[14][27]

[14][27]

Sanna Nuutinen taisteli LET:n päätöskilpailussa vahvan kortin ensi kaudelle

Sanna Nuutinen oli Marbellan finaaliturnauksen positiivisin suomalaisilmestys. Kuva: Mark Runnacles/LET

Noora Komulainen ylsi parhaaksi suomalaiseksi kuluneen kauden rankingissa.

Sanna Nuutinen (-9) oli viikonvaihteen suomalaisnimi Espanjan Marbellassa pelatussa Ladies European Tourin finaalikilpailussa. Hän käytti Andalucia Costa del Sol Open de Espana -turnauksen viimeiseen kierrokseen 69 lyöntiä, ja ylsi Carlota Cigandan kanssa jaetulle 12. sijalle.

Sijalla 75 kiertueen Race to Costa del Sol -pistelistalla olleen pelaajan tavoitteena oli kiivetä rankingissa 70 parhaan joukkoon saadakseen ensi kaudeksi kattavan kortin LET-kiertueelle, ja tässä hän myös onnistui.

Tilanne näytti Nuutisen osalta kahden ensimmäisen päivän jälkeen huolestuttavalta. Hän mahtui 36 reiän jälkeen niukasti top 40:een, kunnes lauantaina jysähti. Nuutinen pelasi koko kilpailun kovimman yksittäisen kierrostuloksen, 64, ja nousi 12:nneksi, sijalle, jonka hän pystyi loppuun asti säilyttämään.

Nuutinen tuli kolmannen kierroksen kahdeksan alle -tuloksellaan sivunneeksi Real Club de Golf Las Brisasin kenttäennätystä itsensä Seve Ballesteroksen kanssa. Seve teki ennätyksensä vuoden 1987 Espanjan avoimissa mestaruuskisoissa.

Marginaalit vahvan pelioikeuden saavuttamiseksi olivat lopulta pienet. Rankingissa 67:nneksi nousseen Nuutisen ja ensimmäisenä ilman kattavaa korttia jääneen Ruotsin Sofie Bringnerin (71:s) väliseksi eroksi jäi 5,53 pistettä ensin mainitun eduksi. Finaaliturnauksen 15. tila ei olisi enää riittänyt Nuutiselle pistelistan top 70 -sijoitukseen.

Sain kuitenkin pysäytettyä itseni takaisin tähän hetkeen. Se oli hyvä taktiikka.

”Tällä viikolla oli iso merkitys ensi vuoden pelioikeuden kannalta. Olen todella ylpeä itsestäni, miten kilpailussa suoriuduin ja etenkin, miten sain kasattua itseni henkisesti. Pelasin kaksi jälkimmäistä kierrosta -11 eli aika kova loppukiri oli kauden viimeisenä viikonloppuna. Sain täältä sen mitä tulin hakemaan”, Nuutinen sanoi.

Finaalikilpailussa lyönti kerrallaan

Helsinkiläinen laskeskeli viime viikolla Mallorcalla ranking-pisteitä ja mietti, keitä pelaajia hänen olisi päihitettävä kohentaakseen riittävästi listasijoitustaan.

”Huomasin, ettei sellainen auta omassa pelissäni yhtään, sillä en voi vaikuttaa muihin, ainoastaan itseeni.”

”Tähän kilpailuun lähtiessä päätin, etten mieti tulosta vaan pelaan lyönti kerrallaan. Pitkä nelipäiväinen kisa, niin ajatus meinasi välillä karata. Aloin miettiä, että mitä jos pelaan hyvin tai en pelaa hyvin ja niin edelleen. Sain kuitenkin pysäytettyä itseni takaisin tähän hetkeen. Se oli hyvä taktiikka.”

Nuutinen pystyi lopulta pitämään katseet poissa tulostaululta, ja kentältä pois kävellessään hänellä ei ollut aavistustakaan, miten tavoitteen kanssa kävi.

”Kierroksen jälkeen en tiennyt yhtään mikä on tilanne, kun olin pitänyt itseni pimennossa. Sitten huomasin, että puhelimeen oli tullut onnitteluja vahvasta kortista. Nyt on helpottunut olo.”

Ladies Europan Tourin seuraava kausi alkanee helmikuussa. Nuutisella tulee olemaan helpompaa lähteä uuteen kauteen, kun ei tarvitse koko ajan miettiä, miten saisi kohennettua asemiaan rankingissa.

”Luulen, että pystyn pelaamaan vapautuneemmin, kun tiedän, että tulee olemaan paljon turnauksia. Nyt on edessä hyvä kahden kuukauden tauko. Pidän vähän vapaata golfista. Kaikki minut tuntevat tosin tietävät, että se ei kauan kestä. Aikomukseni on käyttää aika mahdollisimman tehokkaasti, että kehittyisin taas ensi kaudella, ja pääsisin uudelleen dominoimaan tätä kiertuetta.”

Nuutinen nousi LET:n eturivin pelaajaksi vuosikymmenen vaihteessa. Hän oli pistelistan viitonen kaudella 2020 ja pisti seuraavana vuonna rankingissa yhdellä pykälällä paremmaksi. Nuutinen sai suoran paikan LPGA:n karsintafinaaliin, josta hän ansaitsi kortin USA:n kiertueelle.

Kausi 2022 osoittautui jenkkitourilla vaikeaksi, eikä peli ottanut sujuakseen LET:lläkään. Hän menetti kortin LPGA Tourille ja myös tämän kauden LET-kategoria ei isoja pelimääriä lupaillut. Nuutinen kuitenkin sai paikkoja kisoihin sponsorin kutsulla, ja muutaman kohtalaisen sijoituksen myötä re-ranking parani.

Hän tilastoi tänä vuonna lopulta mukavat 22 kilpailua, joista viisi tuotti top 20 -sijoituksen. Kauden ainoa top 10 -sijoitus tuli Ladies Swiss Openista, jossa hän oli yhdeksäs.

Noora Komulainen pistetilaston 39:s

Kauden paras suomalainen rankingissa oli Noora Komulainen (-3), joka niin ikään kohensi otteitaan päätöskisan edetessä. Hän jakoi finaalissa 25. sijan, ja oli pistelistalla 39:s. Ursula Wikström (+2) pelasi kaikki kierroksensa 72–73 lyönnin välimaastoon jaettuaan 40. sijan. Wikström sijoittui pistelistalla 52:nneksi.

Kauden 2023 viimeisen turnauksen voitti Aditi Ashok (-17). Hollannin pitkälyöntinen Anne van Dam (-15) hävisi intialaiselle kahdella lyönnillä. Espanjan Ana Pelaez Trivino (-13) oli kolmas.

Race to Costa del Sol -rankingin voitti Marbellassa tahmeasti (55:s) pelannut Thaimaan Trichat Cheenglab. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Ranskan Celine Boutieriin kertyi 90.64 pistettä. Cheenglab voitti yhden kisan ja otti neljä muuta top 5 -sijoitusta.

Finaalissa seitsemännen sijan jakanut Boutier pelasi tänä vuonna vain kuusi LET:n ohjelmaan kuulunutta kilpailua. Hänen varsinainen työpaikkansa oli LPGA, jolla tuli peräti neljä voittoa. Maailmanlistan kolmonen otti myös ensimmäisen major-tittelinsä Evian Championshipissä.