20.–27.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[4][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

Välimäki loikkasi maailmanlistalla sijalle 92 – Castren tarrasi olympiapaikkaan

Vuoden 2019 lopussa rankingissa sijalla 396 olleen Sami Välimäen nousu maailman golfeliittiin on tapahtunut salamannopeasti. Kuva: Getty Images

Sami Välimäestä tuli kolmas suomalainen miesten rankingissa sadan joukkoon yltänyt pelaaja.

Sami Välimäen European Tourin huipputurnauksessa BMW PGA Championshipissä saavuttama 13. sija merkitsi sitä, että hän kiipesi urallaan ensimmäisen kerran maailmanlistan himoittuun top-sataseen. Välimäen, 22, maanantaina päivitetty tuore listasijoitus on 92:s.

Välimäen nimi viivähti sunnuntaina OWGR:n (Official World Golf Ranking) listalla hetken aikaa sijan 89 kohdalla, josta myös joissain medioissa ehdittiin uutisoida. Kyseessä oli kuitenkin niin sanottu ennustettu sijoitus, ei virallinen tai lopullinen sija. Tarkistusten sekä Las Vegasissa käydyn PGA Tourin kilpailun jälkeen Välimäen uudeksi ja uran toistaiseksi korkeimmaksi maailmanlistasijoitukseksi varmistui 92.

Suomalaisista miespelaajista ennen Välimäkeä top 100 -listalla ovat olleet ainoastaan Mikko Ilonen ja Mikko Korhonen. Korkeimmillaan 37:ntena lokakuussa 2014 ollut Ilonen kapusi maailmanlistalla ensimmäisen kerran top-sataseen voittamansa Scandinavian Mastersin myötä elokuussa 2007.

Ilonen putosi sadan joukosta huhtikuussa 2008, mutta teki uuden paluun top 100 -listalle toistamiseen voittamansa Ruotsin turnauksen jälkeen kesäkuussa 2013. Tällä armoitettujen listalla hän pysytteli yhtäjaksoisesti aina heinäkuun puoliväliin saakka vuonna 2015.

Mikko Ilonen ehti paistatella maailmanlistan top-satasessa yhteensä reilut 2,5 vuotta. Kuva: Getty Images

Mikko Korhonen nousi top 100 -listalle juhannuksen tienoolla 2018, jolloin hän sijoittui toiseksi Saksassa pelatussa BMW International Openissa. Tämä visiitti kesti kaksi viikkoa, kunnes Korhonen teki toukokuussa 2019 voittamansa Volvo China Openin myötä paluun takaisin top-sataseen uransa korkeimmalla listasijoituksellaan, 84.

Korhonen piti pintansa pitkin kesää sadan joukossa, josta hän putosi toistaiseksi viimeisen kerran saman vuoden elokuussa.

Kaikkien muiden suomalaisten paitsi Välimäen listasijoitus on heikentynyt sitten vuoden 2019 joulukuun. Mikko Korhonen oli vuodenvaihteessa sijalla 141, ja on nyt 62 sijaa alempana 203:ntena. Kalle Samoojalla (177. -> 223.) heikennystä on tullut 46 sijaa. Eniten suomalaisista asemiaan maailmanlistalla on menettänyt Tapio Pulkkanen: loppuvuoden 386. sija on vaihtunut sijaan 472, jossa tosin on parannusta viime viikkoon nähden 20 pykälää.

Pohjoismaalaisesta näkökulmasta Tanskassa ja Norjassa on viitteitä sukupolvenvaihdoksesta. Norjalaisten kärkikaksikkona häärivät 23-vuotias pohjoismaiden ykköspelaaja Viktor Hovland (29.) sekä kaksi vuotta vanhempi Kristoffer Ventura (154.). Tanskan keulakuvaksi (71.) on puolestaan hivuttautunut 19-vuotias Rasmus Højgaard.

Matilda Castren on kiivennyt jo suomalaislistan kakkoseksi, edellään vain Sanna Nuutinen.

Pohjoismaalaiset miesten maailmanlistan top-satasessa:

29. Viktor Hovland, 23, NOR
49. Henrik Stenson, 44, SWE
71. Rasmus Højgaard, 19, DEN
90. Alex Norén, 38, SWE
92. Sami Välimäki, 22, FIN
100. Marcus Kinhult, 24, SWE

Naisten puolella Matilda Castren tulee nousemaan seuraavassa listapäivityksessä sijan 305 tuntumaan. Tämä listakohennus vie hänet rankingissa Ursula Wikströmin edelle, ja samalla kiinni Tokion olympiapaikkaan. Suomalaisista listan parhaana jatkaa viitisenkymmentä sijaa Castrenia korkeammalla oleva Sanna Nuutinen.

Castrenin nousu on ollut vauhdikasta, sillä tänä vuonna pelatut seitsemän LPGA-turnausta ovat nostaneet hänet suomalaisten omalla listalla 11. sijalta kakkoseksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje