26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

Viimeinen päivä – Phil Mickelsonin uskomaton putki maailmanlistan top 50:ssä päättyy

Phil Mickelson olisi tarvinnut HSBC Champions -kilpailussa kovempia tuloksia säilyttääkseen paikkansa OWGR-listan top 50:ssä. Kuva: Getty Images

Mickelsonin ennätystä lienee lähes mahdotonta rikkoa.

Phil Mickelsonin käsittämätön, muutamaa viikkoa vaille 26 vuotta kestänyt putki golfin maailmanlistan top 50:ssä päättyy virallisesti maanantaina tehtävän listapäivityksen myötä. Viisinkertainen major-voittaja nousi 50:n joukkoon ensimmäisen kerran 23. marraskuuta 1993 sijoituttuaan Japanissa pelatussa Casio World Open -kilpailussa toiseksi.

Ironista kyllä, hänen putkensa myös päättyy Japanissa saavutetun kakkostilan seurauksena, sillä Shugo Imahiran yksin ottama toinen sija Japanin kiertueeseen kuuluvassa Mynavi ABC Championshipissä riittää nostamaan hänet OWGR-listalla Mickelsonin paikalle sijalle 50.

Mickelson nousi listalla helmikuussa voittamansa Pebble Beachin turnauksen jälkeen 17:nneksi, mutta on koonnut sen jälkeen vain yhden top 25 -sijoituksen oltuaan 18:s Masters Tournamentissa. Samaan jaksoon mahtuu kahdeksan karsiutumista.

Shanghain WGC-kilpailussa mukana ollut Mickelson, 49, pelasi sunnuntaina mainion 68 lyönnin kierroksen, ja nousi kisassa päätöspäivänä kymmenen pykälää jaetulle 28. sijalle. Siitä irronneet maailmanlistan pisteet eivät kuitenkaan riittäneet pitämään Imahiraa hänen takanaan.

Urallaan 46 kilpailua pääkiertueilla voittanut Mickelson ei luonnollisesti hätkähdä putoamistaan 50:n joukosta. Hän on kertonut asettaneensa tähtäimensä ensi kauteen ja aikoo tehdä kaikkensa ollakseen mukana ensi syksynä omalla maaperällä Euroopan joukkuetta vastaan pelattavassa Ryder Cupissa.

Sunnuntain kierrostaan Shanghain WGC-kilpailussa Mickelson kuvaili ”hyväksi vedoksi” ja vannoi tavoilleen uskollisena ”tulevansa vielä takaisin”.

OWGR:n top 50 -listalla on pelaajien ja huippugolfin ystävien keskuudessa kulttiasema. Se on harvinaisen taitavien ja tyypillisesti kovassa vireessä olevien pelaajien lista, jossa paistatteleville myös heltiää automaattinen paikka major-kilpailuihin.

Ennätys, jota lienee lähes mahdotonta rikkoa

Paljon on vettä virrannut Inarijoessa sen jälkeen, kun Phil Mickelson edellisen kerran oli maailmanlistan top 50:n ulkopuolella. Marraskuussa 1993 ”Lefty” oli 23-vuotias, Bill Clinton Yhdysvaltain presidentti ja Nick Faldo maailmanlistan ykkönen.

Pisimpään maailmanlistalla yhtäjaksoisesti top 50:ssä ollut pelaaja Mickelsonin jälkeen on nyt Rory McIlroy, jolle tulee pian 11 vuotta täyteen. Matkaa vasurin ennätykseen on siis vielä 15 vuotta. Justin Rosella koossa on yhdeksän vuotta ja neljä kuukautta ja Rickie Fowlerille on tulossa ensi kesänä yhdeksän vuotta täyteen.

Kun näiden pelaajien top 50 -vuodet lasketaan yhteen, saadaan noin 28 vuotta eli vain kaksi vuotta enemmän kuin Mickelsonilla yksin.

Laadukkaiden pelaajien valtava lisääntyminen on tehnyt menestyksen missä tahansa pääkiertueen kilpailussa äärimmäisen vaativaksi ja pelaajan on oltava pelinsä kanssa viikosta toiseen ”tapetilla” yltääkseen pelkästään jatkokierroksille.

Tämän päivän huippugolfissa voimalla ja sen hankinnalla on iso painopiste, mikä tekee loukkaantumisista todennäköisempää kuin takavuosina. Samalla teknologia ja kenttien luonne ovat kaventaneet kärkipään ja hieman harvemmin menestyneiden pelaajien välistä kuilua.

Oma merkityksensä on kasvaneilla palkintosummilla, mikä saattaa houkutella yhä nuorempia vetäytymään kilpakentiltä eläkkeelle tai muihin haasteisiin.

Lähde: Golf Monthly, OWGR

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje