14.–21.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Golfbongarin matkablogi: kuntoilua ja kulttuuria Pohjois-Suomessa

Tällä kertaa Golfbongarin matkablogissa matkustetaan pohjoiseen ja bongataan Suomen pohjoisia golfkenttiä, kuten Arctic Golf ja Kuusamo Golf.

Viime keväänä tuttavapariskuntamme tiedusteli minulta ja vaimoltani kiinnostusta osallistua kulttuuripitoiseen kesäviikonloppuun Pyhätunturin maastossa. Pyhällä järjestettävän Pyhä Unplugged -festivaalin esiintyjäkaarti oli juuri julkistettu ja liput olivat tulleet myyntiin.

Festivaalin liput on perinteisesti myyty loppuun hyvin nopeasti, joten hyttysiä pelkäämättä otimme kutsun innostuneina vastaan. Rytmitimme reissun kesälomamme kanssa siten, että se onnistuisi kiireettömässä aikataulussa, koska tavoitteena oli yhdistää golfia kulttuuriin ja liikuntaan maamme kansallismaisemissa.

Ensimmäisenä etappina Ounasvaara

Elokuun ensimmäisen keskiviikon iltana lastasimme auton yöjunaan, ja seuraavana aamuna nautimmekin jo virkeänä aamupalaa Rovaniemen asemaravintolassa. Juna on hieno tapa vaihtaa maisemaa varsinkin silloin, kun mukaan pitää tankata puolentoista viikon varustus golfbägeineen kaikkineen.

Autoon istahdettuamme tartuin puhelimeen ja tiedustelin Arctic Golfin klubilta mahdollisuutta pelata vain kentän ”uudet” yhdeksän reikää, koska sää oli epävakaisen oloinen ja Pyhä Unpluggedin ensimmäinen konsertti oli edessä iltapäivällä. Hyvin ystävällinen ääni ilmoitti, että pyyntömme onnistuu hienosti 30 euron korvausta vastaan.

Saavuttuamme kentälle ilmeni, että uudet väylät ovat väylät 5–13, eli keskellä kenttää. Se ei kuitenkaan haitannut ja saimme ohjeet, kuinka pääsemme autolla parin kilometrin päähän starttipaikalle taukokioskin maisemiin.

Porot sisältyvät pelimaksuun Arctic Golfissa.

Porot sisältyvät pelimaksuun Arctic Golfissa.

Kentän uusi osa oli varsin mukava, väylillä riitti pituutta sekä leveyttä, ja hyväkuntoiset griinit olivat ajan hengen mukaisesti isoja ja osin hyvinkin muodokkaita. Sateiden jäljiltä kenttä oli paikoin kosteahko. Maisemiltaan huikeimmat kohdat osuvat vanhaan puoliskoon, mutta muuten tuoreemmat väylät olivat enemmän mieleeni.

Kentällä viihtyvä porotokka toi ainakin vieraspelaajan kierrokseen roimasti eksotiikkaa, vaikkakin paikalliset saattavat olla eri mieltä – sarvipäät kun tuntuvat viihtyvän myös viheriöillä.

Ounasvaaralla taukokioski on sijoitettu siten, että se palvelee pelaajia väylien 4, 10 sekä 13 jälkeen ja kioski on avoinna kesäkuukausina aina iltakahdeksaan asti. Kaikki Suomen kentät kiertäneenä on todettava, että Arctic Golf sijoittuu tässä suhteessa kärkipäähän. A-oikeuksin varustetun kioskin palvelu ja tarjonta on huippuluokkaa. ”Listalta” löytyi muun muassa pororyynäreitä, tavanomaisempaa makkaraa sekä juuri paistettuja lettuja joko makeana tai suolaisena versiona.

Arctic Golf voi olla ylpeä taukokioskistaan.

Arctic Golf voi olla ylpeä taukokioskistaan.

Jotkut kentät näemmä onnistuvat tässäkin asiassa paremmin kuin muut – monille kentille tuntuu olevan ylivoimaista virittää toimivaa taukokioski-konseptia. On hienoa, jos kioskin aukioloajat ovat ennakolta tiedossa, koska silloin ei tarvitse tehdä eväitä varulta ja lepohetki kioskilla tulee budjetoitua jo etukäteen.

Huippuartisteja tunturissa

Aittakurun tunnelmaa ei voi sanoin kuvailla, se on kokeattava itse.

Aittakurun tunnelmaa ei voi sanoin kuvailla, se on kokeattava itse.

Arctic Golfin hyvän peli- ja palvelukokemuksen ansiosta lähdimme sateen ropinasta huolimatta hymyssä suin siirtymään Ounasvaaralta Napapiirin ylitse kohti Pyhätunturia. Osakiitos hyvään tunnelmaan kuului myös VR:lle, joka kuljetti meidät mukavasti aikataulussa Rovaniemelle.

Pyhä Unplugged järjestettiin nyt 19. kerran ja festivaalin artistikattaukseen kuuluivat tänä vuonna muun muassa Juha Tapio, Paula Koivuniemi, Suvi Teräsniska ja Sonata Arctica. Kun listaan lisää vielä tapahtuman ”kalustoon kuuluvan” Lenni-Kalle Taipaleen ja SVY:n, on paketti valmis. Mato Valtonen on luonut tapahtuman, jossa artistit ja yleisö kohtaavat ainutlaatuisella tavalla.

Konsertteja on useassa eri paikassa ja Pyhätunturin upeita puitteita käytetään arvokkaalla tavalla hyväksi. Aittakuruun tehty ”konserttisali” hakee vertaistaan ja ainakin ensikertalainen oli yllättynyt siitä, kuinka siististi kaikki siirtymäreitit on rakennettu ja yleisön viihtyminen huomioitu.

Otimme tavaksi valmistautua konsertteihin tekemällä vaelluksen Pyhän Kasteen lammelle sekä Karhunjuomalammelle. Aurinkoinen sää, hyvä seura ja huikeat maisemat ovat jo sinällään vahva yhdistelmä – vielä hyttysten ja muiden öttiäisten puuttuminen täydensi viikonlopusta aivan huikean.

Kuusamo Golf

Sunnuntaina käänsimme auton keulan kohti etelää ja parin tunnin ajomatkan jälkeen päätimme tehdä iltakävelyn golfmailojen kera Kuusamo Golfissa. Keli oli sateisen oloinen, joten sitouduimme aluksi vain ensimmäisen yhdeksän reiän osuuteen (29 €). Caddiemaster antoi meille ystävällisesti mahdollisuuden käydä hoitamassa tauolla 10 euron erotus, jos päädymme täyteen kierrokseen.

Kuusamo Golf, tee 1.

Kuusamo Golf, tee 1.

Syksyllä 2013 Petäjälammen maastossa avattu kenttä oli jo tuolloin hyvin pelattavassa kunnossa. Nyt väylien reuna-alueet ja muu ympäristö oli siistitty ja pallojen löytyminen oli parantunut entisestään – kovin helposti ei matka tosin jatku pelialueen ulkopuolella, mutta näin ei liene tarkoituskaan.

Kuusamo Golfin 18. reiällä sokkoväylän riskit poistuvat, kun toimii ohjeen mukaisesti.

Kuusamo Golfin 18. reiällä sokkoväylän riskit poistuvat, kun toimii ohjeen mukaisesti.

Harmillisesti jokin ilmiö on vienyt ruoholta toimivan kasvualustan varsin monella väylällä. Toivottavasti tautiin löytyy lääkkeet. Suurimmilta osin pallo on lyötävissä hyvin hoidetulta ruohomatolta ja griinien kunto sekä nopeus ansaitsevat kiitettävän arvosanan.

Erityisen iloinen olin siitä, että 8. väylällä pääsin keltaisilta merkeiltä pelaavana starttaamaan samalta tiiboksilta punaisilta pelaavien kanssa – fiksu ratkaisu, joka toivottavasti jää pysyväksi muutokseksi. Vaikka enää ei tarvinnut lyödä minimissään 160 metriä veden yli, edellyttivät oikean reunan männyt hyvin suunniteltua pelaamista.

Pilvien väistyttyä ja auringon tultua peliin mukaan ei tarvinnut kauaa miettiä kierroksen jatkamista vielä toisella ysillä. Entuudestaan muistin, että takaysillä on todella kauniita väyliä. Tunnelmaa nostatti myös vaimoni tekemät kaksi ”birkkua” ja tätä kautta syntynyt yli 30-vuotisen ”golfuran” paras lyöntipelitulos.

Ysin ja kympin väliin oli edellisen käyntini jälkeen rakennettu uusi taukokioski, joka terasseineen palvelee pelaajia mainiosti pitkälle iltaan. Sunnuntain mestaruuskisojen jäljiltä tarjonta ei ollut enää illalla parasta A-ryhmää, mutta emme me kuitenkaan aivan ilman eväitä jääneet.

Kuusamo Golf on kypsynyt entistä kauniimmaksi kentäksi, ja suosittelen lämpimästi siihen tutustumista kaikille golfareille – ette pety! Niin ja Kuusamossakaan eivät hyttyset kiusanneet…

Oulangan kansallispuisto

Kuusamossa majoitusalueeksemme valikoitui Ruka, jossa kapasiteettia on paljon ja siitä johtuen matkailija yöpyy kesällä helposti kaksi yötä 100 eurolla, ja kaikki keskuksen palvelut löytyvät lähietäisyydeltä.

Myllykoski lähettää vierailijat Pienelle Karhunkierrokselle.

Myllykoski lähettää vierailijat Pienelle Karhunkierrokselle.

Starttasimme viikon autoilemalla Juumaan ja kävelemällä hengästyttävän upean Pienen Karhunkierroksen. Sää oli mitä kaunein ja taukoineen 12 kilometrin jotos kesti reilut neljä tuntia.

Elokuussa pohjoisen päivä on pitkä ja niinpä Pienestä Karhunkierroksesta innostuneena päätimme ajella Juumasta reilut kymmenen kilometriä kohteenamme Oulangan luontokeskus ja Kiutaköngäs. Iltapalaksi nautimme Könkään Keinon, noin kahdeksan kilometriä ja kolmisen tuntia taukoineen. Ohjeen mukaisesti teimme lenkin vastapäivään, jolloin Kiutaköngäs kruunasi lenkin lopussa retken. Päivän päätteeksi ei mökillä ei tarvinnut unta kauaa houkutella, ja jalatkin tuntuivat kyselevän pientä huilihetkeä.

Olimme ehkä onnenpekkoja säiden suhteen, mutta joka tapauksessa lähes jatkuva auringon paiste, huikeat reitit sekä hyttysten puuttuminen muuttivat kertaheitolla käsityksemme pohjoisen Suomen kesäoloista. Kyseessä oli ensimmäinen kesäkäyntini pohjoisessa, mutta takuulla ei viimeinen!

Katinkulta Golf

Siirtymätaival Rukalta mökillemme Tahkovuoreen katkesi sopivasti yhden yön pysähdyksellä Katinkultaan. Saimme Tenetille eli Katinkulta Golfin yhdeksän reiän iltakierrokselle seuraksemme tuttavapariskunnan, joka on jo parinkymmenen vuoden ajan viettänyt Sotkamossa liikunnallista kesälomaa.

Pallorännivarauksella toimiva Tenetti oli meille uusi tuttavuus. Vuosi sitten pelasimme uusitun 18-reiän Nuasin, joka oli luovuttanut osan alueestaan lyhyemmille kentille eli Tenetille ja Vuokatille. Uudet väylästöt ovatkin enemmän kuin tervetulleita kesän ruuhkahuippuja tasaamaan.

Katinkullassa järvimaisemaa riittää myös 9-reikäiselle kentälle.

Katinkullassa järvimaisemaa riittää myös 9-reikäiselle kentälle.

Nuas ei kaikilta osiltaan kuulu allekirjoittaneen suosikkikenttien joukkoon, mutta Tenetti yllätti positiivisesti. Hyväkuntoiset väylät ovat täysimittaisia ja kenttä vie pelaajan myös upeisiin järvimaisemiin – 20 euron green fee tuntui varsin kohtuulliselta. Miltään osin ei jäänyt tunne, että kokonaisuus olisi virkattu väkisin pystyyn.

Lähtöpäivän aamupalaksi pääsin nauttimaan vielä Vuokatin eli par 3 -harjoittelukentän. Sateen ja tuulen yhdistelmä varmisti sen, että olimme Kiviluoman Keijon kanssa ainoat pelaajat kentällä. Viereisen 18-reikäisen Nuasin kalenteri oli sen sijaan täynnä aamusta alkaen, siihen eivät kelit näemmä vaikuttaneet.

Alueen hotelli eli Holiday Club Katinkulta toimii monipuolisena majapaikkana mahdollistaen erilaisia harrasteita. Elokuun alussa yhden yön kustannus asettui 140 euron paikkeille. Huoneet ovat isot ja siistit, ja aamupalaa löytyy moneen makuun. Pitkähkö miinus tulee siitä, että parkkipaikka on maksullinen myös majoittujille. Siihen lienee syynsä, mutta hyvältä se ei tunnu.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje