18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Se Ri Pak Alabaman kisan kuningattareksi playoffissa

Se Ri Pak sai maannaisiltaan juhlajuomat niskaansa voiton ratkettua. © Getty Images

LPGA ja World Golf Halls of Famen jäsen Se Ri Pak otti Alabamassa uransa 25:nnen voiton Yhdysvaltain naisten kiertueella. Koska turnauksen finaalikierrosta ei voitu pelata epävakaan sään vuoksi lainkaan, kävivät 54-reiän jälkeen tasoissa olleet Pak, Suzann Pettersen sekä Brittany Lincicome ratkaisemassa Bell Micro LPGA Classicin voiton uusintarei’illä.

Peli ratkesi korealaisen eduksi kolmannella uusintareiällä, jossa hän teki voittoisan birdien. Magnolia Groven Grossings kenttä on jo aikaisemmin tuottanut menestystä Pak’ille. Hän voitti kentällä kiertueen turnaukset sekä vuonna 2001 että 2002.

Viime vuosina Pak’in voittotilastossa on ollut hiljaisempaa, sillä edellinen ykköstila on peräisin vuodelta 2007, jolloin hän voitti Corning Classicin. Major-turnausten voittoja Pak’illa on koossa yhteensä viisi.

Mobilen kisan uusinnassa kaikki kolme pelaajaa aloittivat parilla, mutta seuraavalla Pettersen lipsahti joukosta ulos bogillaan. Viimeisellä reiällä Pak’in kolmemetrinen birdieputti sinetöi hänelle voiton. Pak’in playoff-tilasto on edelleen suvereeni: hän ei ole hävinnyt kuudesta uusintaan johtaneesta kisastaan vielä yhtään.

Neljännen sijan Alabamassa jakoivat Jee Young Lee, Na Yeon Choi sekä kisaa ensimmäisen kierroksen jälkeen johtanut tulokas Azahara Muñoz. He hävisivät uusinnassa pelanneelle kolmikolle kaksi lyöntiä.

LPGA Tour jatkuu tulevana torstaina Gladstonessa, New Jerseyssä. Tuolloin on vuorossa Sybase Match Play Championship.

Marko Kuivasaari

Kärki tiivistyi Alabamassa

Suzann

Suzann Pettersen tavoittelee Alabamassa kiivaasti kauden avausvoittoaan. &copy Getty Images

Yhteensä yli 30 LPGA-turnausvoiton kolmikko: Suzann Pettersen, Se Ri Pak sekä Brittany Lincicome jakaa Mobilen kisan kärkipaikan kolmen kierroksen jälkeen. He myös pelaavat finaalikierroksella yhdessä, sillä sunnuntain mahdolllisen epävakaan sään vuoksi kilpailjat tulevat starttaamaan kolmen ryhmissä, kahdelta tiiltä.

Bell Micro LPGA Classic sai lauantaina tuntuvasti lisävärinää, kun kisan kärkeen nousi 36 reiän jälkeen johdossa olleen Se Ri Pakin seuraksi myös Suzann Pettersen sekä Brittany Lincicome. Trio on ennen turnauksen päätöskierrosta tilanteessa -13.

Päivän kuningatar oli kuitenkin Pettersen, joka teki tuloksen 65 myötä pisimmän harppauksen kärkeen. Virheetön kierros sisälsi viiden birdien ohella eaglen Crossingsin kuudennella reiällä. Hän löi tällä par-viitosella jatkolyöntinsä puukolmosella n. metrin päähän reiästä, josta norjalaisella oli helppo tehtävä upottaa putti sisään.

Kuusi kertaa LPGA Tourilla uransa aikana voittanut Pettersen ei ole vielä tällä kaudella saavuttanut ykköstilaa Yhdysvaltain kiertueella, parhaimpina sijoituksinaan kaksi kakkostilaa ja yksi kolmostila.

Lincicome pelaa sunnuntaina toisen kerran peräkkäin LPGA-kisan kärkiryhmässä. Meksikossa hänen pelinsä ei kulkenut Ai Miyazaton ja Michelle Wien seurassa, tulos 75 pudottikin hänet lopputuloksissa yhdeksänneksi.

Neljännen sijan Alabaman kisassa jakavat Jee Young Lee, Na Yeon Choi sekä ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa ollut kiertuetulokas Azahara Muñoz, tilanteessa -11.

Maailmanlistan kärkipelaajat eivät ole tänä viikonloppuna olleet vireessä Petterseniä lukuunottamatta, sillä Jiyai Shin, Yani Tseng sekä Ai Miyazato eivät mahdu kisan tässä vaiheessa 25 parhaan joukkoon.

Koska Mobilen seudulle on luvattu sunnuntaiksi epävakaata säätä päätettiin finaalikierros pelata kolmen pelaajan ryhmissä. Lisäksi kilpailijat starttaavat kierrokselleen kahdelta tiiltä.

Marko Kuivasaari

Se Ri Pak otti ohjat käsiinsä Alabamassa

Paljon

Paljon menestystä saavuttanut Se Ri Pak osoitti perjantaina, että hänet voi laskea Alabamassa voittajaehdokkaitten joukkoon. &copy Getty Images

Kokenut Se Ri Pak hyödynsi tutun kentän metkut perjantaina siirtyessään Alabamassa pelattavan LPGA-turnauksen johtoon. Paljon menestystä kiertueella niittänyt pelaaja on voittanut LPGA Tourilla viimeksi vuonna 2007. Suurimmat suosikit pysyttelevät yhä kärjen takana.

Jos hallitsi kiertuetulokas Azahara Muñoz avauspäivän tapahtumia Bell Micro LPGA Classicissa, niin perjantaina oli kokemuksen vuoro. LPGA Tourilla 24 kertaa voittanut Se Ri Pak pelasi vahvasti tuloksen 66, jonka myötä hän nousi Alabamassa johtoon. Pak on kisan puolivälissä tilanteessa -9.

Kymmenenneltä tiiltä liikkeelle lähtenyt Pak pelasi päivän ensimmäisen yhdeksikön vielä maltillisimmin -1, mutta Crossings Coursen jälkipuolella alkoi tapahtua. Birdiet rei’illä 2, 3, 5, 6 ja 7 veivät hänet kisan kärkeen ennen viikonlopun kierroksia.

”Olen lyönyt palloa jonkun aikaa hyvin, griineillä on vain ollut todella vaikeaa syksystä lähtien. Mutta golf vaatii kärsivällisyyttä. Sain lopultakin upotettua muutamia putteja sieltä ja täältä, se kohottaa itseluottamusta”, Pak sanoi.

Pakin tulos 66 on hänen parhaimpansa sitten heinäkuun 2007, jolloin korealainen voitti viimeksi. Tuolloin Pak pelasi Corning Classicin ensimmäisellä kierroksella tuloksen 63.

Pakin viihtymistä Crossingsilla osoittaa myös se, että hän on voittanut siellä turnaukset vuosina 2001 ja 2002.

Mobilessa pelattavan kisan toisen sijan jakavat Brittany Lincicome sekä Wendy Ward, lyönnin päässä kärjestä. Heistä Wardin tulos 65 oli perjantain kovin.

Wendy

Wendy Ward palasi entisen valmentajansa oppehin ja keksi jotain olennaista. &copy Getty Images

”Antakaa minun istua tässä hetki ja nauttia kierroksestani”, Ward huvitti kuulijoitaan ennen lehdistötilaisuuden alkua.

Missattuaan cut’in Kraft Nabisco Championshipissä, Ward otti yhteyttä kymmenen vuoden takaiseen valmentajaansa Lori Brockiin. Kaksikon ystävyys on säilynyt näihin päiviin saakka, joten Ward tiesi kuinka Brockin tavoittaa.

”Mielessäni on nyt yksi sana, joka vie peliä eteenpäin. Se on ”yksinkertaista” – sellaista tämän pelin kuuluu olla.”

Avauspäivän jälkeen johdossa ollut Muñoz jakaa neljännen sijan mm. Suzann Pettersenin kanssa, joka on top-10:ssä ainoa varsinainen voittajasuosikki. He ovat kärjestä kolmen lyönnin päässä.

Jiyai Shin (-4) on 13:ntena ja hänen kanssaan kovasti maailmanlistan ykköspaikasta tappeleva AiMiyazato (-3) vasta 23:ntena.

Marko Kuivasaari

Muñoz yllätysjohdossa Alabamassa

Azahara

Azahara Muñoz löi palloa torstaina tarkasti ja otti Alabaman kisassa johtopaikan. &copy Getty Images

Kiertuetulokas Azahara Muñoz hyötyi aamun tuulettomista sääolosuhteista ja pelasi tuloksen 65 Bell Micro LPGA Classicin avauskierroksella. Johtopaikka heltisi lyönnillä ennen parivaljakkoa Katherine Hull-Jee Young Lee. Kisan ennakkosuosikit eivät saaneet vielä torstaina koneitaan kunnolla käyntiin.

Alabaman turnauksen ensimmäisessä ryhmässä, klo 6:50 startannut Azahara Muñoz iski torstaina sen verran kovan tuloksen tauluun, ettei siihen kyennyt koko päivänä kukaan vastaamaan. Sääolosuhteet olivat sopivasti Muñozin puolella, sillä tuulettomalla kentällä tuloksenteko oli helpompaa. Tulos 65 on seitsemän lyöntiä alle Crossings Coursen parin.

Päivän kuluessa tuuli yltyi navakaksi, tuottaen iltapäivän ryhmille jo selviä vaikeuksia. Ehdottomista voittajasuosikeista Ai Miyazato ja Jiyai Shin pelasivat tuloksen 70, samaan päätyivät myös mm. turnauksen voittoa puolustava Angela Stanford sekä viime viikolla Japanissa voittanut Morgan Pressel.

Mutta kaikki kunnia Muñozin hienolle kierrokselle. Hän välttyi torstaina tyystin bogeilta, ja pelasi muutenkin tarkasti. 22-vuotias espanjalainen osui kaikille väylille ja samoin griineille, yhtä lukuunottamatta. Tuonkin bunkkeriin suuntautuneen lyönnin Muñoz paikkasi tyylikkäästi lyömällä pallonsa hiekasta yhdellä sisään.

Muñoz aloitti pelin yhtä tyylikkäästi myös kaksi viikkoa sitten Meksikon turnauksessa, mutta kisan toinen ja kolmas kierros eivät sujuneet aivan yhtä hyvin. Tulokset 76 ja 79 pudottivat Muñozin kauas kärkitilojen ulkopuolelle, vaikka finaalikierroksen 69 olikin pirteä esitys.

Katherine Hull sekä Jee Young Lee jakavat Bell Micro LPGA Classicissa toisen sijan tuloksellaan 66. Ennakkoon korkealle arvioiduista kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat tässä vaiheessa vain neljäntenä oleva Cristie Kerr (67) sekä kahdeksantena oleva Suzann Pettersen (68).

Marko Kuivasaari

LPGA matkalla Alabamaan

Ai

Ai Miyazato koettaa kammeta Jiyai Shinin maailmanlistan kärjestä jo Alabaman turnauksessa. &copy Getty Images

Naisten Yhdysvaltain kiertueen ohjelmassa on tällä viikolla vuorossa Bell Micro LPGA Classic. Alabaman turnausta ei pelattu viime vuonna lainkaan, myös kisan uusi paikka kalenterista löytyi syksyn sijaan nyt keväästä. Turnaus on uuden maailmanykkösen ”valtakauden” ensimmäinen LPGA Tourilla.

Kun Bell Micro LPGA Classicin ensimmäiset avaukset ovat ilmassa, tuo se Alabamaan täysin uudenlaisen tunnelman. Vuosia maailman ykköspelaajan paikkaa hallinnut Lorena Ochoa on väistynyt pysyvästi syrjään ja uusi kuningatar on vallassa.

Jos Annika Sörenstamin ja Ochoan aikana pelaajista tuntui välillä siltä, että nimi maailmanlistan kärjessä ei taida vaihtua koskaan, on tilanne nyt toisenlainen. Jiyai Shinin takana kun on pitkä rivi tähtiä, jotka voivat vahvoilla peliotteilla saada otteen hallitsijattaren valtikasta tällä kaudella.

Listalla kakkosena olevan Ai Miyazaton ei tarvitse odottaa nousuaan maailman ykköseksi välttämättä tätä viikonvaihdetta pidemmälle. Pistekeskiarvollaan 9.17 Miyazato on vain 0.12 pistettä Shiniä jäljessä, joten mahdollisuudet korealaisen ohittamiseen ovat Alabamassa hänen omissa käsissään.

Myös kolmantena oleva Yani Tseng (8.82) ja parhaana eurooppalaisena, neljäntenä oleva SuzannPettersen (8.41) voivat kärkipelaajien esitysten mennessä sopivasti ristiin olla piankin maailmanlistan ykkösenä.

Vaikka urheileva maailma tarvitsee omat tähtensä ja esikuvansa, on Ochoan lopettamisella myös omat positiiviset vaikutuksensa. Nyt yhä useampi pelaaja uskoo mahdollisuuksiinsa toteuttaa suuren haaveensa; sellaista huippu-urheilijaa ei ole olemassakaan, joka ei haluaisi uran jossain vaiheessa tulla tunnetuksi lajinsa ykkösenä.

Uusi asetelma tuonee entistä kovempaa taistelua maailman eliitin keskuuteen turnausvoitoista, joka samalla ruokkii pelaajia yhä hohdokkaampiin esityksiin.

Torstaina käynnistyvässä 1,3 miljoonan dollarin Alabaman kisassa on olemassa kaikki ainekset loistavalle turnaukselle; mukana 144 kilpailijan joukossa on 11 pelaajaa maailmanlistan kärjestä. Kisan edellisvuoden voittoa puolustaa Angela Stanford.

Vaikka Mobilessa pelattavan kisan voittajaksi on monta varteenotettavaa vaihtoehtoa, lienevät jo kolme kisaa tällä kaudella voittaneen Miyazaton vedonlyöntikertoimet kaikista pienimmät. Morgan Pressel saattaa puolestaan olla kisan musta hevonen. Hän voitti viime viikolla Japanin kiertueen kilpailun, ja ponkaisi maailmanlistalla kahdeksan sijaa ylöspäin, 17:nneksi.

Magnolia Groven turnauskenttä Crossings Course koki viime vuonna laajoja muutoksia – suurimmalta osin sisääntulon puolelta. Kentälle rakennettiin uusia vesiesteitä, myös monia bunkkereita siirreltiin tai muotoiltiin uudelleen. Kaikkein kattavin muutostyö koski griinejä, joista jokainen on nyt enemmän tai vähemmän uudistettu.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje