26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarit Road Trip to USA – maastopaloja ja kelluvia griinejä

Golfbongarit ovat taittaneet matkastaan nyt viidenneksen. Nämä tarinat – ja kuvat – eivät jätä kylmäksi.

Washingtonin osavaltion valloitus alkoi Hertzin tiskiltä, jossa ”or similar” -automalli tarkoitti korealaista menopeliä. Nieleskelimme hetken, sillä autolla on iso merkitys ajettaessa viiden viikon ajan pitkiä päivämatkoja.

Tuntui mahdottomalta ajatukselta ajaa Amerikan halki muulla kuin jenkkimerkillä, joten päädyimme korottamaan yhden autoluokan ylöspäin ja kurvasimme parkkihallista ulos Ford Explorerilla. Jo ensi kilometrit kertoivat onnistuneesta päätöksestä, ja nimikin istuu matkamme luonteeseen.

Airbnb-kotimme Seattlessa.

Chambers Bay, Washington State

Aloitimme Alaskan jälkeisen golfelämän juhlavasti vuoden 2015 US Open kentällä Chambers Bayssa Tacomassa, tunnin ajomatkan päässä Seattlessa sijainneesta Airbnb-majastamme. Isäntänämme omaperäisellä, vanhaan avolouhokseen työstetyllä kentällä toimi Head Pro Jorge Diaz.

Hän kertasi kierroksen aikana, mihin bunkkeriin Tiger kulloinkin löi ja mistä Jordan Spieth tuuppasi pallonsa 18. reiällä puukolmosella tiketille ja väänsi voiton yhden lyönnin erolla: paikassa on jyrkähkö ylämäki ja tiukasti bunkkeroitu griini, matkaksi mittasin 242 metriä!

Chambers Bayn 18. reikä ja bunkkeri, johon Tiger ainoana löi US Openissa.

Tacomasta löysimme golfin megastoren, ja kun painoja ei enää tarvinnut miettiä, laitoimme pallovaraston kuntoon ja myös mailavalikoimakin sai hiukan täydennystä.

Big River Golf Club, Oregon

Varsinaisen autoiluosuuden kohti New Yorkia aloitimme noin 350 kilometrin rykäisyllä US90-moottoritietä pitkin kohti Oregonia. Matka taittui aluksi 80-luvun musiikin soidessa sopivalla volyymillä – mainokseton radiokanava on hieno keksintö.

Oregonin bongaus Umatillassa tarkoitti vain kohtuullista poikkeamista itään suuntaavalta US90:ltä. Koska olimme startanneet aamulla jo kello kuudelta, päivää oli jäljellä pelin jälkeen vielä runsaasti ja päätimme painella samalta istumalta Idahoon.

Matkan varrella saimme esimakua maastopaloista. Osuimme nopeasti laajentuvalle paloalueelle ennen palokuntaa, mutta vaaratilanteita ei päässyt syntymään.

700 kilometrin päiväannos oli raaka startti, mutta nytpä tiesimme, mitä se tarkoittaa käytännössä.

Maastopalo US90:llä Washingtonissa.

Coeur d´Alene, Idaho

Extreme Golf Courses -kirjassa törmäsin kenttään, jossa yhden par-kolmosen griini on kelluva ja puttaaminen edellyttää venereissua. Kyseinen kenttä on Coeur d ´Alene ja se kun osui sopivasti matkareitille, oli kenttävalinta Idahossa helppo.

Puttaamaan kelluvalle griinille vaatii venekyytiä. Ryhmältämme reiän pelaaminen kesti noin 18 minuuttia.

Savuinen Montana

Samaiseen kirjaan oli päässyt myös Montanassa, pienessä Anacondan kaupungissa sijaitseva Old Works Golf Course. Kenttä makaa vanhan kuparikaivoksen jätösten päällä. 59 taalaa golfautosta ja greenfeestä tuntui kohtuulliselta veloitukselta upealla Jack Nicklauksen suunnittelemalla kentällä.

Koko Montana tuntui olevan lukuisten maastopalojen takia savuverhon peitossa ja paikalliset odottivat kiihkeästi loppuviikolle luvattuja sateita. Emme nähneet täällä yhtään paloa, mutta savuinen ilma oli riittävän inhottava kokemus

Yövyimme pelin jälkeen Anacondan lähellä sijaitsevassa Butten kaupungissa. Kaikesta näki, että ollaan edelleen kaivosalueella. Esimerkiksi tukevista ruoka-annoksista tuntuu riittävän hyvin kahdelle, jopa kolmelle.

Olemme lähteneet liikkeelle aikaisin, kello 6.30 tietämillä. Päivän aikana edetä pitkälle ja pitää useita pausseja joko pelaten tai muuten vaan. Taukopaikkoina suosikeiksemme ovat nousseet pienet ja vaatimattomat kaupungit, joista tulee väistämättä mieleen lännen leffat.

Yellowstone, Wyoming

Pääosin Wyomingin osavaltiossa sijaitseva Yellowstone oli ennakkokyselyssä kaikkien ryhmäläisten toivelistalla, joten olimme varanneet siihen kokonaisen päivän. Toki siellä olisi voinut upeita polkuja vaellellen viettää pidemmänkin ajan, mutta yksimielisesti totesimme illalla yhden päivän olleen meille sopiva annos.

Vapaana tallustelevia biisoneita näimme useita, mutta karhut eivät valitettavasti osuneet reitillemme. Yellowstone on maailman suurin kuumien lähteiden rykelmä ja korkeuserot puistossa ovat huimia – oli mahtava päivä luonnon ihmeiden keskellä!

Ensimmäinen viikko takana ja viisi osavaltiota bongattu

Kun ryhmän keski-ikä on noin kuusikymmentä vuotta, on selvää, että jokaiselle on ehtinyt kertyä omia tapoja toimia eri elämäntilanteissa. Voisi ajatella, että aikaeron väsyttämille ja pitkiä päivämatkoja tekevälle tiimille tulee helposti kärhämiä yhdestä sun toisesta asiasta – ainakin toistaiseksi olemme mahtuneet samaan autoon.

Ristiriitatilanteet ratkaistaan äänestämällä. Jokaisella on yksi ääni. Äänestyksen jälkeen pulinat pois.

Erilaisten matkarutiinien kohdalle on syntynyt hyväksi koettuja toimintamalleja: kiertävä kimppalompakko helpottaa maksuoperaatioita ja olemme jo sopineet, miten toimitaan, jos joku valikoi kalliimmat juomat tai ruoka-annokset.

Esa ja Vesa vuorottelevat kuskin paikalla ja Visa päästetään irti illalla, kun lähdetään tinkimään yöpymishintoja.

Kummityttöni Julia asuu Indianassa ja häneltä sain vinkin edulliseen prepaid-liittymään. Kun hankin kylkiäisiksi puoli-ilmaisen Samsungin, onnistuvat puhelut, navigoinnit ja googlaukset edullisesti ilman säätöjä Suomen sim-korttien kanssa.

Coeur D`Alenen WalMartissa sain onneksi erinomaisen opastuksen Androidin saloihin sekä liittymän avaamiseen – Apple-miehelle tuokio oli rankka.

Kulungit

Fairbanksissa ja Seattlessa testasimme etukäteen varattuja Airbnb-majoituksia, jotka toimivat pääpiirteissään hyvin. Motellit tuntuvat kuitenkin istuvan retkeen paremmin.

Sen verran olemme aiemmista yhteisistä reissuistamme oppineet, että oma huone on pakollinen ratkaisu, jos aikoo pitää keskinäiset välit kunnossa. Ensimmäisen viikon jälkeinen saldo osoittaa noin 70 taalan keskimääräistä majoituskustannusta per yö, mitä voinee pitää kohtuullisena korvauksena omasta siististä huoneesta.

Golfkenttien osalta ennakkosuunnitelmaamme sisältyy muutaman kentän herkkukori: josta on nyt nautittu Chambers Bay ja Coeur D`Alene. Pääosa pelialustoista tulee olemaan public-kenttiä, joiden hintahaitari liikkuu auton kera 30–50 taalassa.

Seuraava viikko starttaa Wyomingin Codesta, Buffalo Billin kotikaupungista. Lisäksi ohjelmaan kuuluu alustavasti Nebraska, Etelä-Dakota sekä Pohjois-Dakota.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje