18.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][34]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

Urallaan 15 miljoonaa taalaa tienannut PGA Tour -voittaja kärähti huumetestissä – määrättiin kilpailukieltoon

Pelaaja ei puolustele tekoaan, vaikka viittaa kommenteissaan kannabiksen käytön olevan laillista Yhdysvalloissa useassa osavaltiossa.

PGA Tourilla pelaava Robert Garrigus julkaisi perjantaina twiitin, missä hän myöntää kärähtäneensä marihuanan käytöstä ja saaneen tämän johdosta kilpailukiellon.

Kiertue vahvistaa tapahtuneen, ja on langettanut Garrigusille kolmen kuukauden pituisen pannan. Kyseessä on PGA Tourin mukaan ensimmäinen kerta, kun kiertueen pelaaja hyllytetään huumeiden käytön vuoksi.

Phoenixissa Arizonassa asuva Garrigus, 41, on pelannut tänä vuonna seitsemän PGA Tourin kilpailua ja selvittänyt näissä karsinnan kahdesti. Edellisen kerran hän oli mukana kisan jatkokierroksilla helmikuun Genesis Openissa.

Garrigusin tilastoista löytyy yksi PGA Tour -voitto vuoden 2010 Children’s Miracle Network Classic -turnauksesta. Hän on koonnut urallaan lähes 15 miljoonan dollarin kilpailuansiot.

Pelaaja ei puolustele tekoaan, vaikkakin viittaa kannabistuotteiden käytön sallittavuuteen eri puolilla Yhdysvaltoja.

”Tulin käyttäneeksi pitkän raittiusjakson jälkeen marihuanaa. Vaikka se on sallittua monessa osavaltiossa, kiertueen antidopingsäännöt eivät hyväksy kannabistuotteita.”

PGA Tourin antidopingohjemaa arvosteltiin vielä muutama vuosi sitten läpinäkymättömyydestä ja piilottelusta.

”En käytä tätä kuitenkaan tekosyynä, vaan varoituksena monille ihmisille, jotka käyttävät tai kokeilevat marihuanaa. Laillisuus ei tarkoita sitä, ettei aine olisi koukuttava tai että sen käytöstä voisi tulla vakavia seurauksia. ”

USA on liittovaltiotasolla kieltänyt kannabiksen, mutta yhdeksän osavaltiota on sallinut sen viihdekäytön. Garrigusin kotiosavaltio Arizona ei löydy kyseiseltä listalta. PGA Tourin antidopingsäännöt ovat kuitenkin selkeät ja jokaisen pelaajan on mahdollisuus tarkistaa mitkä aineet kuuluvat kiellettyjen aineiden joukkoon.

PGA Tourin antidopingohjemaa arvosteltiin vielä muutama vuosi sitten sen läpinäkymättömyydestä ja piilottelusta. Kiertue ei aiemmin ilmoittanut sisäisistä kurinpidollisista toimistaan tapauksissa, joissa pelaaja oli antanut positiivisen näytteen huumeiden viihdekäytön vuoksi.

Tunnetuin tapaus liittyy Dustin Johnsoniin, joka Golf.com:in mukaan olisi antanut kolme positiivista näytettä huumetestissä vuosina 2009, 2012 ja 2014 – ensin mainittu marihuanan ja kaksi jälkimmäistä kokaiinin käytöstä.

Johnson kertoi vetäytyneensä tuolloin kilpagolfista määräämättömäksi ajaksi henkilökohtaisten syiden vuoksi. Vetäymisten taustalla kerrottiin olevan PGA Tourin hiljaisuudessa antama puolen vuoden kilpailukielto, mutta tätä kiertue ei vahvistanut.

Golfin palattua olympialajiksi myös PGA Tour yhtenäisti omia antidopingsääntöjään WADA:n periaatteiden mukaisiksi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje