New Orleansin parikilpailu tarjoaa Välimäelle ja Silvermanille ison mahdollisuuden.
Torstaina New Orleansissa TPC Louisiana -kentällä alkaneessa PGA Tourin ainoassa parikilpailussa Zurich Classicissa nähdään ensimmäisen kerran suomalaisväriä. Sami Välimäen kanssa tiimin viikonvaihteen erilaisessa koitoksessa muodostaa Ben Silverman.
Silverman ei ole suurelle yleisölle erityisen tuttu pelaaja. Korn Ferry Tourilta vuonna 2024 PGA Tourille takaisin noussut kanadalainen on saavuttanut pääkiertueella kolme top 10 -sijoitusta, joista kaksi on peräisin viime vuosikymmeneltä. Kakkoskiertueella hän on voittanut kahdesti.
Zurich Classicissa pelipareja ei valita nokkimisjärjestyksen mukaisesti, vaan kaikki osallistujat sopivat tiiminsä keskenään. Välimäki ja Silverman arvatenkin loivat parikilpailun ensimmäisiä suuntaviivoja maaliskuun Valspar Championshipissä, jonka kahdella ensimmäisellä kierroksella he pelasivat samassa ryhmässä.
Välimäen esitykset ovat olleet kauden edetessä nousujohteisia, mutta Silvermanin kuntopuntari näyttää toiseen suuntaan. Hän on karsiutunut kuudessa edellisessä kilpailussaan, ja yltänyt tänä vuonna vain kahdesti jatkokierroksille.
Tamperelaisen edelliset parikilpailut ovat peräisin amatööriajoilta. Silverman on pelannut Zurich Classicin kahdesti aiemmin, ja molemmilla kerroilla on tullut karsiutuminen. Cut-raja karkasi viime vuonna Silvermanilta ja hänen parinaan pelanneelta Kevin Doughertyltä kahden lyönnin päähän.
Kilpailussa pelataan vuoropäivinä fourball- ja foursome-kierrokset. Myös best balliksi kutsutussa fourballissa joukkueen molemmat jäsenet pelaavat omaa palloaan ja parempi tulos kultakin reiältä jää voimaan. Foursomessa joukkueen toinen pelaaja lyö avaukset parittomilla ja toinen parillisilla rei’illä. Avauksen jälkeen palloa lyödään vuorotellen, kunnes reikä on pelattu.
Kahden ensimmäisen kierroksen päätteeksi 33 joukkuetta ja samassa tuloksessa olevat etenevät jatkoon.
Pöydällä tuhti piste- ja palkintopotti
Vaikka pelaajat usein määrittelevät Zurich Classicin hauskaksi ja rennoksi tapahtumaksi, on kilpailu kaikkine täkyineen ja palkintorahoineen täysverinen huipputurnaus. Tavoiteltavaa riittää, sillä voittajajoukkueen pelaajat kuittaavat kumpainenkin 400 FedEx Cupin pistettä ja ansaitsevat reilut 1,3 miljoonaa dollaria kahisevaa mieheen. Parhaan joukkueen jäsenille on tiedossa kahden vuoden automaattinen pelioikeus PGA Tourille sekä pääsy kauden kaikkiin jäljellä oleviin Signature-kilpailuihin. Kisan ykköset saavat kaiken kukkuraksi voittajakategorian PGA Championshipiin.
Hyvä menestys parikilpailussa voi osoittautua myös kortin uusimisen kannalta arvokkaaksi asiaksi.
Maailmanlistan pisteitä on tarjolla ainoastaan yksilökilpailuista, joten menestyi Zurich Classicissa miten tahansa, pelaajat voivat huonoimmassa tapauksessa menettää sijoituksia OWGR-listan seuraavassa päivityksessä.
Course record-breaking 58 for rookies Kevin Velo and Isaiah Salinda.
Is that any good?
(Presented by @RocketOTD) pic.twitter.com/Cusvs1eOik
— PGA TOUR (@PGATOUR) April 24, 2025
Hyvä menestys parikilpailussa voi osoittautua myös kortin uusimisen kannalta arvokkaaksi asiaksi. Voitolla homma on hoidettu pidemmäksi aikaa, mutta myös hyvällä sijoituksella saattaa pelastaa paljon. Vuonna 2024 Martin Trainerin kanssa kakkoseksi sijoittunut Chad Ramey saa kiittää Zurich Classicista saamiaan FedExCupin pisteitä korttinsa säilymisestä.
Ramey ansaitsi viime kauden 485 FedEx Cupin pisteistään 162,5 Zurich Classic of New Orleans -kilpailusta. Hän päätyi FedEx Cup Fall -listalla sijalle 116, ja olisi ilman parikilpailun pistesaalista jäänyt selvästi ”korttirajan” alapuolelle.
Tämänvuotinen Zurich Classic käynnistyi Sami Välimäeltä ja Ben Silvermanilta tuloksella 63 (-9). Se riittää ensimmäisen päivän jälkeen jaettuun 13. sijaan. Tulosvastuu oli torstaina pääosin yhden eaglen ja viisi birdieä tehneen Välimäen harteilla.
Kilpailua johtavat fourballin kenttäennätyksen tehneet Yhdysvaltain Isaiah Salinda ja Kevin Velo (-14). Voittoa puolustavat Pohjois-Irlannin Rory McIlroy ja Irlannin Shane Lowry (-8) jakavat 28. sijaa.
Lue seuraavaksi: Sami Välimäki kiri hyvän sijoituksen PGA Tourin huipputurnauksessa
Henkilökemiat on tärkeitä parikisoissa ja näillä kavereilla ne näyttävät kohtaavan hienosti. Tuloskortista ei näy että Ben pelasi myös erittäin hyvin ja olisi usealla reiällä tehnyt saman kuin Sami, vieläpä helpommin kun lähestyminen oli parempi. Tänään foursomessa tulee huomattavasti huonompia tuloksia ja tulostaulu menee täysin uusiksi. Toivottavasti tänäänkin Samin ja Benin lyöntejä näytetään sanaan tapaan kuin eilen.
Tuloskortin mukaan Sami teki yhteiseen korttiin tulosta -6 ja Silverman -2. Yhdellä reiällä molemmat tekivät birdien, joten yhteistulos -9. Mielestäni Silvermanin taso ei riitä.
Silverman lyö lähestymisen puoleen metriin ja Sami viiteen metriin ja sitten Sami puttaa reikään ja Silvermanille tulee viiva. Siverman lyö lähestymisen kolmeen metriin ja Sami puttaa griinin ulkopuolelta reiän viereen ja siivoaa kuppiin, Silverman ei saa birdietä tehtyä, taas tuloksena viiva. Tuossa oli pari esimerkkiä, miksi tuloskortti ei todista etteikö Silvermanin taso riittäisi. Lisäksi takaysillä nimenomaan Silverman piti tuloskortin puhtaana, kun Sami ei olisi pystynyt pareja tekemään. Joukkue pelasi iloisella ilmeellä ja joukkueen tulos ratkaisee. Kiinnostaisi tietää katsoitko pelin vai teitkö analyysin tuloskortin perusteella?
Tuloskortin perusteella. Seurasin myös Tourcastia ja olet siinä oikeassa, että Silvermanin lähestymiset ainakin kierroksen puolivälissä olivat parempia kuin Samilla. Loppua en seurannut. Tuo on vain sellainen pelimuoto, että eaglet ja birdiet ratkaisee ja niissä Silverman ei mielestäni kyennyt auttamaan riittävästi.
Ben mahdollisti turvalliset hyökkäykset Samille, kun hän oli varmistanut parin. Välillä toisin päin. Yhteistyö toimi iloisissa merkeissä.
Tänään vaaditaan molemmilta hyvää peliä ja edelleen hyvää yhteistyötä. Toivottavasti hymy ei hyydy.
Molemmat 60 alittajaparit puttasivat aivan jäätävästi ”kaiken” sisään. Saa nähdä miten foursome sujuu, veikkaisin että ainakin brødre Højgaard on tässäkin pelimuodossa kova. Toivotaan että myös Sami & Ben jaksavat grindata.
Hieno kierros pojilta! Sami piti joukkuetta reppuselässä alussa ja Silverman taas takaysillä, esim. hieno par pelastus muuten helpolta 13. väylältä. Vähän huolestuttaa molempien avauspelaaminen tämän päivän foursomessa.
Foursome on siitä mukava pelimuoto, että koskaan ei itse tarvitse omasta p..kalyönnistä jatkaa.
Kuin on kommentoitu pelaajien tasoa, niin play by play osiosta laskin että Sami olisi voittanut Benin viidellä lyönnillä. Mielestäni täytyy huomioida että melkein kaikissa pareissa on pelaajilla selvä tasoero, joten siinä mielessä ei Välimäki/Silverman anna tasoitusta. Tänään voi olla vaikeampi pelata hymyhuulilla, kun ei ole kahta palloa käytössä.
Vaikeata on molemmilla tänään, varsinkin griineillä. Kyllähän tässäkin pelimuodossa pitää alle parin pelata jos meinaa jatkoon.
Toivottavasti kuitenkin peli sujuu iloisissa merkeissä.
-9 saattaisi riittää jatkoon. Joka tapauksessa birkkuja tarvitaan.
Samilla paljon erikoisia missejä rautamailoilla, jopa lyhyillä raudoilla.
Se olisi viiteen väylään tehtävä vähintään 3 birdietä. Saa suorittaa! Pojat pelaavat päivän huonointa kierrosta muuten…
Ei onnistunut cut tällä kertaa. Hyvä loppu.
Samilla ei ole kokemusta tuon tason foursome peleistä. Nyt tuli.
Kiitos tästä pelistä!
Foursomessakin pärjää, jos lyö hyvin palloa!
Kaikissa peleissä pärjää. Parikilpailuissa pitää kuitenkin pystyä hyödyntämään molempien vahvuudet ja eliminoimaan heikkoudet parhaalla mahdollisella tavalla. Päätökset pitää tehdä yhdessä.
Voitto tai kaksi ennen ryder cupia ja sinne pelaamaan kaksi fourballia ja single!
Pelkkä iloinen ilme ei sitten riittänyt.
Tänään oli huono päivä, mutta näitä tulee ja tulee myös parempia pelipäiviä. Kaikki siis hyvin jatkoa ajatellen.
Rory ja Shane pelaa aika hienoa peliä juuri nyt.
Kohtalaisen kehno päivä molemmilta. Kierroksen alussa oli kai 3 vai 4 kohtuu hyvää birkkupaikkaa 3-4 metrin etäisyyksiltä, mutta putteri kävi valitettavasti kylmänä. Sitten alkoi vaikea jakso josta piristyttiin vasta ihan lopussa kun oli jo liian myöhäistä. Samin yleisesti luotettava lähestymispelikään ei ollut totuttua kovaa tasoa. Voi olla että Sami oli vain joutunut pelaamaan liian monta kisaa putkeen tässä kuukauden sisällä, ja voi myöskin olla että foursomes ei ole pelimuotona riittävän tuttu eli oltiin liikaa mukavuusalueen ulkopuolella. Noh, vähän lepoa ja takaisin treenaamaan huonot muistot pois tästä kisasta.