18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Kiinassa golf on cool

Kiinassa suuri on todellakin suurta.

Puolentoista tunnin lento Hongkongista etelään ja ollaan perillä Hainanin saaren pääkaupungissa Haikoussa. Saari on nousemassa kiinalaisten omaksi paratiisisaareksi. Hainanin eteläosan Sanya on turistikohteista suurin ja kuuluisa pitkistä uimarannoistaan. Nyt Haikouta nostetaan vahvasti golfin avulla toiseksi turismin keskukseksi. Veturina toimii Mission Hills Group, jota pyörittää veljespari Ken ja Tenniel Chu.

”Maassamme on jo 400 golfkenttää ja neljä miljoonaa golfaria. Laji kasvaa hämmästyttävästi 40-50 prosentin vuosivauhdilla. Tulevaisuudessa kaksi prosenttia kansasta harrastaa lajia. Silloin kiinalaisgolfareita olisi jo 26 miljoonaa, enemmän kuin missään muualla. Tämä antaa kotimaan golfmatkailulle valtavasti potkua”, maalailee veljeksistä nuorempi, Tenniel.

Isä David Chu on jo vetäytynyt sairautensa johdosta operatiivisesta toiminnasta. Chu on valittu maailman vaikutusvaltaisimpien golfhenkilöiden joukossa seitsemänneksi. Toisen sukupolven tehtävänä on toteuttaa isän missiota ja nostaa uusi Haikoun Mission Hills alkuperäistä, Zhenzenissä sijaitsevaa suuremmaksi ja monipuolisemmaksi.

”Kiinassa on suuri osa golfin tulevaisuuden kasvusta varsinkin kenttien rakentamisen osalta. Siksi kaikki isot tekijät, arkkitehdit, kentänrakentajat ja muut palveluiden tarjoajat ovat jatkuvasti paikalla. Kiina vetää hunajan tavoin tekijöitä puoleensa”, kertoo Aasian alueen arvostetuimpiin golftoimittajiin lukeutuva Spencer Robinson 20 vuoden kokemuksellaan.

Kanadassa asuneet ja opiskelleet Chun veljekset ovat alle nelikymppisiä, äärimmäisen edustavia ja verkostoituneita liikemiehiä, jotka suhteillaan osallistuvat lajin kokonaisvaltaiseen kehittämiseen maassaan. Tenniel Chu on saanut lempinimen Kiinan golfin suurlähettiläs.

”Haluamme, että golf kehittyy monipuoliseksi urheilu- ja vapaa-ajanharrastukseksi. Siihen liittyy tärkeänä osana se, että saamme nostettua huippumme maailmantähtien tasolle, ohikin”, Tenniel Chu jatkaa.

Mission Hillsin alkuperäisessä Zhenzenin keskuksessa on perustettu ”University of Golf”, nuorten lupausten kasvualustaksi. Zhenzenissä sekä uudessa Hainanin keskuksessa järjestetään vuosittain useita kansainvälisiä turnauksia, tärkeimpänä näistä World Cup. Huomionarvoista on sekin, että Tenniel Chu on saanut puhuttua Asian Amateur -kilpailun voittajalle paikan kauden ensimmäiseen majoriin, Masters Tournamentiin.

Mission

Mission Hillsissa on runsaasti kenttävaihtoehtoja.

Kentänrakentamisessa rikotaan rajoja

Zhenzenin Mission Hillsissa on 12 kenttää. Haikounin alueelle tulee ensivaiheissa 10, joista 5 on jo valmiina. Julkisuudessa on puhuttu 20-25 kentän keskuksesta, johon yhdistyvät muut loma- ja perhematkailun palvelut kylpylöineen ja huvittelukeskuksineen.

”Teemme Haikoussa joistakin kentistä varsinaisia seikkailuratoja, jollaisia ei vielä ole muualla. Vaikka lajin perinteitä pitääkin kunnioittaa, on tehtävä myös uusia sovellutuksia. Golf kilpailee jatkossa entistä enemmän muiden vapaa-ajan palveluiden kanssa. Kiinalaiset ovat tässä mielessä hyvin ennakkoluulottomia. Heillä ei ole vanhoja rasitteita, ilmapiiri uusille jutuille on erittäin positiivinen”, kertoo Brian Curley joka suunnitteli Zhenzeniin perussuunnitelman ja 10 kenttää. Haikoussa hän saa piirtää kaikki kentät.

”Tämä on vähintään kymmenen vuoden projekti, joista vajaat kaksi on takana. Olen onnenpoika saadessani olla näin dynaamisessa organisaatiossa kenttäarkkitehtina. Yksi tavoitteistamme on, että näytämme muulle golfmaailmalle suuntaviivoja kenttäsuunnittelun ja rakentamisen osalta toteuttamalla ennennäkemättömiä ideoita”, Curley jatkaa.

Blackstone Kiinan paras uusi kenttä

Alueen maapohja on kauttaaltaan mustaa laavakiveä, jota on taidokkaasti ja suurin ponnistuksin käytetty kenttien ulkoisen ilmeen luomiseen.

Viisi jo avattua kenttää vaihtelevat kunnoltaan yllättävän paljon. Korkeuseroja Haikoussa on melko vähän, joillakin kentistä tämä tulee eteen reikien samankaltaisuutena. Ykköskentäksi suunniteltu Blackstone on pitkä, näyttävä, väylien osalta leveä ja lähestymisissä tarkkuutta vaativa areena, jossa vesi on tuotu useilla väylillä onnistuneesti vaikuttavaksi tekijäksi. Blackstone valittiin lokakuussa 2010 Kiinan parhaaksi uudeksi kentäksi. Vuoden kuluttua sillä pelataan World Cup, kuten myös kausilla 2013, 2015 ja 2017. Haikounin Mission Hillsiin matkaavan golfarin reissu jää puolinaiseksi, jollei hän kierrä Blackstonea.

Kaikki viisi kenttää ovat huomiota herättävän leveitä. Pari kenttää oli lokakuun lopulla vielä keskeneräisiä etenkin viheriöiden kunnon osalta.

”Mielestäni Lava Fields on lähes samantasoinen Blackstonen kanssa. Pyrimme tarjoamaan pidempään viihtyville vieraillemme monenlaisia kokemuksia. Jo ensimmäisessä vaiheessa rakennamme myös kaksi par3-kenttää. Tämänkokoiseen keskukseen ne sopivat erittäin hyvin, lyhyillä kentillä on helppo ottaa päivän päätteeksi hyvät jälkipelit. Teemme myös kenttiä joissa on mahdollista pelata ilman autoa” Curley jatkaa

Palvelukokonaisuus on Haikoussa kiinalaistyyliin varsin kulmikas. Lippua ja lappua täytetään monessa paikassa, bägit ovat usein kateissa ja caddiemastereilla jatkuvasti selvitettäviä tilanteita käsissään. Rentous toiminnasta puuttuu, yritys sinällään on erinomaista ja kiinalaisten tarjoama hymy vaikuttaa aidolta. Mailatytöt tekevät työnsä iloisella asenteella ja tuovat ryhmään leikkimielisellä suhtautumisellaan tahatontakin komiikkaa.

Iloiset

Iloiset caddietytöt pitävät pelaajista hyvää huolta.

Haney kouluttaa uutta sukupolvea

Tiger Woodsin valmentajana kuusi vuotta toiminut Hank Haney avasi Haikouniin nimeään kantavan akatemian, jossa opetusta on tarjolla niin nuorille lupauksille kuin harrastajapelaajille.

”Hank on tehnyt pitkän uran maailmanhuippujen kanssa. Nyt hän näki mahdollisuuden tulla nostamaan Kiinan golfia, rakentamaan toimintamalleja uudelle golfsukupolvelle. Vaikka Hank vaikuttaa edelleen vahvasti USA:ssa, hän on suunnitellut viettävänsä Mission Hillsissa pitkiä jaksoja useita kertoja vuodessa”, Tenniel Chu iloitsee.

Haneylla ja muilla Kiinassa vaikuttavilla valmentajilla on totisesti työmaata. Yksittäisiä väläyksiä lukuun ottamatta maan edustajat eivät ole kyenneet haastamaan maailmantähtiä. Lisäksi Korean ja Japanin viimeaikojen nousu golfmaailman huipulle on Kiinalle kuin punainen vaate.

Star Trophyn kansainvälisistä pelaajatähdistä ylivoimaisesti suosituin yleisön ja median keskuudessa oli Greg Norman, joka toimii Mission Hillsin lähettiläänä maailmalla, sekä Chun veljesten neuvonantajana. Normanilla, kuten Nick Faldolla ja Colin Montgomeriella sekä Jack Nicklauksella ja Arnold Palmerilla on jatkuvasti kenttähankkeita työn alla Aasiassa, erityisesti Kiinassa.

”Tämä maanosa on nyt ja tulevaisuudessa golfin parasta kasvualuetta. Meidän on kaikin voimin tuettava toinen toisiamme, se on koko lajin etu. Chun perheen vahva panostus Mission Hillsin keskuksiin ja kiinalaisen golfin kehittämiseen ansaitsee ison kumarruksen. Täällä itä ja länsi yhtyvät toimivalla tavalla”, julisti Great White Shark juhlapuheissaan.

Viime

Viime syksyn Mission Hills Star Trophyyn oli kutsuttu (maksettu) sekä tähtipelaajia että elokuvatähtiä. Isäntä, Mission Hillsin johtaja Tenniel Chu yhdessä Annika Sörenstamin, Catherine Zeta-Jonesin ja Lorena Ochoan kanssa. &copy Getty Images

Nuorissa on mahdollisuus

Star Trophy oli järjestäjille valtava markkinointipanostus. Koko kisaruljanssin pyörittäminen ja tähtien paikalle ostaminen vaativat valtavasti töitä ja varovaisten arvioiden mukaan 4-5 miljoonaa dollaria. Länsimaiselle toimittajalle tapahtuma oli silmät avannut kokemus.

Yleisöstä suurin osa oli 15-40-vuotiaita, noin puolet naisia. Hyvin paljon oli myös lapsiperheitä- Julkkisten ja oman seurueen kuvaaminen kännykkäkameralla on kiinalaisille lähes pakkomielteinen tapa.

”Golfin historia on noin 600-vuotinen, meillä on pelattu vasta 26 kautta. Lajin tuntemus on hyvin alhaisella tasolla, mutta koko ajan edistymme. Uskon, että Star Trophyn katselijoista 90 prosenttia oli ensimmäistä kertaa viheriöiden äärellä. He ovat tulleet ensisijaisesti kokemaan jotain uutta ja viihtymään. Golf on useimpien mielestä nimenomaan ”cool” ajanviete”, Tenniel Chu taustoittaa.

Brian Curley näkee suuren mahdollisuuden lajin kehittymiselle siinä, että vanhemmat näkevät lapsilleen golfin erinomaisena etuna työrintamalla.

”Se että jälkikasvu hankkii hyvät golftaidot ja kykenee pelaamaan yrityksensä johdon ja vieraiden kanssa on arvokas asia Kiinassa. Se, että golfkentällä ja klubitalolla vietetään pitkiä päiviä kauppoja hieroen, on hyvin luonnollista ja kannustettavaa.”

Yalong Bay vaihtoehtona Sanyassa

Hainanin saarella on Mission Hillsin lisäksi noin 20 kenttää, arviolta kymmenen uutta on rakenteilla. Tulevaisuuden suunnitelmissa on kenttämäärän kasvattaminen jopa sataan.

Yalong Bay Golf Club Sanyassa on kuuluisin, se on isännöinyt useita arvoturnauksia, viimeksi naisten LET-kilpailun lokakuussa

Kiinassa Hainan on talvikohde, jossa kallein sesonki on syyskuusta maaliskuuhun. Muina aikoina pelaaminen on edullisempaa, kesäkuukausien aikana kierrosmaksut putoavat jopa alle 50 euron. Budjettimatkailijan kohteita Hainan tai etenkään Mission Hills Haikou eivät ole. Rahaa palaa matkustamisen lisäksi viiden tähden hotelliin. Vastaavasti palvelu on kiitettävää. Kun World Cup pelataan Haikoussa 2011, Mission Hills on kasvanut koko perheen viihtymiskeskukseksi. Nykyisen yli 500 huoneen hotellin lisäksi rakennetaan kylpylä, valtava vesipuisto sekä kuntokeskus, jottei elämä Resortissa tulisi golfkierroksen jälkeen tylsäksi.

Kiinan Golf

– Ensimmäiset kentät avattiin 1984 – Maassa lasketaan olevan jo noin 400 kenttää. Tarkkaa määrää hyvin vaikea selvittää. – Kenttiä tulee vuosittain lisää kymmenittäin – Pelaajien määrä noin 500.000-miljoona. Rohkeimmat arviot jopa neljä miljoonaa. – Kiina isännöi säännöllisesti useita arvoturnauksia ET:lla, LPGA Tourilla, ja LET:lla. – Maan paras pelaaja Liang –Wen Chong maailmanlistalla 65:s. Shanshan Feng naisten listan 76:s

Teksti Teemu Tyry

Lisätietoja

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    Markku Ignatius says:

    Kolme kertaa SunGolfin vieraita alkuperäiseen Mission Hillsiin vieneenä oli upea päästä kokemaan uusi uljaampi Mission Hills Hainanilla joulukuussa. Ei jättänyt paikka kylmäksi, sillä kentät on todella hienoja! Itse pelasin vain kaksi eli numerot 5 (Lava Fields) ja reissun päätteeksi uuden World Cup kentän nro 1 eli Blackstonen.Mission Hills on satsannut uuteen hotelliin ja huoneet ovat upeita, samoin kuin ravintola- ja muut oheispalvelutilat. Hotellin baari ei ehkä ole ahtaan oloisena ivan vanhan Missionin Cinnabarin veroinen ”olohuone”, mutta vastaavasti klubitalon iso terassi on mukava paikka kierroksen jälkeen ja ruoka hyvää ja edullista.Voin suositella, kunhan jaksaa pitkän lennon Hong Kongiin ja siitä vielä tunnin lisälennon Hainanille. Mutta HK on tunnetusti yksi maailman parhaita stop over kaupunkeja…