11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Dubain luksusgolfia

Emirates Golf Clubin Faldo-kentältä näkyy Dubain siluetti ja mm. 321-metrinen Burj Al Arab-hotelli.

Emirates Golfklubin Faldo-kentältä näkyy Dubain siluetti ja mm. 321-metrinen Burj Al Arab-hotelli.

Golfpäivään Dubaissa kannattaa varata aikaa. Jo klubille tulo on elämys lukuisine palveluineen ja hienoine puitteineen. Aamupalan voi tarvittaessa nauttia ennen kierroksen alkua klubiravintoloissa, jotka vastaavat hotellien tasoa. Greenfeet sisältävät vapaapääsyn rangelle sekä pallot. Kierroksen jälkeen kannattaa varata aikaa palautumiseen, monilla klubeilla on jopa sauna. Kun pelaaja rentoutuu löylyissä, henkilökunta puhdistaa kengät ja mailat.

Golfkentät tuovat Dubaissa erikoisen kontrastin metropolin ympäristöön. Vehreiden, huipputasoisten väylien ja griinien keskellä horisontissa näkyy silmänkantamattomiin pilvenpiirtäjien ja nostokurkien muodostamaan siluettia.

Dubain hektinen elämä, hiekka ja korkeat rakennukset unohtuvat kuitenkin ainakin neljäksi tunniksi golfkentällä liikkuessa. Kentillä on myös runsaasti lintuja, eikä ole harvinaista, että riikinkukko älähtää puskassa juuri backsvingin aikana. Etenkään Jebel Ali -kentän riikinkukot eivät tunne etikettiä ja usein muistuttavat pelaajia reviiristään juuri lyönnin aikana – siinä testataan pelaajan keskittymiskykyä.

Väylät ja pituudet Dubaissa on merkitty jaardeina, joten Euroopasta tulevan golfaajan on hyvä muistella kertotaulua ja kuinka muuttaa jaardit metreiksi.

Erinomaista palvelua

Dubain kentät ovat monipuolisia. Väylien luonne vaihtelee ja vaikka hiekka-aavikolla ollaankin, kaikilla kentillä on lukuisia vesiesteitä. Pelaaminen on nopeaa pakollisen golfauton ansiosta, myös kentällä partioivat marshallit pitävät huolen, etta ryhmät etenevät aikatauluissaan. Valvojien ja huoltoryhmien lisäksi kentillä kiertää kioskikärryjä, joista voi ostaa juomia ja pikkupurtavaa.

Pukeutumiseen pitää kiinnittää huomiota. Klubeilla on tiukat etiketit käytössä ja henkilökunta saattaa huomauttaa esimerkiksi housunlahkeissa olevista kuminauhoista, jos ne eivät ole etiketin mukaisia. Huomautukset ovat kuitenkin äärimmäisen kohteliaita kuten; ”Sir, would you mind wearing trousers without suspenders next time, please?” Henkilökunta puhuttelee muutenkin asiakkaita erittäin kohteliaasti käyttäen ”Sir” tai ”Madam” -liitettä. Englanti on pääkieli koko Dubaissa, joten kommunikointi on helppoa.

Dubain kentillä törmää usein julkkiksiin, samaan aikaan pelaamassa saattaa olla maailmanluokan jalkapalloilija, USA:n entinen presidentti, kuuluisa muusikko tai vaikka F1-kuski.

Golfturistin ja vierailijan kannattaa varata tiiajat ajoissa ja pyrkiä pelaamaan sunnuntain ja torstain välisenä aikana. Dubaissa viikonloppua vietetään perjantaina ja lauantaina, jolloin jäsenet ja muut Dubain asukkaat valtaavat kentät. Greenfeet ovat myös huomattavasti edullisempia arkipäivinä. Vankka suositus onkin pelata mahdollisimman aikaisin arki-aamuisin, jolloin kentät ovat kauneimmillaan ja ruoho on kasteen peitossa. Tiiaikoja voi varata helposti internetin kautta tai soittamalla suoraan klubeille. Yleensä pelaaminen onnistuu noin iltakuuteen eli auringon laskuun asti. Siitä golfarin kannattaa nauttia klubilla olutta tai samppanjaa siemaillen.

Vierailijan on hyvä muistaa, että kesäkuukausina lämpötila ulkona saattaa nousta jopa 50 asteeseen ja siksi nestetasapaino on tärkeää pitää yllä. Aurinkolasien, hatun ja aurinkovoiteen unohtaminen voi kostautua. Vaihtohanskoja kannattaa pitää mukana, yhden kierroksen aikana hanskoja menee 3 paria kovan hikoilun takia. Ennen kierrosta henkilökunta täyttää autoissa olevat kylmälaukut jäillä ja vesipulloilla. Täydennystä saa kierroksen aikana.

Dubaissa golfkentillä liikutaan golfautoilla. Caddien korvaavat autoihin asennetut automatisoidut GPS-paikantimet, jotka kertovat kartan avulla lyöntipituuden kolmeen eri pisteeseen.

Hinnat tulossa alaspäin

Golfkulttuuri Dubaissa on saanut paljon vaikutteita Yhdysvalloista: klubit ovat hienoja ja tarjoavat myös paljon muita palveluja. Dubaissa ilmestyy lukuisia golflehtiä, sekä paikallisia että globaalien julkaisujen versioita. Välinekauppa on yhden suuren golfiin erikoistuneen ketjun hallinnassa, sen myymälöissä ovat kaikki suurimmat välinemerkit saatavilla. Golfvarusteita löytää myös suurimmista urheiluvälineliikkeistä.

Lajia ja kenttiä myydään ja markkinoidaan suurilla nimillä: Tiger Woods, ErnieEls (virallinen Dubain golflähettiläs), ColinMontgomery, NickFaldo ovat ainakin antaneet nimensä käyttöön. Ei olekaan harvinaista nähdä Tigerin tai Elsin kymmenien metrien kokoista mainosseinää Dubain läpi ajettaessa.

Korkeat greenfee-hinnat Dubaissa selittyvät osittain silla, että kenttien ylläpitokustannukset ovat korkeammat kuin muualla maailmassa. Yhden kentän ylläpitoon vaaditaan 750 000 gallonaa – eli 2 839 059 litraa – vettä päivässä. Se on huikea määrä, kun kenttiä on paljon ja veden on oltava hanaveden tasoista.

Dubaikaan ei ole selvinnyt maailmanlaajuisesta luottokriisistä ilman vaikutusta. Aiheesta on kirjoitettu tuhat ja yksi tarinaa lehtiin. Esimerkiksi siitä, kuinka lentokentän parkkipaikka on täyttynyt hylätyistä Ferrareista ja Porscheista ulkomaalaisten lähtiessä yhden yön aikana pakoon luottovelkojaan. Asiansa hyvin hoitaneelle ex-patille luottokriisi on kuitenkin lähinnä ilmennyt asumisen hintojen dramaattisena laskuna. Vuodessa vuokrat ja asuntojen hinnat ovat tulleet alas 40–60 prosenttia alueesta riippuen.

Samaa hintojen laskua odotetaan nyt myös greenfee-hinnoitteluun ja jäsenmaksuihin. Golf kulujen odotetaan laskevan tulevaisuudessa, koska Dubaihin on rakenteilla uusia kenttiä ja kilpailu pelaajista kiristyy. Tällä hetkellä keskiverto greenfee on Suomeen verrattuna korkea, noin 100–200 euroa. Nämä hinnat ovat voimassa perjantaina ja lauantaina, muina päivinä kaikilla kentillä on huomattavasti edullisempaa ja usein houkuttelevia tarjouksia, kuten kaksi yhden hinnalla. Lisaksi kesäkuukausina hinnat ovat jopa 50 prosentti halvemmat.

Vuosijäsenyys maksaa 5500–6000 euroa kentästä riippuen, silti suosituimmille kentille saattaa olla monen vuoden jono. Kallein jäsenyys on tällä hetkellä Els-kentalla, jossa ensimmäisen vuoden jäsenyydestä saa maksaa peräti 16 000 euroa. Seuraavat vuodet ovat edullisempia.

Golf on yksi suosituimmista harrastuksista myös Dubain suomalaisten keskuudessa ja monet lajia aikaisemmin vieroksuneet saavat ensimmäisen kosketuksen lajiin juuri Dubaissa. Hyvänä esimerkkinä on Montgomerie Clubilla pidettävä Nokia–NSN klinikka, jossa käy lädes 20 suomalaista aktiivisesti kerran viikossa parantamassa peliään.

Suomalaisista golfammattilaisista Mikko Ilonen on viettänyt paljon aikaa Dubaissa joko kilpailemassa tai harjoitusleirillä. Kuuluisia golfareita, jotka kutsuvat Dubaita kodikseen ovat mm.: Henrik Stenson, Lee Westwood, Thomas Bjorn, Jeev Milkha Singh, Mark O’Meara, Ross Bain, Peter Cowen, Colin Montgomerie ja Johan Edfors.

Oli syy Dubain matkaan mikä tahansa, golfia ei kannata unohtaa. Puitteista asia ei ainakaan jää kiinni, ja tulevaisuudessa tarjontaa tulee olemaan entistä enemmän. Golfia pelaavan vierailijan suurimmaksi ongelmaksi jääkin valita ne kentät, joilla haluaa pelata. Tervetuloa!

Dubain tärkeimmät golftapahtumat

European Tour Desert Classic, Race to Dubai ja Dubai Ladies Masters. Jos golfmatka sattuu juuri kisojen aikaan, kannattaa ehdottomasti käydä seuraamassa kisoja. Huimista palkintosummista ja nimekkäistä pelaajista huolimatta kisoihin on yleensä vapaapääsy.

Kilpailut keskittyvät marras-huhtikuun väliselle ajanjaksolle, jolloin lämpötila on ulkona vielä siedettävä ja pelaajat pystyvät kävelemään kilpailut läpi ilman halvausta.

Dubai Creek Golfin klubitalo

Merkittävimmät kentät Dubaissa

Emirates Golf Club (EGC) on Dubain kuuluisin ja hienoin golfklubi. EGC koostuu kahdesta kentästä, Faldo ja Majlis. Kentän sijainti on erinomainen ja sinne pääsee vaivattomasti. EGC:n harjoitusalueilla törmää myös helposti Dubaissa asuviin tai harjoitteleviin ammattilaisiin. Golf Digest US valitsi Emirates Golf Clubin Majlis-kentän yhdeksi 100 parhaasta USA:n ulkopuolella olevista kentästä. Emirates Golf Clubilla pelataan Dubai Desert Classic ja Dubai Ladies Masters.

Montgomerie on lähellä Emirates Golf Clubia ja myös Monty on löytänyt oman laajan kannattajakuntansa. Montyn väylät halkovat suosittua Emirates Hills asuinaluetta ja pelaamisen ohessa voi ihastella paikallista ja mahtipontista arkkitehtuuria.

Jebel Ali Golf Club on yksi vanhimmista kentistä Dubaissa. Klubi sijaitsee lähellä Jebel Ali Free Zonea Jebel Alin kylpylän- ja hotellikokonaisuuden yhteydessä, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Dubain keskustasta. Vaikka kenttä on vain yhdeksän reikäinen, se tarjoaa vaihtelevaa maastoa ja huikeita maisemia.

Sharjah Golf Club on Sharjahin – Dubain naapuri-Emiraatti – golfin keskus. Ajo Sharjahin kentälle Dubaista kestää noin 45 minuuttia, mutta matka Sharjahin kentälle on pelaamisen arvoinen. Kenttä on uusi ja klubirakennus erittäin hieno. Sharjah saikin Middle East Golfer -lehden ”Best New Golf Project 2009” kunniamaininnan. Greenfee on huomattavasti Dubain kenttiä alhaisempi ja Sharjahissa voi pelata yögolfia valaistulla kentällä.

Al Badia on yksi Dubain vähemmän tunnetuista kentistä. Al Badia sijaitsee Dubain Festival City alueella. Kenttä on vaativa, mutta samalla myös palkitseva.

Arabian Ranches kasvattaa suosiotaan. Vaikka tiiboxin ja väylän väliset alueet sekä väylien reunat ovat hiekkaa – paikallisesti kutsuttuna ”sandy waste” – Arabian Ranches on erittäin miellyttävä kenttä pelata. Palvelut ja klubi ovat huipputasoa ja kierroksen jälkeen klubille on helppo jäädä nauttimaan jälkipelistä.

Els on Dubain kentistä uusimpia. Ernie Elsin kenttä on todella hieno kokemus, varmasti yksi parhaista. Väylät ja griinit ovat huippukunnossa, eikä väylillä saa edes ajaa golfautoilla. Henkilökunta on erittäin ystävällistä ja osaavaa. Kentän erikoisuutena on huippuluokan golfautot, jotka on varustettu PC-kokoisella näytöllä, josta pelaaja voi seurata lyöntien pituutta, ammattilaisten suosituksia väylistä, pistelaskentaa ja tilastoa, pituuksia eri pisteisiin, jne. Todellinen elämys siis! Elsin kenttä sijaitsee Dubai Sport Cityssa, maailman ensimmäisessä urheilumetropolissa, josta löytyy myös autorata, kriketti- ja jalkapallostadionit ym.

Tiger Woods – Al Ruwaya on valmisteilla oleva kenttä. Maailman ykköspelaajan ensimmäinen kenttä ei ole vielä valmis, mutta tiedotteiden mukaan sen rakentaminen on aikataulussa talouskriisistä huolimatta. Tigerin kenttää markkinoidaan näkyvästi, jo pelkästään sen nettisivu on vierailemisen arvoinen. http://www.tigerwoodsdubai.com/

Dubai ei nuku koskaan

Dubaita on kuvattu kaupungiksi, joka ”putosi taivaalta” kolmessa vuosikymmenessä sen jälkeen, kun britit jättivät sen 1971. Elämäntavassa siirryttiin pikakelauksella 1700-luvulta 2000-luvulle yhden sukupolven aikana. Pienestä helmenkalastajakylästä tuli Lähi-idän keskipiste. Itse asiassa Dubai ei ole kaupunki, vaan Emiraatti. Asukkaita Dubaissa noin 1,5 miljoona, joista valtaosa on ex-patteja eli henkilöitä, jotka asuvat siellä vain tilapäisesti.

Dubaita on hallinnut Al Maktoum dynastia vuodesta 1833. Dubain nykyinen hallitsija on Mohammed bin Rashid Al Maktoum – hän on myös Yhdistyneiden Arabiemiraattien pääministeri ja vara-presidentti.

Dubain suurimmat tulonlähteet ovat turismi, kiinteistöt ja rahoitusala. Yleisesti uskottu öljyn tuotanto ei ole enää tärkeä Dubaille, liikevaihdosta vain noin 6 prosenttia tulee petroleumista ja luonnonkaasuista.

Vaikka Islam on pääuskonto ja Yhdistyneissä Arabiemiirikunnissa tunnustetaan Koraaniin perustuvaa Sharia lakia, alkoholia on saatavilla, myös golfklubeilla. Poikkeuksena on Ramadan, jolloin tarjoilua on vasta illalla auringon laskun jälkeen.

Yhdistyneissä Arabiemiraateissa asuu virallisesti noin 900 suomalaista, joista valtaosa Dubaissa. Suomalaisten määrä on ollut tasaisessa kasvussa, kun monet suomalaiset yritykset ovat perustaneet Lähi-idän konttorinsa juuri Dubaihin hyvien yhteyksien ja turvallisuuden vuoksi. Suurimpina yrityksinä mainittakoon Nokia ja Nokia Siemens Networks, Wärtsilä, Kone ja Kone Cranes.

Suurimmat erot verrattuna Suomeen ovat Dubaissa sää, yhteisön kansainvälisyys, unohtamatta massiivista liikennettä sekä 24-tuntista elämänrytmiä.

Suomalaisen ex-patin elämää Dubaissa kuvaa parhaiten sana ”värikäs”. Mikaan ei ole niin varmaa kuin muutos – oli kysymys sitten liikennejärjestelyistä, laista tai byrokratiasta.

Dubain liikenteen on jo pitkään tiedetty olevan vertaansa vailla – siitä kertovat surulliset tilastot ja päivittäiset uutiset onnettomuuksista. Kyse on puhtaasti tapakasvatuksesta ja asenteesta. Dubain hallinto onkin tarttunut liikenneongelmaan tiukalla otteella ja kampanjoi turvallisemman liikkumisen puolesta. Golfturistin kannalta taksilla matkustaminen on onneksi Dubaissa edullista.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje