vain kahdessa tunnissa loppuun, ja sama trendi on jatkunut. Jos haluaa tällä hetkellä varata Muirfieldistä ensi vuoden prime time -kuukausille peliajan, ensimmäinen mahdollinen ajankohta on 30. syyskuuta.
Räjähtänyttä kysyntää selittää etenkin pandemian aiheuttamien pitkien matkustuskieltojen purkaminen. Monet normaalisti joka toinen vuosi tai harvemmin pelimatkoja tekevät ovat matkustaneet nyt peräkkäisinä vuosina ja innokkaimmat useamman kerran vuodessa.
Vaikka Muirfield on jatkuvasti nostanut green fee -hintojaan 5–7 prosentin vuositahdilla, se ei ole saanut golfmatkailijoiden intoa laantumaan.
Muirfieldissä myydään lähtöjä green fee -pelaajille tiistaisin ja torstaisin. Aamuajat on tarkoitettu niille, jotka pelaavat samana päivänä kaksi kierrosta ja aamupäivän kello 10.50 ja 12.00 väliset ajat menevät 18 reikää pelaaville.
Iltapäivisin foursomea
Peliaikoja on saatavana ainoastaan neljälle pelaajalle, 1−3 golfarin lähtöjä ei ole tarjolla. Aamupäivällä Muirfieldissä pelataan omalla pallolla ja 36 reikää golfia varanneet pelaavat iltapäiväkierroksensa foursomen säännöin eli palloa lyödään pelikaverin kanssa vuorotellen.
Foursomella on Muirfieldissä pitkät perinteet, ja se on myös jäsenistön yleisin pelimuoto.
Vaikka Muirfield on jatkuvasti nostanut green fee -hintojaan 5–7 prosentin vuositahdilla, se ei ole saanut golfmatkailijoiden intoa laantumaan. Maalis-lokakuun green fee kustantaa tällä kaudella 340 puntaa (n. 396 euroa) ja 36 reikää pelaaville hinta on 525 puntaa (n. 612 euroa). ”Päiväpakettiin” sisältyy lounas.
Mestarillisesti suunnitellulla links-kentällä ei käytännössä jää prime time -kuukausien vieraspeliaikoja myymättä. Se tarkoittaa sitä, että Muirfield kokoaa maalis-lokakuussa tänä vuonna yli 2,5 miljoonan punnan eli noin 3 miljoonan euron green fee -tuotot.
Vertailun vuoksi kohtalaisen vilkkaalla 18-reikäisellä kotimaisella kentällä kauden greenfee-tulot ovat normaalisti 150 000–200 000 euron luokkaa. Jos kentällä on lisäksi aktiivista yrityskilpailutoimintaa, voivat verolliset vieraspelituotot kohota 250 000–300 000 euron tienoolle.
Muirfieldissä pelataan ympäri vuoden, ja kenttä korostaa, ettei väliaikaisia lyöntipaikkoja ja talvigriinejä käytetä. Myös talvikuukaudet ovat suosittuja, sillä pelimaksu on silloin selvästi edullisempi. Kierroksen hinta tämän vuoden marraskuun ja ensi vuoden helmikuun välisenä aikana on 150 puntaa (n. 175 euroa). Peliajan saaminen talvikaudelle on huomattavasti helpompaa, mutta nämäkin lähdöt varataan loppuun kesän edetessä.
Muutkin ovat nostaneet tuntuvasti hintojaan
Ensi vuoden 18 reiän prime time -green fee on 365 puntaa, joten hintojen korotuksen jatkuessa samanlaisena, Muirfieldin kierrosmaksu ylittäisi 400 punnan rajan vuonna 2027. Samankaltainen on ollut green fee -hintojen nousu muun muassa St Andrewsin Old Coursella, jolla kierros maksaa lähes tuplasti enemmän kuin kymmenen vuotta sitten.
Mikäli pelaaminen kesäkuukausina Muirfieldissä kiinnostaa, on maltettava odottaa ensi vuoden maaliskuuhun.
Bisnesvaisto on herännyt myös muilla Skotlannin linkseillä. Kun rajat ovat matkustajille auki, vaikuttaisi kovakin hintojen nousu olevan golfturisteille toissijainen seikka. Sen voi nopealla silmäyksellä useamman kentän hinnastosta ja myydyistä peliajoista päätellä.
Mikäli pelaaminen kesäkuukausina Muirfieldissä kiinnostaa, on maltettava odottaa ensi vuoden maaliskuuhun. Silloin kannattaa olla valppaana, sillä kalenterin avauduttua varauksille, kesän 2026 ajat viedään käsistä. Jos ei vieroksu koleaa ja nuhruista säätä, on talvikauden visiitti kentälle varteenotettava ja ainakin huomattavasti edullisempi vaihtoehto.
Finnairilla on Helsinki-Vantaalta viikoittain useita suoria lentoja Edinburghiin. Lentoasemalta on Muirfieldiin ilman ruuhkia noin 45 minuutin ajomatka. Se mahdollistaa aamulennon ottaneelle 18 reiän kierroksen ennen pimeän tuloa myöhemmin syksylläkin.
Klubilla ei kuvia kumarreta
Muirfieldillä on myös varjopuolensa, sillä kentän omistavaa The Honourable Company of Edinburgh Golfers -klubia on kutsuttu maailman tylyimmäksi golfyhteisöksi. Tunnetuimmat tarinat liittyvät kuuluisiin henkilöihin tai pelaajiin, jotka eivät toivomuksestaan huolimatta ole kentälle päässeet.
Kerrotaan, että kuukautta aiemmin U.S. Openin voittanut Payne Stewart oli saapunut 90-luvulla valmistautumaan Carnoustiessa pelattavaan The Openiin, ja poikennut matkallaan Muirfieldiin. Hän halusi pelata kentällä kierroksen, mutta klubin edustajan mukaan jäsenet olivat jo varanneet kaikki peliajat.
Tähtipelaaja suuntasi viereiselle Gullane No. 1 -kentälle, jonka etuysin korkeimmalta kohdalta on esteettömät näkymät Muirfieldiin. Naapurikenttä oli hänen mukaansa näyttänyt tyhjältä.
Muirfield ei piittaa siitä, että sillä on vaikean klubin maine. Päinvastoin jäsenistön on sanottu tuntevan tästä ylpeyttä. Klubi noudattaa omintakeista koodistoaan, eikä maksaville asiakkaille välttämättä perustella, miksi joidenkin asioiden kohdalla toimitaan niin kuin toimitaan. Green fee -pelaajat esimerkiksi joutuvat rutiininomaisesti odottamaan tunnin tai enemmän, vaikka ykköstii olisi tyhjä.
Klubin toiminnanjohtajiksi on usein palkattu entisiä upseereita, ja kenttää johdetaankin suoraviivaisesti. Myös jäsenistön toiminta on kaavamaista. Aamupäivällä pelataan 2,5 tunnin foursome-kierros, jonka jälkeen on 2,5 tunnin lounastauko. Näitä seuraa iltapäivän toinen 2,5-tuntinen foursome-kierros. Vaikka foursome on nopeampi pelimuoto kuin tavallinen lyöntipeli, ei Muirfieldissä jäsenten kierrosajoista päätellen suvaita kuhnailua kentällä.
Jäsenistöä yhdistää kilpailullisesta näkökulmasta vaatimattomuus. Pokaaleista ei välitetä, ja esimerkiksi klubin mestaruuden voittaneet pitävät mitaliaan hetken kädessään ja antavat sen takaisin laitettavaksi vitriiniin. Arviolta yli puolella jäsenistä ei ole tasoitusta perustuen klubin vahvaan foursome-kulttuuriin.
The Honourable Company of Edinburgh Golfers hyväksyi ensimmäiset naisten jäsenanomukset vasta vuonna 2017 yhtenä maailman viimeisimmistä golfklubeista. Vuotta aiemmin samassa äänestyksessä jäsenet olivat vielä äänestäneet naisten jäsenyyttä vastaan.
R&A veti Muirfieldin pois The Open -kenttien kierrosta vuonna 2016 klubin jäsenpolitiikan vuoksi. Uuden äänestyksen jälkeen kenttä palautettiin The Open -kiertoon, mutta se ei ole saanut vuoden 2013 jälkeen kilpailua järjestettäväkseen. Seuraavien Openeiden kentät ovat Royal Troon, Royal Portrush ja Royal Birkdale, joten turnaus pelataan Muirfieldissä seuraavan kerran aikaisintaan vuonna 2027.
Muirfield kuitenkin isännöi historiallisesti ensimmäisen kerran The Women’s Openia kaksi vuotta sitten.
Jokunen vuosi siten pelasin kavereitteni kanssa Muirfieldissa ns. päiväpaketilla. Alku oli nöyryyttävä, kun rautaportin taakse oli ryhmittynyt suuri joukko green fee -pelaajia jo varhain aamulla. Taisi olla niin, että ryhmien lähtöajat aamulla jaettiin saapumisjärjestyksessä ja siksi portilla oli ruuhkaa. Kun portti sitten avattiin, koko porukka laukkasi bägeineen vastaanottotiskille mieleisen lähtöajan toivossa. Näky oli lievästi sanottuna koominen. Päiväpakettiin sisältynyt lounas oli erinomainen, vaikka ravintolassa olikin tungokseen asti ruokailijoita. Se tärkein, kenttä, oli maineensa veroinen ja sikäli mielenkiintoinen links, että sen väylät eivät kulje yhteen suuntaan ulos ja samaa tietä takaisin, vaan layout on puistokenttätyyppinen.
Talma hakkaa Muirfieldin helposti.
”Talma hakkaa Muirfieldin helposti.”
Onhan siellä ulkopuolisille jäätävä tunnelma 😆😆😆 …no ei ole oikeasti…