18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Matkailu

Black Mountain - Mikko Ilosenkin valinta

Black Mountain on sekä pelattavuuden, maisemien että oheispalvelujen osalta erinomainen kenttä.

Black

Thaimaan ensimmäinen golfkenttä Royal Hua Hin rakennettiin Hua Hiniin kuningasperheen kesäpaikan välittömään läheisyyteen vuonna 1924. Seuraava kenttien rakentamisaalto tapahtui 1990-luvun alussa, jolloin alueelle rakennettiin viisi kenttää. Muutaman viime vuoden aikana on alueella avattu kolme uutta kenttää.

Vuonna 2007 avattu Black Mountain Golf Club on alueen uusimpia kenttiä. Se on jo kasvanut maailmanluokan kentäksi. Sitä pidetään Thaimaan parhaana Championship-kenttänä ja vuonna 2010 Asian Golf Monthly Magazine valitsi sen kolmen parhaan joukkoon koko Asia Pacific alueella. Lyhyen olemassaolonsa aikana Black Mountain on kerännyt useita kunniamainintoja aasialaisilta golflehdiltä ja -vaikuttajilta.

Syntyhistoria lähtee kuten niin usein, yhden miehen visioista. Ruotsalainen miljonääri Stig Nordlöv muutti Phuketista tsunamin jälkeen Hua Hiniin. Alkuun hän pelasi muilla Hua Hinin kentillä, mutta päätti, että alueelle tulee saada kansainvälisen tason golfkenttä. Nopeasti Nordlöv löysikin sopivan paikan ja laittoi kenttäprojektin liikkeelle.

Pohjois-Ruotsissa, Suomen rajan läheisyydessä lapsuutensa viettänyt Nordlöv haluaa matalaa profiilia ja antaa mieluusti norjalaisen toimitusjohtajan Harald Elissonin toimia puhemiehenä Black Mountainiin liittyvissä asioissa.

”Kun Stig laittaa jonkin asian liikkeelle, hänellä on siihen sekä taloudelliset mahdollisuudet että palava halu saada asia toteutetuksi. Kenttä rakennettiinkin nollasta käyttökuntoon ainakin thaimaalaisittain erittäin lyhyessä ajassa. Hän vakuuttui Hua Hinin mahdollisuuksista nousta merkittäväksi kohteeksi myös ilmaston otollisuuden johdosta. Monissa muissa Thaimaan golfkohteissa sadetta tulee vuoden mittaan melkoisesti, Hua Hinin alueella ei oikeastaan menetetä yhtään golfpäivää vaikka silloin tällöin lyhytaikaisesti sataisikin”, Elisson aloittaa

Thaimaan

Thaimaan kenttien greenfee-hinnat ovat nousseet, pidempään Hua Hinissa pelaava huomaa sen kukkarossaan.

Jäseneksi asunnon ostamalla

Nordlövin ja hänen tiiminsä visionsa on ollut selkeä alusta alkaen: tehdä maailmanluokan golfkenttä, joka on huippukunnossa ympäri vuoden.

”Jotta päämäärä voitaisiin toteuttaa, tulee kentällä tietysti olla pelaajia, jotka maksavat tällaisen toiminnan. Tätä kautta kuviossa on selkeästi mukana asuntojen rakentaminen Black Mountainin alueelle. Meillä on sääntö, että Black Mountainin jäseneksi pääsevät ainoastaan ne, joilla on asunto täällä. Lisäksi otamme tietysti mielellämme vastaan greenfee-pelaajia. Jäseniä on tällä hetkellä noin sata, kentällä on heille hyvin tilaa”, Elisson kertoo.

Elinikäinen jäsenyys maksaa 26 600 euroa ja tämän lisäksi on vuotuinen, noin 370 euron suuruinen vastike. Jäsen pelaa tämän jälkeen ilmaiseksi ja saa tuoda mukanaan 50 % alennuksella kerrallaan kolme ystäväänsä tai perheenjäsentään pelaamaan.

Kuluvan talvikauden aikana Black Mountain on panostanut rajusti näkyvyyteensä kansainvälisten tapahtumien avulla. Aasian Tourin päätöskilpailu pelattiin joulukuussa, tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna Euroopan ja Aasian joukkueet kohtasivat Royal Trophyssa, joka televisioitiin yli sataan maahan.

”Kaikki muukin, mikä liittyy kentän toimintaan, on hyvällä mallilla. Ensimmäisen vaiheen asunnoista olemme myyneet noin 80 prosenttia ja olemme juuri aloittaneet uuden asuntojen rakennusprojektin. Alkuun meillä oli 18 noin 500 neliön upeaa villaa ja vajaa sata kerrostaloissa olevaa 100-300 neliön kokoista asuntoa. Nyt aloittamamme projekti koostuu omakotitaloista”, Harald Elisson luettelee.

Mikko

Mikko Ilosen asunto on kentän laidalla sijaitsevassa pienkerrostalossa.

Kenttää ja palveluja kehitetään

Black Mountainissa tiedostetaan se, että elämää pitää olla golfpelin ulkopuolellakin. Lähivuosina sinne rakennetaan mm. monipuolinen vesipuisto sekä par-3 kenttä. Lisäksi alueelle nousee tenniskenttiä, pienoisgolfrata ja muitakin palveluita, jotka tukevat alueella viihtymistä.

”Varsinaista kenttää kehitetään siten, että se sopii sekä huippujen, että tavallisten harrastajien pelattavaksi. Tärkeänä asiana on kentän visuaalisuuden kehittäminen”, Elisson jatkaa.

Golfkentän kunto on saanut ansaitsemaansa suitsutusta ja sitä kehitetään koko ajan. Viime vuonna parannettiin mm. bunkkerien näkyvyyttä ja vesiesteiden ulkonäköä. Koska kenttä sijaitsee vuoren juurella, on sillä useampiakin väyliä, joissa pelataan joko ylämäkeen tai alamäkeen. Se antaa peliin lisää vivahteita ja vaikeuttaa mailanvalintaa. Griinit ovat loogiset ja yleensä nopeat, eli alamäkeen ei ole helppo puttia upottaa.

Viisi eri tiiboksia antavat pelaajille mahdollisuuden valita omien taitojen mukaisen vaikeusasteen. Pelaamisen lisäksi kenttä miellyttää silmää – lukuisat istutukset ja vesiaiheet pitävät mielen vireänä. Kaiken kaikkiaan Black Mountainin kenttä on erinomainen golfkenttä ja Mikko Ilosen sanoja lainaten helppo paikka asua ja harrastaa.

Black

Sijoitus tulevaisuuteen

Mikko Ilonen pelaa vuosittain 25-30 kilpailua ympäri maailman. Lahti pysyy kotikaupunkina jatkossakin, mutta pitkän talvikauden aikana hän viettää pitkiä jaksoja lämpimissä maissa kisoihin valmistautuen. Aiemmin Ilosen ykköskohde oli Dubai, nyt Ilonen on kahden kodin omistaja hänen hankittuaan reilun asunnon Hua Hinista.

Samassa Black Mountainin kentän yhteyteen rakentuneessa Resortissa asuvat osan vuodesta huippupelaajista myös mm. Thongchai Jaidee, Johan Edfors sekä Simon Yates. Asunnon hankkiminen Thaimaasta oli kytenyt mielessä jo pidempään.

”Käytännön syistä oma majapaikka oli haussa. Jatkuva hotelleissa asuminen ei ole kovin mukavaa. Pari vuotta sitten olin vaimoni kanssa matkalla Hua Hinissä, kun Aasian Tourilla pelaava ystäväni, Simon Yates, kertoi Black Mountainista. Kävin hänen kanssaan katsomassa paikkaa, sen harjoitusalueita ja kenttää. Pidin alusta asti siitä, mitä näin ja tavasta jolla kokonaisuutta kehitettiin”, Ilonen kertoo.

Ilonen ei kuitenkaan tehnyt kauppoja ensi näkemältä. Päätökseen vaikutti lopulta varsin paljon hyvä henkilökemia omistaja Stig Nordlövin kanssa.

”Keväällä 2009 Black Mountainin kisaorganisaatio etsi paria skandinaavia osallistumaan Black Mountain Masters 2009 kisaan. Ilmoittauduin hyvän ystäväni Johan Edforsin kanssa. Johan voitti kilpailun ja pian sen jälkeen hankkikin itselleen 500-neliöisen villan alueelta. Itse pohdin asiaa hieman pitempään. Halusin vielä varmistaa, että paikka ja sen toiminnat vastaavat niitä tavoitteita ja toiveita, joita minulla on pysyvälle majapaikalleni. Stigin toimintatavat ja persoona saivat minut lopulta vakuuttumaan.”

Toimitusjohtaja

Kun kaupat kentän vieressä sijaitsevassa pienkerrostalossa sijaitsevasta asunnosta tehtiin, syntyi myös sopimus, jonka mukaan Ilonen kantaa paidassaan Black Mountainin logoa ja edustaa seuraa.

”Stigille riittää, että pelaan ja harjoittelen täällä. Minulle tärkeää on, että käytettävissä on sellaiset olosuhteet ja harjoitusalueet, että ammattini harjoittaminen sujuu mutkattomasti. Jos kaipaan jotain, Stig varmasti järjestää asian”, Ilonen kiittelee.

Merkittävää viihtyvyyden kannalta on se, että Ilosen lisäksi alueella asuvat ja harjoittelevat myös monet muut Tourin pelaajat, joista Thongchai Jaideella ja Johan Edforsilla on isot 500 neliön villat aivan kentän vieressä. Black Mountain on kansainvälinen resort, jossa on ruotsalaisen omistajan johdosta paljon skandinaaveja.

”Peli- ja harjoitteluseuraa löytyy helposti, mikäli sitä haluaa. Lajiharjoittelun lisäksi täällä on hyvä kuntosali kestävyys- ja voimaharjoittelua varten. Ja Thaimaassa kun ollaan, kaikki tarpeellinen hieronta ja lihashuolto on myös tarjolla. Biljardipöytä on kovassa käytössä silloin, kun pelikaverit tai ystävät Suomesta ovat paikalla. Black Mountainissa on hyvä ja rento meininki, täällä on helppo omistajan, mutta myös vieraspelaajan viihtyä,” Ilonen suitsuttaa.

Pidemmälle meneviä suunnitelmia asumisjärjestelyjensä osalta Ilonen ei Kati-vaimonsa kanssa ole vielä tehnyt. Siihen, tuleeko asunnosta pariskunnan kakkoskoti, Ilonen ei vielä osaa vastata.

”Kun ostin tämän huoneiston, se oli käytännössä kalustamaton. Kati on käynyt hankkimassa Hua Hinistä meille ensimmäisiä omia huonekaluja. Kun aikaa kuluu ja saamme tätä asuntoa sisusteltua, tästä hyvinkin saattaa tulla meille toinen koti”, Ilonen lopettaa.

Teksti Davy Beilinson, kuvat Black Mountain ja Davy Beilinson

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)