2.–9.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

McIlroylta uran heikoin kilpailu? – Huippuvalmentaja uskoo huonon vireen johtuvan rautojen säädöistä  

Rory McIlroyn peli ei ole tällä hetkellä raiteillaan. Kuva: Getty Images

Vielä viime kesänä maailman ykkösenä paistatellut Rory McIlroy on valunut listalla uhkaavasti alaspäin.

Rory McIlroyta ei nähdä Los Angelesissa meneillään olevan PGA Tourin kilpailun jatkokierroksilla. Cut-raja jäi häneltä Genesis Invitational -turnauksessa poikkeuksellisen kauas, sillä eroa viimeisiin jatkoon päässeisiin pelaajiin kertyi peräti seitsemän lyöntiä.

Tulokset 73–76 pelannut McIlroy oli karsiutunut edellisen kerran vuoden 2019 Open Championshipissä, missä jatkopaikka jäi lyönnin päähän. Samoin kävi reilua kuukautta aiemmin pelatussa Memorial Tournamentissa. Nämä kaksi koitosta ovat McIlroyn ainoat kisat yli 1,5 vuoteen, jolloin pelit ovat hänen osaltaan päättyneet kahteen kierrokseen.

McIlroy on mistä tahansa mittapuusta katsoen yksi tämän aikakauden varmimmista tähtipelaajista. Edellisen 12 vuoden aikana hänelle on tullut keskimäärin 2,66 karsiutumista vuotta kohden, joten vähissä pelien päättymiset kilpailuissa kesken kaiken ovat McIlroyn kohdalla olleet.

Tämän viikon esitys saattoi kuitenkin olla hänen kaikkein heikoin suorituksensa vuonna 2007 käynnistyneellä ammattilaisuralla.

McIlroy paistatteli vielä viime kesäkuussa maailmanlistan ykkösenä, mutta tuorein päivitys pudotti hänet rankingissa seitsemänneksi. Pohjoisirlantilainen on edellisen kerran käynyt maailmanlistan top 10:n ulkopuolella kolme vuotta sitten. Eroa listalla 11:ntenä olevaan pelaajaan on enää 0,34 pistettä, joten putoaminen kymmenen ”armoitetun” joukosta alkaa olla lähellä.

Nelinkertainen major-voittaja sijoittui kauden ensimmäisessä kilpailussaan, Abu Dhabissa, kolmanneksi. Kaksi seuraavaa PGA Tourin kisaa toivat 16. ja 13. sijan, eikä hänellä ollut näissä koitoksissa sijaa kärkikahinoihin missään vaiheessa. McIlroy saavutti viime vuonna pelaamissaan 17 kilpailussa yhden top 3 -sijoituksen, kun edellisen vuoden saldo käsitti neljä voittoa ja 15 muuta top 10 -sijoitusta. Jälkimmäisistä kolme oli top-kolmosia.

En usko, että rautojen tämänhetkiset asetukset sopivat hänen nykyiseen svingiinsä.

Tavallista heikompien esitysten syynä voi pitää ainakin huonoja lähestymisiä. Hän on PGA Tourin tämän kauden strokes gained approach the green -tilastossa yllättäen top 100:n ulkopuolella. Kun birdie-paikkoja ei tahdo tulla tai ne ovat epärealistisia, tulos on usein sen mukainen.

Mikä tämän palloa lipun viereen usein niin säännöllisesti lyövän pelaajan lähestymisissä sitten on pielessä? Muun muassa Paul Caseyn kanssa yhteistyötä tekevä huippuvalmentaja Peter Kostis on sitä mieltä, että tämän tästä palloa viheriön vasemmalle puolelle missaavan McIlroyn lyhyiden rautojen lie-kulmat ovat pielessä.

”Ne ovat kaksi astetta liian jyrkät aiheuttaen hyvälläkin svingillä pullihukkia”, Kostis tviittasi pari viikkoa sitten.

Kostis näkee, että McIlroyn svingi on muuttunut pyöreämmäksi ja katsoo tämän tuottavan ristiriidan rautojen säätöjen kanssa.

”En usko, että rautojen tämänhetkiset asetukset sopivat hänen nykyiseen svingiinsä.”

Genesis Invitational oli lauantaina pitkään keskeytyksissä kovan tuulen vuoksi. Pelaamaankin päästiin, ja lopulta kolmas kierros jouduttiin keskeyttämään, kun pimeys laskeutui Riviera Country Clubin kentän ylle.

Turnauksen kärjessä jatkaa Sam Burns (-10), mutta kahden kierroksen jälkeinen viiden lyönnin johto on kutistunut kahteen lyöntiin. Burns on pelannut kolmatta kierrostaan 13 reikää ja lähimpänä niskaan hengittävällä Englannin Matthew Fitzpatrickilla (-8) on kierrostaan yksi reikä pelaamatta.

Muista eurooppalaisista Ruotsin Alex Norén (15 reikää) jakaa seitsemättä sijaa tilanteessa viisi alle parin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje