Phil Mickelsonin ihmeellinen ennätys kesti yhä – mutta rima heiluu jo kannattimillaan - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - World ranking

Phil Mickelsonin ihmeellinen ennätys kesti yhä - mutta rima heiluu jo kannattimillaan

Jaettu 31. sija Etelä-Koreassa pelatussa CJ Cupissa riitti pitämään Phil Mickelsonin yhä niukasti maailmanlistan 50 joukossa. Kuva Getty Images

Lähes 26 vuotta kestäneen putken jatkuminen ei ole tällä viikolla vasurin omissa käsissä.

Muistatko vielä, mitä puuhailit marraskuisena maanantaina 29.11.1993?

Ei muista moni muukaan, mutta Phil Mickelson saattaa muistaa. Tuolloin 23-vuotias Mickelson nousi ensimmäistä kertaa miesten maailmanlistan 50 parhaan joukkoon, sijalle 47.

Merkkipaalusta on kulunut nyt lähes 26 vuotta ja tasan 1351 viikkoa – eikä Mickelson ole top 50:een noustuaan pudonnut kertaakaan listan 50 parhaan joukosta.

Se on viisi majoria ja 44 PGA Tour -kisaa voittaneen, modernin golfin suuriin nimiin kuuluvan vasurin hämmästyttävin tilasto – ja lajissaan ylivoimainen ennätys. Listan kakkosena oleva Rory McIlroy on ollut maailmanlistan 50 parhaan joukossa yhtäjaksoisesti ”vain” 569 viikkoa.

Kuluu siis vähintään 15 vuotta ennen kuin kenelläkään on edes teoriassa mahdollisuus rikkoa Mickelsonin ennätys, eikä se kovin todennäköistä myöhempinä vuosikymmeninäkään ole. Golfin eliittijoukoissa pysyminen käy vuosi vuodelta vaikeammaksi sekä yhä kireämmäksi käyvän kilpailun että jatkuvasti kovenevien fyysisten vaatimusten vuoksi.

Myös ensi kesäkuussa 50 vuotta täyttävällä Mickelsonilla on tulossa aika vastaan. Niin käy kohtuullisella todennäköisyydellä jo ensi viikolla.

Mickelson oli vaarassa pudota 50 parhaan ulkopuolelle jo tänään maanantaina päivitetyssä tuoreimmassa listauksessa, mutta säilytti vielä asemansa kolmen pykälän putoamisestaan huolimatta. Mickelson on nyt kuilun partaalla, juuri sijalla 50, 0,0979 OWGR-pistettä seuraavalla sijalla olevan Jim Furykin edellä.

Tällä viikolla PGA Tour vierailee Japanissa, jossa pelataan rahakas Zozo Championship. Mickelson ei ole kisassa mukana, eikä listasijoituksen säilyttäminen siten ole hänen omissa käsissään.

Skenaarioita Mickelsonin listasijoituksen kehittymiseen on lukematon määrä, mutta jotta Mickelson edelleen pysyisin top 50:ssä, ainakin kahden ehdon on täytyttävä: 1) Zozo Championshipissä suunnilleen kahdentoista parhaan pelaajan olisi tultava nykyisen listauksen 50:n joukosta, ja 2) samaan aikaan pelattavan European Tourin Portugal Mastersin voittaa joku muu kuin Tom Lewis (OWGR-sijoitus 60:s), Lucas Bjerregaard (61:s) tai Lee Westwood (65:s).

Sijoitus maailmanlistan top 50:ssä ei ole pelkkä tilastoniilojen pyörittelyyn aihion tarjoava tasaluku, vaan sillä on suuri merkitys golfin arvostetuimpien turnausten pelipaikkojen jakamiseen. Top 50:ssä tiettynä hetkenä olevat pelaajat saavat automaattisesti pelioikeuden sekä kaikkiin majoreihin että kaikkiin neljään WGC-turnaukseen.

Ainoana suomalaispelaajana miesten maailmanlistan 50 parhaan joukkoon on yltänyt Mikko Ilonen, joka nousi top 50:een kolmesti heinäkuun 2014 ja helmikuun 2015 välisenä ajanjaksona. Ilosen listasijoitus oli korkeimmillaan 37:s, lokakuussa 2014.

Lue seuraavaksi: Phil Mickelson rikkoi käsittämättömän rajapyykin maailmanlistalla

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje