10. –17.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][24]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarit Road Trip to USA: 25 osavaltiota kuudessa viikossa

Golfbongarit Esa, Visa ja Vesa aikovat pelata golfia USA:ssa 25 osavaltiossa yhdellä reissulla. Matka, noin 7000 kilometriä, taitetaan pääosin autolla kuuden viikon aikana.

Golfpisteelle suosittua Golfbongari-matkablogia kirjoittava Esa Mäkinen ja Visa Pekkarinen ovat golfmaiden bongaamisessa maailman kärkikaartia. Ei ole mahdotonta sekään, että kaksikko on ”lajissaan” kärkikaksikko.

Pekkarinen (Lue Visa Pekkarisen henkilökuva Golflehdestä 2/2015) on pelannut golfia 176 eri maassa ja 1027 eri klubilla, Mäkisen vastaavat luvut ovat 168 maata ja 955 klubia. Kun helpot, keskivaikeat ja pari puolimahdotontakin kohdetta on jo koluttu, on uusien maiden bongaaminen ymmärrettävästi jo erittäin haastavaa.

Yhdysvallat on kaksikolle kuitenkin vielä suurelta osin valloittamatonta maaperää – mutta sen he aikovat korjata lähitulevaisuudessa, kun kolmen miehen retkikunta starttaa noin kuuden viikon mittaiselle pelireissulle Yhdysvaltojen pohjoisiin osavaltioihin 6. päivä syyskuuta.

Visa Pekkarinen (vas.), Esa Mäkinen ja Vesa Airio.

Esan ja Visan lisäksi matkaan lähtee mukaan Vesa Airio. Hänkin on kokenut reissaaja, ja oli järjestämässä matkoja muun muassa Nepaliin ja Pohjois-Koreaan, jossa Mäkinen pelasi 1000:nnen kenttänsä (Lue juttu Pohjois-Korean pelimatkasta Golfbongarin matkablogista).

”Idea tästä matkasta syntyi Pohjois-Koreassa syyskuussa 2016 Veskun kanssa, mutta hänelle oli sittemmin ilmaantumassa työesteitä ja jatkoimme suunnittelua Visan kanssa. Onneksemme Vesku sai järjesteltyä asiat siten, että lopulta pääsi mukaan. Mieluummin lähdemmekin tällaiselle reissulle kimpassa kuin erikseen”, Mäkinen sanoo.

Matkan suunnitteleminen on vaatinut Mäkisen mukaan parin viikon kokopäiväisen työn. Lähtökohtana on pelata ja yöpyä varsin edullisesti, lukuun ottamatta Chambers Bayn kaltaisia kuuluisuuksia, joita matkan varrella bongataan mahdollisuuksien ja aikataulun mukaan.

Kolmikko aloittaa reissunsa Alaskasta 7. syyskuuta, jossa he pelaavat mantereen pohjoisimman 18-reikäisen kentän eli North Star Golf Coursen. Fairbanksista matka jatkuu lentokoneella Seattleen, jonka jälkeen edessä on ennen New Yorkia arviolta 6900 ajokilometriä – ja jos kaikki menee hyvin, yhteensä 25 osavaltiota.

Ajomatkaa kertyy keskimäärin 275 kilometriä päivässä. Pisimmät siirtymät ovat 800 kilometrin luokkaa.

Tavoite on pelata 25 osavaltiota, mutta Mäkisen mukaan siihen ei pyritä hampaat irvessä. Jos matkan rasitukset osoittautuvat liian raskaiksi, tullaan voimia keräämään ylimääräisten lepopäivien avulla turhia murehtimatta ja jätetään lopusta viimeisiä osavaltiota odottamaan tulevia aikoja.

Duncan Lennartin toimittama Extreme Golf -kirja on ollut kovassa käytössä reittisuunnitelmaa laadittaessa. Matkalla on tarkoitus pelata ainakin kahdella extreme-kohteeksi kirjatulla golfkentällä.

Ja vaikka kaikki rakentuu golfin ympärille, aikaa varataan myös paikallisiin erikoisuuksiin, luontonähtävyyksiin ja kulttuurielämyksiin tutustumiselle. Lähes kaikki pohjoiset osavaltiot ovat uusia tuttavuuksia.

”Loput osavaltiot on tarkoitus ottaa haltuun joskus muutaman vuoden aikajänteellä”, Mäkinen suunnittelee.

Vaikka tulevan reissu on monella tapaa ”once in a lifetime” -tyyppinen unelmamatka, ei Mäkinen liihottele odotusten suhteen pilvissä. Kokenut matkamies tietää jo, mitä pitkä pelireissu käytännössä tarkoittaa hotellikuolemineen, autossa istumisineen ja huoltoasemalounaineen.

Toivottavasti pysytään terveenä ja huumori pysyy kasassa. Yritän vain ajatella, että yksi kenttä kerrallaan tämäkin bongauskeikka viritellään.
–Esa Mäkinen

”Kentiltä odotan erityisesti sitä, että löydämme hinta–laatu-suhteeltaan hyvää golfia. Greenfeet ovat jenkeissä yleisesti hyvin edullisia hyvilläkin kentillä eikä majoituksestakaan yleensä montaa kymppiä joudu maksamaan.”

Golfpiste seuraa Golfbongareiden Road Tripiä USA:ssa viikoittain. Pitkällä reissulla kaikki ei yleensä mene suunnitelmien mukaan, joten vielä on liian aikaista arvioida, mitä kaikkea on luvassa. Se on kuitenkin varmaa, että tätä ei kannata missata!

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje