14.–21.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][7]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - SM-kilpailut

Tero Peltola on yksi ennakkosuosikeista erityisgolfin SM-kisoissa

Tero Peltola on tehnyt holarin sekä vasen- että oikeakätisenä. Kuva Jari Jokinen

Kytäjällä pelataan perjantaina ja lauantaina RespectaFinnish Disabled Open ja kuurojen EM-kisat North West –kentällä.

Suomen erityisgolfin maajoukkueeseen kuuluu seitsemänpelaajaa ja yksi kotimaisista vahvoista ennakkosuosikeista on Tero Peltola,joka jäi vuonna 2001 junan alle ja hänen oikea jalkansa jouduttiin amputoimaanpolven alapuolelta. Onnettomuuden jälkeen ensimmäiset sanat, jotka hän muistaa,tulivat lääkärin suusta.

”Hän sanoi, että tuo poika ei enää koskaan kävele. Tässäsitä vaan ollaan”, tokaisee Peltola.

Peltola oli pelannut golfia jonkin verran nuorena ennenloukkaantumistaan. Tarina Golfia edustava 37-vuotias mies sanoo olevansakilpailuhenkinen, mutta ei pysty enää haastamaan velipoikiaan juoksemalla. Pitivalita joku toinen laji.

”Vuosi onnettomuuden jälkeen sain ensimmäisen proteesini jakolmen kuukauden kuluttua oli jo rangella.”

Viime vuonna Tero Peltola oli avoimien SM-kisojen paras suomalaispelaaja.

Viime vuonna Tero Peltola oli avoimien SM-kisojen paras suomalaispelaaja.

SM-kisojen pääyhteistyökumppani on apuvälineitä valmistava RespectaOy, ja Peltolankin nykyinen proteesi on yrityksen valmistama. Siinä on otettuhuomioon golfin vaatimat kiertoliikkeet ja Peltola pelaakin todella paljon.Viime vuonna kierroksia tuli noin 100 ja 80 niistä kävellen. Mies ei myöskäänhalua peitellä vammaansa vaan pelaa yleensä shortseissa.

”Siilinjärvellä kävi niinkin, että ykköstiille tullessani pelikavereidenilmeistä huomasin, että nyt tulee hidas kierros. Avauksen jälkeen olinkuitenkin ensimmäisenä pallolla, kun muut etsivät omia lyöntejään jostain”,kertoo Peltola.

Kytäjän kisa pelataan autoilla, vaikka Peltola mieluitenkävelisikin. Tällaisessa kilpailussa ei kuitenkaan voi antaa muille tasoitustaja sitä tulisi, jos hän pelaisi North Westin kävellen.

”Joskus jalka kipeytyy tuosta proteesin kiinnityskohdasta jasellaista riskiä ei nyt kannata ottaa.”

Peltola pelaa erityisgolfin kisoja sekä kotimaassa ettäEuroopassa ja sen lisäksi hän on ollut mukana joissakin midien kisoissa ja AudiTourilla.

”Tärkeää on saada kokemusta kovista kisoista. Tavoitteena onvielä vähän pudottaa tasoitusta, että pääsisi mukaan myös Finnish Tourille.”

Peltola on 5-kuukautisen pojan isä ja tänä kesänäkilpaileminen on jäänyt vähemmälle. Ensi vuonna pelataan Japanissaerityisgolfin MM-kisat ja tavoite on menestyä niissä. Lisäksi hän toivoo, ettägolf hyväksyttäisiin myös paralympialaisten lajiksi.

Jalkaproteesi ei juurikaan rajoita Peltolan svingiä. Hänenstanssinsa on ehkä hieman leveämpi kuin terveillä pelaajilla. Näin hänvarmistaa tasapainonsa.

”Golf on kuitenkin tasapainolaji, jossa kaikki voima tulee lantionalapuolisista lihaksista. Kierroksen aikana joudun ehkä vähän enemmänajattelemaan kuin peruspelaaja, sillä epätasaiselta pinnalta lyöminen onhankalampaa”, kertoo Peltola.

Erityisgolfin maajoukkueen valmentaja Reima Kaija sanoo,että hänen valmennettavillaan on ainakin asenne kunnossa. Ja se onkin erittäintärkeää, sillä Kaijan mielestä golfissa ylipäätään kaikki on kiinnimentaalisesta puolesta.

”Ensimmäinen lyönti veteen ja sen jälkeen edessä on 17,5reikää kärsimystä. Ihminen yleensä repii itse itsensä alas. Tämä ei ole reilupeli vaan testiareena, itseluottamuksen testiareena.”

Reima korostaa kaikessa myös lajin liikunnallista jakuntouttavaa merkitystä sekä sosiaalista puolta. Yleensä erityisgolfin pelaajateivät ole kentällä sen hitaampia kuin muutkaan pelaajat. Ja jos vamma estää pitkätlyönnit, niin silti voi syntyä kovia tuloksia.

”80 prosenttia tuloksesta tehdään 80 metrin päästäviheriöstä. Tämä pätee kaikkiin pelaajiin.”

Jari Jokinen

http://suomenhcpgolf.fi/

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje