[16][25]

[16][25]
Kilpagolf - SM-kilpailut

Seth-Veli Järvisestä tuplamestari

"Kuninkuusluokan" SM-mitalistit, Seth-Veli Järvinen (kesk.), Pertti Huotari (oik.) ja Olavi Vesterinen (vas.).

Seth-Veli Järvinen kesti ennakkosuosikin paineet Aulangolla torstaina pelatussa 80-vuotiaiden SM-lyöntipeliturnauksessa. Lahtelainen kiersi yhdeksän reikäisen Hugo-kentän kahdesti tuloksin 42-40, ja voitti kisan viiden lyönnin erolla seuraaviin.

Mestaruus oli 81-vuotiaalle Järviselle jo toinen tällä kaudella. Hän oli paras myös heinäkuun jälkipuolella Master Golfissa pelatussa M75-ikäluokan SM-kisoissa.

Vaikka Aulangon turnauksen voitto tuli varsin suurella marginaalilla, Järvinen suhtautui maltillisesti omaan suoritukseensa. ”Tulokseen lipsahti myös yksi kolme yli –reikä, ei silloin voi kovin tyytyväinen olla”, hän sanoi.

”Kentän kookkaat puut tekivät taas kiusaa. Löin ykkösellä jatkolyönnin kaksi kertaa lehmuksiin, enkä saanut rakennettua seiskaa ja kutosta parempaa reikätulosta.”

Kentän ainoa par-viitonen tuotti pelaajille vaikeuksia pitkin päivää, sillä ykkösellä tehtiin ainoastaan kolme paria. Näistä kaksi kirjattiin viidenneksi sijoittuneelle Golfpisteen blogistille Lassi Tilanderille (42-45).

Lahden 1958 MM-kisojen mäkihypyn maailmanmestari Jussi Kärkinen jäi tiukassa kisassa vain lyönnin päähän mitalista.

Järvinen piti lyöntipeliään kohtalaisen hyvänä, mutta viheriöiden ”epäjohdonmukaisuus” lähestymisissä tuotti hänelle päänvaivaa. ”Griinit käyttäytyivät yllättävästi; välillä pallo rullasi kaukaakin lipulle, jossain se taas pysähtyi kuin seinään.”

”Olen tietysti hyvilläni kauden toisesta mestaruudesta, mutta tällaisessa yhden päivän kisassa sattumalla on liian suuri merkitys. Mestaruustason kilpailut olisi hyvä olla useampipäiväisiä.”

Tulokseen 87 päätyi viisi pelaajaa. Paremmuusjärjestys määriteltiin jälkimmäisen yhdeksän reiän perusteella, ja näin hopeamitali lähti niin ikään Lahteen Pertti Huotarin (45-42) matkassa. Tuusulan Golfklubin Olavi Vesterinen (44-43) sai pronssia.

Asko Rantasella oli kisaorganisaatiossa nyörit hienosti hallinnassa.

Vanhimman ikäluokan SM-lyöntipeliin osallistui 34 kilpailijaa. Turnauksen nestori oli järjestävää seuraa, Aulangon Golfklubia, edustava Toivo Linna, 92. Hän oli hyvillään mukavasta pelipäivästä, vaikka oma esitys ei ollut ihan ”parhaasta päästä”.

”Vaihtelevaa oli, joukkoon mahtui kaikenlaisia lyöntejä, mutta sellaistahan se on golfissa. Yhden parin tein toisella kierroksella, seiskalla, eikä birdiekään jäänyt kovin kauas”, Linna (57-59) sanoi.

”Minulla oli miellyttävää peliseuraa, ja ryhmässä mukana ollut rouva näki hyvin, minne pallot menivät. En ole aikoihin pelannut kahta kierrosta (2 x 9 reikää) saman päivän aikana, ja kyllä se tuntuu jaloissa”, noin 30 kertaa Hugo-kentän tällä kaudella kiertänyt veteraani jatkoi.

Puttamisen vahvuudekseen mainitseva Linna aloitti golfin pelaamisen vasta 76-vuotiaana, mutta oppi nopeasti varsin eteväksi pelaajaksi. ”Tein urani pankinjohtajana Hausjärvellä, ja muutimme eläkkeelle jäätyäni Hämeenlinnaan. Aikaisemmin harrastin tennistä, kunnes löysin tämän lajin.”

Sukunimestä Linna tulee yleensä mieleen kirjailija ja tieteen akateemikko Väinö Linna. ”Tätä minulta on paljon kysytty, mutta en ole sukua Väinö Linnalle. Sen sijaan Inga Linna on läheistä sukua.”

Kilpailun iäkkäin osallistuja Toivo Linna jaksoi vaivatta kiertää Hugo-kentän kahteen kertaan.

Inga Linna on 20-vuotias riihimäkeläinen yleisurheilija, joka voitti vastikään Kalevan Kisoissa kultaa naisten moukarinheitossa.

Ensi vuoden M80-ikäluokan SM-kisakentästä ei ole vielä tietoa, mutta monen pelaajan mielestä Aulangon lyhyt puistokenttä sopisi parhaiten mainitulle turnaukselle. Kisan puuhamies, ja itsekin kilpailussa pelannut Asko Rantanen oli tyytyväinen sekä itse kilpailuun että sen järjestelyihin.

”Kaikki sujui mallikkaasti. Itse pääsin helpolla, kun kisakoneistossa oli apuna niin hyvät kaverit”, Rantanen sanoi. ”Tähän ikäluokkaan alkaa tulla vähitellen lisää pelaajia, ja samalla taso nousee vuosi vuodelta. Ensi kaudella pelataan myös 85-vuotiaiden turnaus, mutta sillä ei ole vielä SM-statusta.”