Golfmatkailu kasvaa ja monipuolistuu - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfmatkailu kasvaa ja monipuolistuu

Lumine Golfissa on kaksi laadukasta kenttää, Lumine Lakes ja Lumine Hills.

Järjestyksessään 16. kansainvälinen golfturismin messutapahtuma, IGTM (International Golf Travel Market) keräsi ennätysmäärän n. 1400 osanottajaa Espanjaan, Costa Dauradan alueelle. Tapahtumaa isännöinyt Lumine Golf & Beach Club sijaitsee n. tunnin ajomatkan päässä etelään Barcelonan lentokentältä. Costa Dauradan, vapaasti suomennettuna ”Kultarannikon” alueella sijaitsee tänä päivänä 7 laadukasta golfkenttää.

Costa Dauradan alue on osittain jäänyt muiden espanjalaisten suosikkikohteiden, esim. Costa Bravan ja Costa Del Solin varjoon. Taloudellisesti merkittävän investoinnin, IGTM:n järjestäminen alueella oli selkeä signaali siitä, että nyt alue haluaa tehdä itsensä isosti tunnetuksi golfmatkanjärjestäjien keskuudessa ympäri maailmaa. Costa Dauradan tarjoamien golfillisten nautintojen lisäksi alueella sijaitsee mm. yksi Espanjan isoimmista huvipuistoista, PortAventura, joten kohde toimii hyvin myöskin perhekohteena.

PortAventuran välittömässä läheisyydessä sijaitsevassa Lumine Golfissa on kaksi laadukasta täysimittaista kenttää, Lumine Lakes ja Lumine Hills ja tämän lisäksi erillinen 9 –reikäinen kenttä. Lumine Golf on nykyään ruotsalaisessa komennossa, kun ex- golfammattilainen Calle Carlsson on toiminut yhtiön toimitusjohtajana n. kahden vuoden ajan. Carlssonin puheissa tulee selkeästi esille se, että markkinointitoimenpiteiden kautta pyritään hakemaan lisää golfturisteja mm. Ruotsista ja Suomesta. Carlssonin tahtotila on se, että myös Golfliittomme valmennusryhmät matkaisivat jatkossa enenevissä määrin heidän kentilleen harjoitusmatkoillaan.

IGTM tehokas tapahtumana

IGTM tapahtumana tarjoaa golfpalvelujen myyjille ja ostajille mielekkään ja tehokkaan tavan luoda kontakteja sekä tuttuihin että uusiin kumppaneihin. Tapahtuman järjestävä taho IAGTO (International Association of Golf Travel Organisation) on omassa konseptoinnissaan onnistunut erittäin hyvin, siitä osoituksena uusi ennätys osallistujamäärässä. Suomalaisten golfmatkanjärjestäjien kommenteissa tapahtuman arvo tulee myös yksimielisesti esille.

”Messut vastasivat jälleen kerran odotuksia. Sopivassa suhteessa tuttujen tapaamista ja kontaktien ylläpitoa sekä uusia mielenkiintoisia kohteita. Laadullisesti messut ovat muutenkin korkeatasoiset, koska kaikki näytteilleasettajat ovat matkailualan ammattilaisia. Ja isona plussana on se, että messut on myös hyvin järjestetty ostajan näkökulmasta”, kommentoi Tuomas Kiiskinen OnGolfista.

Samaa positiivista viestiä tapahtuman arvosta tukee muidenkin matkanjärjestäjien kommentit;

”Tämä on loistava mahdollisuus tavata vanhoja tuttuja ja löytää uusia tuttavuuksia ja kohteita”, toteaa Susanna Särkinen Golf Tailorsista ja jatkaa ”tämä on paikka, jossa sähköposteille tulee kasvot ja yhteydenpito sitä kautta on luontevampaa jatkossa, josta hyötyy ennen kaikkea asiakkaamme”.

”Golfreseptille IGTM on ollut toimiva, tehokas ja mielekäs keino hoitaa suhdetoimintaa. Ensi vuonna ollaan taas mukana Comolla”, Markku ”Luigi” Nord kommentoi tapahtuman merkitystä oman yrityksensä näkökulmasta.

IGTM on järjestetty 16 kertaa ja Event Travelin Christer Herlin on ollut mukana joka kerta. ”Tämä on meidän toiminnoille ehdottomasti paras ja tehokkain tapa verkostoitua golfmatkailun palveluntarjoajien keskuudessa”, Christer toteaa.

Tarjolla monipuolinen kohdevalikoima

Suomalaisen golfarin näkökulmasta tärkein viesti on se, että suomalaisten golfmatkanjärjestäjien tarjonta monipuolistuu entisestään. Isona plussaa on myös se, että vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla riippumatta siitä, haluaako pelata lähellä tai kaukana Suomen rajojen ulkopuolella. Tämän hetken kiireelliseen elämäntyyliin sopii hyvin, että otetaan 2-4 päivän irtiotto arjesta ja haetaan mielekäs kohde noin parin tunnin lentomatkan päästä. Tähän tarkoitukseen mielenkiintoisia kenttiä löytyy mm. Tsekistä, Saksasta ja Hollannista.

Tuplaamalla lentoajan (n.4-5h) päästään nauttimaan käytännössä koko Euroopan golftarjonnasta. Suomalaisten keskuudessa Espanja pitää edelleen volyymilla mitattuna ykköstilaa golfmatkoissa, seuraavina tulevat viime vuodet vahvassa kasvussa olleet Portugali ja Turkki, Brittein Saaret sekä Italia. Golfmaiden listalla em. maita vielä selkeästi alempana oleva Ranska tekee myös kovasti tuloaan ja ihan aiheesta, onhan maassa lukuisia upeita kenttiä ja golfalueita.

”Golfresepti panostaa edelleen vahvasti Italiaan. Italia oli näyttävästi esillä IGTM-tapahtumassa, josta haimme Italian tuotteillemme lopullisia sopimuksia ja hienosäätöjä. Erityisesti Lago Maggioren huippukentät näkyvät Golfreseptin kevään tarjonnassa, ”Luigi” Nord kertoo ja jatkaa; Short Break –pakettien mielenkiintoinen uutuus meillä on Hollanti, jossa on upeita kenttiä ja ystävällistä palvelua lyhyen lentomatkan päässä.

Ison palan messujen lattiapinta-alasta on perinteisesti varattu Brittein Saarten – Skotlannin, Englannin ja Irlannin kentille ja resorteille. Erityisesti Links Golfin –ystäville ja muillekin golfareille em. maista löytyy käsittämätön määrä toinen toistaan mielenkiintoisempia golfkohteita. Ison yleisön katseet kääntyvät Skotlantiin ja tarkemmin Gleneaglesiin syyskuussa 2014, kun kentällä pelataan suurten tunteiden Ryder Cup, jossa Eurooppa puolustaa viimekertaista niukkaa voittoa USA:sta.

Mallorca panostaa golfmatkailuun

Manner-Espanjan kentät ja alueet ovat tulleet tutuksi monelle suomalaisgolfarille. Costa Del Solin alueella on lukuisia kenttiä, joissa kuulee päivittäin suomalaista puheensorinaa. Aurinkorannikon lisäksi Costa Bravan alue ja siellä erityisesti edelleen vahvasti kehittyvä PGA Catalunya on kasvattanut huikeasti suosiota meillä päin.

Uusin espanjalainen tulokas on Mallorcan saari. Todella moni suomalainen tuntee Mallorcan saaren perinteisenä lomakohteena ilman golfia, aloitettiinhan sinne pakettimatkat jo 60-luvun lopussa. ”Markalla Mallorcalle, kahdella Kanarian saarille” johti pitkällä aikavälillä siihen, että saaren arvostus suomalaisten keskuudessa kärsi inflaatiota. Viime vuosina saarella käyneistä selkeän enemmistön mielipide on kuitenkin huomattavasti positiivisempi ja saaren yleinen vetovoima on voimakkaasti taas kasvamaan päin.

Golfareiden näkökulmasta kohteen mielenkiintoa lisää runsas kenttävalikoima. Saaren suht’ pienestä koosta huolimatta Mallorcalla on 23 golfkenttää eli pidemmällekin matkalle riittää uusia kenttiä pelattavaksi. Nykyisin Palman kaupungin ja saaren pohjoisosassa sijaitsevan Alcudian välillä kulkee moottoritie, joten saarella ei ole ”minnekään” yli tunnin ajomatkaa. Toinen logistiikan kannalta merkittävä askel parempaan on Norwegianin suorien lentojen alkaminen keväällä 2014 (tämänhetkisen tiedon mukaan 30.3.).

”Espanjan kohteista Mallorca tulee olemaan meillä tarjonnassa keväästä 2014 eteenpäin. Muita meille myyntiin tulevia alueita Espanjassa ovat Alicante ja Costa Daurada”, Christer Herlin Event Travelista mainitsee uusista kohteista.

”Upea Mallorca tulee ensi vuoden golfohjelmaamme pitkästä aikaa, kiitos Norwegianin suorien lentojen”, ”Luigi” Golfreseptiltä mainitsee.

Golf Son Vida on yksi kauneimmista Mallorcan kentistä.

Golf Son Vida on yksi kauneimmista Mallorcan kentistä.

Houkuttelevia kaukokohteita

Siinä missä golfmatkailu kasvaa koko ajan, niin kasvavassa määrin on mielenkiintoista sisältöä tarjolla myös ns. nojatuolimatkailuun. Tämä matkailun yleisin muoto vie golfaajaa toinen toistaan houkuttelevimpiin kohteisiin; Dominikaaninen Tasavalta, Mauritius, Thaimaa, Kiina, Dubai/Abu Dhabi, Etelä-Arfikka, Florida, Kalifornia, Las Vegas, Malesia, yms., listaa voisi jatkaa vaikka kuinka pitkälle.

Ruokahalu kasvaa syödessä, tämä vanha sanonta pätee golfmatkailuunkin. Kun Euroopan kohteet käyvät tutummaksi, niin golfillisia elämyksiä lähdetään etsimään yhä kauempaa kotoa. Matkan ajankohta vaikuttaa myös isosti mielekkään kohteen löytämiseen. Jos joulu-helmikuussa haluaa varmistaa pikeepaitakelit, niin suunnaksi on hyvä ottaa kohde Euroopan ulkopuolelta. Matkoja suunniteltaessa kannattaa luottaa ammattilaisten apuun. Matka on meille monelle iso investointi, joten mahdollisten isompien bogien riski kentän ulkopuolella vähenee huomattavasti, kun matkajärjestelyt on tehty matkatoimiston kautta.

”Keräämme koko ajan asiakkaiden toivomuksia uusista kohteista ja matkasisällöstä. Messuilla oli taas joukko uusia, mielenkiintoisia kohteita, jotka tulevat ohjelmistoomme. Pyrimme myös joka vuosi tuottamaan muutamia ”Once in a lifetime”-matkoja tämänvuotisen Etelä-Afrikan luxusjunamatkan rinnalle. Tähänkin kategoriaan löytyi messuilta muutamia todella herkullisia uutuuksia”, Tuomas OnGolfista toteaa.

Golf Tailorsin valikoimasta löytyy myös mielenkiintoisia kaukokohteita. ”Uutena meillä on yhdistelmä Las Vegasia ja samalle reissulle kaupunkiloma New Yorkiin tai luksuskohteeseen Los Angelesiin, Susanna mainitsee ja jatkaa; ”Abu Dhabi on mielenkiintoinen ja kasvussa oleva kohde, samoin Bangkok, jossa voi yhdistää niin ikään kaupunkiloman asumalla keskustassa ja pelaamalla 4-5 kenttää läheisessä ympäristössä”.

Golf GameBook näyttävästi esillä messuilla

Suomalainen golfinnovaatio Golf GameBook teki sovellustaan näyttävästi tunnetuksi IGTM-väen keskuudessa. Tapahtuman aattona pelattu perinteinen IGTM-golfmestaruuskilpailu keräsi ennätysmäärän 320 osallistujaa. Neljällä kentällä pelatun kilpailun tulospalvelusta vastasi GameBook.

Callum Taylor tapahtumajärjestäjä IAGTO:sta kommentoi seuraavasti; ”IGTM golfkilpailu 2013 oli kautta aikain isoin osanottajamäärältään ja käytössä olivat Costa Dauradan alueen parhaat kentät. Golf GameBook tulospalvelukokonaisuutena toimi erinomaisesti ja interaktiiviset kommentit ja kuvat kilpailun aikana olivat hauskoja”. Järjestäjien keskuudessa sovellus sai kaikkiaan hyvän vastaanoton; ”IAGTO tulee jatkossakin käyttämään GameBookia erilaisissa kilpailuissa ja turnauksissa”, Callum kommentoi.

GameBookin oman väen keskuudessa IGTM koettiin onnistuneena investointina. ”Meille oli tärkeää osallistua tapahtumaan monessakin mielessä. Halusimme ensisijaisesti toki esitellä ammattikäyttöön tarkoitettua Game Manageria, jonka avulla on yksinkertaista hoitaa kaikki golftapahtuman tulospalveluun liittyvät asiat. Messuvieraita kiinnosti myös kovasti peruspalvelun kattavat ilmaisominaisuudet ja sosiaalisen median hyödyntämismahdollisuudet.” GameBookin myyntijohtaja Kimmo Ekroth jakoi messukokemuksia. ”Kävimme tiimimme kanssa varmasti satoja keskusteluita alan toimijoiden kanssa Thaimaasta Etelä-Carolinaan. Uskon, että GameBookilla tullaan jo talven aikana pelaamaan yhä useammissa golfkohteissa yhtä lailla pieniä kaveriporukoiden pelejä kuin suuria kaupallisia golfturnauksia” Kimmo kommentoi korostaen tapahtuman arvoa.

Vajaan vuoden päästä IGTM –karavaani kulkeutuu Como-järvelle, Pohjois-Italiaan. Tapahtuman isäntänä toimii Villa Erba ja ajankohta on 27.-30.2014. Se on jo nyt varmaa, että Como-järveä ympäröivät jylhät ja erittäin kauniit maisemat tulevat keräämään valtavan määrän positiivisia kommentteja kävijöiden keskuudessa.

Henry Lahtonen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje